Uchovnění klisny s polovičním původem

Český sportovní pony
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

AnnaGH

26.5.2020 18:44
AnnaGH

XXX.XXX.2.192

Zdravím,
mám klisnu, která má suprovou matku, která je v chovu ČSP zapsaná i jako genový fond. Bohužel narážím na to že otec je neznámý. Jde s tím něco dělat ? Pokusit se o něco dál a nebo to mám vzdát ?
Klisna sedí na vše co vyžadují od tohoto plemene, jen mi prostě chybí otcova strana.

26.5.2020 23:40
Slon Indický

XXX.XXX.255.184

Zdravím,
ČSP ještě před pár lety byla otevřená plemenná kniha, tj brali i koně bez původu. Teď už mají chovnou základnu širokou, tj se přešlo do fáze šlechtění a koně s polovičním původem/ bez původu nezapisují a neuchovňují. Tam vám ji prostě nezapíšou, nesplňuje podmínky a bez zapsaného otce je splnit nemůže.
Pokud na ní opravdu nutně chcete chovat, zkuste pk slovenský športový pony. Vím o několika chovatelích, co mají nezpůvodové poníky zapsané tam, jen si nastudujte řád plemenné knihy, jestli se něco nezměnilo a nezačali aspoň dvougenerační původ vyžadovat.

AnnaGH

27.5.2020 10:45
AnnaGH

XXX.XXX.2.192

Mohu se vás ještě zeptat ? Nešlo by jí zapsat do pomocné plemenné knihy ? Nikde jsem nenašla podmínky pro tuto knihu.

Neregistrovaný uživatel

27.5.2020 11:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.63

AnnaGH napsal(a):
Mohu se vás ještě zeptat ? Nešlo by jí zapsat do pomocné plemenné knihy ? Nikde jsem nenašla podmínky pro tuto knihu.

A to nikdo nevi kym byla matka pripustena? Jestli hrebcem ze stáda odvedle nebo necim plemennym? Nerikejte mi ze to chovatel netusi. Mozna by se dalo dodelat dna. Znama to takhle delala u jedne koby. Proste kurna snad vim co mi obskocilo kobylu aspon priblizne.

27.5.2020 11:30
Slon Indický

XXX.XXX.255.184

Ne, to šlo jen, pokud byla plemenná kniha otevřená, poloviční původ po matce je stopka.
Momentálně se do PPK zapisují pouze klisny po plemenných hřebcích působících v chovu ČSP - tj. pokud byste tuto klisnu připustila plemenným hřebcem ČSP, hříbě bude mít v průkazu pony typ, ale pokud bude hříbě klisna, šla by ona zapsat do PPK.
Ono to i dává smysl - v chovu poníků je tu historicky nehorázný bordel, licence a původy se neřešily a podle inzerce pořád neřeší, tj se tak chovatelé motivují připouštět licencovaným hřebcem.

27.5.2020 11:37
Slon Indický

XXX.XXX.255.184

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
A to nikdo nevi kym byla matka pripustena? Jestli hrebcem ze stáda odvedle nebo necim plemennym? Nerikejte mi ze to chovatel netusi. Mozna by se dalo dodelat dna. Znama to takhle delala u jedne koby. Proste kurna snad vim co mi obskocilo kobylu aspon priblizne.

Na to dodělání DNA bych nespoléhala, to nefunguje všude, známá to asi řešila u amerického plemene? Tam je to volné, tam průkaz z USA na základě DNA vystaví, ať je otec kdokoli - licentace tam není, tu vyžadujeme jen my v ČR, aby byl zapsán do Ústředního registru plemeníků.
V "našich" plemenných knihách to bývá tak, že otec musí být uchovněn a v ten rok, kdy matku připustil musel mít zaplacen poplatek za výběr a na to připuštění musel být vystavený připouštěcí lístek. Tj nejde dodělat původ, pokud byl hřebec licentován dodatečně nebo neměl ten rok poplatek zaplacený - to jsou vyhozené peníze za DNA test.

AnnaGH

27.5.2020 20:30
AnnaGH

XXX.XXX.2.192

Bohužel neví, kobyla byla koupená březí, nevědělo se o tom a bum stálo pod ní hříbě. Já jsem až teď nová majitelka od hříběte.

