Ahoj, dobrý den. Dle předešlých příspěvků je zde několik dam se zkušenostmi s araby, potažmo shagyi. Prosím o zkušenosti s výběrem sedla. Mám kobylku, aktuálně jí táhne na pátý rok. Loni byla obsedána ve wintecu endurance, z kterého během sezony vyrostla o 2 komorové šířky, nakonec jsem nechala poslední komoru roztahovat, sedlo se ale na hřbetě točilo - zřejmě úzký páteřní kanál, latexové polštář..., takže jsem v listopadu 2019 vyměnila za drezurní euroriding Titan II, komora 3, kratší polštáře než Wintec, široký páteřní kanál, přecpané polštáře p. Zbořilem aby maximálně sedělo. Kobča začla na jaře pracovat ( 1 x jízdárna s trenérem, cca 3 x týdně terén - hore dole kopcom, jsme ze středohoří) sedlo se začlo opět točit. Znamená to že je už zase úzké ? Jezdím i její 11 l. matku a na té se mi to neděje ( samozřejmě v " jejím", jiném sedle), takže si nemyslím že sedím v nerovnováze. Co byjste volili za další " přechodné " sedlo abych nemusela co rok shánět sedlo v řádu 20 tis . Předpoklad je že kobyla ještě 2 roky poroste a přijde mi brzo nechávat dělat sedlo na míru za které dám cca35 tis a nakonec mi z něj vyroste. Jak jste řešili růst svých shagyí a jiných bonbonů vy? Velmi děkuji za zkušenosti.
Na extra široké je wintec wide, prípadne biela komora. U vás asi bude zásadný problém so šírkou chrbticového kanálu, ten majú dosť široký napr. Stubbeny, či Kieffer - robené na teplokrvné nemecké hovädá. Dôležitý je aj tvar vankúšov, na široké chrbty by mali byť ploché, nie guľaté. Ak nemá kobyla extra krátky chrbát, čo asi nemá, keď na ňu sadlo wintec endurance, tak by mohli padnúť niektoré z týchto sediel.
Arbora - velice děkuji za tip, jdu se na ně podívat. Ještě zkusím vložit foto hřbetu z loňského listopadu, aktuální nemám
Uživatel s deaktivovaným účtem

Arbora
napsal(a):
Hm, krátky, široký a bez kohútika. To bude veľká zábava nájsť vhodné sedlo. Aspoň, že lopatka vyzerá byť pomerne vpredu.
Neviem, či s týmto chrbtom neskončíte pri bezkostre.
Taky mě bezkostra napadla. Není to zlo. A než bude koník dospělý a bude možné pořídit sedlo na míru, může to být dobré řešení. Na fotkách jsou vše bezkostry - Barefoot Atlanta, Hidalgo Venice se zkrácenými bočnicemi (polštáře a komora dělaná pro širokého koně, na prodej), Barefoot Merlyn. Pravidelné kontroly veterinářkou a fyzioterapeutkou "v jednom balení" (respektive dvěma veterinářky a fyzio) - záda vždy bez potíží.
Nemám s bezkostrami absolutně žádnou zkušenost ..., je na hřbetu stabilní, nepřetáčí se při prudkém uskočení, nebo obratu ? Přece jen je to arabka a já už taky nejsem nejmladší. Navíc - celkem logicky - nepřetěžuje oblast páteře pod sedem a nechává volnou oblast podél páteře ?
To by asi bylo samostatné téma
Uživatel s deaktivovaným účtem

bona11
napsal(a):
Nemám s bezkostrami absolutně žádnou zkušenost ..., je na hřbetu stabilní, nepřetáčí se při prudkém uskočení, nebo obratu ? Přece jen je to arabka a já už taky nejsem nejmladší. Navíc - celkem logicky - nepřetěžuje oblast páteře pod sedem a nechává volnou oblast podél páteře ?
