Zdrávím, mám problém a prosím o každou radu. Mám valacha (ČT, 7let), parkurak, mám ho rok a ze začátku se na nej nedalo sednout, tak jsme pracovali jen na lonži a ze země. Moc ho to nebavilo a byl takový nevychovaný a nerespektoval bič ani mě. Poté jsme spolu začali více pracovat a on chodil opravdu hezky, stačila jedna pobídka a naklusal nebo nacvalal.. Pak jsem začala jezdit a teď je ze sedla téměř 100%.. ale problém je, ze na té lonzi teď nefunguje vůbec. Pracuju s nim na lonzi 1 za týden, nebo 14 dni, ale nebaví ho to. Mužů pobizet i při raznem pobidnuti bičem nic. Nereaguje, ani se nevzteká, proste ignoruje. Když už se fakt nastvu a jednu mu “střelim”, tak začne jakoby “cvalat na místě”, ale dopředu nejde. Fakt prosím o radu, protože na něm nechci jen jezdit skoro každý den a vzhledem k tomu, ze je do sportu, tak fakt 6x v týdnu pracujeme a potřebuji i tu práci ze země. :/ Budu rada za každou radu, zkušenost. (Ze sedla mě 100% respektuje ze země vůbec)
Velká většina koní funguje i když nejsou "lonžovaní". O tom, jak lonžuje většina majitelů koní si myslím své a zdá se, že i váš kůň má stejný názor.
Pokud koně nepřipravujete na závody, klidně může jezdit jen 2 x v týdnu. Pokud nemáte jet s kým, určitě bude více namístě, naučit koně samostatnosti, nežli jej honit na lonži či v kruhovce. Koník i vy budete nakonec mnohem spokojenější. Teď se akorát navzájem nasíráte.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Koně se při lonžování nebijí bičem.....maximálně můžete bičem "prásknout", pokud to umíte, podpořit hlasem, ale ne bít ! nehoňte ho jen bohapustě na kruhu a dejte mu dvě-tři kladiny na zem nebo zvýšené kavalety (zvyknout ho na to- naměříte si to , lonžujete pod kladinama a pak tam koně navedete a buď necháte ještě jednou přejít nebo opět koně stáhnete na obyčejný kruh a tak střídat) , zmenšujte a zvětšujte kruh, a hlavně nelonžujete koně do úmoru stačí klusová a cvalová práce na 20 minut a střídat strany, pokud máte koně na pomocných otěžích před a po lonžování na okrokování se sundavají, já koně posledních pět minut nechám proklusat na obě ruce bez vyvázání aby se protáhl a vyfuněl jak potřebuje, sundám a krokujem na ruce.
Nebiji ho! Pouze se ho dotknu. Musím na nej být rázná má skoro 2 metry a já 50kg, takže asi chápete, ze když je úplný flegmatik, tak občas musím být přísnější, ale rozhodne za nim nebeham a nebiji ho. Dávám jasné a stupňované pobídky. Když lonzuji a máme na zemi kavalety, tak nemá žádný problém. Pouze, když lonžuji “jen tak”. Vyvazovačky ani průvlečky nepoužívám, nejsem jejich zastáncem a můj kůň je i tak skvěle nasvalený. Jde jen o to, ze nevím co dělat, když ho to nebaví. Jak mu to usnadnit, když nepoužiji kavalety. Ještě bych chtěla dodat, ze za ten půl rok jsem měla hodně soustředění a známých trenérů přes přirozenou komunikaci, takže vím, jak lonzovat a jak porozumět mnoha náznakům, jen nevím jak udělat, aby ho to bavilo.

Když už se fakt nastvu a jednu mu “střelim”, tak začne jakoby “cvalat na místě”,
...no z toho nejde poznat, že se ho jen dotknete...
Jak má velký prostor, aby jste na něj dosáhla bičem, musíte být tak 5 m od koně? a pokud vy také neopisujete kruh, ale stojíte na místě je to malý poloměr pro tak velkého koně.
Edit: pokud máte halu k dispozoci, zkoušela jste lonžovat bez lonže?
Uznávám, že jsem to měla podat trosku lépe, nechtěla jsem aby to vypadalo, ze si od nej nechávám vše líbit, ale rozhodne ho nebiji. Bez lonže taky chodi normálně ve všech chodech. Jen na té lonzi proste stávkuje. Opisují takový menší kruh, ale on má celou délku lonže a na nej dosáhne opravdu jen konec biče, který ho tak jako štípne, aby se probral. (Nevím, jak to popsat, aby to nevypadalo, ze ho biji, ale opravdu netrpí, jen je to lenoch) Od té doby, co poté začne cvalat na místě raději švihnu do vzduchu, ale ani ta rána, kterou bič udělá ho nezajímá
Řekla bych, že už taky může být přelonžovaný a dává tak najevo, co si asi tak zhruba o té lonži myslí :-)
Pro koně to není žádná zábava, ale vopruz běhat dokola.
Dala bych mu pauzu. Taková pauza dělá zázraky.
Většina koní to lonžování celý život fakt nepotřebují. To jen majitel si myslí jak s ním na té lonži nepracuje a přitom vlastně vůbec neví, jak se má to zvíře hýbat a končí to prostě pobíháním koně na malém kruhu dokola.
kallisto
napsal(a):
Řekla bych, že už taky může být přelonžovaný a dává tak najevo, co si asi tak zhruba o té lonži myslí :-)
Pro koně to není žádná zábava, ale vopruz běhat dokola.
Dala bych mu pauzu. Taková pauza dělá zázraky.
Většina koní to lonžování celý život fakt nepotřebují. To jen majitel si myslí jak s ním na té lonži nepracuje a přitom vlastně vůbec neví, jak se má to zvíře hýbat a končí to prostě pobíháním koně na malém kruhu dokola.
Přesně.
Musela jsem to napsat, neboť jen klik na "kvalitní příspěvek" nestačí.
Nelonžuji v kruhovce. Kruh má velký na kolbišti. Prostory na to máme, jelikož je ve sportovní stáji.
Každopádně děkuji a zkusím mu od toho tedy dat pauzu a kdyztak ho pustit po hale bez lonže, nebo s kavaletami.
Asi to každý máme jinak, protože do mě teď hodně trenérů (Kteří se opravdu cely život zabývají přirozenou komunikaci) cpali, že všechny problémy se řeší ze země a ze bez lonzovani se na koně neleze.
Teď mám trenerku jinou, na ježdění a skákání a kůň ze sedla funguje, baví ho to a je jak vyměněný (před rokem shazoval všechny, teď skáčem zatím do metru) a sama jsem vycitila, ze cesta bez lonže je u nej ta lepší. Jen v tom mám zmatek, když do mě bylo huštěno, že musí pracovat ze země. Protože kromě lonže teď opravdu žádný problém.
Takže všem dekuju za rady a proste budu dělat to, co nás baví a naplňuje, bez ohledu na to, co je podle ostatních “správně”🙂

A máte lonž nebo takové to přirozenokonunikační dlouhé tlusté vodítko Bang
http://www.konskeknihy.cz/lonzovani-kone--dominika-svehlova/
Velmi doporučuji nastudovat si tuto knihu. A konkrétně toto rozšířené vydání. Když jsem si ji v knihovně prohlížela, pochybovala jsem, ale po přečtení jsem NADŠENÁ! Tohle rozšířené vydání vyvětluje tolik chyb viděných při lonžování. A navíc naznačuje i jiné typy práce jako obrácené lonžování, práce na kavaletách, na dlouhé straně jízdárny atd.
Fakt se vyplatí dát koni pauzu. Vrátit se podle téhle knížky na úplný začátek a naučit koně správně reagovat na bič (vůbec sebe naučit správně bič používat, spravit si držení těla). A potom teprve začít vodit s lonží po jízdárně. Naučit ho to správné odesílání a vracení se, aby se dalo z kruhu přejít na stěnu jízdárny. Postavit si správně kavalety. Pak se naučit postavit správně skoky ve volnosti, tak aby to koni něco přineslo. Když máte možnost haly či jízdárny s dobrým povrchem a materiálem je škoda plácat se v kruhovce... (možnost trenéra je super, ale je potřeba u toho mít i vlastní rozum, poznatky, zapojit kritické myšlení, porovnat si cíle a cesty k nim)
Koně to bavit bude, pokud bude rozumět tomu co se po něm chce. A když to bude pestré.