Letos jsem se už rozhodla ulevit ořům od mušek na pastvině
Chtěla bych masku za prvé s ušima a za druhé bez nosu. Budu potřebovat jednu fullku a jednu cobku na ohlávku. Je výztuž okolo očí nezbytnost? Aby to ořům nelezlo do očí, že...
Máte s některou značkou dobrou nebo naopak špatnou zkušenost?
Poraďte, nemám s nimi žádnou zkušenost a na trhu je fůra značek. A ještě, kdybych náhodou chtěla s maskou vyjet do lesa, lze ji připevnit i na uzdečku, nebo musí být jezdecká maska?
Za mě jsou top horseware rambo wamoose (nos je odnímatelný), mají UV ochranu, obruč krásně drží tvar, cena vyšší, ale u nás životnost cca 4 roky. V pohodě i v děšti. A myslím, že by neměl být problém dát i na uzdečku, nezkoušela jsem, asi bude záviset kde je nánosní a kde končí maska.
Mám od loňského léta tuto masku do výběhu: https://www.potreby-jezdecke.cz/maska-proti-hmyzu-pfiff-elasticka-tm--modra/?variantId=67752
A druhou masku na vyjížďky.
Kobyla nosí masky cca 6 let. Bohužel přestala akceptovat ty mohutné, vytuněné, sešívané, s hustou sítí. Začala házet hlavou.
S těmito lehoučkými se smířila.
sisi58
napsal(a):
Mám od loňského léta tuto masku do výběhu: https://www.potreby-jezdecke.cz/maska-proti-hmyzu-pfiff-elasticka-tm--modra/?variantId=67752
Kobyla nosí masky cca 6 let. Bohužel přestala akceptovat ty mohutné, vytuněné, sešívané, s hustou sítí. Začala házet hlavou.
Díky, to má mezi žuchvama nějaký sucháč? Nebo jak se to obléká důstojný otče? :-)
Bohuzel asi nutno ozkouset. Ja jsem byla nadsena z te natahovaci (Kerbl, cob kobyle natesno, full velka), podobna je od Harrys Horse - o malinko vetsi, nez Kerbl, lepe sedi, ale je chatrnejsi, USG (taky tahle sprckoidni) - na kone jsem ani nenatahla (obavam se, ze USG ma jine cislovani velikosti nejen masek, ale i rajtek), Waldhausen Skinny mi prisla vic klouzaci z kone. Vsechny jsem davala na kobylu 24/7. Klouzani z kone, ztraceni na 10 ha pastvy atd. vyresila nasita ocka z tkalounu a protazeni ohlavky. Posledni pokus (navic bodlaky na pastve lezouci do oci pote, co prorvaly masku) byla Busse (sprcka, dole na suchace), ktera sedi, sitka je pevnejsi, ale ne uplne tuha a dirky v sitce male, takze hacky z cumbrku neprolezou. Drzi jak prilepena, ale tohle chce vyzkouset, kazdemu koni bude sedet neco jineho (nez jsem nasla tuhle, zhucela jsem jen v maskach za 2 sezony tak za 3 tisice), takze tuhle si hyckam. Jo jeste vlastne Bucas (stribrna), ta je zase v cob velikosti spis vetsi, snadno pada a hodne se na ni chyta bordel, pokud nemate pastvinu jak anglicky travnik.
Maska na běžné nošení na uzdečku přidělat nejde, leda prostě nasadit přes...ale moc bych to nedoporučovala. Masky určené výhradně na ježdění jsou lehčí, méně vytuněné (a i méně odolné vůči trhání a okusu, protože to není třeba), a hlavně mají lepší průhlednost.
Masky na běžné nošení do výběhu mají průhlednost různou, některá lepší jiná horší - mám zkušenost s Farnamkou, přes tu je vidět dobře, naopak Bucasky bývaly dosti neprůhledné- nevím, jak teď, možná už mají lepší modely. Každopádně se v nich kůň obvykle pohybuje na pastvině a v prostředí, kde to dobře zná, takže horší viditelnost skrz masku obvykle nevadí. V lese nebo prostě v prostředí, kde se střídá světlo a stín se viditelnost skrz masku zhoršuje, kobyla v ní byla párkrát v lese, i na ruce a výrazně víc zakopávala a lekala se, na louce to bylo OK.
Takže na ježdění máme jezdeckou, dá se přidělat na uzdečku - patrně má poutka, přesně to nevím, dělá to dcera , je to Cashelka bez nosu ze Spokojeného koně, ale teď koukám, že už ji v nabídce nemají, mají jen s nosem.
sisi58
napsal(a):
Za mě osobně tu první ne. Mám ji aktuálně a jsem s ni naprosto nespokojená. Koni se furt lepí na oči a navíc síťka je příliš jemná.
Mám koně ničitele, takže jsem za loni a minuly rok vyměnila 3 masky. Nejlepší z nich byla asi od pfiff, ale ta je s nosem. Doporučila bych vám horseware, jak už bylo psáno, nebo pokud chcete kvalitní masku, tak bych koukla na Kentucky. Ta má super masky, bohužel 1500 pro mého ničitele je mi líto dát za masku.
Kentucky je krásně elastická, síťka je pevná, zapínání mezi žuchvama je na zip. Měla jsem ji v práci na x koni a neodírala, koni krásně sedla na kedlubnu.
Mám už vyzkoušeno spoustu masek,životnost teda max.jeden rok,prostě nevydrží....i když jsem kupovala dražší,bylo to k ničemu.Letos jsem koupila https://www.kamir.cz/maska-proti-hmyzu-s-usima-a-trasnemi-kerbl-cerna?atr=85823 a jsem opravdu nadšená.Spoustu místa pro oči,netlačí se na oči,hezky sedí velikostně,kobyle hezky pasuje..třásně na nose super,i když se pase,tak jí mouchy nelítají na nos a neotravují.Pak i otvor na vyndaní čupřiny,super..jediné co,že jsem musela zkrátit,tak to lepení na suchý zip,protože kobyla má užší hlavičku..za mě super řešení za dobrou cenu...
Na ježdění mám tu samou jako Sisi- viz fotka. Maska je příjemná, lehká a krásně průhledná. Do výběhu mám Absorbine Ultrashield: https://www.spokojenykun.eu/absorbine-ultrashield-ex-maska-proti-hmyzu-s-usima-starsi-model-2016-d20/?var=103
