Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.5.2020 10:41
Adel31

XXX.XXX.209.176

Dobrý den, mám kobylku zanedlouho 6 let a od dětství se tě výchově moc nedalo, mám ji rok a půl. Občas chodíme na procházky a při pauze se trochu napaseme trávy, jenže kobyla roztahuje přední nohy aby se jí lépe páslo a když si nedávám pozor tak šlápne na vazák a první co udělá je že škubne hlavou, bojím se aby se nezranila a tak se chci zeptat jak koně naučit aby stál? Aby věděl že se nic nestalo popřipade stačí jen šlápnout jinde?

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.5.2020 17:49
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dát jí vodítko do bočního kroužku na to pasení z ruky, jestli jí teda máte na ohlávce, kdyby se pásla permanentně přivázaná sama, sama by se to naučila...párkrát by se smotala, ale naučila...

11.5.2020 08:51
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Jo je překvapivě hodně koní co tohle neumí.
Já jsem podobnou záležitost řešila pouštěním na pastvu s připnutým vodítkem. Jak si na něj stoupla, musela si to kobyla vyřešit sama. S člověkem si to nespojovala, když já jsem stála na jiném konci pastvy, nebo s jiným koněm. Taky má na pastvě dost místa si popoběhnout (poplašit se) atd. Sice to trvalo delší dobu, ale naučila se to tak dobře, že když potřebuje utíkat nese hlavu vykloněnou na stranu, aby si nepřišlápla vodítko.
Nyní to už bere tak, že když ji i venku pustím (na příkopě, na nové pastvě) z ruky a nechám jí vodítko, ví že nemá přehnaně bujařit. A naopak když z vodítka odepnu s pokynem volno, ví že si může vyhazovat po libosti.
Jen zdůrazňuji, že tohle se dá nacvičovat pouze s obyčejnou stájovou ohlávkou. NIKDY ne s provazovkou - tam je velké nebezpečí vážného úrazu.

11.5.2020 11:27
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pipilota napsal(a):
Jo je překvapivě hodně koní co tohle neumí.
Já jsem podobnou záležitost řešila pouštěním na pastvu s připnutým vodítkem. Jak si na něj stoupla, musela si to kobyla vyřešit sama. S člověkem si to nespojovala, když já jsem stála na jiném konci pastvy, nebo s jiným koněm. Taky má na pastvě dost místa si popoběhnout (poplašit se) atd. Sice to trvalo delší dobu, ale naučila se to tak dobře, že když potřebuje utíkat nese hlavu vykloněnou na stranu, aby si nepřišlápla vodítko.
Nyní to už bere tak, že když ji i venku pustím (na příkopě, na nové pastvě) z ruky a nechám jí vodítko, ví že nemá přehnaně bujařit. A naopak když z vodítka odepnu s pokynem volno, ví že si může vyhazovat po libosti.
Jen zdůrazňuji, že tohle se dá nacvičovat pouze s obyčejnou stájovou ohlávkou. NIKDY ne s provazovkou - tam je velké nebezpečí vážného úrazu.

Jj, běh s připnutým vodítkem.
Bohužel jsou koně, co se to snad nikdy nenaučí, že mají ustoupit a vždy budou plašit, že je chce něco sežrat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík