Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Farkos

12.5.2020 15:52
Farkos

XXX.XXX.41.141

Zdravím (opět)!

Dnes za vámi jdu spíš s teoretickou otázkou, na kterou mě zajímá odpověď. Jaké množství selenu je pro průměrného koně už rizikové? Pokud se nepletu, doporučená dávka je 1mg (případně mě opravte). Jaké příznaky a následky by mělo na koně jeho předávkování a po jak dlouhé době by se to vůbec začalo projevovat?
Ptám se čistě ze zvědavosti, protože všude se řeší, jak koně mají u nás nedostatek selenu, tak by mě zajímal i opak.

Za odpovědi všem předem moc děkuji

12.5.2020 19:26
Horsana

XXX.XXX.40.140

Je to približne 1 mg/100 kg živej hmotnosti, v EU. V USA je to až 2 mg/kg, možno aj viac, nechce sa mi to hľadať.

Závisí to samozrejme na aktuálnom zásobení organizmu, kategórii (iné to bude u gravidných kobýl a žriebät, iné u dospelých koní) a samozrejme závisí na forme, pretože seleničitany budú mať menšiu využiteľnosť, než chelátová forma Se.

Predávkovanie sa môže prejaviť v akútnej forme slepotou, ataxiou, zápalmi obličiek, zlyhaním orgánov, kým chronická forma koronitídou, krívaním, až vyzutím kopyta, tak isto zhoršením kvality srsti.

15.5.2020 23:04
akaš

XXX.XXX.109.2

Špatně je obojí - jak nedostatek selenu, tak předávkování selenem. Nedostatek selenu je způsoben už nedostatkem selenu v půdě, který se projevuje u nás v Západních Čechách dost často. Nevím, jak je to v ostatních krajích. Nedostatek se může projevit hlavně u mláďat, kdy vypadají podvyživeně a dost často i pojdou. Mnozí chovatelé se proto snaží selen doplňovat tak, až to přeženou. Nejnebezpečnější jsou sypké minerály, které se přidávají do krmiva a mnozí chovatelé to přeženou. Nejlepším řešením jsou solné minerální lizy. Obsah minerálů je vyvážený tak, aby jich zvířata měla dostatek. Chce to najít jenom ten správný, který bude zvířatům chutnat. Lizy budou mít asi všechny chovatelské potřeby pro hospodářská zvířata. Namátkou třeba tyhle https://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/kone-a-jezdectvi/vyziva-koni/sul-lizy-pro-kone/

16.5.2020 22:07
Horsana

XXX.XXX.40.140

Liz nie je riešením ničoho, pretože zvieratá ho môžu buď prijímať nadmerne, prípadne si ho ani nevšimnú.

Naopak v minerálnych premixoch si dávku dokážete spočítať a regulovať, to sa u lizov nedá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík