Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Te

1.5.2020 09:09
Te

XXX.XXX.26.7

Ahojte koňáci a koňačky.

Mam otázku :můj koník pořád leží, lehne si tak 2x-4x za den. Není nemocná?? Máme tři krávy dřív byla jenom s nima, ale teď leží jen odděleně na jejím jednom místě. Bojím se ní....
Včera jsem zjistila že má průjem, ale spíš se podobal kravskému trusu. Není to příčina průjmu?? Nebo je jen unavená. Kobyle je 14 let krmime ji rezankou a mysli na nasvalení..
Budu ráda za jakoukoli odpověď ❤️

1.5.2020 09:40
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Takže máte kobylu v samotě? Jak dlouho ji máte? Průjem tu nikdo neviděl, těžko vám poradíme, vhodný by byl veterinář. Kdo je majitelem koně, předpokládám, že vám 18 ještě není. Kdo je za ni zodpovědný?

1.5.2020 09:49
dsj

XXX.XXX.255.137

Koník je na velké zelené pastvině plné silné jarní trávy a má průjem a často leží. Měla byste koníka z pastvy okamžitě stáhnout někam kde není tráva žádná a začít ho krmit jen senem, nebo senem se slámou. Žádné jádro, žádné pamlsky, žádná tráva. Koník v tomhle režimu a s těmahle příznakama se vám může velmi rychle schvátit. Takže na nic nečekejte, koníka okamžitě stáhněte pryč z trávy. Co dělat dál vám řekne veterinář, až ho vyšetří.

1.5.2020 09:55
Arbora

XXX.XXX.212.68

Myslíte si, že vám internety povedia, že ći je kôň chorý alebo nie?

Odmerajte teplotu, popočúvajte peristaltiku, spravte test na dehydratáciu- ak sa kožná riasa vracia pomaly, je dehydratovaná. https://youtu.be/NnaufPqf5BY

A zavolajte veterinára, ktorého budú zaujímať v provom rade tieto parametre.

Te

1.5.2020 16:52
Te

XXX.XXX.26.7

Budeme ji mít rok. (12.5)

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.5.2020 17:24

Psala jsem vám na "Průjmu", četla jste to a dohledávala linkovaný zdroj?
Obávám se, že jste koně schvátila, fruktanovou pastvou, bolí ho nohy-kopyta, proto lehá.

Co máte dělat/ krom zavolání veta, který umí i metabolismus IR koní a schváceniny/ jsem psala taky/dala link na dobrý zdroj, kde to najdete/..Toho veta zavolejte, je potřeba, aby někdo toho koně vyšetřil, bez té prohlídky naživo mohu být úplně vedle, protože jste nezmínila ještě něco, třeba proto, že jste si toho nevšimla...

1.5.2020 17:38

http://www.equichannel.cz/laminitida-ledoboty
http://www.equichannel.cz/prvni-pomoc-pri-akutnim-schvaceni-kopyt
http://www.equichannel.cz/kdyz-se-kun-dostane-do-krmirny-nebo-na-prilis-bohatou-pastvu

Zelený jíl koupíte často v lékárně nebo zdravěnce. Pod kopyta můžete podložit pampersky. Koně můžete postavit do potoka, rybníka, kýblů, nafukovacího dětského bazénku...do bahna Pokud vám vet doporučí pro koně equipalazon, je sice i mírně protizánětlivý, ale utlumí bolest-takže je třeba koně omezit v prostoru, aby trochu chodil, jak sám myslí, ale nepřepínal se, natáhněte z provázku ohrádku, mimo trávu. A určitě pod kopyta měkké-písek, piliny,velkou vrstvu.

1.5.2020 18:15
kallisto

XXX.XXX.134.19

Obavam se ze zakladatelka je dite a dane rady vubec neni schopna vyuzit, vstrebat.

Kdo za to zvire zodpovida? Kde je majitel a ustajovatel?

1.5.2020 23:17

Buď leží z výše uvedeného důvodu nebo pokud je s kravama, tak převzal jejich strategii, když se leží, můžou si lehnout i ostatní.....
pokud by byl koník přichvácený, poznala by jste to na změně pohybu- kulhání a změně stání- najděte na googlu...

Te

3.5.2020 01:03
Te

XXX.XXX.26.7

Je mi 13. Kobylu vlastní otec ale já se o ní starám. Průjem pomalu odeznívá. Četla jsem že to může být i z mokré trávy, nebo jarní pastviny. Celou louku jsme jim zkrátili na polovinu. A mají ji vypasenou, tak, aby se neschválila(na krátkou trávu, jen výjimečně jsou vyšší růsty). Zkrátili jsme to cca. 4 - 5 týdnů zpět. Napadlo mě že to je tím že i nemá koňského parťáka. Může být příčina průjmu i stres?
Děkuji moc za všechny informace které jste mi dali. Cením si jich

3.5.2020 06:42
sisi58

XXX.XXX.191.1

Te napsal(a):
Je mi 13. Kobylu vlastní otec ale já se o ní starám. Průjem pomalu odeznívá. Četla jsem že to může být i z mokré trávy, nebo jarní pastviny. Celou louku jsme jim zkrátili na polovinu. A mají ji vypasenou, tak, aby se neschválila(na krátkou trávu, jen výjimečně jsou vyšší růsty). Zkrátili jsme to cca. 4 - 5 týdnů zpět. Napadlo mě že to je tím že i nemá koňského parťáka. Může být příčina průjmu i stres?

Máte mylnou představu o tom, z jaké trávy se vám koník může schvátit. Není to o délce trávy, ale o délce pasení.
A taky o tom, jestli kůň pracuje nebo se poflakuje. Pracující kůň může žrát vcelku neomezeně. V závislosti na plemeni.
Tedy pracující pod sedlem či v lese min 5 x týdně. U jezdeckého nikoli procházka na ruce či svezení dítěte.
Ale téma schvácení je natolik obsáhlé,že v jednom příspěvku to prostě nejde napsat.
Jednu radu, nemějte koně tlustého.

Te

3.5.2020 08:24
Te

XXX.XXX.26.7

Kobyla je drobná huculka. Jezdíme 5x týdně na vyjížďky (do lesa nebo na louku kde se proběháme).

3.5.2020 08:52

Průjem: odčervit, vzala bych to i teď na jaře dvousložkovým (krátká tráva, žádná zima, pancířník-mezihostitel tasemnice) , nevím, kde kobyla večer nocuje, ale tam by měla mít alepoň trochu sena nebo krmnou slámu z důvodu obsahu sušiny(zadržování vody ve střevě), která v jarní trávě není....a pak bych při pasení na nízkém porostu zauvažovala o zapískování střeva-což také způsobuje průjem, přidává se psyllium jako čistící kůra asi 30g na měsíc a déle (nabobtnat ve vodě a dát do žlabového krmiva) Kupte tady, jinde je to předražené: https://4fitness.cz/psyllium-vlaknina/

OT:
Krátká tráva koním "nevadí"(není to ale vhodné, právě kvůli žraní hlíny) mají zuby nahoře i dole a způsob ukusování trávy je jasný, ale krávy k ukusování používají jazyk, kterým trávu jakoby chytnou a spodní zuby jí ukousnou o horní bezzubou tvrdou destičku na horní čelisti....kráva má tuhý mulec, přes který se těžko dostane k nízké trávě na rozdíl od koně

3.5.2020 09:26
dsj

XXX.XXX.255.137

Te napsal(a):

Te, věřím že každý chce mít koně zdravého a šťastného, takže určitě i vy. Koně jsou podstatně jiná zvířata než krávy. Potřebují například úplně jiné krmení a úplně jiné složení pastvy než krávy. Koně je lepší pást na vysoké polosuché pastvině s vysokým podílem bylinek, kterou jarní tráva jen prodůstá.
Koním typu hucula zjara mustíte i stařinu dávkovat. Ale vy na těch fotkách máte pastvinu naprosto nevhodnou. Huculoidní ponička na nízké jarní trávě která má průjem a často leží je pro mě vážný adept na těžké schvácení.
Prostě kobylu preventivně okamžitě stáhněte z trávy, dejte na seno nebo seno se slámou, přestaňte jí dávat jádro a zavolejte veta ať kobylu prohlédne. Tady po internetu můžeme všichni jen hádat co se děje, diagnozu může udělat jen vet po prohlédnutí kobylky. Nebuďte špatný majitel který po roce péče při první příležitosti svého koně schvátí a zdravotně zničí navždycky.
Stres samozřejmě může být také příčinou průjmu. Koni je stádové zvíře a škodí mu samota. Krávy nejsou koně a nemohou koni dělat společnost. Vím, že o spoustě věcí ve 13 za vás rozhodují rodiče, ale zkuste jim vysvětlit, že kobylka musí jít okamžitě z pastvy, jinak hrozí, že zůstane chromá navždy a vy budete mít místo kobylky na ježdění pajdavou chudinku. A že potřebuje koňskou společnost je samozřejmost bez diskuze.