28.5.2020 06:27
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Dovolím si nabídnout jiný úhel pohledu na věc. Co má být vlastně výsledkem uchovnění kobyly?
Má to být papírová procedura zvyšující její cenu? (tak to v podstatě mají "američani") Má to být nějaké bodové hodnocení - vlastně vyloučení exteriérových vad a pohybových vad? (např. CT) Nebo to má být i zkouška prověřující nějak práci? (norik má při uchovnění i zkoušku v tahu) Nebo jde hlavně o to co bude vlastně to hříbě?
Slon Indický to popsal velice dobře, jak se dnes věci mají. Nejspíš totiž vůbec nijak do žádné ani pomocné plemenné knihy v současnosti zapsat nepůjde. A taky to moc nedává smysl. Poníků je dnes dost, ale kvalita stále pochybná (jakože nevyrovnaná, když se posuzuje celek populace). Takže jaké by hříbě vlastně mělo šance na kvalitní využití (tím nejspíš i kvalitně zajištěné welfare)? Neví se ani jaký hřebec si skočil - vady se často vyštípnou ob generaci ( a stále platí, že po čem prd to se dědí!).
Vyfiltruj si z inzerce poníky. Udělej si nějakou tabulku jak cca s KVH. A alespoň půl roku to sleduj. Zjistíš že dost kousků se prodává roky - prostě není zájem. A nejhůře je na tom skupina KVH 140 a výš. Pokud to není mladé zvíře s opravdu prokazatelnými sportovními výkony, tak zájem není.
Závěr zní nemilosrdně - v dnešní době na kobyle bez excelentního původu, nebo sportovního výkonu NECHOVAT.
A pokud "prostě musíš", kvůli nějakému svému vnitřnímu přesvědčení, vyber hřebce CSP či welš s velkým důrazem na přátelskou povahu k dětem. Spolehlivý poník co povozí každého je na trhu umístitelný. Ale s chovem finančně proděláš, na to je potřeba myslet předem.

AnnaGH

28.5.2020 13:40
AnnaGH

XXX.XXX.2.192

Pipilota napsal(a):
Dovolím si nabídnout jiný úhel pohledu na věc. Co má být vlastně výsledkem uchovnění kobyly?
Má to být papírová procedura zvyšující její cenu? (tak to v podstatě mají "američani") Má to být nějaké bodové hodnocení - vlastně vyloučení exteriérových vad a pohybových vad? (např. CT) Nebo to má být i zkouška prověřující nějak práci? (norik má při uchovnění i zkoušku v tahu) Nebo jde hlavně o to co bude vlastně to hříbě?
Slon Indický to popsal velice dobře, jak se dnes věci mají. Nejspíš totiž vůbec nijak do žádné ani pomocné plemenné knihy v současnosti zapsat nepůjde. A taky to moc nedává smysl. Poníků je dnes dost, ale kvalita stále pochybná (jakože nevyrovnaná, když se posuzuje celek populace). Takže jaké by hříbě vlastně mělo šance na kvalitní využití (tím nejspíš i kvalitně zajištěné welfare)? Neví se ani jaký hřebec si skočil - vady se často vyštípnou ob generaci ( a stále platí, že po čem prd to se dědí!).
Vyfiltruj si z inzerce poníky. Udělej si nějakou tabulku jak cca s KVH. A alespoň půl roku to sleduj. Zjistíš že dost kousků se prodává roky - prostě není zájem. A nejhůře je na tom skupina KVH 140 a výš. Pokud to není mladé zvíře s opravdu prokazatelnými sportovními výkony, tak zájem není.
Závěr zní nemilosrdně - v dnešní době na kobyle bez excelentního původu, nebo sportovního výkonu NECHOVAT.
A pokud "prostě musíš", kvůli nějakému svému vnitřnímu přesvědčení, vyber hřebce CSP či welš s velkým důrazem na přátelskou povahu k dětem. Spolehlivý poník co povozí každého je na trhu umístitelný. Ale s chovem finančně proděláš, na to je potřeba myslet předem.

Vyloženě chov v plánu nemám, případné hříbě by zůstalo u mě, ale baví mě výstavy a podobné akce, což bez zařazení do plemenné knihy nejde.

AnnaGH

28.5.2020 14:14
AnnaGH

XXX.XXX.2.192

Všem děkuji za odpovědi, lámat přes koleno to opravdu nebudu. Hlavní je pro mě moje klisna. Znám jí od malička, je to moje malá holčička a tohle mě napadlo v souvislosti s virtuální výstavou, které se zúčastnili koně z naší stáje. Byla jsem s nimi i v Pardubicích a v Lysé. Prostě mě to baví a chtěla jsem to zkusit s mojí holčičkou, ale když píšete že to mám vzdát tak to nechám. Ještě jednou děkuji a přeji hezký den

Neregistrovaný uživatel

28.5.2020 15:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.63

AnnaGH napsal(a):
Všem děkuji za odpovědi, lámat přes koleno to opravdu nebudu. Hlavní je pro mě moje klisna. Znám jí od malička, je to moje malá holčička a tohle mě napadlo v souvislosti s virtuální výstavou, které se zúčastnili koně z naší stáje. Byla jsem s nimi i v Pardubicích a v Lysé. Prostě mě to baví a chtěla jsem to zkusit s mojí holčičkou, ale když píšete že to mám vzdát tak to nechám. Ještě jednou děkuji a přeji hezký den

No kdyz ji pripustote welsem. Hribe bude wpbr zapsany a to snad taky naky vystavy apod ma.

28.5.2020 15:42
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Jestli jde o chovatelské výstavy, tak chápu že nemožnost účasti s "bezpapírovým voříškem" zamrzí.
Ale jsou i jiné disciplíny kde je "sport méně ostrý" a na původ se nehraje. Na pony games, různé trail, western atd. disciplíny. Na nižších soutěžích i na hobíčkách je možné předvést "kulturní vložku" s nějakou pěknou prací na hudbu či cirkusové disciplíny. Tedy pokud jde o to užít si s ponicí tu atmosféru setkání.