Také krásně průhledná a lehká. Mám ji 4. nebo 5. sezónu a drží dobře, ale moje kobyla není ničitel. Také jsem jí dávala na ježdění a úplně bez problémů. Dříve jsem měla Farnam- byla dobrá ale já mám raději černou síťku-je přes ní lépe vidět, pak Mastu- ta měla hodně pevnou síťovinu, také spokojenost.
Horseware Rambo, v nich sa dá aj jazdiť, skúsenosť mám aj z jazdy po tme v lese a kone masky na hlavách a domov nás odniesli, kone tieto masky nosili nonstop celé leto, občas sa mierne zaparili na zátylku. Niektoré Rambo masky sú napustené permetrínmi, treba pozrieť na štítok vo vnútri masky, možno sa to dá vyčítať aj v nejakom detailnom popise, no kone to zvládli aj s nimi. Majú tuším aj UV filter, životnosť tuším 5 rokov v stáde huculov, takže pri normálnych koňoch vydrží aj viac, si myslím.
Tá maska je mohutná a nehrozí, že koňovi zoderie mihalnice, alebo nedaj bože poškrabe rohovku.
S inými vždy hrozil tento problém, ale je pravda, že sme to dávali koňom, čo mali miesto hláv kýble a väčšina obyč masiek im bola proste malá.
V daždi bez problémov a keď som si ju dala na hlavu, dalo sa cez ňu pekne vidieť :D
HKM vyrába akúsi lacnejšiu verziu tých Rambo masiek, samozrejme bez UV filtra a permetrínov.
Kobyla na foto je slepá na jedno oko a na druhé tiež bohvieako nevidí.
liva
napsal(a):
Po x letech a zkoušení různých značek jsem se vrátila k Horseware Rambo.
Cena sice vyšší, ale nejlíp sedí a nejvíc vydrží.
Nejvíc mě zklamala maska od Eskadron.
Sice seděla perfektně, nelepila se na oči a byla z příjemného materiálu, ale po pár týdnech se začaly párat švy, lemy....
Maska Rambo mi kobylu odřela do týdne od nasazení. Nevím proč. Putovala do světa.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dostatečně od očí dokáží sedět i masky bez obruče, na fotce Cashel Crusader.
canka
napsal(a):
Mám už vyzkoušeno spoustu masek,životnost teda max.jeden rok,prostě nevydrží....i když jsem kupovala dražší,bylo to k ničemu.Letos jsem koupila https://www.kamir.cz/maska-proti-hmyzu-s-usima-a-trasnemi-kerbl-cerna?atr=85823 a jsem opravdu nadšená.Spoustu místa pro oči,netlačí se na oči,hezky sedí velikostně,kobyle hezky pasuje..třásně na nose super,i když se pase,tak jí mouchy nelítají na nos a neotravují.Pak i otvor na vyndaní čupřiny,super..jediné co,že jsem musela zkrátit,tak to lepení na suchý zip,protože kobyla má užší hlavičku..za mě super řešení za dobrou cenu...
Maska od značky Kerbl se rozpadla za jeden den.
Tohle je zajímavé. https://en.opbody.shop/shop/horse-fly-mask-head-and-ear-protection-vetmedcare
Nemáme.
Začalo jaro, mouchy a já znovu otevírám téma. Mám koně citlivku, masku na ježdění potřebujeme už tak od půlky března, jinak dokáže uspořádat takové rodeo, že je prostě nejezditelný. Bohužel s věkem se to zhoršuje. Chtěla jsem mu teď udělat dobře a koupila masku jezdeckou, co se přidělává na uzdečku, s jemnou síťkou. Nestačí to, potřebuje něco hrubšího. Měla jsem jednu skoro neprůhlednou, kolemjdoucí mě vždycky obviňovali z týrání koně, nejspíš přes ni moc neviděl, ale byl klidný a mouchy ho netrápily. Bohužel už je stará a dosloužila, tak bych potřebovala tip na nějakou podobnou. Měla by být opravdu co nejméně průhledná, samozřejmě s ušima. Co se vám osvědčilo? Máte někdo podobný problém? Už jsem z něj nešťastná.
bongani
napsal(a):
Začalo jaro, mouchy a já znovu otevírám téma. Mám koně citlivku, masku na ježdění potřebujeme už tak od půlky března, jinak dokáže uspořádat takové rodeo, že je prostě nejezditelný. Bohužel s věkem se to zhoršuje. Chtěla jsem mu teď udělat dobře a koupila masku jezdeckou, co se přidělává na uzdečku, s jemnou síťkou. Nestačí to, potřebuje něco hrubšího. Měla jsem jednu skoro neprůhlednou, kolemjdoucí mě vždycky obviňovali z týrání koně, nejspíš přes ni moc neviděl, ale byl klidný a mouchy ho netrápily. Bohužel už je stará a dosloužila, tak bych potřebovala tip na nějakou podobnou. Měla by být opravdu co nejméně průhledná, samozřejmě s ušima. Co se vám osvědčilo? Máte někdo podobný problém? Už jsem z něj nešťastná.
Mám těžkou muchařku, jedna moucha v předjaří je hotová tragédie. Maska na ježdění je samozřejmost. Ovšem nerozumím, proč by přes ni neměl kůň vidět?
Podívejte na první fotku, co je schopná dělat, aby se poškrábala. A přesto jí stačí ta maska, co je na druhé fotce.
Domnívám se, že jde také o to, zakrýt uši. Někteří koně jsou na ně extrémně citliví.
S neprůhlednou maskou velmi riskujete, tedy v terénu. Na jízdárně by měl být kůň schopen, pod správným vedením, jezdit skoro poslepu.
Sisi, já netvrdím, že nevidí, jenom je ta maska hrubší, tak si to myslím. Ale odjezdili jsme s ní několik sezón a všechno v pohodě. Teď jsem mu koupila podobnou, jako máte na druhé fotce a nebyl s ní spokojený, okamžitě zase začal házet hlavou, vykopávat předníma, vztekat se apod. Když jsem mu dala tu starou, tak se zase uklidnil. Škoda, že nám nemůže říct, jak to vnímá, ale podle jeho chování je ta hrubší prostě lepší. :-)

bongani
napsal(a):
Sisi, já netvrdím, že nevidí, jenom je ta maska hrubší, tak si to myslím. Ale odjezdili jsme s ní několik sezón a všechno v pohodě. Teď jsem mu koupila podobnou, jako máte na druhé fotce a nebyl s ní spokojený, okamžitě zase začal házet hlavou, vykopávat předníma, vztekat se apod. Když jsem mu dala tu starou, tak se zase uklidnil. Škoda, že nám nemůže říct, jak to vnímá, ale podle jeho chování je ta hrubší prostě lepší. :-)
Nasaďte si masku na oči a uvidíte, co uvidíte. Já taky používala tu bytelnější a hrubší, co vypadala, že přes ni kůň nevidí, i do terénu. Bez problémů.A taky jsem vysvětlovala kolemjdoucím, že kůň není slepý.

Již několik let mám tyto masky od Felix Bühler a jsou to neuvěřitelní držáci, na to, že stojí pár korun.
https://www.kraemer.de/Pferdebedarf-Pferdezubehoer/Fliegenschutz-Pferd/Fliegenmasken-Fransen/Fliegenmaske-High-Professional-UV-60-Protection
Mají i verzi s odepínatelným nosem:
https://www.kraemer.de/Pferdebedarf-Pferdezubehoer/Fliegenschutz-Pferd/Fliegenmasken-Fransen/Fliegenmaske-Basic-mit-Nuesternschutz
Ta síťovina je hodně hrubá a dobře drží tvar od očí (i díky těm švům). Koně jsou v ní velmi spokojení.

