Ahoj, máte to taky někdo tak nebo radu jak se toho zbavit?
Mám dvě malé děti (za chvíli 4 a 1 rok). Momentálně se do sedla dostanu tak 1x -2x měsíčně sama, bez dětí nebo vezmu malou tak jednou za 14x dní, když se poštěstí každý týden.
No a co řeším, když si jdu zajezdit a nebo jsem předtím chodila jezdit 1x týdně (to byla ještě jen jedna) tak mám strašný výčitky, že šidim rodinu, že bych měla radši jet s rodinou na výlet, nebo jsem měla vzít sebou opět malou. .....
Nemůžu se toho zbavit,užiju si vyjíždku (na koních se vším všudy i cestou strávím 3-4 hodiny), ale pak mám ty výčitky nebo strašně chvátám a jsem nervozní, co ještě všechno musím doma udělat
Založením rodiny člověk nepřichází o vlastní identitu ani o své zájmy a koníčky. Jistě, dnes je kult dětí, které jsou v popředí zájmu a mnoho rodičů obětuje rodině a dětem veškerý svůj volný čas i peníze a dělají naprosto vše pro to, aby jejich dětem dopřáli vše, co si děti umanou. Zapomínají pak úplně na sebe, na svůj život a na to, že se mají sami taky odreagovat a že fungují i jako samostatné bytosti, nejen v roli matky.
Pokud vás nejvíce naplňuje role matky na plný úvazek a to, že se obětujete, tak prosím, vaše volba. Děti odrostou, na nějaké rodinné výlety v tomhle věku si ani nebudou pamatovat, a vy jste zahodila čas, který jste mohla věnovat sobě a svým zájmům.
Co naopak děti i manžel ocení, je máma v psychické pohodě, která si jednou týdně užije pár hodin bez dětí a následně nabere sílu na ten všední kolotoč.
Podle mě se absolutně nemusíte stydět za to, že máte i vlastní zájmy a občas je upřednostňujete před zájmy rodiny. To, že máte děti přeci neznamená, že váš život mimo ně skončil, tak na to nezapomínejte a hlavně žádné výčitky, ten čas je jen váš a k odpočinku, ne ke starostem. :)
Nemám děti, ale tenhle boj s prioritami znám, např. v podání přítel/rodiče/prarodiče versus práce. Ty výčitky umí být poměrně nepříjemné a přitom si je člověk způsobuje úplně sám.
Tady by pro klid duše možná pomohlo zajistit dětem opravdu kvalitní program. Vždyť ony můžou a do budoucna musí být spokojené i bez Vás - s tatínkem, s babičkou a nebo s někým cizím. A 3 až 4 hodiny týdně z Vás krkavčí matku neudělají. Nevím, jestli máte děti pořád doma a nebo jestli třeba ten starší chodí do školky. Pokud jsou s Vámi obě doma, nějaký čas odděleně Vám všem do budoucna může jen prospět.
A pak se samozřejmě nabízí možnost k těm koním nechodit. I to je řešení a možná je to lepší než být kvůli 1 - 2 ježděním za měsíc dlouhodobě v tenzi, že šidím buď koně nebo děti.
Váš muž také sedí jen doma, nemá koníčky nebo volný čas? Výčitky nejsou na místě. Berte to tak, jako byste chodila k terapeutovi, což kůň de facto je. Děti mohou přece mít jednou za dva týdny hezký program i bez vás, třeba právě s tatínkem, nebo s prarodiči. A když se jim vrátí spokojená a rozzářená máma, které povykládají , co všechno si užily, tak je to jen dobře.
Uživatel s deaktivovaným účtem

etnies86
napsal(a):
Mám dvě malé děti (za chvíli 4 a 1 rok). Momentálně se do sedla dostanu tak 1x -2x měsíčně sama, bez dětí nebo vezmu malou tak jednou za 14x dní, když se poštěstí každý týden.
No a co řeším, když si jdu zajezdit a nebo jsem předtím chodila jezdit 1x týdně (to byla ještě jen jedna) tak mám strašný výčitky, že šidim rodinu, že bych měla radši jet s rodinou na výlet, nebo jsem měla vzít sebou opět malou. .....
Nemůžu se toho zbavit,užiju si vyjíždku (na koních se vším všudy i cestou strávím 3-4 hodiny), ale pak mám ty výčitky nebo strašně chvátám a jsem nervozní, co ještě všechno musím doma udělat
..tím že jednou týdně vypadnete z toho všeho a budete mít čas jen sama pro sebe, je to nejlepší co můžete udělat.....děti pak budou mít odreagovanou a odpočinutou skvělou mámu, která se jim zase po celý zbytek týdne bude naplno věnovat....udělejte dohodu s manželem....
neverend

XXX.XXX.213.247
Obecně manžel bývá celkem nadšen když žena není doma.😀 Znám několik chlapů co hraje WOT pouze když "drahá" není doma.Místo stížností jak mu chybí se v chatu objevuje spíš "už konečne vypadla" tak jdeme na to.😀 Vůbec bych si s tím nelámal hlavu a program si každý najde jaký uzná za vhodné.A program by snad mohl vymyslet třeba občas i manžel sám.Přeci těch pár hodin bez Vás vydrží a měli by to i bez problémů pochopit,že na světě taky nejste jen pro ně,ne?🙂

