Dobrý den,vím že to jsem nepatří ale nwm kde jinde se mám ptát.Na bazoši jsem našla mnoho nabídek Shetlandů a poníků levně.Ale nechci tady rozebírat co vše musím mít zajištěné(případně v nějaké jiné diskuzi ) to samozdřejmě máme.Nic méně nwm jak přemluvit rodiče.Napadlo mě že by mi udělali nějakou výzvu např jsem četla že jedna holka když ujede na kole 500km tak dostane psa atd...A tak vás žádám o nějaké nápady ale předem říkám že mi je jedenáct takže do téhle věkové hranice.
Tvoji rodiče jsou rozumní lidé, fandím jim.
Vím, že v 11 letech se to opravdu špatně chápe, ale mít koně je extrémně náročný koníček jak časově, tak finančně. Pořizovací cena je nejmenší výdaj, který s koněm je. I kůň zadarmo potřebuje minimálně seno, vodu, podestýlku, denní odvoz hnoje, musí být na nějakém pozemku, potřebuje přístřešek a bezpečné ohrady, potřebuje odčervit a naočkovat a co 6 týdnů upravit kopyta. Ty v 18 vypadneš z domu, poník může žít klidně 35 let a rodičům zůstanou výdaje a práce.
Nehledě na to, že se vlastnictví koně často dožadují i děti, které nezvládají plnit své povinnosti, které mají teď, nebo se na 100 procent starat o zvířata, která si v minulosti vyprosila a už je omrzela.
Takže pokud chceš výzvu - celý rok pomáhej rodičům bez odmlouvání s pracemi, které máš doma dělat, uklízej si v pokoji, dělej si bez připomínání úkoly a nos dobré známky ze školy. A k tomu kompletně převezmi péči o veškerá zvířata, která doma máte, bez ohledu na dětské výmluvy typu ten je bráchy, ten je rodičů a podobně. K tomu si najdi stáj, kde budeš moci alespoň pomáhat u koní a uč se, co takový kůň potřebuje a jak se k němu chovat.
Pokud toto budeš minimálně ten rok dělat, asi i rodiče vyhodnotí, že jsi spolehlivá osoba, která by mohla péči o koně zvládnout, nebo ti třeba alespoň zaplatí jezdecké hodiny, když uvidí, že to není dětský rozmar a opravdu si za tím stojíš.
Slon Indický
napsal(a):
Tvoji rodiče jsou rozumní lidé, fandím jim.
Vím, že v 11 letech se to opravdu špatně chápe, ale mít koně je extrémně náročný koníček jak časově, tak finančně. Pořizovací cena je nejmenší výdaj, který s koněm je. I kůň zadarmo potřebuje minimálně seno, vodu, podestýlku, denní odvoz hnoje, musí být na nějakém pozemku, potřebuje přístřešek a bezpečné ohrady, potřebuje odčervit a naočkovat a co 6 týdnů upravit kopyta. Ty v 18 vypadneš z domu, poník může žít klidně 35 let a rodičům zůstanou výdaje a práce.
Nehledě na to, že se vlastnictví koně často dožadují i děti, které nezvládají plnit své povinnosti, které mají teď, nebo se na 100 procent starat o zvířata, která si v minulosti vyprosila a už je omrzela.
Takže pokud chceš výzvu - celý rok pomáhej rodičům bez odmlouvání s pracemi, které máš doma dělat, uklízej si v pokoji, dělej si bez připomínání úkoly a nos dobré známky ze školy. A k tomu kompletně převezmi péči o veškerá zvířata, která doma máte, bez ohledu na dětské výmluvy typu ten je bráchy, ten je rodičů a podobně. K tomu si najdi stáj, kde budeš moci alespoň pomáhat u koní a uč se, co takový kůň potřebuje a jak se k němu chovat.
Pokud toto budeš minimálně ten rok dělat, asi i rodiče vyhodnotí, že jsi spolehlivá osoba, která by mohla péči o koně zvládnout, nebo ti třeba alespoň zaplatí jezdecké hodiny, když uvidí, že to není dětský rozmar a opravdu si za tím stojíš.
Dobrý den, myslím že jste neporozuměla otázce ale vpoho.Vy si myslíte že chci poníka protože jsem ho 1 viděla v ohradě? Ne to doopravdy ne jen nemáme prostor na velkého koně.Na lekce ježdění už chodím několik let + samozřejmě vím co to obnáší máme v okolí velmi dobrou stáj ale ustájení je zde samozřejmě drahé tam májí x balíků ze senem které nepotřebují.Už jsem si prošla mnoho zvířaty a i teď tady nějáké mám (tím nemyslím 2 křečky) a ani o jedno se nestarají rodiče je to jen na mě.Také jsem si toho moc přečetla.Nechci vás nijak kritizovat je pravda že jsem takových dětí o kterých píšete potkala.....Rodiče už přemlouvám léta asi od svých 4 let.Navíc mám mnoho věcí jako je např.ohlávka čištění atd..které nevyužívám a nechci je prodat...Pozemek máme a mám šikovného tátu který by přístřešek postavil a jako poslední ujišťuji vás že kdyby jste se zeptala mích rodičů tak vám na 100% řeknou že to dětský rozmar není Každopádně děkuji za odpověď jelikož jsem si tu četla i horší a agresivnější.