napsal(a):
Nasaďte si masku na oči a uvidíte, co uvidíte. Já taky používala tu bytelnější a hrubší, co vypadala, že přes ni kůň nevidí, i do terénu. Bez problémů.A taky jsem vysvětlovala kolemjdoucím, že kůň není slepý.
rozdíl v počtu tyčinek v oku koně a člověka = rozdílné vnímání jasu
taky mám nejraději stříbrnou bucasku, kobyla si jí sice sundá, ale maska zůstane celá, pokud jí seberu z výběhu včas, jinak jí rozkoušou myši.
Letos chci koupit tu elasťákovou, aby si to kobyla nemohla sundat...mají jen výběh a oči jí tam opravdu slzí (jak od much , tak od sluníčka a prachu z jízdárny.)
Jinak jsem teda koupila tuhle https://www.horseandme.eu/maska-jezdecka-proti-hmyzu-pfiff--black/?variantId=218460&gclid=EAIaIQobChMIj7Kzp66R8AIVDPt3Ch3InA1VEAEYASABEgKWlPD_BwE
a jak koukám na ten obrázek, tak možná to nebude až tak tou síťovinou. Spíš ta maska vůbec nesedí, na obrázku to vypadá hezky, ale ve skutečnosti jsou ty suché zipy na uzdečku moc dlouhé, takže odstává a vepředu to nedoléhá na nos. Takže pořídím zase nějakou, co přetáhnu přes nauzděnou hlavu, pěkně zapnu a bude klid.

