S druhým koněm se loudá

Belgický chladnokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.5.2020 08:12
gabpav

XXX.XXX.252.50

Zdravím vás a budu ráda za jakoukoli radu. Mám dva koně. S jedním není žádný problém a šlape jak hodinky. Za to s druhým to je zábava. Má 6 let a máme ho cca půl roku. Učí se a přiježďuje od základu. Oba chodí na vyjížďky sami i spolu. Starší bez problémů,ale mladej ne. Když jde sám je,super. Drží tempo, přechody zvládá v klidu a hned a má svižný krok. Když jde v páru,je jak vyměněný. Když jde první, táhne se a loudá. Nepomáhá bičík ani delší tušírka, ani štípnutí,nic. Když jde vzadu,aby držel tempo druhého koně,tak se vzteká a kozlíkuje a chce ho kousnout do zadku. Jak ho naučit, že může jít stejně normálně,jako když chodí sám? Chceme jezdit na vandry ve dvou. Díky moc

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.5.2020 10:33

Chodí spolu ti koně do výběhu? Jak se k sobě chovají tam? Třeba mezi sebou něco stále řeší...

Asi to nebude kůň na chození ze špice... i tak, reakce na pobídky se dá zlepšit přiježděním, samozřejmě.

Na druhou stranu na dodržování rozestupů se rozhodně dá kůň navyknout. A na to, aby nepošťuchoval druhého koně, zrovna také. To by ostatně mělo být pravidlo číslo jedna, že když je přítomen člověk, tak si koně nic mezi sebou vyřizovat nebudou.

Myslím, že nejlepší výsledky budete mít s tím, když vysvětlíte koni, že nikoli druhý kůň, ale vy jste důležitá na každé vyjížďce. Zkuste jezdit s různými parťáky, ať začne kůň dávat trochu pozor na vás a nikoli jen na svého stájového kámoše. Také je dobré na společné vyjížďce potrénovat tak, že zvolíte s každým koněm jinou cestu a poté se zase někde sejdete - například pokud vjedete na louku, že byste se rozešli a jeden jel po louce napravo, druhý nalevo. Případně jeden po louce, druhý lesem. Objet rybník každý z jiné strany. Tam můžete řešit vztah kůň - jezdec a podporovat nezávislost koně na ostatních koních.

7.5.2020 13:15
gabpav

XXX.XXX.252.50

Děkuji za radu. Koně chodí do výběhu spolu,tam se pokaždé ze začátku honí a oždibují, hlavně ten hnědý starší toho mladšího. Nic zákeřného, prostě si tak 5 minutek poběhají,poblbnou a pak se celé hodiny v klidu pasou. Na vyjížďce není problém se odpojit a zase připojit,to jsme již zkoušeli. S jinými parťáky nemáme možnost chodit, bohužel. Jen to co popisujete,je mi vše známo,zjemnit a aby vnímal mně,na tom pracujeme a když jdeme sami,funguje to na jedničku,ale jak vyrazíme společně s tím druhým,je to úplný opak. To mě zaráží. Na špici se loudá a za zádí se zase cpe dopředu a najíždí na zadek.

11.5.2020 12:05

Zažíváte to, co drtivá většina majitelů koní, kteří za zajímavějšího považují druhého koně než svého jezdce. Pokud je to tak, jak popisujete, jste na nejlepší cestě nežádoucí chování postupně trpělivostí a důsledností potlačit. Odměňujte vhodné chování, znepříjemňujte nevhodné. A buďte trpělivá. Máte koně krátce, půl roku je tak doba, kdy si navyká na nové prostředí... Teď teprve budete vlastně řešit ty důležité věci, když se kůň rozkoukal :-)

Jeden z těžších nácviků poslušnosti by byl, když jdete s loudou první, že druhý kůň prostě na nějakém místě zůstane stát, a vy pokračujete v cestě. Není to přímo odpojení a jízda po vlastní trase, takže je to náročnější - koni je jasné, že parťáka bude mít s sebou pouze, když zastaví také. Pokud budete často opakovat a kůň přijde na to, že parťák vás pokaždé opět dohoní, mohlo by to pomoci s tou loudavostí :-)

Co se týče držení rozestupů, tam platí jedině důslednost. Také mám koně, který rozestupy sám od sebe nedrží, a tak ho prostě musím hlídat. Bohužel má i rychlejší chody než všichni naši spolujezdci, a tak nestačí mu jen vysvětlit "takhle daleko za koněm půjdeš", ale chtělo by to i přeprogramovat tempo, a to už se mi nedaří. Tak holt musím držet pozornost a odpustit si část vyjížďkové pohody. Ani jet první mi nepomůže, protože to potom ostatním utíkáme

Přidejte reakci

Přidat smajlík