horseloverx

XXX.XXX.130.175
Dobrý den, ráda bych se vás všech zeptala a potřebovala bych poradit. Na koni jezdím už 12 let, mám zkušenost s plným pronájem i ježděním pod zkušenými trenéry. Poslední dobou uvažuji o koupi vlastního koně. Nemám ambice do vysokého sportu, stačí mi čas od času zajet si nějaké ty hobby závody(jak drezura tak skoky). Jde mi o vztah ke koni.
Ráda bych se vás zeptala kolik vás vychází koník na měsíc, cenu ustájení počítat nemusíte, vím, kolik by stálo ustájení u nás:)
Potřebovala bych vědět, na kolik vám vychází potrava, jak často se musí volat vet, fyzio apod.
Co vše je potřeba obstarat?
Poslední věc, na kterou bych se chtěla zeptat je jak máte naplánovaný tréninkový plán, kdy jdete s koňmi na lonž, jak často dáváte volno, kdy tréninky a jak často.
Pokud by některému z vás nevadilo sdílet cenu toho, co jste museli koupit hned při koupi koně, s tím , že bych počítala cenu za koně do cca 100 000. Na kolik vás vyšlo vybavení, co vše se musí zařídit, které lidi vzít s sebou na první prohlídku koně?
Děkuji vám všem dopředu za odpovědi, moc mi to pomůže:)
Zdravím,
začnu od toho pořízení - s sebou na první prohlídku si vezměte někoho zkušeného, ideálně třeba vašeho trenéra, který ví, jak jezdíte a jakého koně zvládnete. Koně si ideálně nechte předvést, pak sedne trenér a pak vy - můžete vidět, jak kůň chodí pod jezdcem, co zná, pod trenérem a následně zkusit, jak se vám na něm jezdí. Koně si důkladně prohlédněte i v boxe, prohmatejte nohy i hřbet, hledejte "boule" a projevy diskomfortu. Pokud kůň vypadá přiměřeně zdravě a pod sedlem by mohl vyhovovat, domluvíte veterináře - pokud máte nějakého svého nebo nějakého doporučí trenér, je to lepší, případně nějakého sežeňte podle referencí. S ním se domluvte na rozsahu předkupní prohlídky - standardně poslech dechu, srdce před zátěží a po zátěži, oči, krok a klus na rovném povrchu, případně ohybové zkoušky. Je také možné udělat rentgeny nebo sono, tam na to musí mít veterinář vybavení a hlavně je musí umět zhotovit. Ideální je, když se veterinář může kouknout i do huby, ono i taková blbá zubní operace může jít do desítek tisíc.
Vybavení - nejdůležitější je padnoucí sedlo, pokud berete koně v ne ideální výživové kondici nebo nasvalení, tak se může i několikrát měnit, pokud si koupíte koně s nestandardním hřbetem, tak si užijete tu pravou zábavu. Pokud chcete sedlo nové, je cena přiměřeně kvalitního od 25 tisíc nahoru, za použité zhruba od 10 tisíc nahoru. U použitého pozor na zkřivenou kostru a většinou i nutnost docpání polštářů.
Co se týče krmení - pokud máte dobře krmitelného koně a stáj, kde má přístup k objemovému krmivu ideálně ad libitně, může to být položka pár stovek měsíčně za vitamíny, pokud máte špatně krmitelného koně nebo stáj, kde se objem dávkuje a moc se toho nedává (typická nájemní stáj, klidně jen 6-8 kg sena denně) a jádrem doháníte objem, může se to prodražit. Stejně tak u koní se špatným chrupem, kterým krmíte granulované seno se to klidně může vyšplhat na 5 a víc tisíc měsíčně - je nutno s tím počítat, pokud si kupujete koně na celý jeho život.
Veterinář - v ideálním případě jen na očkování, jinak podle rozsahu průseru klidně 100 tisíc - nemusí to být jen operace koliky, ono i taková terénní léčba různých drobných potíží, která se táhne dost měsíců, se umí prodražit.
Fyzioterapeut - pokud je vše v normě, tak 1-2x ročně, jinak častěji pokud se napravuje problém. Zubař jednou ročně, opět pokud není problém. Kovář co 6-8 týdnů.
Obecně vzato - dokud je kůň mladý a zdravý, je to sranda, pokud ne, náklady rostou a rostou.
Jinak co se týče tréninku, nelonžuji - zbytečná zátěž na klouby. Pro hobby sport- většinou práce v terénu, 1x týdně jízdárna nebo hala. Když jsem měla koně v závodním režimu (parkury), tak skákal v zimní přípravě na hale cca jednou týdně, v sezoně už jen na závodech, aby se neotrávil - osobně nevidím důvod, proč by se hobby kůň měl honit 3 a víckrát týdně na skocích a na jízdárně a k tomu ještě na lonži, ale to je už o názoru každého jednotlivce.
Zdravím =) tak já zkusím shrnout co všechno platím já za to mé zvíře - také rekre zaměřené. Kromě ceny ustájení nechávám cca co 6 týdnů strouhat - 400 Kč (podkovy u nás nejsou třeba), co půl roku odčervení (400 Kč), očkování se přiznám že teď nevím kolik platím... Fyzio jsme měli přivolaného zatím jednou - 700 Kč. Co se týče krmení, mám to štěstí, že moje kůně tloustne už jen z pohledu na žrádlo, tudíž si vystačí s krmnou dávkou obsaženou v ceně ustájení (seno neomezeně a jádro), minerální liz do boxu také dostává v ceně ustájení. Já občas koupím biotin na kopyta, pamlsky.
Trénink nemáme nějak zvlášť plánovaný, chodíme na lonž, jizdarnu, terén podle nálady a počasí. Trenérka je k dispozici ve stáji, trénink vychází 300 Kč na hodinu.
Co se týče vybavení, po koupi koně jsem kupovala věci spíše v economy kvalitě - sedlo Daslo, uzdečka Star apod... Takže mě výbava vyšla na cca 10 000 Kč. Po 3 měsících jsme ale stejně Daslo vyměnili za Kentaura za 11 000 Kč a výbava se také postupně obměňovala a doplňovala.
Jinak koníka jsem kupovala přímo od trenérky a už jej nějakou dobu znala, tak jsem ke koupi nikoho dalšího nebrala.
Snad moje info trochu pomůže =)
Většinou si vystačím s cenou ustájení, hodně do peněz leze dojíždění, protože je to 34km a v jiném kraji takže doprava jedině autem.
Teď ji mám konečně březí po Tarzanovi, takže letos větší investice šla do repro vitamínů, krmiva, veterinář, doprava a ustájení u hřebce, poplatky.
Jinak běžně je to na měsíc vedle ustájka pytel mussli, cca 400-600kč dle typu co se v tu dobu krmil, když bylo potřeba tak biotin na 3 měsíce 800 Kč, a arthro/chondro doplňky 900-1200 opět na cca 3 měsíce. Kovář dle potřeby ale většinou co 2-3 měsíce, mezi 300-500 návštěva strouhání...
Vybaveni sem začala na uzdečce za cca 1300, první sedlo sem měla za 2500, druhé za 8000, pak sem pořídila kentaura za 13000 a nakonec sem si nechala ušít sedlo na míru westernové za 40 tisíc. Plus uzdečka na zakázku 4500 ale to už je jen zábava pro oči.