Sarach

XXX.XXX.99.252
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jak je to s chovem 2koni v zahradě,musím mít povolení od sousedů?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sarach
napsal(a):
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jak je to s chovem 2koni v zahradě,musím mít povolení od sousedů?
Doufám že jste další "nácka" co chce chovat koně na zahradě
Afalki

XXX.XXX.249.38
A jak velkou máte zahradu, smím-li se zeptat?
Souhlas sousedů mít nemusíte a zároveň vám k ničemu není- obce mívají zpracovaný územní plán, pokud je vaše zahrada v oblasti obce, určené k zemědělství, koně tam mít můžete, pokud ne, tak tam být nemůžou i pokud sousedé souhlasí všichni.
Další věc - podle NOZu nemůžete sousedy obtěžovat například zápachem nad míru obvyklou místním podmínkám - tj pokud máte zahradu v zástavbě, kde jsou typicky okrasné zahrádky s bazénem, a v okolí mají lidé tak maximálně psa a možná slepice, tak to místním podmínkám neodpovídá.
No a mimo to - pokud vaše zahrada nemá alespoň půl hektaru, nebo neinvestujete několik desítek tisíc do zpevnění ploch, je chov dvou koní naprosto příšerný nápad - nejpozději na podzim budete mít bahnitý plácek bez kousku zeleného, a budete se vy i koně brodit bahnem s močí a případně i výkaly, protože tam neprojedete ani s kolečkem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

...a okoušou vám stromy, pokud tam jsou.
Je to jak píše Slon Indický. + bych ještě dodala, že 2 koně jsou málo - netvoří stádo, je to jen závislácká znouzecnost.
Zároveň musíte mít hospodářství (číslo) a tam mít koně hlášené. Je to nemálo papírování pro začátek. Já jsem si svoje koně ustájila k jiným koním ve vsi (tam už bylo vše vybudováno a opapírováno). Stejně by mi tam chtěli zdrhat za stádem a minimálně by na sebe řehtali přes půl vesnice - nic co by přidalo na oblibě. Do naší zahrady se chodí jen pást.
Tady přidávám odkaz pro představu co vše je potřeba na svojí zahradě vybudovat aby tam mohli být koně 24/7. A ještě důležitější je počíst si i odkazy pod tím článkem - proklikat se ne další související články. + je tam hodně inspirujících fotek.
http://www.equichannel.cz/kazdy-kun-venku-aneb-uzpusobeni-podminek-na-miru
A velmi doporučuji načíst si tuto knihu. Opravdu je to minimum znalostí než se do držení koní pustíš. https://knihy.heureka.cz/pece-o-kone-bez-chyb-a-omylu/?gclid=CjwKCAjw7-P1BRA2EiwAXoPWA0sJPmOm2HKoAKSZN3p6D5bKrqUc-QCI5NkrYvVJINufWKXU9DA2MhoCtBAQAvD_BwE