Jaké musli pro koníka s vředy?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.5.2020 21:49
DalyaAneralis

XXX.XXX.139.9

Ahoj, mám 13 letou Kladrubačku, která má vředy a potřebovala bych pro ni nějaké musli bez obilnin. Tak se chci zeptat jaké by jste mi doporučili. Všem předem děkuji za odpověď.

4.5.2020 09:31
Arbora

XXX.XXX.192.218

PurItan od Hoeveleru.

4.5.2020 10:55
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Na vředaře mám dlouhodobě prověřeno Nova Equi Plus a opravdu velké množství kvalitního sena. Na doplnění se vyhnout čerstvým jablkům (ovocné kyseliny taky dráždí...), max mrkev, klidně ve větším množství.

Mimo obilniny si dejte při výběru velký pozor i na přítomnost řezanky v musli (i v tom Hoeveleru je...). Ono se to sice tváří jako vhodné pro vředaře, leč opak je pravdou. Fakt, že je to nařezané na malé kousky, koně vyzývá k tomu, aby to spolkl bez kousání a ty ostré konce, které by normálně zuby rozmělnil, mu pak dráždí žaludek = zhoršují stav. Mám to potvrzeno několika vety a bohužel odzkoušeno i na vlastním koni.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.5.2020 18:13

...a klidně bych to NE plus zamíchala do máčených řepných řízků (tak půl litru suchých) a nějaký extrudovaný nebo peletovaný len ...než koník nabere a zahojí se mu žaludek, nemusí totiž chtít seno žrát...

5.5.2020 10:00
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
...a klidně bych to NE plus zamíchala do máčených řepných řízků (tak půl litru suchých) a nějaký extrudovaný nebo peletovaný len ...než koník nabere a zahojí se mu žaludek, nemusí totiž chtít seno žrát...

Řepné řízky u nás neprošly, byl po nich horší... i když byly bez melasy. Stejně tak rýžové otruby a všechny další možné náhražky, které byly "opravdu" vhodné pro vředaře.
Sláma taky špatně. Z čeho se nečertil na žaludek, z toho mu hřály kopyta.

Přiváděla jsem s ním pravidelně k zoufalství i výživáře. Situace se nakonec vyřešila jeho předčasným odchodem na nebeské pastviny (nehoda nesouvisející s žaludkem).

Seno koník sice nemusí chtít žrát, ale pokud je v akutní fázi a tedy by neměl mít podestlanou ani slámu, tak mu nic jiné na žraní nezbyde, aby neměl hlad.

7.5.2020 11:08

vojtěšku. Má prokázané léčebné účinky.

NovaEqui je v pořádku, klidně bych do něj zamíchala další vojtěšku. Řepné řízky jsou asi fajn, pokud kůň skutečně nežere seno a trávu, ale pokud objem přijímá bez problémů, tak bych zbytečně nevyhazovala peníze. Ale vojtěška je vojtěška :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík