Zabřezla mi kobyla. Mohu na ní sem tam jezdit?

Český teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.5.2020 08:37
Leontýna Stehlíková

XXX.XXX.27.49

Zdravím. Chci ze zeptat. Zabřezla nám kobyla a mám otázku, zda na ní mohu ještě lehce sem tam jezdit. Kobyla je silná, nasvalená a já mam 50kg +/-.
Mohu na ní ze začátku březosti sem tam jezdit?
Pokud ano, v jaké době od početí mám přestat jezdit, aby neměla ani ona, ani hříbo do budoucna problémy?
Mám zkušenosti, ale přece jen se zeptám jiných, zkušenějších jezdců, protože zdraví mých koní je na prvním místě. ❤️
Předem děkuji

15.5.2020 10:29
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Těsně po zabřeznutí by se kobyla měla nechat v klidu, aby se plod uchytil a nevstřebala to. Jinak může normálně pracovat s ohledem na její stav = nepřepínat. Mě kdysi říkal vet, že klid do 19 dne po zabřeznutí. Pokud do třetího měsíce březosti nevstřebá, tak už je velká pravděpodobnost, že plod donosí do konce.

Osobně jsem na svoji bývalé kobyle jezdila normálně bez větších omezení do 7. měsíce. Potom nakynula jak tank a sama si pohyb začala omezovat, takže už jen nenáročné krokovky bez sedla do cca 2 týdnů před porodem. Porod naprosto bez problémů, hříbě zdravé.

Kobyla by se měla hýbat a částečně pracovat (byť blízko před porodem už zlehka) co nejdéle možno, usnadní to porod.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.5.2020 10:30

Leontýna Stehlíková napsal(a):
Zdravím. Chci ze zeptat. Zabřezla nám kobyla a mám otázku, zda na ní mohu ještě lehce sem tam jezdit. Kobyla je silná, nasvalená a já mam 50kg +/-.
Mohu na ní ze začátku březosti sem tam jezdit?
Pokud ano, v jaké době od početí mám přestat jezdit, aby neměla ani ona, ani hříbo do budoucna problémy?
Mám zkušenosti, ale přece jen se zeptám jiných, zkušenějších jezdců, protože zdraví mých koní je na prvním místě. ❤️
Předem děkuji

Do poloviny březosti bez problémů (jenom vynechat skákání) - pravidelná práce (myslím pohodové vyjížďky, případně lehká jízdárna) kobyle jenom prospějí. Pak uvidíš - časem ji nebudeš chtít škrtit podbřišákem, takže procházky bez sedla no a nakonec na ruce.

15.5.2020 10:33
rennie111

XXX.XXX.7.245

Ahoj, môžeš na nej úplne v pohode jazdiť, brezosť nie je choroba, do 5-6. mesiaca prakticky bez nejakých zásadných zmien. Teda skákanie by som vypustila aj keď do 5 mesiaca niektorí aj skáču. Rekreačné jazdenie ale problém nie je ani vo vyššom štádiu pokiaľ je kobyla zdravotne OK. Neskôr však treba prispôsobovať tempo jej kondícii a tomu ako sa cíti, po 7 mesiaci už zvyčajne jazdím menej, na kratšie, dávam menej cválania a viac kroku. Uberám jazdiarenskú prácu a chodíme viac na vychádzky. Zvyčajne jazdím minimálne do 9.mesiaca, potom to už sú len krokovky s krátkymi klusovými úsekmi, alebo prechádzky na ruke.

15.5.2020 13:20
Leontýna Stehlíková

XXX.XXX.128.19

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Do poloviny březosti bez problémů (jenom vynechat skákání) - pravidelná práce (myslím pohodové vyjížďky, případně lehká jízdárna) kobyle jenom prospějí. Pak uvidíš - časem ji nebudeš chtít škrtit podbřišákem, takže procházky bez sedla no a nakonec na ruce.

Děkuji moc. S kobylou chodíme denně, někdy obden na procházky, je naprosto zdravá, bez jakýkoliv problémů. Co se ježdění týče, neděláme nic extra náročného. Sem tam si přejdeme kavalety, nějaké menší skoky, které ted samozdřejmě vypustíme. Teď, po zabřeznutí jí nechám +/- 19 dní odpočinout, jak už zde paní psala (první reakce) aby se plod uchytil.

15.5.2020 15:21

alfi pav napsal(a):
Těsně po zabřeznutí by se kobyla měla nechat v klidu, aby se plod uchytil a nevstřebala to. Jinak může normálně pracovat s ohledem na její stav = nepřepínat. Mě kdysi říkal vet, že klid do 19 dne po zabřeznutí. Pokud do třetího měsíce březosti nevstřebá, tak už je velká pravděpodobnost, že plod donosí do konce.

Osobně jsem na svoji bývalé kobyle jezdila normálně bez větších omezení do 7. měsíce. Potom nakynula jak tank a sama si pohyb začala omezovat, takže už jen nenáročné krokovky bez sedla do cca 2 týdnů před porodem. Porod naprosto bez problémů, hříbě zdravé.

Kobyla by se měla hýbat a částečně pracovat (byť blízko před porodem už zlehka) co nejdéle možno, usnadní to porod.

Jenom (nerýpavá) technická - pro upřesnění, v prvním trimestru to ještě není plod, alébrž zárodek neboli embryo. Plod se nevstřebá, na to je už moc velký

Přidejte reakci

Přidat smajlík