A to konik bude sam, protoze nemate prostor vetsi nez na jednoho ponika?
A co kdyz prijde kolika, zranění, jiné nečekané a leckdy dost vysoké vet. výdaje? Rozbijete prasatko nebo to hodite na rodice, kteří mají beztak už dost finančních závazků včetně vás. :-D
Naivní a bez špetky pokory, asi tak bych vás zhodnotila po přečtení toho co jste tady vytvořila. Držím palce rodičům, ať odolávají i nadále.
kikus
napsal(a):
Dobrý den, myslím že jste neporozuměla otázce ale vpoho.Vy si myslíte že chci poníka protože jsem ho 1 viděla v ohradě? Ne to doopravdy ne jen nemáme prostor na velkého koně.Na lekce ježdění už chodím několik let + samozřejmě vím co to obnáší máme v okolí velmi dobrou stáj ale ustájení je zde samozřejmě drahé tam májí x balíků ze senem které nepotřebují.Už jsem si prošla mnoho zvířaty a i teď tady nějáké mám (tím nemyslím 2 křečky) a ani o jedno se nestarají rodiče je to jen na mě.Také jsem si toho moc přečetla.Nechci vás nijak kritizovat je pravda že jsem takových dětí o kterých píšete potkala.....Rodiče už přemlouvám léta asi od svých 4 let.Navíc mám mnoho věcí jako je např.ohlávka čištění atd..které nevyužívám a nechci je prodat...Pozemek máme a mám šikovného tátu který by přístřešek postavil a jako poslední ujišťuji vás že kdyby jste se zeptala mích rodičů tak vám na 100% řeknou že to dětský rozmar není Každopádně děkuji za odpověď jelikož jsem si tu četla i horší a agresivnější.
Já se ti snažila vysvětlit, že nějaká "výzva" možná zajímá tvoje vrstevníky na sociálních sítích, ale rodiče prostě zajímá to, jestli si plníš své zadané povinnosti doma a ve škole, tak to u dospělých bývá.
Poníka nemůžeš mít jednoho, ale minimálně dva, a pokud zůstaneme hodně při zemi, je to 25 tisíc z rodinného rozpočtu za rok, plus spousta práce, které prostě 11 leté dítě nezvládne.
Sice si děti občas myslí opak, ale rodiče nejsou finanční otroci dětí, kteří mají plnit každé jejich přání. Už takhle tě minimálně živí a šatí, máš kde bydlet, ve volném čase můžeš psát na ifauně, takže máš mobil/ počítač, platí ti i nějaké kroužky - minimálně ty koně. To hradí třeba i tvým sourozencům, a na to všechno musejí vydělávat. A ty jim z rodinného rozpočtu chceš vzít částku, která je nejspíše víc než jeden čistý měsíční plat, kterou mohli použít pro sebe. A navíc ještě řekneš, že je táta šikovný, tak bude o víkendu pracovat na stavbě přístřešků a ohrad. Nemyslíš, že má třeba taky právo si o víkendu odpočinout?
Ty budeš brzo rozjívený puberťák, budeš chtít nové oblečení, kosmetiku, elektroniku, abys zapadla mezi vrstevníky. K tomu přirozeně budeš navazovat vztahy a trávit míň času doma a s rodiči. Poníci žijí dlouho, ty vypadneš z domu a rodičům zůstanou na krku, včetně práce a výdajů. Ty si možná myslíš, že jsi výjimka a bude to jinak, ale oni tenhle scénář viděli už xy krát.
Užívej si, že můžeš chodit jezdit, že máš rodiče, co ti to dopřejí, a na své koně si počkej, až budeš dospělá a sama si na to vyděláš.
kikus
napsal(a):
Dobrý den,vím že to jsem nepatří ale nwm kde jinde se mám ptát.Na bazoši jsem našla mnoho nabídek Shetlandů a poníků levně.Ale nechci tady rozebírat co vše musím mít zajištěné(případně v nějaké jiné diskuzi ) to samozdřejmě máme.Nic méně nwm jak přemluvit rodiče.Napadlo mě že by mi udělali nějakou výzvu např jsem četla že jedna holka když ujede na kole 500km tak dostane psa atd...A tak vás žádám o nějaké nápady ale předem říkám že mi je jedenáct takže do téhle věkové hranice.
