Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.5.2020 23:13
helcas

XXX.XXX.87.33

Dobry den,
Jsme koňští zacátečníci dcera(12) jezdí asi rok...chodí do JK kde si oblíbila jednoho pony valáška,kterého máme v pronájmu...je to moc hodný koník,ale ma jednu "vadu".Při ježdění pořád háze hlavou ze strany na stranu...je to docela nepříjemné(dcera už je zvyklá,ale nikdo jiný na něm už proto nechce jezdit..)dělá to jen při ježdění,jinak ne...zkouseli jsme jezdit bez udidlove,dostavá čabraku,mysleli jsme si,ze mu vadí mouchy ale dela to i když mouchy nejsou...v uších nic nemá...podle mě jde o zlozvyk....jde to koníka nějak odnaučit?rada si prectu rúzné nazory a tipy...dcera ho miluje i tak,ale ja bych jim rada obema pomohla...jinak jim to spolu pasuje...moc diky

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.5.2020 23:26

headshaking?(najděte na googlu), zkuste na nos síťku, jinak celkem bez vyšetření neřešitelné...
http://equi.wz.cz/headshaking.html
http://www.equichannel.cz/syndrom-zvany-headshaking

26.5.2020 23:33
koně

XXX.XXX.174.63

Taky by to mohlo být zády .
Třeba mu nepadne sedlo ,nebo je otlačený,někde skřípnutý ,těžko říct.
Oddíloví koně bývají poměrně vytížení ,střídají se na nich jezdci různé kvality ,tak může být bolavý .
Existují koňští maséři a fyzioterapeuti ,třeba by pomohlo nějakého pozvat .
Krkem si pomáhají také koně,co je bolejí nohy.Třeba viditelně hrozně nekulhají,ale na nějakou si ulevují .
Je spousty možností
A tou hlavou háže pořád,od obsednutí? Nebo kdy začal? Zkuste se zpětně zamyslet ,najít spouštěcí moment

27.5.2020 09:41
kallisto

XXX.XXX.237.35

Přesně tak prvně bych zkontrolovala sedlo, potažmo záda fyzioterapeutem. Pokud ho tlačí komora, snaží se ty skřípnuté svaly uvolnit tím házením hlavou, krkem.

Pokud vyloučíte i zuby pak bych zkusila síťku na nos, co pomáhá headshakerům. Ale o tom si něco přečtěte.

27.5.2020 10:11
helcas

XXX.XXX.87.33

Moc dekuji za reakce,ten článek mi opravdu pomohl a myslim ze je to jeho případ..na podzim,kdyz jsme ho poznali,tak to nedelal,nebo jen minimalne...rozjelo se to az ted na jare....jinak dcera,co ho jezdí váží 28,5kg,sedlo si pujcuje.. neni nikde odřený a otlačený..dcera mi jeste řekla,že i často frká a na snahu třít si hlavu o svojí nohu...zkusíme sítku na čumák ,nebo i vymenit udidlo,to totiz stale přežvykuje...je ale pravda,že hlavou házel i když jezdil bezudidlove...dcera ho chodí pást a na vodítku ani v boxe to vůbec nedelá...v kroku prý mín,nejhorsí je klus a cval...

27.5.2020 11:27
JTK

XXX.XXX.210.179

helcas napsal(a):
Moc dekuji za reakce,ten článek mi opravdu pomohl a myslim ze je to jeho případ..na podzim,kdyz jsme ho poznali,tak to nedelal,nebo jen minimalne...rozjelo se to az ted na jare....jinak dcera,co ho jezdí váží 28,5kg,sedlo si pujcuje.. neni nikde odřený a otlačený..dcera mi jeste řekla,že i často frká a na snahu třít si hlavu o svojí nohu...zkusíme sítku na čumák ,nebo i vymenit udidlo,to totiz stale přežvykuje...je ale pravda,že hlavou házel i když jezdil bezudidlove...dcera ho chodí pást a na vodítku ani v boxe to vůbec nedelá...v kroku prý mín,nejhorsí je klus a cval...

Zdravím,
před pár dny jsem měla úplně stejný problém.

Kobylka házela hlavou, frkala především v rychlejším tempu, nos se snažila otřít nejen o nohy... zkontrolované sedlo, udidlo, záda i zuby...vše v pořádku...

A nakonec jsme na to přišla. Problém trval v bezprostřední blízkosti výběhu...daleko v lese žádné házení hlavou neprobíhalo...