Ano pocit výčitky znám, ale nenechte se tím semlít. Jinak dopadnete jako jako já. Veškeré aktivity jsou na nule krom chovu domácích zvířat. Zpočátku jsem sem tam něco podnikla, ale právě ten pocit mě přiváděl brzo domů. Mám děti 6, 4 a 1 rok. A manžel si velmi rychle zvykl, že jsem doma a stále k dispozici. A ted když se chci občas urvat na chvíli ven se psem či jinou aktivitu tak je to strašný problém, protože on práci doma s dětmi nezvládne a celkově prostě je nerad když jsem pryč. Takže pozor na to, neustálá přítomnost se špatně odvyká
etnies86
napsal(a):
A ty výčitky ,jsou z vás? Z vaší hlavy?
Nebo vám někdo ,třeba manžel,nebo babičky pravidelně nahodí téma ,že jste si zase někde užívala a chudinky děti zanedbané a domácnost v rozkladu ?
Jestli u vás hnízdění a pocit,že bez vás prostě děti nepřežijí a domácnost padne (což má poměrně hodně žen a nechápu proč ) převažuje natolik,že si ježdění neužijete a chvátáte a myslíte na něco jiného ,asi bych se na to vy.....
Za pár let si děti budou žít po svém.Samotného manžela snad na pár hodin týdně dokážete ponechat bez mamaservisu .Pak se třeba můžete ke své zálibě vrátit?A zas si to užijete v klidu
Kdybyste chodila někam na brigádu třeba . A střídala se o děti s babi nebo manželem nebo chůvou ,taky byste za to měla výčitky ?Že u nich nejste a nemáte doma hotovo?
Zkuste si sama v sobě,nebo někde na papír hodit body pro a proti .Jestli se máte kvůli své zálibě nervovat ,prostě jí odložte na jindy.
Myslím,že časem se priority změní
Díky všem za reakce. Je to čistě v moji hlavě. Přítel koníčky má (samozřejmě ne už v takové míře jako před dětmi) a ten si s tím hlavu nedělá. Ale pokud on bude v sobotu půl dne pryč, o to víc mám pak výčitky, že jedu na koníky než abysme byli v neděli jako celá rodina, udělali výlet. Nebo když se v sobotu maká na baráku, a on odjede v neděli pryč, pak já už řeším jestli pojedu na koně až přijede nebo nemám být radši s nima. V týdnu z práce přijíždí dlouho. Tu potřebu mám já, ne on.
Souhlasím, že se to teď zbytečně moc točí kolem dětí, jak píše slon. Nechala jsem se tím taky semlít. Už jsem se Jaruš taky dostala do fáze, že jsem dost věcí přestala dělat a už o ně nestojím. Prostě primární jsou ty děti. Jen přítel mě nemusí mít furt doma. A jak jsem byla společenská, tak už taky radši sedím doma....
Pobobné výčitky jsem měla vůči příteli už kdysi (jiný, a nevyčítal mi to), že většinu volného času jsem strávila na koních místo toho, že bych se věnovala více vztahu (3x týdně koně, 3 dny dlouho v práci)
Přítelovi nevadí, že zmizím. Asi spíš naopak, má klid ode mě :)))) Když by je vzal na výlet do zoo, tak mi zas bude líto, že tam nepojedu s nima.
Musim zapracovat na tý moji hlavě blaznivý
Děti bez Vás neumřou. Z naší dcery jednou vypadlo: furt jsme někde pryč, samé výlety, si nemám v klidu čas něco dělat doma sama:)
Jestli máte hlídání, zmizte ke koním a nespěchejte, dětem je jedno, jestli se vrátíte za 3 nebo 4 hodiny, nemají pojem o čase. Jinak období mezi 1 až 4 roky byl horor. Pak se to zlepší.
máte naprostou pravdu. mě až tak nevadí, že odjedu od dětí (ty mě maj furt), ale že jsme mohli čas trávit všichni 4. Jako, aby ty děti byli s námi. Ne se mnou, pak s druhým. A dokud mě chtějí a stojí o náš čas. Za chvíli už o nás stát nebudou a na nějakej rodinnej strávenej čas budou kašlat. Když jsem měla možnost si vyjet párkrát v týdnu, když byl přítel v práci, tak jsem byla i bez výčitek. Ale určitě koně vynechat nechci, aspon 1x týdně chci kobylku obstarat, beru to i jako takovou moji povinnost vůči koníkovi. A samozřejmě na vyjíždku se těším. Jen se zbavit těch úplně zbytečných výčitek :) A ta organizace času s prckem není jednoduchá. Zatím.
Ideální stav pro mě by asi bylo vzít v týdnu 1x děcka a 1x sama. Ale to než vyjde :) Musím uznat že to je teď hardcore s nima, ale od 2. let už to relativně fungovalo, tak ještě rok a bude snad chvili ,,pohodička,,. Plně si uvědomuji, když řeším takovou blbost, že až budu chodit do práce (a brzy asi jezdit domů nebudu), tak to bude teprv dilema a bude to teprve na úkor něčeho. Ten barák prostě zabere hodně času, kterej bych třeba radši trávila jinak :/ V tom je panelák ve výhodě

Já mám dítě a chodím jezdit 4x týdně .