Chceš tedy od místních přispěvatelek na dostupné sociální sítě hodit do rámečku text ?
Něco jako
" já ti zdarma dám naší welsh poničku,dcera jí urostla. Když ty budeš 2roky doma uklízet a dobře se učit a nevím co ? "
A za dva roky mi ty od své mámy přineseš podepsaný papír,žes vynášela koš a měla samé jedničky ,a já ti předám vodítko s kobylkou?
Samozřejmě tvůj táta bude nadšený ,honem na dvorku stluče chlívek .A pak už bude všechno jen zalité sluncem.Někdo ti z drahého ustájení dokutálí balík sena,když jich mají až je nepotřebují?
Holka,to by byl život moc jednoduchý
Zvíře je dlouhověký parťák,finančně náročný člen rodiny .Z kterého máš sice hodně radosti,ale neméně starostí.
A nemůžeš přece další starosti a finanční zátěž hodit na své rodiče.Na co je rodičům poník?
Myslím,že ti těžko někdo cizí něco dobrého dá,tak to v životě není.
Vystuduj,najdi si práci a až budeš mít zázemí a peníze,poohlédni se po koňském příteli
To je ode mně žádaná , Výzva
neverend

XXX.XXX.213.247
Jsou ty děcka dneska náročný..To já chtěl po otci "jen" bagr a nebo popelářský vůz.😀😀 Nějak mě tehdy z neznámých důvodů to nedopadlo.😀
Uživatel s deaktivovaným účtem

kikus
napsal(a):
Poník ti bude za dva roky malý v tomto věku děti rostou před očima a že je to malý kůň neznamená méně starostí, mají trochu jiné nároky/nenároky na krmení, než jiní koně, koník co již nezvládne vozit velkou holku bude stát v ohradě a tloustnout nebo chátrat, obojí je extrém a to nechceš. Levní poníci z Bazoše jsou proto, protože jistě nejsou ideální společníci pro dítě (zamete s tebou kdy si vzpomene-je nevychovaný), je nebo byl nemocný (většinou kopýtka ) nedá se na něm jezdit. ...to je realita.
Vyčkej ještě pár let, ono se to nezblázní, ke koním chodíš a sama uvidíš, jestli tě to ještě tak baví, máš na to čas, pokud dostaneš - vyděláš peníze (třeba na borůvkách) dej si je stranou, ať víš, že za darmo to není-můžeš spořit (to jsem ale hloupá teta , co?)
Edit: moji rodiče by ti taky potvrdili, že jse domu přitáhla kde co živého a koně chci snad co jsem se naučila mluvit...nikdy jsem neměla houpacího a živého jsem si musela koupit až sama skoro ve 40 letech
My ti tu tezko muzeme poradit, kdyz nezname tvoje rodice ani tebe. Co kdyby ses zeptala primo jich, jestli muzes neco (cokoliv) udelat, aby ti ponika koupili? Muzes jim nabidnout neco z toho, co uz tu zaznelo - jakoze treba budes chodit rok pravidelne ke konim a dobre se ucit ve skole. Protoze tady neexistuje zadna zkratka a na tohle by rodice mohli dat. Zároveň bud otevrena k jinym moznostem a kompromisum. Treba takovy polovicni pronajem velkeho kone mi prijde mnohem lepsi nez vlastni ponik.
Zadny normalni rodic ti nekoupi ponika jen proto, ze jsi za 14 dnu ujela 500 km na kole. Takhle to nefunguje. Radi ti tu dospeli lide a neradi ti spatne. Musis si uvedomit, ge koupě kone diteti neni z pohledu dospeleho vubec jednoduche rozhodnuti.
Za mě asi takhle.. Užívej si, že tě rodiče podporují apson v tom kroužku u koní nebo tak... Já neměla to štěstí.. Mě rodiče nepodporovali v ničem co mě bavilo nebo jsme projevila zájem( třeba i o domácí práce, mytí nádobí, učení se do školy apodobně... prostě co jsem začala dělat bylo špatně). Na tajňáka jsem si pořídila potkana( jenže nemsí být sám tak byla další). Ano taky mám šikovného tátu ale odsud posud. Ted jsme dospělá. Koně miluju odmalička ale dostala jsem se k nim až ve svých 22 letech kdy jsem měla svoji práci, své finance, své auto a řidičák. A i tak, že si vše financuju sama jsem doma ta "nechtěná", ta co nic nedělá a má jen blbé koně k h*vnu. Ano, je to hezký koníček ale finančně dost nákladný. Chodím k soukromníkovi a počítali jsme si to( on platí seno a veta a já ten zbytek jako kovář, granule, mazání na kopyta, vitamíny apod) a došli jsme že za 2 koně ročně jen na tomhle dáme cca 30tis. Když k tomu přidám doma chornicky nemocnou kočku za kterou není problém nechat na veterině i 5tis za týden není to taková sranda. Počkej až prijdeš pubertou, střední školou, najdeš si práci a sama uvidíš a ohlédneš se zpátky že rodiče to dělali pro tvé dobro. Nejdříve si člověk musí vážit peněz a až pak si pořizovat vše co chce....
kikus
napsal(a):
Já pro tebe výzvu mám :)
Dodělej základku s dobrýma známkama běž na pořádnou střední, dobře odmaturuj, udělej si vysokou, najdi si práci a začni šetřit. A tadááááá budeš mít koně :) to by mohlo vyjít ne?
A co tomu poníkovi nabízíte? Kolik bude mít kamarádů? Na jak velkém prostoru budou? Kde a za kolik budete kupovat seno? Víte, kolik toho sena budete na rok celkem potřebovat? Jak často budete řešit kopyta? Co budete dělat v případě nemoci koně? Budete mít na veterináře i při vážnějších obtížích? Co budete podestýlat? Kam budete odvážet hnůj? Co bude s poníkem, až na něj budete moc velká? Co ho do budoucna čeká?
Na ja, když mi bylo jedenáct, také jsem měl sny. Ale řešil jsem je s vrstevníky a neopruzoval jsem s nimi dospělé. To je totiž nevýhoda těhlech diskusí, že má každý (včetně "holšišky na prahu puberty") pocit že sem může napsat co chce a ostatní jsou povinnováni mu poskytnout rady podle jeho gusta.
Tedy, pevně doufám že rodiče dotyčné slečny nepodlehnou a případně jí vysvětlí, "kde je její místo", včetně toho, že na "diskusi s dospěláky" musí člověk nejprve dospět.
jbb
napsal(a):
Na ja, když mi bylo jedenáct, také jsem měl sny. Ale řešil jsem je s vrstevníky a neopruzoval jsem s nimi dospělé. To je totiž nevýhoda těhlech diskusí, že má každý (včetně "holšišky na prahu puberty") pocit že sem může napsat co chce a ostatní jsou povinnováni mu poskytnout rady podle jeho gusta.
Tedy, pevně doufám že rodiče dotyčné slečny nepodlehnou a případně jí vysvětlí, "kde je její místo", včetně toho, že na "diskusi s dospěláky" musí člověk nejprve dospět.
No a mě zase dělá radost, že se nebojí zeptat. (tedy mohla by mírnit hubatost)
Jsem z ročníků kdy jsme museli mlčet a šoupat nohama. Často jsme pak jen přebírali vzor bez přemýšlení. Ta diskuze kultivuje - tedy pokud se podaří udržet trpělivost na straně dospělého...
Ano! Deti jsou take myslici bytosti a clenove sve rodiny a spolecnosti. Predstava, ze maji drzet hubu a krok, a to idealne do dne 18. narozenin a nasledne samostatne a uspesne vyletnout z hnizda, mi vubec neni sympaticka.
Osmnactymi narozeninami nikdo moudrost (ani "dospelost") neziskal. Vetsina ji postupne buduje uz od utleho veku, ale nekdo se k tomu nedopracuje nikdy. To stejne plati o miste ve spolecnosti. Dite neni pes, aby to 18. stalo v koute
Ano, někdo nezíská moudrost nikdy. Aby jí získal, musí reflektovat zpětnou vazbu, kterou musí dostat.
Naprosto rozumím tomu, že jedenáctiletý "sotva-teenager" vidí vše svojí optikou. Například "táta udělá box", "máme velkou zahradu", nebo dokonce "peníze nejsou u našich problém" - všechna tahle tvrzení jsme tu už četli.
Je stejně pochopitelné, že takováto osoba nechce slyšet věty typu "dobře se uč a neobtěžuj rodiče se svým hobby, nemají žádnou povinnost se Ti obětovat". A tak si myslím, že zpětná vazba typu "šoupej nohama, než z toho budeš mít rozum" je dostačující.
A last-but-not-least - držet hubu a krok je nutné do okamžiku, kdy můj život někdo sponzoruje. Tedy u rodičů musím držet ústa dokud mne živí... Podle zásady "neplatíš nájem, tak nepřepínej kanály"
Ja pohled "nezivis, neprepinej" chapu, ale stejne se s nim nedokazu ztotoznit. V me rodine se na prani nas, deti, vzdycky braly ohledy. Meli jsme sve hlasovaci pravo ohledne zalezitosti, ktere zasahovaly celou rodinu. Rodiče potom prirozene meli pravo veta.