Já na bezkostře jednu dobu jezdila. Koni nevadila (a že to byl cíťa na záda), ale přetáčela se. Třeba budou mít další jinou zkušenost.
bona11
napsal(a):
Asi bude záležať od toho, akú bezkotstru kúpite. Američania jazdia vytrvalosť dosť v tých bezkostrových sedlách. Nejaké sa celkom dosť používajú aj na Tevis cupe, nechcem kecať, možno barefoot? A čokoľvek, čo sa osvedčí na tevis cupe, musí byť odolné a pre kone pohodlné. Skúste pogoogliť fotky z americkej vytrvalosti, možno nájdete nejakú inšpiráciu.
Co s tím koněm chcete dělat? Nějakou jasně danou specializaci vč. závodů (skoky, drezura, ..) nebo jen jako courák do lesa?
Jak vypadáte (silnější, štíhlá)?
Počítejte, že je dost pravděpodobné, že se vám bude tak do 7 let ve hřbetě dělat a logicky měnit i ve hřbetě resp všichni mí koně to tak měli, hotoví byli až kolem 7,5-8 let.
Pokud chcete něco jen na couračku, přiježďování na jízdárně a menší skoky a nejste prostorově výraznější, osobně doporučuju kombinaci sedla pioneer endurance a podsedlovky burioni (na mikyfarmu podsedlovka za 2300 nebo tak nějak). Mám nenasedlatelného shagye a tohle je jediná kombinace, která mu od obsedání pasuje. Bohužel se s postupem výcviku a větší orientací na drezuru dostávám do závodní úrovně, kde už podle pravidel tohle sedlo být nesmí (od S nahoru), takže to zase musím znova řešit a zatím se nedaří...
Sedlo je pohodlné jak pro jezdce, tak pro koně, nepřetáčí se ani v těžkém terénu a za celou dobu, co ho mám, mě z něho kůň nedokázal vysypat i když se párkrát snažil. Jen jednou jsme sice spadli oba, ale to se nepočítá, to jsem si organizovaně vystoupila ještě před dopadem na zem.
My vždy měli kostrová sedla, na široká záda. Z těch co pasovalo a bylo i na kraťouchy:
Daw Mag junior, komora XL, posedlí 15,5, pořizované na poníka, ale dítě nedošáhlo na opěrky, pro mě bylo fajn. Skvělá kvalita, špatně se pořizuje bazarové, nové lze koupit v Polsku.
Norton rexine skokové, komora výměnná, posedlí 15, vešla jsem se tam i já. Kvalita odpovídá ceně, ale jezdilo se v tom příjemně.
Barnsby Shockemohle, komora 4, posedlí 16,5, vyšší polštáře vzadu, ale široký kanál tak se vzádu nezvedá. Sedlo je opravdu hodně krátké, musím se hlídat, abych se tam vlezla. Pohodlné pro koně i jezdce, supr kvalita.
Co jsme zkoušeli z širších Kieffrů, nikdy neseděl profil kostry, většina byla na koně s prohlými zády.
S tím že se kobča bude do 7 let dělat počítám , proto řeším ( viz. výše). Jezdíme převážně dlouhé couračky po kopcích, jednou týdně jízdárnu, nižší skoky a hoby working. Proto jsem na matku pořizovala wintec endurance, které mi přišlo jako super všestrané sedlo a kobyla do něj pomalu dorůstala. V 7 letech letech jsem jí koupila drezurku od Zbořila komora 3, na které už zústala, a je tu super pohodlné sedlo, které splňuje co od něj očekávám. Doufala jsem že s mladou to půjde podobnou cestou, ale z wintecu " vyrostla" už loni. Líbí se mi tip na pioneer endurance - mrknu na to. Případně na Barnsby viz. - další příspěvek. Těch levných sedel se trochu bojím. Kamarádka má Daslo, což mi přijde jako velká tragedie. JInak já 168cm/ 60 kg, ale kratšího posedlí než 17 bych se bála - myslím že na delší vyjížďky by to asi nebylo moc pohodlné. Děkuji za tipy a rady.
