Aurální plaky - vliv na sluch?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.5.2020 14:10
canka

XXX.XXX.35.234

Můžou mít vliv aurální plaky v uších na sluch koně?Že by kůň hůře slyšel?

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.5.2020 14:30
Uživatel s deaktivovaným účtem

určirě ne, kobyla je taky má. bělavé vystouplé flíčky zevnitř na boltci ucha - v kornoutku(nic uvnitř sluchovodu a.t.d.) a slyší jako stará drbna....až za roh.
Uši si nechá drbat, tak můžu kouknout občas dovnitř (zkontrolovat) a nic tam není...myslím jako maz, chlupy, útvar. (nebožka psina měla v ústí zvukovodu bradavici)

15.5.2020 15:32
canka

XXX.XXX.35.234

Já se s tím nikdy nesetkala u žádného koně,proto se ptám..před rokem a půl jsem koupila pony kobylku v né zrovna dobrém zdravotním stavu..a všimla jsem si těch uší..volala jsem tedy veta,ten diagnostikoval aurální plaky..s tím,že můžu zkoušet mazat zinkovou mastí..jinak nechat být..mazala jsem,ale kobylka se usilovně bránila chudák a zlepšení žádné..zkoušela jsem i řepíkem omývat,taky žádné zlepšení..uši jí občas svědí,to jde vidět,drbe se o stromy..ale už od začátku co ji mám na ní pozoruji problém se sluchem..ze začátku jsem myslela,že tím,že se vlastně neznáme a nemáme žádný ,,vztah,,,tak že mě prostě ignoruje..ale po čase jsem zjistila,že když se k ní člověk přiblíží blíž a zavolá,hned zvedne hlavu a jde třeba naproti..z toho soudím,že reaguje vždy až z bližší vzdálenosti..na zavolání na večeři hned všichni běží,opět kromě ponice..musím dojít blíž,zavolat a nahlas zatleskat a hned začne řehtat a už běží taky...neříkám,že ji to zatím nějak omezuje,spíš mě zajímalo,co může horší sluch způsobovat..myslela jsem,že právě ty aurální plaky...
Ponice si celkově za život neprožila asi nic dobrého, je jí letos 17 let(její papíry mám,včetně papírů z Holandska),ale vypadá na 30 let..taková zdrchaná, s divnými jizvami na svalech na zadních nohách na svalech na hýždích..pátrala jsem po její minulosti a nesozvěděla se nic hezkého..jedna paní,která ji znala,myslela,že už je mrtvá vzhledem ke stavu,ve kterém ji naposledy viděla..ve zkratce byla těžce schvácená(několikrát)na všechny 4 nohy,byla bitá,přetěžovaná nadměrnou prací a vožením těžkých velkých dětí(má jen 83 cm) a tahaná za uši....může mít souvislost tento stav se sluchem s předchozím managmentem koně(jestli se to tak dá říct)?
Setkal se někdo s poruchou sluchu?

15.5.2020 17:10
Arbora

XXX.XXX.212.68

Nemyslím si, mávali sme v tréningu kone od jedného chovateľa, mali to všetci a problémy so sluchom som nepozorovala u žiadneho. Citlivosť na hlavu, resp uši u každého.

15.5.2020 19:50
Horsana

XXX.XXX.40.140

Aurálne plaky NIKDY NIČÍM nepatlať a nematlať!!!!

Aj keď má papiere z Holandska, aj tak môže mat 30 rokov....

15.5.2020 20:23
Terven

XXX.XXX.110.191

Horsana napsal(a):
Aurálne plaky NIKDY NIČÍM nepatlať a nematlať!!!!

Aj keď má papiere z Holandska, aj tak môže mat 30 rokov....

Předběhla jsi mě- zinková mast, řepík...ještě, že to nečte dr. Filla
Aurální plaky bych řekla, že na sluch vliv naprosto nemají, nicméně to nevylučuje, že kůň může mít horší sluch z jiného důvodu.

15.5.2020 22:02
canka

XXX.XXX.35.234

Ano,teď už vím,že se mazat nemají..bohužel v danou chvíli jsem se řídila radou veta,protože jsem se s tím prostě nesetkala..bylo to ze začátku,první asi 2 měsíce,co jsem ji měla..pak už ne..

U mě má zajištěný doživotní domov,kupovala jsem ji jako společníka pro kobylu..chtěla jsem zhruba stejně starého poncla..no a i když jsem věděla,že do malé budu jen cpát peníze,nemohla jsem ji tam nechat..u mě si užívá klid,pohodu,procházky..miluje vodu a plavání..nikdo na ní už nikdy jezdit nebude..

Přesto děkuji za odpovědi a čím ten sluch může být tedy asi nezjistím...

16.5.2020 22:10
Horsana

XXX.XXX.40.140

canka- radšej sa opýtaj na ifaune najprv :D

A áno, mnohé veti netušia, čo aurálne plaky sú a ordinujú na to bludy a výsledkom je väčšinou akurát tak pološialený kôň....

Strata sluchu môže mať mnoho príčin, môžu byť poškodené nervy, alebo môže byť poškodenie mechanické, mohla dostávať opakované rany do hlavy napríklad :(

Kobylečke prajem čo najviac rokov u teba :)

17.5.2020 09:11
canka

XXX.XXX.35.234

Horsana napsal(a):
canka- radšej sa opýtaj na ifaune najprv :D

A áno, mnohé veti netušia, čo aurálne plaky sú a ordinujú na to bludy a výsledkom je väčšinou akurát tak pološialený kôň....

Strata sluchu môže mať mnoho príčin, môžu byť poškodené nervy, alebo môže byť poškodenie mechanické, mohla dostávať opakované rany do hlavy napríklad :(

Kobylečke prajem čo najviac rokov u teba :)

Horsano děkuji moc,chci samozřejmě,aby si aspoň ten zbytek života užila holka..
A jasné, příště místo veta jedině ifauna

Přidejte reakci

Přidat smajlík