napsal(a):
rozdíl v počtu tyčinek v oku koně a člověka = rozdílné vnímání jasu
taky mám nejraději stříbrnou bucasku, kobyla si jí sice sundá, ale maska zůstane celá, pokud jí seberu z výběhu včas, jinak jí rozkoušou myši.
Letos chci koupit tu elasťákovou, aby si to kobyla nemohla sundat...mají jen výběh a oči jí tam opravdu slzí (jak od much , tak od sluníčka a prachu z jízdárny.)
Kůň vidí v šeru lépe než člověk. Poamaleji se přizpůsobuje přechodu světlo - tma.
bongani
napsal(a):
No a nemá tedy něco s očima? Když má raději šero? Vždyť koně jsou stepní zvířata, ne srnky, co žijí z půli v lese.

sisi58
napsal(a):
Co kůň uvidí, když s hustou maskou vjede, z ozářené paseky, do lesa?
Houby. Možná ještě větší, než bez masky. Ale já se svými dioptriemi rovněž vidím kulové + mám heliovary, takže potřebuju taky nějaký čas, než se rozkoukám. Tudíž do lesa vcházím(e) pomalu.

napsal(a):
Kůň vidí v šeru lépe než člověk. Poamaleji se přizpůsobuje přechodu světlo - tma.
Já vím, jen jsem si s váma zanotovala., prostě v šeru posbírají jeho oči víc světla než člověk.
Příklad, koník nechce jít z venku do stáje, mezi dveřma zaváhá...prostě vidí černou díru....moment počkám, třeba vyčistím kopyta a on se rozkouká, ale já to mám z písku na jízdárně taky, ze sněhu a.t.d.
Sisi- třeba přejít do krok na rozhraní louka les...když má koník masku.
napsal(a):
Já vím, jen jsem si s váma zanotovala., prostě v šeru posbírají jeho oči víc světla než člověk.
Příklad, koník nechce jít z venku do stáje, mezi dveřma zaváhá...prostě vidí černou díru....moment počkám, třeba vyčistím kopyta a on se rozkouká, ale já to mám z písku na jízdárně taky, ze sněhu a.t.d.
Sisi- třeba přejít do krok na rozhraní louka les...když má koník masku.
Božínku, to jsem vážně nevěděla! Má 25 letá kobyla obvykle z louky do lesa vtryská.
Linda má na ježdění tu nejprůhlednější masku, která byla ke koupi. Mám se moc ráda na to,abych koni bránila vidět. Obzvlášť, když jsou plné lesy divočáků.

sisi58
napsal(a):
Co kůň uvidí, když s hustou maskou vjede, z ozářené paseky, do lesa?
sisi reagovala jsem na tento váš příspěvek, opravdu nemám věšteckou kouli, jak jste to myslela a nebo jakou máte dnes zrovna náladu, stačí napsat, já vím a nebýt
kousavá , jinak z vás bude nerudná baba- mám s tím bohaté zkušenosti, pracuju v domově seniorů.
Edit: jezdím bez masky, používám repelent a pokud to cesta dovolí pokračuju z polní cesty do lesa v chodu, kterým zrovna jedu. To zpomalení je na přizpůsobení se koňových očí pod maskou- jakoukoliv. (to je vysvětlení pro ty, co neví proč zpomalit )
napsal(a):
sisi reagovala jsem na tento váš příspěvek, opravdu nemám věšteckou kouli, jak jste to myslela a nebo jakou máte dnes zrovna náladu, stačí napsat, já vím a nebýt
kousavá , jinak z vás bude nerudná baba- mám s tím bohaté zkušenosti, pracuju v domově seniorů.
Edit: jezdím bez masky, používám repelent a pokud to cesta dovolí pokračuju z polní cesty do lesa v chodu, kterým zrovna jedu. To zpomalení je na přizpůsobení se koňových očí pod maskou- jakoukoliv. (to je vysvětlení pro ty, co neví proč zpomalit )
Ok. Napíšu to tedy jinak. Máme to s kobylou vychytané. Nevjíždíme rychle nikam, kam není pořádně vidět. Kobyla je profesionál, v terénu zvládne cokoli, to já jsem ten, kdo se bojí.
A nerudná jsem pouze v případě, že se cítím dotčená. Jinak jsem hotové sluníčko.
napsal(a):
Houby. Možná ještě větší, než bez masky. Ale já se svými dioptriemi rovněž vidím kulové + mám heliovary, takže potřebuju taky nějaký čas, než se rozkoukám. Tudíž do lesa vcházím(e) pomalu.
Heliovary se stále dělají? Nikdy jsem je ještě v reálu neviděla.