bona11
napsal(a):
S tím že se kobča bude do 7 let dělat počítám , proto řeším ( viz. výše). Jezdíme převážně dlouhé couračky po kopcích, jednou týdně jízdárnu, nižší skoky a hoby working. Proto jsem na matku pořizovala wintec endurance, které mi přišlo jako super všestrané sedlo a kobyla do něj pomalu dorůstala. V 7 letech letech jsem jí koupila drezurku od Zbořila komora 3, na které už zústala, a je tu super pohodlné sedlo, které splňuje co od něj očekávám. Doufala jsem že s mladou to půjde podobnou cestou, ale z wintecu " vyrostla" už loni. Líbí se mi tip na pioneer endurance - mrknu na to. Případně na Barnsby viz. - další příspěvek. Těch levných sedel se trochu bojím. Kamarádka má Daslo, což mi přijde jako velká tragedie. JInak já 168cm/ 60 kg, ale kratšího posedlí než 17 bych se bála - myslím že na delší vyjížďky by to asi nebylo moc pohodlné. Děkuji za tipy a rady.
Pioneer endurance má flexi kostru a jednu velikost (tuším 17,5") a jako jediné sedlo, které jsem doteď zkoušela (pokud nepočítám lepší francouzské typu Gaston Mercier, Antares a Devoucoux, které v základu stojí přes 100tis a na které u nás málokdo má) má polštáře pod zadní rozsochou orientované směrem nahoru od koně čili i když do sedla zasednete, tak se mu to pod zadní rozsochou nezapře fest do zad jako u sedel s rovnými sedl. polštáři - což je pro nás u jiných sedel vč. drezurních ten největší problém.
Jediná opravdová "nevýhoda" sedla je, že v něm tak dobře cítíte koně a tak dobře se vám v něm sedí, že přejít potom z tohoto sedla do jiných kostráčů je dost mazec, protože budete mít pocit, že sedíte nad koněm tak někde v prvním patře a necítíte vůbec pohyb pod sebou.
Otestované ho mám na shagyích, arabech, ČT, fjordech a pár dalších teplasech a nebyl problém, kůň ani jezdec si nikdy nestěžovali. Dokonce i můj drezurní trenér si ho jednu dobu půjčoval a to normálně vytrvalostní sedla nepatří do jeho repertoáru.
Moc děkuji, zrovna na tu flexibilitu kostry jsem se chtěla zeptat, neb jsem se dívala na mikyfarm a tam je pouze jedna velikost posedlí "17", bez udání velikosti komory Je tam pouze jedno foto z boku. To co o něm píšete se mi moc líbí. Cenově je dostupné, pokud tedy jak uvádíte , nám vydrží po zbytek aktivního života mého i kobči ( ten Titan mě ve finále vyšel na 23 tis a vydtžel nám půl roku). Do vyšších drezur se nechystáme . Mohla bych Vás moc poprosit o nafocení z více úhlú, popř. na koni bez jezdce ? Ani mistr google mi více pohledů a informací neposkytl. Dívám se na toto https://www.mikyfarm.cz/eshop/jezdecke-sedlo-endurance-exclusive. Ještě jednou velké díky, asi jste mi vytrhla trn z paty
bona11
napsal(a):
Moc děkuji, zrovna na tu flexibilitu kostry jsem se chtěla zeptat, neb jsem se dívala na mikyfarm a tam je pouze jedna velikost posedlí "17", bez udání velikosti komory Je tam pouze jedno foto z boku. To co o něm píšete se mi moc líbí. Cenově je dostupné, pokud tedy jak uvádíte , nám vydrží po zbytek aktivního života mého i kobči ( ten Titan mě ve finále vyšel na 23 tis a vydtžel nám půl roku). Do vyšších drezur se nechystáme . Mohla bych Vás moc poprosit o nafocení z více úhlú, popř. na koni bez jezdce ? Ani mistr google mi více pohledů a informací neposkytl. Dívám se na toto https://www.mikyfarm.cz/eshop/jezdecke-sedlo-endurance-exclusive. Ještě jednou velké díky, asi jste mi vytrhla trn z paty
Sedlo pioneer endurance exclusive mám taky, ale není tak dobré jako to pioneer endurance - má tvrdší posedlí a neumožňuje jezdci dobrou stabilitu v případě problémů...
Resp na vytrvalost a dlouhé cvaly a lehký klus s klidným koněm dobrý, korektní pracovní klus v něm dáte s problémy. Pokud kůň začne vyvádět a nejste dobrý jezdec, tak vás celkem snadno sejme.
Je to jedna z mých možností řešení "drezurního sedla" (vypadá skoro jako drezurní a koni ve hřbetě zatím nevadí), takže se snažím si na to zvyknout - s nenapasovatelným hřbetem musím volit menší zlo a doufat, že se to nějak poddá. Posedlí mi přijde dost nepohodlné, i když je sedlo už docela vysezené. Originál třmeny a jejich úchyty jsou divné a na menší osobu to nenapasujete, já mám 176 cm a i na mě je to dost dlouhé - vyměnit je za standardní třmenové řemeny jde, ale procedura je menší porod. Nechávala jsem si navíc prodloužit sedlové řemeny, pro mé podbřišníky byly příliš krátké (50-60 cm).
Jestli chcete jistotu, jděte do pioneer endurance,lze sehnat použité sedla v inzercích za ceny kolem 15tis. Co se týká trvanlivosti tak na tom černém sedle jsem obsedala dva koně naráz a jezdila v nich komplet přípravu od začátku do přeskoků + terénní práce a vytrv. závody (zatím úroveň S-80 km). Je viditelně používané, ale bezpečně drží denní intenzivní používání už několik let, jen jsem nechala taky měnit sedl. řemeny, ty biothanové se trhaly v dírkách - ale to zvládne každý sedlář, já platila tuším 1500 za všechny řemeny.
Foto na koni bez jezdce mám jen jedno (toho nápisu "sold" si nevšímejte)
Já jsem asi použila špatný odkaz, ale myslím že se obě bavíme o stejném sedlo . Jen pro jistotu - na Mikyfarm je uvedeno pod názvem Pioneer Endurance Exluzive za 28 tis. Pak je tam ještě červená bezkostra a černosvětlé Endurance Urugay. Dále jsem tam objevila endurance clasic.Ale podle Vašich fotek mi to připadá že máte ten exclusive ????. Které tedy vy my doporučujete ? JInde jsem na toto sedlo odkaz nenašla. Velice děkuji za trpělivost
Na italských stránkách Selleria jsem našla 3 sedla v tomto typu na fotkách od @alfi pav
Endurance Saddle Pioneer Super Lightweight Leather and Neoprene
Endurance Saddle Pioneer Super Lightweight Neoprene and Airmash
A pak jedno, co vypadá spíš jako pad a mají ho i na mikyfarmu,
Endurance Saddle Pioneer Super Lightweight Airmash and Neoprene
Každé je trochu jiné, jaké přesně prosím máte?
Děkuji za odpověď
bona11
napsal(a):
Já jsem asi použila špatný odkaz, ale myslím že se obě bavíme o stejném sedlo . Jen pro jistotu - na Mikyfarm je uvedeno pod názvem Pioneer Endurance Exluzive za 28 tis. Pak je tam ještě červená bezkostra a černosvětlé Endurance Urugay. Dále jsem tam objevila endurance clasic.Ale podle Vašich fotek mi to připadá že máte ten exclusive ????. Které tedy vy my doporučujete ? JInde jsem na toto sedlo odkaz nenašla. Velice děkuji za trpělivost
To moje tam není jak jsem zrovna koukala. Asi jim to nějak omylem vypadlo z repertoáru nabídky
Mám tohle: https://www.pioneerhorseline.com/saddle-endurance-super-light-in-leather-and-neoprene.html
Je to ta verze s kůží a neoprenem
Zavolejte na mikyfarm a zeptejte se jich, 100% nebudou mít problém to sedlo objednat. Jen dodací lhůtu nového počítejte kolem 6-8 týdnů.
Nebo potom hlídat inzeráty, jestli se někde neobjeví použité.