...alergie na pyl z řepky...bohužel...

U výběhu roste pole s řepkou - výběh je částečně chráněn stromy takže tento problém se projevoval pouze venku jakmile se řepkou prošlo (jinou branku z výběhu bohužel nemáme).

Takže nozdry opatrně omýváme vodou, koupili jsme síťku na nos, díky které kobylka prákrát frkne, ale házení hlavou naštěstí ustalo a řepka díkybohu už odkvétá.

Nemohl by to být i váš problém?? :D

27.5.2020 13:04

JTK napsal(a):
Zdravím,

Kobylka házela hlavou, frkala především v rychlejším tempu, nos se snažila otřít nejen o nohy... zkontrolované sedlo, udidlo, záda i zuby...vše v pořádku...

A nakonec jsme na to přišla. Problém trval v bezprostřední blízkosti výběhu...daleko v lese žádné házení hlavou neprobíhalo...

U výběhu roste pole s řepkou - výběh je částečně chráněn stromy takže tento problém se projevoval pouze venku jakmile se řepkou prošlo (jinou branku z výběhu bohužel nemáme).

Takže nozdry opatrně omýváme vodou, koupili jsme síťku na nos, díky které kobylka prákrát frkne, ale házení hlavou naštěstí ustalo a řepka díkybohu už odkvétá.

Podle těch popisovaných příznaků bych to taky viděla na HS. Pár takových koní znám a síťka výrazně pomáhá.

27.5.2020 22:29
helcas

XXX.XXX.87.33

JTK napsal(a):
Zdravím,

Diky,teoreticky mohl,okolo kolbiste jsou tedy hlavne topoly,potok,oastvina,ale pole neni daleko...dnes jsem si vsimla ze frkal i v boxe...zkusime tu síťku.. a uvidime,moc diky!

Kjeza

28.5.2020 12:13
Kjeza

XXX.XXX.158.2

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
headshaking?(najděte na googlu), zkuste na nos síťku, jinak celkem bez vyšetření neřešitelné...
http://equi.wz.cz/headshaking.html
http://www.equichannel.cz/syndrom-zvany-headshaking

Minulé jaro jsem s mým novým koněm řešila podobný problém. O headshaking jsem taky četla, ale doufala jsem, že to není ten případ.
Zkusila jsem vylučovací metodu
1. hmyz - NIC moc obtěžujícího v té době nelítalo
2. prohlídka koně mnou - NIC
3. kontrola sedla mnou i zkušenými kolegy ze stáje - NIC
4. Fyzio + kontrola sedla fizio terapeutkou -NIC (prý mám zdravého koně s padnoucím sedlem)
5. Zubař a kontrola padnoucího uždění - udělal běžnou čistku a NIC

Cca do týdne po zubaři přestal. Nevím co to bylo, měla jsem v zásobě ještě volat veterináře a pak až bych možná akceptovat headshaking jako poslední možnost.

Mimochodem mám za to, že ten můj syčák se chtěl jen na vyjížďce pást a v té době zrovna vyskočila tráva. Měla jsem ho v tu dobu půl roku, takže mě asi zkoušel a vymýšlel blbiny, protože tento rok na jaře NIC

28.5.2020 15:51
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Kjeza napsal(a):
Minulé jaro jsem s mým novým koněm řešila podobný problém. O headshaking jsem taky četla, ale doufala jsem, že to není ten případ.
Zkusila jsem vylučovací metodu
1. hmyz - NIC moc obtěžujícího v té době nelítalo
2. prohlídka koně mnou - NIC
3. kontrola sedla mnou i zkušenými kolegy ze stáje - NIC
4. Fyzio + kontrola sedla fizio terapeutkou -NIC (prý mám zdravého koně s padnoucím sedlem)
5. Zubař a kontrola padnoucího uždění - udělal běžnou čistku a NIC

Cca do týdne po zubaři přestal. Nevím co to bylo, měla jsem v zásobě ještě volat veterináře a pak až bych možná akceptovat headshaking jako poslední možnost.

Mimochodem mám za to, že ten můj syčák se chtěl jen na vyjížďce pást a v té době zrovna vyskočila tráva. Měla jsem ho v tu dobu půl roku, takže mě asi zkoušel a vymýšlel blbiny, protože tento rok na jaře NIC

Tak to gratuluji k velkému štěstí, že to vymizelo takhle samo.

