HKos

XXX.XXX.157.151
Dobrý den vespolek,
ustajovatelka mi zakázala vstup na její pozemek, kde je můj kůň, pouze když se ohlásím předem. Včera jsem tedy ke svému koni vlezla dírou v plotě, kterou jsem tam neudělala a ona na mě čekala za rohem a slovně a fyzicky mě napadla plus na mě poslala policii. 20 let jsem u koní a majitelé lezli do ohrady kudy chtěli, třeba i z lesa přes ohradník, když se jim nechtělo obcházet 20 minut louku... Setkali jste někdo s něčím takovým???
Uživatel s deaktivovaným účtem

tak si koně nechte ustájit jinde, ne?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.31.173
Kone si nejspis pujcuje. Mazala bych s konem pryc co nejdriv. Jinak by s tim problem normalni ustajovatel nemel

Majitelka může mít pro zákaz vstupu na pozemek bez předchozího ohlášení jistě důvod - taková omezení byla v době nárustu nakažených coronavirem v mnoha stájích. Dnes již takové opatření vidím jako ne zcela potřebné, ale jednou je to její pozemek, tak, jak řečeno, si na něm může pravidla určovat ona.
V zásadě nemáte vstup zakázaný. Pouze je nutné ohlášení předem. Samo o sobě mi to nepřijde alarmující.
Váš pokus vstoupit na pozemek bez předchozího upozornění mi ale již zvláštní přijde. Proč jste se pokoušela nařízení majitelky stáje obejít? Co vás k tomu vedlo? Neumožnila vám snad přístup po ohlášení nebo jak?
Reakci majitelky pozemku ovšem také považuji za přehnanou. Asistence policie asi není od věci, na druhou stranu slovní a fyzické napadení je hodně přes čáru. Na tomto základě bych se s koněm klidila do jiného ustájení asi tak během dvou hodin od konfliktu :-D
Ovšem argument, že majitelé si lezli na cizí pozemek vždycky jak chtěli, mi přijde směšný. Něco v podobě "Andulka to dělá taky, tak proč nemůžu já". Prostě jednou se stanovila pravidla, se kterými jste podle všeho neměla problém, protože pokud ano, řešila byste to okamžitě při stanovení těch pravidel a vůbec byste nemusela absolvovat proces s dírou v plotě, tak je třeba k nim minimálně přihlédnout.
Mimochodem. K nám do kroužku chodí občas děti. Mají na pozemek bez našeho výslovného pozvání vstup zakázaný (tj. někdo z dospělých je fyzicky přítomen na pozemku, dítě vidí, a pokyne mu, nebo houkne, že může do výběhu). Pokud bychom takové dítě načapali na pozemku bez naší přítomnosti (a že z okna tam vidíme), tak dítě poletí jako vlaštověnka.
Taky se může stát, například, že si majitelka pozemku pořídila vostrýho psa na ochranu majetku a koní. A to bych pak zákaz vstupu skutečně chápala. Pokud zákaz vstupu rozumně nezdůvodnila, asi bych s ní vedla diskusi hned ve chvíli, kdy ho zavedla.

Nahlásila bych se , koně okamžitě odvezla (nevím, jestli máte papíry od koně taky u ní, to bych řešila skazkou, že třeba budu očkovat) a ať si klidně propadne zbytek ceny z ustájení. Upřímně, to si nedovedu představit, mít takto omezený pobyt u svého vlastníhi koně, ustajovatel snad by měl s touto možností počítat, že majitelé budou chtít koně navštívit kdykoliv. Pokud teda nemáte ještě jiné spory s ustajovatelem- třeba doplatit ustájení, tam může mít ustajovatel obavu, že si koně odvezete a nikdo mu už nic nedoplatí. Jinak na oplocený soukromí pozemek se opravdu neleze.
Je to celé nějak uprostřed děje... Asi jste si před tím vlezly do drdolu nebo jste přehlídla ceduli na dveřích stáje. Dostat přes držku a policie, tomu něco předcházelo.
To nařízení mají všichni majitelé koní ve stáji? Jestli ano a bez rozumného důvodu, také bych se dírou v plotu zajímala, co se tam děje😀
Pochopila bych březí kobyla v stádě, čerstvé hříbě, nový kůň ve výběhu.
Například ve stáji, kde je manželova první koňská láska, je zvykem hlásit se předem. Jsou to koně kolem 30let stáří a nedělá dobrotu odejít na procházku a nechat tam stádovou dvojičku samotnou nebo rušit u večeře, nebo naopak je vhodné asistovat u večeře, vše se odvíjí od momentální situace a naladění koní. Také ustajovatelka v době, kdy ví, že tam někdo je, nemusí chvíli myslet na to, kdo si lehne a zalehne se.
Další možností je, že Vaší ustajovatelce hráblo, a to se lidem, co ustajují dalším lidem, stává 😀
HKos
napsal(a):
Dobrý den vespolek,
ustajovatelka mi zakázala vstup na její pozemek, kde je můj kůň, pouze když se ohlásím předem. Včera jsem tedy ke svému koni vlezla dírou v plotě, kterou jsem tam neudělala a ona na mě čekala za rohem a slovně a fyzicky mě napadla plus na mě poslala policii. 20 let jsem u koní a majitelé lezli do ohrady kudy chtěli, třeba i z lesa přes ohradník, když se jim nechtělo obcházet 20 minut louku... Setkali jste někdo s něčím takovým???
Nahlašovala bych se vždy po příchodu domů z práce,že už jedu. Je fuk, jestli bych jela nebo ne. Myslím, že tak po 14 dnech by jí to přestalo bavit.
Ovšem rozumnější by bylo, kdyby se zadavatelka mohla nahlásit "Už jsem tu, dnes jdu jezdit." Tečka. Prostě dát vědět, že jsem u koní. To by slušnému člověku mělo stačit.