Kartia

XXX.XXX.14.19
Zdravím, chtěla bych znát váš názor.
Jakou tlumící podložku pod sedlo preferujete a proč?
Paměťová pěna, gelová podložka nebo klasický beránek? Co si o tom myslíte? :)
Kartia

XXX.XXX.14.19
Ano, na “vyjížďky a hobbýčka” určitě. Padnoucí sedlo, o tom žádná, to je alfa a omega. Přeci jen do parkurů je ale potřeba trochu ztlumit nárazy.
Kartia
napsal(a):
Ano, na “vyjížďky a hobbýčka” určitě. Padnoucí sedlo, o tom žádná, to je alfa a omega. Přeci jen do parkurů je ale potřeba trochu ztlumit nárazy.
Není. Opakuji pod padnoucí sedlo žádná podložka nepatří. Zužovala by sedlo. V parkuru netřeba tlumit žádné nárazy. Do parkuru patří jezdec, který koni nežuchne do sedla. A pokud žuchne, žádná dečka tohle stejně neutlumí.
kallisto
napsal(a):
Není. Opakuji pod padnoucí sedlo žádná podložka nepatří. Zužovala by sedlo. V parkuru netřeba tlumit žádné nárazy. Do parkuru patří jezdec, který koni nežuchne do sedla. A pokud žuchne, žádná dečka tohle stejně neutlumí.
Tesat do kamene. Vytáčí mě móda různých podložek, beránků a dalších tlumících nesmyslů, co lidi opakovaně dávají pod padnoucí sedla. A vysvětlení, že tohle v parkuru být musí je vážně úsměvné.
Slon Indický
napsal(a):
Tesat do kamene. Vytáčí mě móda různých podložek, beránků a dalších tlumících nesmyslů, co lidi opakovaně dávají pod padnoucí sedla. A vysvětlení, že tohle v parkuru být musí je vážně úsměvné.
Možná to bude tím, že pod nejedním sedlem jezdce i ve vyšších parkůrech, je podložka vidět. Fotky Zuzana Zelinková, Anna Kellnerová.
Cpát navíc podložku pod perfektně padnoucí sedlo je kravina. U parkuráků, co mají víc koní, si to vysvětluji, že mají sedlo pasující jezdci a na různé koně pod to strkají podložky. U koní celoročně na pastevku je těžké udržet stejný objem svalů a špeku a přepasovávat sedlo každých pár týdnů nelze. Tedy lze, ale kůň doma, ve stejném stádu, pravidelně v zimě přikrmovat. Další kategorie jsou mladé měnící se koně. Můžete pořídit každý měsíc jiné sedlo nebo jedno širší sedlo, které pasuje profilem kostry a tvarem polštáře a podle potřeby ubírat tloušťku podložky. Stejně nebude pasovat perfektně, ale lepší než aby tlačilo. Každým milimetrem navíc si ubíráte na kontaktu s koněm, zvlášť u rychlejší práce je to znát. Lidi co mají starší koně nebo koně s citlivými zády si nechávají napasovat širší sedlo již s požadavkem tlumící dečky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

pokud si někdo přeje tlumit na koni nárazy svou neohrabanou zadnicí, mám pro něj jednoduchou radu - pořiďte si gelové posedlí, berana, přivažte si na sedlo polštář. (a nebo - naučte se jezdit)
neverend

XXX.XXX.213.247
sisi58
napsal(a):
Možná to bude tím, že pod nejedním sedlem jezdce i ve vyšších parkůrech, je podložka vidět. Fotky Zuzana Zelinková, Anna Kellnerová.
Podložky kam se podíváte.🙂 Nějaké ty sportovní stáje jsem již občíhnul a podložky,beránky se používají opravdu skoro všude.Jediný kdo mojí maličkosti vysvětlil že je to vlastně špatně,byla paní co obchoduje s bazarovými sedly.Jinak v podstatě všichni to považují za normální a nevidí v tom problém.

Ad podložky, mám a používám, protože kobyla během roku mění tvary....sedla už mám jen dvě , takže třeba v zimě je trochu potřeba podložit, v létě ne....vysoký sport z nás tu nikdo nedělá, tak nesuďme, zda je to dobré, či nikoliv, já myslím, že smysl to má, jinak by si to na koně (jistě drahého) závodní jezdec nedal....
napsal(a):
Ad podložky, mám a používám, protože kobyla během roku mění tvary....sedla už mám jen dvě , takže třeba v zimě je trochu potřeba podložit, v létě ne....vysoký sport z nás tu nikdo nedělá, tak nesuďme, zda je to dobré, či nikoliv, já myslím, že smysl to má, jinak by si to na koně (jistě drahého) závodní jezdec nedal....
Taky mám. Ovšem sedlo stejné a měním dle svalů kolem kohoutku. Nemocná kobyla někdy může a někdy ne. Svaly jsou a nebo "spadnou".
Ale kupovat podložku jen proto, že to nosí někdo druhý?! Tak to je pitomost.
Měla jsem koně, který nosil 16 let stejné sedlo, podložku i uzdečku. Western. Měnila jsem jen vištuch. Vše mám ještě schované i když koník už odešel za duhový most. Měla jsem prostě s výbavou a hlavně koněm, velké štěstí.

Mám Acavallo klasickou gelovku- vzadu vyvýšenou, Acavallo memory foam s gripem, a Fouganzu s flísem...
napsal(a):
Mám Acavallo klasickou gelovku- vzadu vyvýšenou, Acavallo memory foam s gripem, a Fouganzu s flísem...
Taky máme Acavallo,ale vpředu vyvýšenou.Pak Piuma Air-release Featherlight & Front Riser taky ACAVALLO (strašný název), ta je dobrá, není tak vysoká, jako ty "gumové". A pak dečku Busse PERFECT-FIT. Tu má teď,neb vypadá zase jednou jako selka, nikoli jako sporťák. Měsíc stará fotka, teď je ještě boubelatější.
My máme acavallo memo, acavallo tenkou gelovku a asi milion různě tlustých podsedlovek, podle toho, jak se kůň vyhajá a napapá:). V léte sedlo sedí jen s tenkou podsedlovkou. Super byla klasická filcovka, s tou sedlo sedělo celoročně, ale ta údržba...
Jinak Verun tady tolik opěvovala Albion sedla, že jsem neodolala, moje sedlo my stejně zabavil syn, tak jsem si udělala radost, dík za tip:)
Rif Du Madon
napsal(a):
My máme acavallo memo, acavallo tenkou gelovku a asi milion různě tlustých podsedlovek, podle toho, jak se kůň vyhajá a napapá:). V léte sedlo sedí jen s tenkou podsedlovkou. Super byla klasická filcovka, s tou sedlo sedělo celoročně, ale ta údržba...
Jinak Verun tady tolik opěvovala Albion sedla, že jsem neodolala, moje sedlo my stejně zabavil syn, tak jsem si udělala radost, dík za tip:)
Já si kdysi za zlomenou nohu a kotník pořídila Passiera GG. Pod takové kontaktní křeslo přece nenarvu berana, bych musela být úplně blbá.
kallisto
napsal(a):
Já si kdysi za zlomenou nohu a kotník pořídila Passiera GG. Pod takové kontaktní křeslo přece nenarvu berana, bych musela být úplně blbá.
Když jsem jezdila jen sama a valach byl mladý, jezdili jsme s CTD Le Concours a pak v KT Olympicu přilepeném přímo na koni. Ale jak začal jezdit víc manžel, syn a přibyla mladá kobyla, udělali mi v tom bordel "já budu jezdit na tom a na tom ne....". Většinou se přesunujeme po rovných liních a tempo určuje poník, takže kontakt není potřeba:)

CTD le Parcours jsem loni prodala, kobyle nikdy nesedělo.... z KT Apollona vyrostla k mojí nelibosti a přestalo vyhovovat oboum, tak taky šlo....Pasiera GG jsem koupila taky nevyhovujícího, tak taky šel....no nechala jsem si poradit, co mám hledat a Albion byl vítěz. (mám drezurního SLK II i všestranného Tzara) Podložky výceméně strkám pod to všestranné, ale momentálně jsem v měm snad půl roku neseděla, jen jsem si ho minulý týden zrovna na kobyle zkoušela s podložkou, chystám se ho zase oprášit, ale co jezdím v drezurním tolik netrpím ( SI ) vzhledem k věku, že už zas tak ohebná nejsem, jen si to myslím....
Jinak moje kobyla taky vypadá jako" na výkrm "a to bych jí ještě chtěla přisekávat trávu (párkrát k tomu došlo, krásných 10kg se vejde do tašky z kauflandu)...pak když máte takový sumo, je těžké po něm chtít něco na rozpálené jízdárně...měla bych se nad sebou zamyslet. (dneska jsem jí ubrala i seno )
napsal(a):
CTD le Parcours jsem loni prodala, kobyle nikdy nesedělo.... z KT Apollona vyrostla k mojí nelibosti a přestalo vyhovovat oboum, tak taky šlo....Pasiera GG jsem koupila taky nevyhovujícího, tak taky šel....no nechala jsem si poradit, co mám hledat a Albion byl vítěz. (mám drezurního SLK II i všestranného Tzara) Podložky výceméně strkám pod to všestranné, ale momentálně jsem v měm snad půl roku neseděla, jen jsem si ho minulý týden zrovna na kobyle zkoušela s podložkou, chystám se ho zase oprášit, ale co jezdím v drezurním tolik netrpím ( SI ) vzhledem k věku, že už zas tak ohebná nejsem, jen si to myslím....
Jinak moje kobyla taky vypadá jako" na výkrm "a to bych jí ještě chtěla přisekávat trávu (párkrát k tomu došlo, krásných 10kg se vejde do tašky z kauflandu)...pak když máte takový sumo, je těžké po něm chtít něco na rozpálené jízdárně...měla bych se nad sebou zamyslet. (dneska jsem jí ubrala i seno )
Ano, zrovna sportovní kondici teď nikdo z nás netrpí:) Podložky pod sedlo v létě odpočívají v pokoji...