Prijde mi surove automaticky stavet deti do podrizene pozice jen proto, ze diky svemu veku logicky neprispivaji na chod domacnosti financne. Vzdyt rodinne souziti neni o tom, ze ten kdo nasype do kasicky nejvic, piska a ostatni podle nej skakaji. Nebo alespon ja bych to tak nechtela
akscha
napsal(a):
Ja pohled "nezivis, neprepinej" chapu, ale stejne se s nim nedokazu ztotoznit. V me rodine se na prani nas, deti, vzdycky braly ohledy. Meli jsme sve hlasovaci pravo ohledne zalezitosti, ktere zasahovaly celou rodinu. Rodiče potom prirozene meli pravo veta.
Prijde mi surove automaticky stavet deti do podrizene pozice jen proto, ze diky svemu veku logicky neprispivaji na chod domacnosti financne. Vzdyt rodinne souziti neni o tom, ze ten kdo nasype do kasicky nejvic, piska a ostatni podle nej skakaji. Nebo alespon ja bych to tak nechtela
Já vidím rozdíl v tom, jestli děti hlasují o tom, kam se v létě pojede na dovolenou nebo o tom, jestli se pořídí zvíře, které má výrazné náklady a výrazně delší délku života, než je setrvání dítěte v rodině.
Jasně, děti mohou mít v rodině slovo, ale tohle není otázka nové televize nebo počítače. Tady je velký předpoklad, že za 4-10 let zvíře bude stále, ale dítě už bude žít jinde. A co s ním potom? Přenechat zcela na rodičích, kteří jsou striktně proti jeho pořízení? Nebo ho odložit dál jako rozbitou loutku, třeba i na stáří? Co to potom tyhle děti učí o zodpovědnosti ke zvířeti?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.29.113
Je fakt ze mala jezdit touzila ale tak nejak v necelych 11jde do ouberty a ty kone ji az tak nechybi. A to jsme driv mivali. Nicmene touhu po zviratech moc nema. Krecky ma ty mazli stara se o ne. Fretku a kralika ma mamky pritel, mamka smecku psu, ja tunu potkanu a hadu a pribude papousek. Nejak toho ma tolik ze po dalsich neni touha takze mam kliku. Jen za zradlo pro vse se vyhodi tolik ze nejak moc nezbejva 😂

Já zas asi úplně nepochopila, co vlastně tazatelka chce po diskutujících......aby ji pomohli vymyslet výzvu? aby pomohli vymyslet tu výzvu rodičům? aby ji podpořili že chce poně? Nebo máme přemluvit rodiče? Přečetla jsem si to několikrát ale asi si sedím na vedení....
kallisto
napsal(a):
Děcko je prostě mimo mísu. Takhle život nefunguje. Oni jsou z téhle digidoby poněkud jinde a myslí si, že se svět točí jenom kolem nich.
Přijď až budeš dospělá a mít práci.
Já se vlastně ani nedivím. Lidi dnes mají peníze ne za to, že něco umí, ale za to, kolik jim podobných na ně čumí. Umět netřeba nic, kolikrát stačí být největším idiotem, co upoutá, a peněz máte více, než když se pachtíte na VŠ a potom třeba učíte.

Šťastná slepice
napsal(a):
Když moje děti chtěly noťas, řekla babička, že jim ho koupí, když se naučí psát všemi deseti prsty na klávesnici. moc se jim to nezamlouvalo, ale naučily se a každý dostal noťas. Spokojenost byla vzájemná a teď oceňují tuto dovednost. Zdravím a přeji štěstí s . jitka
jenže tohle je nesrovnatelné. Ano, princip stejný jako u zadavatelky. Jenže koupí se ntb a fajront. U koně řešit veta, ustájení, kováře apod.....tady to koupí teprve začíná. Noťas se vypne, když nebaví, nebo se jede na dovolenou...kůň tlačítko off nemá
Jistě že je to nesrovnatelné, ale o tom život je. Někdo je spokojený při zdi, někdo potřebuje rozlet. Poník není až tak náročný, je to výzva stále se učit, být zodpovědný a překonávat obtíže. Nebát se. Skamarádit se a učit se různé způsoby zacházení s koněm. A proč ne? Jsou sporty, které jsou drahé a děti stejně utečou, a když někdo zvířata miluje, tak si prostě nemůže pomoct.
Šťastná slepice
napsal(a):
Jistě že je to nesrovnatelné, ale o tom život je. Někdo je spokojený při zdi, někdo potřebuje rozlet. Poník není až tak náročný, je to výzva stále se učit, být zodpovědný a překonávat obtíže. Nebát se. Skamarádit se a učit se různé způsoby zacházení s koněm. A proč ne? Jsou sporty, které jsou drahé a děti stejně utečou, a když někdo zvířata miluje, tak si prostě nemůže pomoct.