Dotaz
napsal(a):
Heliovary se stále dělají? Nikdy jsem je ještě v reálu neviděla.
Nevím, používám pojem ze zvyku. Prostě samozabarvovací.
koně
napsal(a):
Ano ,ale jen na méně dioptrií.
Bohužel na mé popelníky už prý to nejde
A jiné samozabarvovací, ty novější? Kolik je ten popelník? :)
Chlap má nějaké zabarvovací na motorku a do auta, má větší cylindr a dobrý. Ale je to jako píše kometa, chvíli to odbarvení trvá, takže na tunely to je úplně blbě, stejně tak byl na lyžích nešťastný, po zajetí do stínu nic neviděl, ale zase na sluníčku byl, na rozdíl ode mne, v pohodě.
Dotaz
napsal(a):
A jiné samozabarvovací, ty novější? Kolik je ten popelník? :)
Chlap má nějaké zabarvovací na motorku a do auta, má větší cylindr a dobrý. Ale je to jako píše kometa, chvíli to odbarvení trvá, takže na tunely to je úplně blbě, stejně tak byl na lyžích nešťastný, po zajetí do stínu nic neviděl, ale zase na sluníčku byl, na rozdíl ode mne, v pohodě.
Po pěti
Samozřejmě mám na tom nějaké filtry a vrstvy ,nevím co všecko pan optik jmenoval.
Klasická zatmavovací, ,které oční nazývala Heliovarem, jsem měla kdysi zamlada.

koně
napsal(a):
Na dálku ,a bez nich se pohybuji jen doma ,vevnitř .Trefím z postele na WC a zpět
Já mám taky na dálku, 5 a 6 dioptrií + cylindry, reflexní a samozabarvovací.

jedničky z kauflandu na čtení, čtu i bez brýlí, ale už už mi pomalu začínají nestačit ruce,po ránu nepřečtu nic, mám mlhu a když i zatmění, tak řvu do mobilu halo a on je to budík...

Holky objevila jsem nové obroučky, které mají v rozích minimagnetky a dostanete k nim sluneční cvikry - lehoulinké, zbarvené dle libosti, s polaroidem i bez atd. a právě je jen přiložíte k obrubám a není ani poznat, že nemáte na sobě sluneční brýle. Je to zn. Mondoo Clip-on, cena je 3 tisíce a jsou super. Já mám už teď multifokály, mám rozdíl mezi dálkou a blízkem asi 3 dioptrie plus cylindry a s těma obroučkama jsem maximálně spokojená. Tak zkuste mrknout, je to alternativa k samozabarvovacím (ty jsem měla kdysi dávno jednou a už jsem to nikdy nechtěla).
Mmch, objevila jsem novinku - zabarvovací čočky.
Kolegyně si je na zkoušku objednala, tak čekáme na výsledky pokusu
Jinak já, jakožto šeroplachý jedinec s migrénami, nejsem schopna fungovat bez samozabarvovacích brýlí a každé nové, které mám, jsou o dost lepší a rychlejší v zabarvování/odbarvování než předchozí model. Prostě ten pokrok nezastavíš