Já letos bojuji u koně s výtokem z očí, taky se není možná dobrat příčiny. A všude hodně natěsno kolem vsi je řepka... (zvažujeme alergii na tak extrémní množství pylu, ale cena testů..., už to za chvíli bude odkvetlé, tak snad se to zlepší)

28.5.2020 16:05
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Pipilota napsal(a):

Já letos bojuji u koně s výtokem z očí, taky se není možná dobrat příčiny. A všude hodně natěsno kolem vsi je řepka... (zvažujeme alergii na tak extrémní množství pylu, ale cena testů..., už to za chvíli bude odkvetlé, tak snad se to zlepší)

Zkusmo nasadit Zyrtec a jemu podobné jako test by nešlo?

28.5.2020 16:47
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Dotaz napsal(a):
Zkusmo nasadit Zyrtec a jemu podobné jako test by nešlo?

Zatím se kapalo přímo do očí proti alergii. Právě že se střídavými úspěchy a návraty. Pokud to neustoupí po dokvetení řepky je plánováno přispání a prověření průchodnosti slzných kanálků. No ale slzy tečou docela hezky...

28.5.2020 18:08
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pipilota napsal(a):

Dnes jsem koukala na video, kde v laboratoři zkoumali vzorky pylů, které jsou všude okolo. Několikanásobně převažovaly pyly jehličnanů.
Paní to i vysvětlila. Pyl jehličnanů je lehoučký, má jakési vzdušné vaky, takže létá daleko.Jehličnany se opylují větrem.
Zatímco řepka potřebuje hmyz a má pylová zrnka těžká a lepivá. Ve vzorku bylo pouze 1 zrnko pylu řepky.
Což mě přivádí k zjištění, že řepka sice smrdí,ale její pyl nelétá, nemůže být tedy alergenem. Ovšem ty postřiky, co zemědělci provádějí( x krát za veget.období) tak ty budou určitě jedovaté.
Může být alergenem vůně z květů řepky? Tak to vážně nevím.

28.5.2020 20:18
Terven

XXX.XXX.110.191

sisi58 napsal(a):
Dnes jsem koukala na video, kde v laboratoři zkoumali vzorky pylů, které jsou všude okolo. Několikanásobně převažovaly pyly jehličnanů.
Paní to i vysvětlila. Pyl jehličnanů je lehoučký, má jakési vzdušné vaky, takže létá daleko.Jehličnany se opylují větrem.
Zatímco řepka potřebuje hmyz a má pylová zrnka těžká a lepivá. Ve vzorku bylo pouze 1 zrnko pylu řepky.
Což mě přivádí k zjištění, že řepka sice smrdí,ale její pyl nelétá, nemůže být tedy alergenem. Ovšem ty postřiky, co zemědělci provádějí( x krát za veget.období) tak ty budou určitě jedovaté.
Může být alergenem vůně z květů řepky? Tak to vážně nevím.

Přesně to jsem chtěla napsat - že řepka je sice svinstvo, ale její pyl nelétá vzduchem. Takže ty žluté nánosy, které ulpívají na všem včetně koňských nozder a lidi je svádějí na řepku, jsou z jehličnanů.
Naši koně měli nozdry žluté i od pampelišek, mají jich ve výběhu plno, ale ty už mají dobu slávy za sebou.
K výtoku z očí, jak píše kometa - moje kobyla na to taky trpí, ale je to spíš imunitní záležitost a v tomhle období je imunita na vrcholu, řekla bych. Když už, mívá to v srpnu, kdy je spálená tráva anebo v zimních měsících. Kdysi mi vetka doporučila koupit mast s vitamínem A
https://www.benu.cz/vita-pos-ocni-mast-5g?aw=1&gclid=Cj0KCQjwwr32BRD4ARIsAAJNf_10hErgi9-PjNYF9qvBuIOc_1P05PvSoQ1xvARS51y7efqFW8kINZoaApyoEALw_wcB
pokud se nejedná vyloženě o zánět, ale jen podrážděné oči, dobře to zabere a udržuje to oči v kondici
Případně jsem vařila světlík a oči vymývala.
Oči teď tečou spíš mým psům, protože lezou ve vysoké kvetoucí vegetaci - vyloženě podráždění, žádnej zelenožlutej výtok, vyplachuju borovkou.

28.5.2020 21:51

Mojí kobyle teče taky, spíš jakoby zaschlé slzy(žádný "sliz" ) mám pocit, že je to převážně od větru a někdy z hmyzu, jedno oko jí takto teče více.....

Přidejte reakci

Přidat smajlík