Jarní hubnutí a špatné línání

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.5.2020 16:28
nyin

XXX.XXX.247.42

Ahoj,

prosím setkal se tu někdo s koněm, který na jaře výrazně hubne a nemůže se dolínat? Valacha mám čtvrtý rok (letos bude sedmiletý) a každé jaro je to to samé, valach začně hodně hubnout a zimní srst se na něm drží do léta. Není zarostlý po celé ploše, zůstávají mu jen takové cancoury.

Dřív byl nonstop na trávě + jádro a minvit, nyní je druhý rok v režimu 12/12, který mu vyhovuje víc. Nemá neomezeně trávu, na pastvu se chodí řízeně (ale každý den), sena má dostatek + granule a doplňky.
Problém podle mě není v krmení, ale v línání a jeho délce. Zbytek roku valach vypadá moc hezky:) Co se línání týče, tak za ty 4 roky jsem vyzkoušela kde co, abych mu ulevila a výsledek žádný. Lněné semínko, různé oleje, biotin, vitamíny doporučené vetem,... .

Nejhůř na tom byl valach 2 roky zpět, zhubnul tolik, že mu lezla všechna žebra, pánev, krk měl jak tyčku a byl naprosto bez energie. Kostra potažená kůží. Měla jsem u něj 2 vety, dělala se krev, koprologie a další vyšetření a na nic se nepřišlo. Zimní srst shodil až v srpnu.

Letos to není taková katastrofa, ale furt jsou na něm cancíky zimních chlupů a začal výrazně ztrácet horní linii. Páteř už má viditelnou, žebra zatím ne.

Co se zubů a odčervování týče, tak vše máme v pořádku.

Má někdo podobnou zkušenost? V nejbližší době budu volat vetku, aby ho vyšetřila na Cushinga, ale to se snad nepotvrdí.

25.5.2020 18:35
Pipilota

XXX.XXX.46.93

No nejspíš je ten koník nemocný. Hubnout moc není normálka. Pokud tedy opravdu má dostatek sena na noc v boxe (bývá nasmlouváno, ale často "skutek utek"). A hlavně dohlédnout jestli se přes den dost napase ( nehoní ho ostatní atd.)
Neškodilo by pár fotek, jak moc ta srst zůstává. Náš poník také ještě ze spodu nějaké zbytky zimní srsti má. Co je to vlastně za plemeno?

Letos mi s jarem taky kobyla zhubla. Ale krve ukázaly málo červených krvinek, tak jsme důkladně odčervili, opakovaně (prakticky u nás nemrzlo). A protože nervačila tak se i přeléčili žaludeční vředy. A hned se s trávou zase zakulatila. No to asi není případ tohoto koníka...

Přidejte reakci

Přidat smajlík