Ale chápete, že nestačí jen koupit jednoho poníka a postavit mu domeček, že? Že je k tomu potřeba mnohem více know-how, nemálo financí a že by si to zvíře zasloužilo, aby po omrzení nebo odrostení slečny mělo šanci na nějakou slušnou budoucnost, ne jen ho použít a zbavit se ho.
Navíc ty výzvy jsou z velké části spíše pro rodiče než pro slečnu.
Samozřejmě, taky mám takovou dceru, nyní již dospělou. Nejdřív poník, pěknej magor, společné vyjížďky i s bandou dětí, až k velkému ČT. Byly to nejkrásnější roky, pro mě jako rodiče. V pubertě už cestu k dítěti nenajdete tak snadno.
A pro slečnu: co třeba se zeptat, jestli je něco, co by rádi, aby dokázala, třeba ve sportu, hudbě, ve vzdělání. A stejně, tátové pro svoje holčičky snesou modré z nebe. Třeba když jsem se vrátila z práce a dcerka rajtovala na pony v šatičkách ze školy, táta osedlal a nedočkavá se ani nepřevlíkla. A to měla křížence huculxwelsch, to byl pěkný oříšek i pro mě, ale hodili se k sobě divokostí. Starala se každý den. Ale stálo to za to.

Šťastná slepice
napsal(a):
Samozřejmě, taky mám takovou dceru, nyní již dospělou. Nejdřív poník, pěknej magor, společné vyjížďky i s bandou dětí, až k velkému ČT. Byly to nejkrásnější roky, pro mě jako rodiče. V pubertě už cestu k dítěti nenajdete tak snadno.
A pro slečnu: co třeba se zeptat, jestli je něco, co by rádi, aby dokázala, třeba ve sportu, hudbě, ve vzdělání. A stejně, tátové pro svoje holčičky snesou modré z nebe. Třeba když jsem se vrátila z práce a dcerka rajtovala na pony v šatičkách ze školy, táta osedlal a nedočkavá se ani nepřevlíkla. A to měla křížence huculxwelsch, to byl pěkný oříšek i pro mě, ale hodili se k sobě divokostí. Starala se každý den. Ale stálo to za to.
Jenže to vypadá, že vy jste koňařská rodina....to je rozdíl páč rodič ví, co kůň obnáší. Rodiče zvířaty nepolíbení nemají ani šajnu
kikus
napsal(a):
Mít koně je fajn. Mít koně je hrůza hrůzoucí.
Mám svého koně přes 20 let (teď už třetího), za tu dobu jsem nebyla od něj pryč déle, než 3 dny a to jsem celou dobu trnula, jestli je v pořádku. A měla zajištěné hlídání.
Je ti 11 let. Za chvíli půjdeš na školu, pokud nebude v místě bydliště, budeš pryč. K čemu ti bude koník? Navíc jistě ještě vyrosteš. Pak poníka prodáš? Pokud by sis ho nechala, určitě rodiče nebudou souhlasit s dalším koněm, a co pak?
Vydrž, než budeš soběstačná. Bude to pak jednodušší pro tebe i pro tvého koně.
sisi a další...> Myslím že vysvětlovat něco jedenáctileté slečně je házení perel čuníkům. Slečna (jako každé dítě) po něčem velmi touží a má pocit, že "je to snadné" či snad dokonce že "bez toho nemůže být".
Jediná konzistentní a správná odpověď je "až si na ně holčičko vyděláš, můžeš jich mít celé stádo".
Srovnání s ntb je asi opravdu mimo mísu, na druhou stranu požadavek na desetiprsté psaní je jistě více než správný (a vůbec mi uchází, proč s tím děcka měla mít problém - sám jsem se učil psát všema deseti protože jsem to na střední vyhodnotil jako nutnost do budoucna - a nebyla to výuka "něco za to dostanu", ale "stálo mne to 83 Kč za učebnici".)
jbb
napsal(a):
sisi a další...> Myslím že vysvětlovat něco jedenáctileté slečně je házení perel čuníkům. Slečna (jako každé dítě) po něčem velmi touží a má pocit, že "je to snadné" či snad dokonce že "bez toho nemůže být".
Jediná konzistentní a správná odpověď je "až si na ně holčičko vyděláš, můžeš jich mít celé stádo".
Srovnání s ntb je asi opravdu mimo mísu, na druhou stranu požadavek na desetiprsté psaní je jistě více než správný (a vůbec mi uchází, proč s tím děcka měla mít problém - sám jsem se učil psát všema deseti protože jsem to na střední vyhodnotil jako nutnost do budoucna - a nebyla to výuka "něco za to dostanu", ale "stálo mne to 83 Kč za učebnici".)
Podle stylu psaní předpokládám, že dívka má určitou úroveň. Mohla by být přístupná argumentům.
Vše je ovšem na rodičích a zdá se, že jsou rozumní.
Neříkám, že je dobré bez znalostí pořídit děcku koně a šoupnout ho na zahrádku, ale...
Poprvé mě rodiče posadili na koně na mé 8.narozeniny, pak mě začali brát pravidelně o víkendu na jízdárnu u chalupy, mamka začala jezdit taky, od 10 jsem byla v jezdeckém klubu a samozřejmě toužila po vlastní koni a přemlouvala rodiče, že malej hucul se nám na pražskou zahradu přeci vejde a snila o tom, že mám pod okny vlastního koníka . Přání se splnilo když mi bylo 14, naštěstí už jsme tou dobou měli dost rozumu a znalostí ustájit ho do komerční stáje se stádem a bez zpruzelých sousedů.
K čemu tím mířím - moji rodiče mi rozhodně nekoupili vše co jsem si zamanula (to by fakt bylo drahý :D ) , ale vždy mě podporovali ve vztahu ke zvířatům a péči o ně (doma jsem měla hotovou zoo). V pubertě, kdy spousta mladých lidí vysedává a pokuřuje venku s pochybnou partou, jsem denně trávila 3h v mhd dojížděním do stáje s kvalitním trenérem, takže jsem na nějaké vylomeniny moc neměla čas. Myslím, že to od mých rodičů byl ve výsledku velmi fikaný a prospěšný krok mi pověsit na krk koně, abych neměla čas na párty
kikus
napsal(a):
Ahoj Kikuš, úplne rozumiem tomu čo píšeš, ja som v tvojom veku nerobila nič iné iba otravovala rodičov s podobným problémom. A napriek mojej snahe, nákresu stajne, výpočtom nákladov, prísľubom ako už všetko viem a budem chodiť aj zbierať seno všetko bolo márne
S tým rozdielom, že keď som ja bola dieťa tak kone nikde nebolo, o možnosti jazdenia som mohla akurát tak snívať a hrať sa s barbi koňmi.
Ak sa tvoji rodičia rozhodli, že koňa na krku mať nechcú - pretože v tvojom veku by to nech sa na to pozeráš akokoľvek bola iba ich zodpovednosť a oni by boli tí čo by museli zháňať seno a slamu, krmivo, opravovať ohrady a nechať odvážať hnoj, riešiť veterinára, kováča a iné výdaje.. skátka nič s tým teraz nespravíš ani keď si dáš za cieľ preplávať oceán a čím ich s tým budeš viac otravovať tým viac ich to nebude baviť a budú voči tomu odolní - vlastná skúsenosť
Takže ak máš možnosť niekam chodiť ku koňom tak tam choď, užívaj si to, zlepšuj sa v jazdení a starostlivosti a raz "keď budeš veľká" si toho svojho vytúženého krásavca kúpiš tak ako väčšina z nás čo s nenarodila do jazdeckej rodiny. A uvidíš aké to bude potom nádherné
A v té stáji kde jezdis nejde mít koně v pronájmu nebo v částečném pronájmu? Hodně by ti pomohlo, kdybys ses musela třeba rok o koně starat. Každý den vykydat, několikrát denně krmit, o koně se starat a samozřejmě i jezdit. Možná by ses potom rozhodla že toho koně tak úplně nechceš.
Já mám takhle koně v částečném pronájmu. Starat se o koně (kydání, krmení, atd.) pro mě problém není a baví mě to. Pro mě osobně je největší výzva koně zvládnout jezdecky. Je to plnokrevník, který rád zkouší co může a co ne. Je to najdnou rozdíl, když takového koně jezdis sama. Co ho naucis nebo co mu jednou projde bude zkoušet dál.
Nebudeš se bát nasednout znovu na toho vyhazujíciho koně, který s tebou utekl? Jsi schopná ho to odnaučit? Já jsem to třeba nakonec jakž takž zvládla, ale neříkám že to bylo a je snadné. Naopak.
Ať si koupíš jakéhokoliv ponyho, charakter a chování koně určuje jezdec. Ať bude sebevíc hodný, po case study si ho můžeš pěkně zkazit.
