Cukr pro koně (a jiná zvířata)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Konina_z_komina

12.5.2020 11:39
Konina_z_komina

XXX.XXX.42.86

Ahoj, jak to vidíte s cukrem jako pamlskem pro koně ? Vesměs všude čtu, že je to nic moc, ale občas koukám na FB jednoho ošetřovatele ze zoo (https://cs-cz.facebook.com/pages/category/Personal-Blog/Zoostation-Vy%C5%A1kov-by-Alexandr-105110983710300/), a ten dává cukr podle příspěvků celkem pravidelně a kromě koní taky kozám, velbloudům a krávám a kdoví čemu ještě... Tak si říkám, že to přece nemůže být zas tak špatně .. ?? Díky za názor

12.5.2020 12:19
akscha

XXX.XXX.101.243

Kone (a pravdepodobne i ta dalsi zvirata) maji sladke radi. Je to jako u lidi. Na cukru samotnem neni nic jedovateho, ale zvysuje riziko zubniho kazu. Takze za me ne. Pamlskovat lze i zdraveji

12.5.2020 14:17
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Koňozubařka říkala, že koním se po cukru zuby nějak extra víc nekazí. Já pamlskuju cukrem, protože se dobře odebírá z kapsy a vejde se tam hodně kousků. Někdy dostanou i jen tak, když jdu kolem. Také na vyjížďce, když vidím, že kůň váhá mezi zdrhám nebo ustojím to se ctí a rozhodne se ustát. Cukr v kapse je u nás základ vzdělání koně😁 Když se situace nevyvíjí dobře, stačí dát ruku do kapsy. Zdravé pamlsky nefungovali tak spolehlivě a oves v kapse se blbě lovil. Masarykův kůň měl v krmné dávce tuším půl kila cukru denně jako že na chuť. Jasně že koni s bezcukernou dietou bych dávala něco jiného.

12.5.2020 16:18
keira

XXX.XXX.64.13

Dávám jako pamlsek na kolečka nakrájenou mrkev, je to zdravější.

Rozhodně nemám problém, že by o to nestáli a nemotivovalo je to.

Naopak jsem měla jednoho koně co cukr odmítal

12.5.2020 18:56
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

Nevidím na cukru nic špatného pokud koni chutná. Sestry kůň například cukr vyplivnul. Stejně jako ten, kterého jezdím já, odmítá salát. Ale máme ve stáji i koně popelnici, který sežere i to co nemá.

12.5.2020 21:13
Naďa3

XXX.XXX.168.69

Na více místech jsem četla, že překrmování cukrem způsobuje u koní vředy. Jasně, 1 kostka denně ne, ale proč radši nedávat mrkev...
https://www.rozumimekonim.cz/dve-veci-kterymi-byste-sveho-kone-krmit-nemeli/

13.5.2020 08:10
Arkarian

XXX.XXX.177.16

Špatně položená otázka. Ne "určitě to nemůže být tak špatné?", ale "co je na tom dobrého a užitečného?".
V poslední době jsou hodně "in" bezobilná krmiva a jiné blbostičky, aby koníček byl co nejzdravější, no pak ho nacpat cukrem.. :-D radši nasypu normální jádro, ale cukr nedávám, pamlskuju granulovaným sladovým květem. Jasně, pár kostek cukru koňa nezabije, ale nevidím sebemenší důvod mu to dávat...

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.5.2020 08:32

Pamlskujeme cukrem běžně, právě jak zmínila jiná přispěvatelka, jednoduše se dávkuje, dobře se skladuje, mocca kostky (pokud se mi s nimi chce kupovat...) jsou poloviční, takže je i možnost koně "ušetřit".

Mýtus kazení zubů po sladkém snad je již vyvrácen.

Melasa je mimochodem téměř identická s kostkovým cukrem (ostatně se z ní ten cukr vyrábí). Přidává se do mnoha hotových krmiv i vit-min doplňků.

Pro představu, podle toho, co jsem teď našla, mrkev obsahuje na 100 g minimálně 5 g cukru, což je jedna kostka :-) 50-100 g je taková jedna průměrná mrkev :-) Když někdo přikrmuje mrkev ke krmné dávce v množství 1 kg denně, nacpe koně (minimálně) 10 kostkama cukru :-) A že já jsem jednu dobu krmila i dvě kila :-D

Proč u nás NE mrkev: rychle se kazí - to především. Cukr můžeme mít rok starý a nic mu není (- s koňmi nepracujeme z daleka denně). Za druhé, je nutná příprava - člověk ji musí nakrájet nebo ohlodávat (pokud ji lámete, tak abyste na týden měli 20 kilo). Koně (alespoň ti naši) ji tak radostně nepřijímají a odezva organismu (slastný pocit) není tak rychlá :-)

13.5.2020 08:52
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pamlskujeme cukrem běžně, právě jak zmínila jiná přispěvatelka, jednoduše se dávkuje, dobře se skladuje, mocca kostky (pokud se mi s nimi chce kupovat...) jsou poloviční, takže je i možnost koně "ušetřit".

Mýtus kazení zubů po sladkém snad je již vyvrácen.

Melasa je mimochodem téměř identická s kostkovým cukrem (ostatně se z ní ten cukr vyrábí). Přidává se do mnoha hotových krmiv i vit-min doplňků.

Pro představu, podle toho, co jsem teď našla, mrkev obsahuje na 100 g minimálně 5 g cukru, což je jedna kostka :-) 50-100 g je taková jedna průměrná mrkev :-) Když někdo přikrmuje mrkev ke krmné dávce v množství 1 kg denně, nacpe koně (minimálně) 10 kostkama cukru :-) A že já jsem jednu dobu krmila i dvě kila :-D

Proč u nás NE mrkev: rychle se kazí - to především. Cukr můžeme mít rok starý a nic mu není (- s koňmi nepracujeme z daleka denně). Za druhé, je nutná příprava - člověk ji musí nakrájet nebo ohlodávat (pokud ji lámete, tak abyste na týden měli 20 kilo). Koně (alespoň ti naši) ji tak radostně nepřijímají a odezva organismu (slastný pocit) není tak rychlá :-)

Akorát rozdíl je v tom, že není cukr jako cukr, v té mrkvi je fruktóza, v kostce sacharóza, tedy směs fruktózy a glukózy, která má vliv na glykemii, což u zdravého řešit nemusíte, ale pro nemocné koně bych mezi ty cukry nedávala rovnítko.

K pamlskování kamarádka používá na malé kostičky nakrájený sušený chleba, pro mě lepší varianta, protože to sice drobí, ale drobky jsou menší zlo než cukrem slepené kapsy případně olepené ruce.

13.5.2020 09:12

nalámaný chleba také dáváme, pokud je k dispozici. Většinou není :-D Musela bych ho koupit, nasušit a nalámat... cukr koupím už zpracovaný. Pohodlnost vítězí.

K tomu složení cukrů jsem našla:

Tab. 2 Množství sacharózy v čerstvých zeleninách (% v jedlém podílu)
Zelenina Sacharóza (%)
mrkev 3,59
cibule 0,99
paprika 0,11
zelí 0,08
špenát 0,07
okurka 0,03
(Zdroj: Velíšek a Hajšlová, 2009)

Podle info, co jsem našla, je sacharóza běžně přítomná v rostlinách i jejich plodech či zásobních částech všeobecně. Naopak existuje jen malá část částí rostlin díky činnosti enzymů během zrání převede sacharózu na monosacharidy. Zajímavé, sama jsem nevěděla :-)

13.5.2020 09:27

mimochodem. Nemocného koně snad nikdo nebude pamlskovat cukrem (!). Vlastně ani pečivem a krouhanými sladkými potravinami. Nemocného koně bych pamlskovala karobem nebo vojtěškovými granulemi apod. Ještě že maroda nemám

(v předchozím příspěvku mi chybí "která")

13.5.2020 10:05
Pipilota

XXX.XXX.46.93

On si o tom co je a není atraktivní pamlsek rozhoduje každý kůň sám. A aby to bylo složitější, tak se chutě časem taky trochu mění... ;-)
Pravda je, že na kousek cukru pozitivně zareaguje většina býložravců. Ale limit má cukr v tom množství (přežvýkavcům to dokáže hodně nabourat bachorovou mikrofloru atd.) No a je zcela jiná situace pokud chce člověk dát pár kostek cukru během hodně povedeného tréningu, nebo potřebuje "prokrmit" nějaké situace častěji a opakovaně... Takže jako vždy je potřeba zapojit vlastní rozum.

13.5.2020 10:06
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Si dovolím osvětu, mám profesní deformaci a covidem způsobený absťák:)
Pouze z cukru se zuby nekazí, zubní kaz je infekční onemocnění (no bakterie-no kaz). Millerova chemicko-parazitární teorie:
bakterie+cukry+zuby+čas = kaz

Právě to, jak je cukr návykový, zneužívám. Mrkev a zdravé pochutiny mají naše koně běžně v jídelníčku, tak to nemá ten efekt drogy. Ta bílá kostka má i optické výhody, koně jí v ruce vidí i z dálky. Na cukru jsme ustáli i novoroční ohňostroje. Bez problému je podávání antibiotik do žrádla, nemusím zkoušet, jestli jablečný džus, mrkvový, to či ono, zasypat bílým práškem a promíchat prstem.

Dopuju cukrem už během čištění a sedlání. Dělám si iluze, že rychlý cukr působí na koně stejně jako na mně, před přednáškou posnídám půl čokolády (no dobře tak celou...) a jsem schopna výkonu.
No a konečně, když u koní začnu omdlívat hlady, slupnu pár kostek a ještě dojedu domů na kole.
Zatím jsem narazila na jedinou nevýhodu cukru - vyprat ho v kapse péřové bundy nedělá dobře peří.

13.5.2020 11:03
Arbora

XXX.XXX.192.218

Radšej než cukor použijem tú mrkvu - aj za cenu toho, že ju treba ako odmeny krájať a rýchlo sa kazí. A kupujem príležitostne od dromy ľanové peletky, trojkilové balenie, koňom to chutí, nie je z toho bordel (až na omrvinky). Cukor nemusím, príde mi to zbytočné ládovať ho do koňa. Myslím si, že trebárs jabĺčko, či mrkva spravia väčšiu radosť.

13.5.2020 13:49
Terven

XXX.XXX.110.191

Arbora napsal(a):
Radšej než cukor použijem tú mrkvu - aj za cenu toho, že ju treba ako odmeny krájať a rýchlo sa kazí. A kupujem príležitostne od dromy ľanové peletky, trojkilové balenie, koňom to chutí, nie je z toho bordel (až na omrvinky). Cukor nemusím, príde mi to zbytočné ládovať ho do koňa. Myslím si, že trebárs jabĺčko, či mrkva spravia väčšiu radosť.

Souhlasím, mezi cukrem v mrkvi a samotným bílým rafinovaným cukrem vidím dost zásadní rozdíl.
Sem tam kostka cukru jako odměna mimořádné hodnoty zřejmě většinu koní nezabije, ale nevidím důvod, proč do koně cpát cukr jako běžný pamlsek.
U nás je TOP mrkev na kolečka, potom některé průmyslově vyráběné pamlsky a i tvrdé pečivo, protože to nedáváme běžně. Jinak pamlskujeme i různými výlisky- ze lnu, z konopí...v některých případech je odměna příliš vysoké hodnoty spíš na závadu.
Úplně nejvíc by u nás byl meloun, hroznové víno, nektarinka, banán...ale to jde do kapsy blbě, to uznávám.

13.5.2020 17:57
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
nalámaný chleba také dáváme, pokud je k dispozici. Většinou není :-D Musela bych ho koupit, nasušit a nalámat... cukr koupím už zpracovaný. Pohodlnost vítězí.

K tomu složení cukrů jsem našla:

Tab. 2 Množství sacharózy v čerstvých zeleninách (% v jedlém podílu)
Zelenina Sacharóza (%)
mrkev 3,59
cibule 0,99
paprika 0,11
zelí 0,08
špenát 0,07
okurka 0,03
(Zdroj: Velíšek a Hajšlová, 2009)

Podle info, co jsem našla, je sacharóza běžně přítomná v rostlinách i jejich plodech či zásobních částech všeobecně. Naopak existuje jen malá část částí rostlin díky činnosti enzymů během zrání převede sacharózu na monosacharidy. Zajímavé, sama jsem nevěděla :-)

Tak to jste mě šokovala. Já žiju celý život v přesvědčení, že mrkev obsahuje hlavně fruktózu. Díky za rozšíření obzorů.

Přidejte reakci

Přidat smajlík