28.5.2020 15:46
Pipilota

XXX.XXX.46.93

No kdyz ji pripustote welsem. Hribe bude wpbr zapsany a to snad taky naky vystavy apod ma.

To je pravda. Jen u nás už začíná být WPBr. na trhu tolik, že jsou docela hanlivě mnohými označovány "prostě za křížence s papíry". I když v kombinaci zrovna s CSP mi to dává hodně často smysl - jako že hříbě je povedené povahou, exteriérem i sportovním předpokladem. (u welšíků více věřím ustálenosti exteriéru a povahy - ale výjimky jsou ve všem)

29.5.2020 08:49
koně

XXX.XXX.174.63

Tak si kupte čistého poníka na výstavy.
Jinak bych pustila čistého welše,když už vás to pudí
Kdyby se partbred vyvedl hezký,tak asi na nějakou výstavu může,ne?
A dál se dá pouštět pořád dokola welši.

covystavy

29.5.2020 09:00
covystavy

XXX.XXX.41.14

jsou i výstavy pro poníky bez původu, ale je jich málo. pak jsou i akce typu "den koní", kde se může představit každý, nebo mě napadá, proč si neudělat nějakou sranda akci sami? pozvat lidi z okolí a udělat si výstavu vlastní? mně to taky přijde škoda s těmi původy, že je pak společnost taková "uzavřená", "rozdělená" a podobně...

AnnaGH

29.5.2020 10:15
AnnaGH

XXX.XXX.2.192

Pipilota napsal(a):
Jestli jde o chovatelské výstavy, tak chápu že nemožnost účasti s "bezpapírovým voříškem" zamrzí.
Ale jsou i jiné disciplíny kde je "sport méně ostrý" a na původ se nehraje. Na pony games, různé trail, western atd. disciplíny. Na nižších soutěžích i na hobíčkách je možné předvést "kulturní vložku" s nějakou pěknou prací na hudbu či cirkusové disciplíny. Tedy pokud jde o to užít si s ponicí tu atmosféru setkání.

Přesně, jde mi o to užít si to právě s ní. Ono se něco právě pro nás určitě najde. Budu hledat.
Ps: foto jen na představu jak ta moje holka vypadá

30.5.2020 07:02
Pipilota

XXX.XXX.46.93

AnnaGH napsal(a):
Přesně, jde mi o to užít si to právě s ní. Ono se něco právě pro nás určitě najde. Budu hledat.
Ps: foto jen na představu jak ta moje holka vypadá

Ó ano je to sympatická krasavice!
Ale je dobré si přiznat, že hodně dělá i to zbarvení. Pokud by hříbě bylo hnědák, nijak velký zájem o ně by nejspíš nebyl...prostě je trh v této kategorii koní plný.

(já mám doma podobně zbarvenou kobylu 130cm KVH ;-)

AnnaGH

31.5.2020 16:34
AnnaGH

XXX.XXX.2.192

Pipilota napsal(a):
Ó ano je to sympatická krasavice!
Ale je dobré si přiznat, že hodně dělá i to zbarvení. Pokud by hříbě bylo hnědák, nijak velký zájem o ně by nejspíš nebyl...prostě je trh v této kategorii koní plný.

(já mám doma podobně zbarvenou kobylu 130cm KVH ;-)

Její případné hříbě zůstane u mě. Připustím jí jen v případě že po ní budu chtít mít u sebe jejího potomka. Prodávat určitě nebudu. Takže mě zájmy trhu moc nezajímají.
Jsem ráda že se vám líbí

31.5.2020 19:22
Pipilota

XXX.XXX.46.93

AnnaGH napsal(a):
Její případné hříbě zůstane u mě. Připustím jí jen v případě že po ní budu chtít mít u sebe jejího potomka. Prodávat určitě nebudu. Takže mě zájmy trhu moc nezajímají.
Jsem ráda že se vám líbí

Jen je potřeba myslet i na vlastní smrtelnost. Pak koně prostě jdou k nějakému novému majiteli (nebývají darováni, ale prodáni)...

AnnaGH

31.5.2020 23:34
AnnaGH

XXX.XXX.2.192

Pipilota napsal(a):
Jen je potřeba myslet i na vlastní smrtelnost. Pak koně prostě jdou k nějakému novému majiteli (nebývají darováni, ale prodáni)...

Tak ve svém věku se nikm na další level žití nechystám, ale chápu to... I nehody se stávají.
Mám sestru taky přes koně a vím, že rodina by je neprodala.
Každopádně vše se do detailů promyslí až na to dojde 😊

9.7.2021 15:14
GabrielaGG

XXX.XXX.50.56

Páni, přemýšlet takhle o životě, tak člověk neudělá nic, pro případ, že by umřel :D
Mimochodem, umřít může i ten kůň a pak jdou plany také ta tam..

Podle mě se řiďte svým srdcem a rozumem :) hříbátko by bylo určitě krásné :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík