Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.5.2020 21:39
t3reza5

XXX.XXX.85.212

Dobrý den všem,

bylo by možné mi objektivně říct, co vše je špatně při cválání na přiloženém videu? Je to má 4 hodina a jsem úplný začátečník. Spíš, jestli by bylo nejlepší jít zpátky na lonž, nebo se to dá naučit pořádně i takhle. Chvilku mi to přijde, že "dobrý" a pak zase strašně lítám v sedle. Vím, že je tam plno jiných chyb.. Ale ráda bych k názoru cvičitelky i názor nekoho jiného, abych si ze zpětné vazby mohla vzít, co nejvíc.

Děkuji všem :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.5.2020 22:03

Lepší je určitě vrátit se na lonz, ono soustředit se na sed a zároveň na vedení kone je pro začátečníka hrozně těžké. Nejste dost uvolněná, tím pádem tam lítate.
Kůň je velmi hodný že vás na zádech snese, nicméně jde převráceny, musi mu to být hodně nepříjemné. Opravdu, lepší vrátit se na lonz.

24.5.2020 22:08

Celkově to není špatné, ono se to časem poddá, jen bych asi prodloužila třmenové řemeny, hlídala si přiložení kolene(ale ne silou) a méně měla třmen naražený na botě, jak vám vyhovuje sedlo?Mám takový pocit, že se do něj nějak nemůžete poskládat.

24.5.2020 22:16
t3reza5

XXX.XXX.85.212

Dekuji za obe reakce :)

Verun: co se tyce sedla, tak vubec nevim. Nikdy jsem v jinem nesedela. Bylo mi dano toto. Priste se zeptam.

24.5.2020 22:22
kallisto

XXX.XXX.135.43

Typicky zacatecnicky cval. Nic hrozneho. Snaz se jen co nejvic uvolnit, nezatuhavat, nebyt nervozni a prehnane tam nic nevytvaret. Uvolnit ruku, polozila bych ji nize na krk, vysoka ruka rozhazuje rovnovahu.

Chce to jezdit, jezdit, jezdit.

25.5.2020 05:02
Rita R

XXX.XXX.3.22

"Je to má 4 hodina a jsem úplný začátečník."

Jako fakt? s vámi na 4. hodině v životě trénují samostatný cval na jízdárně? Na to máte ještě času dost, my se to učili až tak po půl roce.

25.5.2020 08:06

Rita R napsal(a):
"Je to má 4 hodina a jsem úplný začátečník."

Jako fakt? s vámi na 4. hodině v životě trénují samostatný cval na jízdárně? Na to máte ještě času dost, my se to učili až tak po půl roce.

Přesně tak. Pro spoustu lidí je sice cval pohodlnější než klus, ale i z mého pohledu je to strašně brzo. Jak psali přede mnou, kůň je svatý, že vás nevyklopil. Vždyť to nemůže být příjemné ani pro vás. Vrátit se na lonž je velmi dobrý nápad.

25.5.2020 08:11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Celkově to není špatné, ono se to časem poddá, jen bych asi prodloužila třmenové řemeny, hlídala si přiložení kolene(ale ne silou) a méně měla třmen naražený na botě, jak vám vyhovuje sedlo?Mám takový pocit, že se do něj nějak nemůžete poskládat.

Nemůže se poskládat, protože má krátké třmeny a i v nich vytahuje patu nahoru. Mně nejvíc pomohlo ježdění na madlech, bylo to něco mezi voltiží a hiporehabilitací. Na fotkách po pár týdnech bylo krásně vidět, jak se mi prodloužila noha.

25.5.2020 10:02
t3reza5

XXX.XXX.85.212

Moc děkuji za reakce. Pomohlo mi to. Jen jste mě překvapili s tím vyhozením. Nemyslela jsem si, že je to tak moc špatný. Ale z toho důvodu jsem to sem dávala :)

A to, že je to zlatý kůň, tak to máte naprostou pravdu.

25.5.2020 10:49

t3reza5 napsal(a):
Moc děkuji za reakce. Pomohlo mi to. Jen jste mě překvapili s tím vyhozením. Nemyslela jsem si, že je to tak moc špatný. Ale z toho důvodu jsem to sem dávala :)

A to, že je to zlatý kůň, tak to máte naprostou pravdu.

Teď jste ve stadiu, kdy se neplavec učí udržet na hladině a potřebuje k tomu další pomůcky (něčeho se přidržet). I z fotky v kroku by bylo vidět, že s ježděním začínáte. V případě jezdectví ten úplný základ ("neutopit se") ale trvá naučit déle než u plavání.

Často mají lidi po dvou, třech, čtyřech letech ježdění pocit, že už umí. Jsou na tom ale jako "babky" plovoucí prsa s prohnutými zády a hlavou vytrčenou nad hladinu (tak "plavu" i já). Udrží se na koni stejně jako "baby" se udrží na klidné vodní hladině bez polykání andělíčků. Mnohým to stačí. Jako třeba mně při plavání. Mnozí z nich si stále myslí, že umí... A dost lidí procitne a uvědomí si, že vlastně umí houby. Určitě je tu spousta jezdců, co si před 10, 15, 20 lety mysleli, že umí jezdit. A teď si to už nemyslí :-)

Přeji Vám šťastné učení. A abyste se neučila zbytečně zlozvyky, stejně jich každý posbíráme dost, je lepší vrátit se k lonži a jízdě bez sedla. Na dlouhou dobu. Málokdo má ale to štěstí, pak se po letech po procitnutí "vždyť vlastně nic neumím" je těžké přeučovat špatně naučené základy. A ježdění hned s řízením koně a v rychlejších chodech vede akorát ke ztuhlosti, silovému držení a podobně. A to je zabiják kvalitního jezdectví. Ano, člověk brzy může i skákat, ale to, že dosud potřebuje "pomůcky k plavání" a plave jako pes, už nevidí...

25.5.2020 11:16
Arbora

XXX.XXX.212.168

Nie je to nič strašné, ale pri 4. jazdeckej hodine nemáte čo cválať navoľno po jazdiarni. Akurát sa sústredíte zbytočne na vedenie koňa, na to, aby cválal a neriešite to, ako dobre sedieť. Určite sa vráťte na lonž, takýmto štýlom výcviku sa naučíte hrozne málo, zato si vypestujete zlozvyky na celý jazdecký život.

Veľa štastia.

25.5.2020 11:22
t3reza5

XXX.XXX.85.212

Ještě jednou děkuji. Máte pravdu. Domluvím se s cvičitelem a jinak zkusím najít někoho jiného.

25.5.2020 12:17
sovicka

XXX.XXX.17.237

Ale děvčata, myslím, že je tu zbytečně mnoho kritiky. Myslím, že spousta z nás na tom byla na 4. hodině hůře. Být zlatý a hluchý k chybám začátečníkům je holt úděl provozáků a školních koní, jinak bychom se nikdo nic nenaučili, tak že moudra o tom, že slečna může být ráda, že ji kůň nechal na hřbetě, josu fakt zbytečné. Na čtvrtou hodinu, jsou tam i hezké okamžiky, slečna se snaží mít v rámci možností i klidnou ruku (ano pružnost chybí, ale...) a vypadá docela šikovně. Za mě je horší lehký sed, je vidět že nohy nejsou zvyklé a ta nestabilita je větší.
Určitě je fajn, pokud je možnost se ještě vrátit na lonž, tak jezdit dál na lonži, opravdu je zatím mnohem lepší soustředit se jen na sebe a nemíchat do toho ještě starosti s vedením koně. Střídat ježdění se třmeny i bez třmenů, pracovat na zlepšení uvolnění kyčlí a pánve a zpevnění svalů, které je naopak u jezdění potřeba, naučit se správně dýchat, atd...

25.5.2020 12:31

sovicka napsal(a):
Ale děvčata, myslím, že je tu zbytečně mnoho kritiky. Myslím, že spousta z nás na tom byla na 4. hodině hůře. Být zlatý a hluchý k chybám začátečníkům je holt úděl provozáků a školních koní, jinak bychom se nikdo nic nenaučili, tak že moudra o tom, že slečna může být ráda, že ji kůň nechal na hřbetě, josu fakt zbytečné. Na čtvrtou hodinu, jsou tam i hezké okamžiky, slečna se snaží mít v rámci možností i klidnou ruku (ano pružnost chybí, ale...) a vypadá docela šikovně. Za mě je horší lehký sed, je vidět že nohy nejsou zvyklé a ta nestabilita je větší.
Určitě je fajn, pokud je možnost se ještě vrátit na lonž, tak jezdit dál na lonži, opravdu je zatím mnohem lepší soustředit se jen na sebe a nemíchat do toho ještě starosti s vedením koně. Střídat ježdění se třmeny i bez třmenů, pracovat na zlepšení uvolnění kyčlí a pánve a zpevnění svalů, které je naopak u jezdění potřeba, naučit se správně dýchat, atd...

Ale já to nemyslela jako kritiku - jestli to tak vyznělo, omlouvám se - nýbrž jako radu. I ti ostatní.

26.5.2020 02:15
E.H

XXX.XXX.252.131

Vím, že toto bude úplně mimo mísu, ale mohla bych se zeptat na jméno koníka? Přijde mi dost povědomí jednomu, kterého jsem kdysi jezdila☺️

27.5.2020 11:02
rennie111

XXX.XXX.7.245

Ja teda napíšem za seba ako pracujem so začiatočníkmi a čo by som robila. V prvom rade si myslím, že toto nemôže byť zadávateľkyna 4 jazdecká hodina v živote, skôr 4 cvalová na ktorej sa učí cválať. Ak sa mýlim nech ma opraví ale to by musela byť naozaj mega talent :)

U mňa po pár cvalových lekciách na lonži začínam striedať cval na lonži aj na jazdiarni . Jazdec má normálnu hodinu, dávame krok, klus, kavalety, ohýbačky.. bežná jazdiarenská práca a po cca 20 minútach ho zoberiem cválať na lonž, na obe ruky kde trénujeme presne to čo by zadávateľka ešte potrebovala - uvoľnenejší sed, nebyť v predklone, spustiť dole nohy a hlavne čo tu nevidieť prechody do klusu a zas nacválať, pretože to býva kameň úrazu.

Po cvale na lonži cca 10 min na každú ruku samozrejme aj s prechodmi a klusom jazdca z lonže odopnem a pokračujeme v hodine, chvíľu zas klusá a potom skúsime cval na jazdiarni na obe ruky, zo začiatku iba po celom obvode a chcem od neho aby dobre sedel a sústredil sa na vyjazdenie rohov, aby mu kôň nezmenšoval obvod a udržoval si ho v cvale. Neskôr keď mu to už ide lepšie pridávam veľký kruh a postupne podľa šikovnosti jazdca pracujeme na lonži čím menej.

U lepšieho jazdca potom už lekciu na lonži zardaďujem len raz za čas s tým, že to pracujeme celú hodinu na madlách a okrem cvalu zlepšujeme aj pracovný klus ktorý býva tiež problematický.

Přidejte reakci

Přidat smajlík