Holky, mě přijde, že spíš chtěla rodičům dokázat, že je zodpovědná a dokáže dostát slibu, za to by si přála toho poníka.. Po nás chtěla pouze radu, co za úkol by za poníka bylo adekvátní... Tak je jasné, že jako dítě nemá peníze, proto si ho chtěla úkolem( výzvou) odpracovat, nechtěla ho zadarmo a věřím, když by splnila výzvu, že by si ho odpracovala, tzn. vydělala si na něj.. Pokud Vy ne, tak jí tu aspoň neubližujte slovy. Hele u mě stojí balík 500,-Kč, podestýlku mám z pily za odvoz, odvoz hnoje mám zajištěný darováním, zbylý zpracuji, jablka mám svoje, co potřebuju, vypěstuju, pečivo mi nosí lidi, strouhání taky není taková harpuna, máme pozemky taky, jestli shp vyjde na 800,-Kč měsíčně, tak je to hodně. Trávu v létě může dostat od sousedů, nebo za posekání, kolik lidí daruje trávu, co by jim zetlela... Pokud nechce mít poníka v nájemní stáji, tak nebude platit harpuny. To, že by měli být aspoň 2, registrace hospodářství, zajištění pevného hnoje aj., to samozřejmě v tolika letech nemůže vědět. Tak by měli cajky na koně z druhý ruky, no bože... Mohla by si pak sehnat někoho, kdo jí bude přispívat za ježdění. Kolik asi v dnešní době stojí kroužky pro děti??? Ta holka, když už byla schopná zjistit si ceny, tak úplně blbá nebude a samozřejmě nechce vyhazovat rodičům peníze z kapes. Je jen a pouze na jejích rodičích, zda-li na to přistoupí, zavrhnou to, nebo najdou třeba kompromis, že jí ho nekoupí, ale třeba někomu přispějí na pronájem a ona bude moc jezdit. A není drzá, pouze se zeptala, furt lepší, že se zeptá, než, že na ně nalítne, táto, mámo, kupte mi koně.
Teď vzkaz pro tu holčičku:
Každá snaha se cení, když budeš furt zalezlá v koutě, nic nedosáhneš. Kolika věcí třeba nejde dosáhnout hned a zákonitě to neznamená prohru, ani různé rozhodnutí Tvých rodičů nebude znamenat, že Tě třeba nemají rádi, ale jen to není v jejich současných možnostech. Pokud o toho koníka tak stojíš, jednou toho dosáhneš. Na brigádu můžeš tuším od 16let, ale pokud Ti nebude 18., tak koníka mít na sebe napsaného nemůžeš. Peníze si však vydělat můžeš a pak se s nimi domluvit. Rodiče Ti určitě poradí, co a jak.
Jednou toho dosáhneš, a pokud ne, tak to byl pouze rozmar.

Zuzka a Petr: Produktivně jste přispěli do rok staré diskuse.
Jablka a pečivo? Tak hlavně že máte svoje pozemky. A už vůbec laikovi neradno doptávat se na darování trávy od sousedů z posekání zahrady. Asi tušíte, jaká by to byla tráva...
Buggyra:
Tak oprava, tu trávu si musí nasušit, či proházet, tu z klasické sekačky si nebrat, ta se zapařuje.... Já furt vycházím z toho, že u nás se seká na dlouho, tak to Buggyra dík, dobrý postřeh, to mě nenapadlo, že by to někdo dal... Jablka, taky může mít, pokud mají menší pozemek, do krmení je dát může. Já se spíš potýkám s problémem, že jich mám dost, tak je dávám do krmení a zbytek se nosí v zimě do lesa, seno mi většinou zbývá, tak kolikrát ho musím dát pryč, furt lepší, než to hodit na hnůj, nějak ho neprodáváme, ale jasně, že kdyby přišel někdo z okolí, že už nemá, tak pokud mám, tak prostě tak, pak furt někdo něco nosí, krmit samozřejmě nemohou kvůli oplocení, leda by to házeli přes plot a to mi vzhledem k položení výběhů nevadí, tam se jen seká. Nepředpokládám, že by někdo nabídl spařenou trávu, protože já sama bych to prostě nenabídla. A co se týče aktivní odpovědi po roce, nevšimla jsem si, že byla diskuze ukončena???, tak je téma aktuální 😉... A opravdu mi nepřijde správné holku nepodpořit, když se tak snaží a leccos dalšího si určitě už zjistila a zjistí, na to musela být odvaha, že se zde zeptala. Já bych to od syna vzala taky jako výzvu, akorát s dalším psem na pasení už by neuspěl😂😂
Doufala jsem, že odpoví kikus, pokud by byla z okolí, ráda bych klidně i pomohla.
To mi paní volala v noci kvůli lamě, taky jsem se snažila pomoc, moje máma dávala dotaz kvůli svému nemocnému psovi, odpověď přišla po roce, pes se udržel při životě a ta odpověď po roce ho zachránila.

Takhle, taky bych chtěla Shetlanda ale vím že mi ho táta ani máma nedovolí...
Chci si šetřit a koupit si ho v 18ti až budu bydlet u táty a ustájím si ho ve stáji poblíž, za mě je to to nejlepší co můžeš udělat...