Lenca01

XXX.XXX.1.93
Ahoj,
jaké jsou Vaše zkušenosti se sedly Bates prosím? Líbí se mi starší sedlo Bates VSD. https://www.a-sedla.cz/univerzalni-sedlo-bates-bates-gp-84icw
Mám kobylku, 5 letá, anglický plnokrevník, pohybována a chystáme se začít práci na nasvalování. Jaké byste mi prosím doporučili sedlo na jízdárenskou práci, terén, časem menší skoky.
Děkuji za odpověď a zkušenosti.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sedla Bates nejsou špatná, i vzhled tohoto je krásný, ale za ty prachy bych šla už do kostrového, každý máme své oblíbené sedlo, ale vašemu koni nemusí sedět ani náhodou, je to velice individuální-tvar hřbetu a vaše proporce, já měla např. oblíbeného kentaura apolona, tam by se ale někdo s dlouhýma nohma těžko skládal a kobyle seděl jen dva roky (od3-do 5) nejlepší je investice do sedláře, který i sedla umí napasovat, myslím že do 1tisíce by se konzultace mohla vejít, a ten by vám poradil CO máte hledat (tvar komory a velikost, tvar polštářů, velikost posedlí...) pokud máte ve stáji možnost zkusit více sedel(od ostatních nájemníků si vyzkoušet různé značky), domluvte si sedláře a budete mít jasno. a hlavně nikdy nekoupíte něco, co stejně koni nikdy nebude sedět.....
PS: práce na nasvalení- třičtvrtě práce vám udělá dobře koně nakrmit.(není myšleno jen do žlabu, ale hlavně pastva, seno- to je koníkův denní "chléb")
Sedla Bates jsou Wintecy, akorát v kůži a ne v syntetice. Osobně nemám vzduchový CAIR systém ráda, podle návodu výrobce se má každý rok měnit, tady to nikdo nedělá, tzn ta všechna starší sedla jsou x let bez údržby. Nehledě na to, že se sice dají části sedla měnit,ale ten samotný polštář se nezmění, protože ten CAIR je z principu tvrdý a podle hřbetu se nenatvaruje, což třeba klasická vlna umí dobře.
Zase je x lidí, kterým Wintec vyhovuje, já prostě raději klasiku.
Píšem to sem furt, keď sa niekto pýta na Bates a kvalitu, austrálsky vytrvalostný tým v nich jazdil celý. Neviem, či povinne, akože domáca značka, ale v inom som ich na svetových šampionátoch nevidela jazdiť, asi to s kvalitou také mizerné nebude.
Ako sadne na plnokrvníka, to netuším. Najlepšie bude dohodnúť sa s pani Dohnalovou osobne, má dosť sediel, bude vedieť poradiť typ na konkrétneho koňa.
Uživatel s deaktivovaným účtem

jj, kostra tam je, jenže tak nějak jak slyším vyměnitelná komora(to se teda nějak šroubuje ke kostře? ) a cair, tak mám raději vše v celku a v dřevě s ocelí....to te pro mě kostra. Sedlo je to pěkné., jen mám pocit, že pokud není něco vcelku a jen se dodává nebo ubírá, není to takové "pevné" a časem to už nemusí fungovat jak má.(kdyby bylo bez těch vzduchových polštářů...)