3.5.2020 18:52
sisi58

XXX.XXX.191.1

Te napsal(a):
Kobyla je drobná huculka. Jezdíme 5x týdně na vyjížďky (do lesa nebo na louku kde se proběháme).

Na fotce je taktéž drobná huculka. Přikrmovaná a nepracující,zavřená většinou v boxu. A takto dopadla.
Pro dobro vaší huculky.
Žádný příkrm. Omezené pasení. Jinak staré(nikoli nekvalitní) seno.Nejlépe předloňské. Nesmí být baculatá! A jezdit, jezdit a jezdit!

3.5.2020 19:52

Jste dobrá, Te,/ pokud jsou věci tak, jak říkáte:-)/.
Všimla jste si průjmu i ležení, ptáte se, slušně. Přemýšlíte i o tom, jak kobylka nese nepřítomnost druhého koně.
Můžete jen to, co můžete....tak informace jste dostala, zkuste něco předat a posunout. Na 13 dost dobrý výkon i tak,nemáte plnou zodpovědnost,.nejste bůch, tak se netrapte že nejde víc.

Nízká tráva je většinou mladá tráva/ krom nízké slehlé v zimě/.Vadí to, že má málý obsah nestravitelné vlákniny a víc vody a těch rozpustných cukrů, látek nutných pro růst. Lepší proužek vysoké s kolínky, vymetené, než nová druhá tráva nebo spasený porost.

Te

3.5.2020 20:19
Te

XXX.XXX.26.7

Kobylu jsem stáhla. Průjem odezněl úplně, změřila jsem teplotu kopyt, a měla je v pořádku. Chci vám všem moc poděkovat. Stáhla jsem ji na týden. Ale kobyla s krávama pořád leží. Většinou odpoledne si zalezou všichni do stáje a 3-5 hodin tam všichni leží. Je to nějaký proces, že když se nají tak si jdou potom odpočinout?? Dopoledne žerou, a odpoledne spí. Ale jako skoro pořád, dokud jedna kráva nevyleze, tak ne vylezou ani ostatní.

3.5.2020 20:23
Equestrian_Tery

XXX.XXX.26.7

Děkuji. Jak říkám díky vám jsem zachránila kobylu. Za cca. půl roku k nám přijde koník na ustájení. Takže se už celkem daří, a kobyla tam nebude sama ❤️. Vím že jsme s těma otázkama otravná, ale vadí když jeden kun je ČT a druhý je Pony? Budou si i tak rozumět?

Neregistrovaný uživatel

3.5.2020 20:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.191

Te napsal(a):
Kobylu jsem stáhla. Průjem odezněl úplně, změřila jsem teplotu kopyt, a měla je v pořádku. Chci vám všem moc poděkovat. Stáhla jsem ji na týden. Ale kobyla s krávama pořád leží. Většinou odpoledne si zalezou všichni do stáje a 3-5 hodin tam všichni leží. Je to nějaký proces, že když se nají tak si jdou potom odpočinout?? Dopoledne žerou, a odpoledne spí. Ale jako skoro pořád, dokud jedna kráva nevyleze, tak ne vylezou ani ostatní.

Fixovala se na kravy kdyz nema konskyho kamose a jiste kopirovani chovani smysl dava. Jestli muzete zkuste ji nejakeho casem poridit. Tohle neni prirozene a jestli byvala zvykla na dalsi kone musi ted psychicky docela trpet

3.5.2020 21:36
etnies86

XXX.XXX.245.26

já bych taky holčinu pochválila. to je super, že bude mít parťáka. samotný koník není štastný.
myslím, pokud se vyloučili názory, které jste dostala (schvácení apod) tak že by mohla kopírovat chování. každopádně rad se držte i tak.

4.5.2020 08:58
Equestrian_Tery

XXX.XXX.26.7

Děkuji vám též. Kobyla už je na tom skvěle. Průjem odezněl úplně, a přijde mi i trochu jiná, než dřív. Nevím co bych bez vás dělala 🤗děkuji vám všem 💙🌼

4.5.2020 18:01

Te napsal(a):

Proces odpočívání u krav je zdůvodu , že je to přežvýkavec, nažere se do bachoru, pak zalehne a postupně si z bachoru vyvrhuje sousta k přežvykování, na to mají mít krávy klid, takže zalehnou, už jsem psala výše, že prostě koník převzal kraví strategii. Při schvácení je i důležitý znak změna/odmítání pohybu(kulhání) a netypický postoj, což jste nikdy neudávala....
Nevím, jestli kůň ví jak vypadá a jak by měli vypadat jeho kámoši koně, teď je s kravama a nemyslím si, že je nějak psychicky traumatizován, je ve stádě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík