Prodej koně -odstoupení od smlouvy, nebylo zaplaceno

Hucul
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.6.2020 15:58
TomasVrba

XXX.XXX.137.81

Prodal jsem Hucula pánovi pro jeho dceru dle smlouvy dne 24.1.2020 se splatností kupní ceny dne 30.4.2020. Kupující však částku nezaplatil a tak porušil smlouvu. Navíc se mu nějak povedlo přepsat koně na sebe, aniž by byla smlouva naplněna, nebo aniž bych podepsal záznam o změně majitele.
Zajímá mě možnost od smlouvy odstoupit a koně si vzít. Zajímá mě zejména:
1. Jaký je postup fyzického převzetí koně, pokud se nachází na pozemku třetí osoby (ustájení), která nemusí být svolná mě na pozemek pustit.
2. Zda má kupující nárok na uhrazení jakýchkoliv nákladů po dobu, kdy byl kůň v jeho péči.
3. Případně jaká jiná úskalí mi mohou od kupujícího hrozit.
4. Kůň je přepsaný na kupujícího, k čemu ale pravděpodobně došlo bez mého souhlasu a na základě smlouvy, která nebyla naplněna.

Případně znáte právního zástupce v oblasti prodeje koní, který by mi v tomto ohledu mohl poskytnout poradenství?

3.6.2020 16:24
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Zas a znovu pořád dokola...
Držení je 90% vlastnictví - to se neříká jen tak nadarmo.
Kůň je luxusní a snadno poškoditelné zboží, nikdy ho nedávat z ruky bez zaplacení. No ale už se stalo. Koní co se vrátili po nějaké době pomlácení, zkažení a vyhládlí už bylo...

Opravdu není jen tak přijet do nájemní stáje a vzít tam koně. Ten ustajovatel má za něj ručit - je to krádež. (jo život je pestrý a často se někam dojede s vozíkem a houkne se že "kůň není zaplacený a jdem ho odvést, bude to po dobrým nebo po zlým?" a samotná ošetřovatelka může leda tak zavolat policii se kterou to sepíše a předá jim SPZ auta - průšvih být může, ale koník je doma na dvorku). Když už je mezi tím písemně předáno odstoupení od smlouvy, protože nebylo zaplaceno (prokazatelně doporučeným dopisem + email, pokud máte kontakt na kupujícího). Také to chce pohlídat jak byla napsaná smlouva, do kdy mělo být zaplaceno? To by měl být schopen pořešit běžný právník (koncipient) ve veřejné kanceláři (a většinou do 1000Kč) - mrkne na smlouvu a napíše dopis o odstoupení od ní, protože není zaplaceno.

3.6.2020 16:29
Pipilota

XXX.XXX.46.93

No a papíry? Zavolat si do Slatiňan na evidenci koní. Doložit vše co si řeknou.
Smůla je, že nejspíš koník dostane kopii průkazu - ztratíte vet. záznamy o prevenci (to má u slušného kupujícího cenu) a taky už kůň nebude smět na jatky (zas to sníží jeho cenu).
Teoreticky se poptat právníka, jestli jde po podvodném kupujícím chtít náhradu a kolik je tak reálné. Výzva k zaplacení atd.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.6.2020 16:31
Uživatel s deaktivovaným účtem

K bodu 4.:
přepis majitele na ÚEK nemá nic společného s právním vlastnictvím koně - to se samozřejmě zakládá na kupní smlouvě, která v tomto případě není platná, tudíž majitelem jste podle práva stále Vy. Zajděte za právníkem a zjistěte, jak dál postupovat, bude zřejmě potřeba sepsat za prvé odstoupení od smlouvy z důvodu nedodržených podmínek a dále nějakou výzvu k vrácení předmětu koupě. Při jejím nesplnění dále zřejmě bude potřeba postupovat soudně.

3.6.2020 16:39
TomasVrba

XXX.XXX.137.81

Pipilota napsal(a):
Zas a znovu pořád dokola...
Držení je 90% vlastnictví - to se neříká jen tak nadarmo.
Kůň je luxusní a snadno poškoditelné zboží, nikdy ho nedávat z ruky bez zaplacení. No ale už se stalo. Koní co se vrátili po nějaké době pomlácení, zkažení a vyhládlí už bylo...

Opravdu není jen tak přijet do nájemní stáje a vzít tam koně. Ten ustajovatel má za něj ručit - je to krádež. (jo život je pestrý a často se někam dojede s vozíkem a houkne se že "kůň není zaplacený a jdem ho odvést, bude to po dobrým nebo po zlým?" a samotná ošetřovatelka může leda tak zavolat policii se kterou to sepíše a předá jim SPZ auta - průšvih být může, ale koník je doma na dvorku). Když už je mezi tím písemně předáno odstoupení od smlouvy, protože nebylo zaplaceno (prokazatelně doporučeným dopisem + email, pokud máte kontakt na kupujícího). Také to chce pohlídat jak byla napsaná smlouva, do kdy mělo být zaplaceno? To by měl být schopen pořešit běžný právník (koncipient) ve veřejné kanceláři (a většinou do 1000Kč) - mrkne na smlouvu a napíše dopis o odstoupení od ní, protože není zaplaceno.

Právě nechci přijít k jeho ustájení a koně si vzít bez předchozího právního ošetření. Určitě bych nejel si ho prostě vzít. Proto mě zajímá, jakými kroky se k tomu dopracovat, aby to bylo čisté a nikdo nemohl nic namítat.

3.6.2020 16:43
TomasVrba

XXX.XXX.137.81

Pipilota napsal(a):
No a papíry? Zavolat si do Slatiňan na evidenci koní. Doložit vše co si řeknou.
Smůla je, že nejspíš koník dostane kopii průkazu - ztratíte vet. záznamy o prevenci (to má u slušného kupujícího cenu) a taky už kůň nebude smět na jatky (zas to sníží jeho cenu).
Teoreticky se poptat právníka, jestli jde po podvodném kupujícím chtít náhradu a kolik je tak reálné. Výzva k zaplacení atd.

Ztrátu původních papírů bych asi v tomto případě oželel. Jeho opětovný prodej by se možná ani nekonal, nebo bych na něj nespěchal a měl čas hledat vhodného kupce.
To že koník je již přepsaný na kupujícího vím jistě. Pouze mi není jasné, na základě čeho to podepsali, asi kupní smlouvy i když nedošlo k jejímu plnění.

3.6.2020 16:46
TomasVrba

XXX.XXX.137.81

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
K bodu 4.:
přepis majitele na ÚEK nemá nic společného s právním vlastnictvím koně - to se samozřejmě zakládá na kupní smlouvě, která v tomto případě není platná, tudíž majitelem jste podle práva stále Vy. Zajděte za právníkem a zjistěte, jak dál postupovat, bude zřejmě potřeba sepsat za prvé odstoupení od smlouvy z důvodu nedodržených podmínek a dále nějakou výzvu k vrácení předmětu koupě. Při jejím nesplnění dále zřejmě bude potřeba postupovat soudně.

Ano, zdá se, že první krok bude tedy sepsání odstoupení od smlouvy a následně výzva k vrácení. Pak je třeba otázka zda se tam již dá nějak vymáhat převzetí, tedy možnost si toho koně vzít. Neboť odvézt si ho mohu sám, aby se kupující nevymlouval. Pouze s tím musí souhlasit stáj. Pak je otázka výdajů na koně v době od odstoupení k samotnému převzetí. Tam to možná už bude na mojí peněženku.

3.6.2020 17:08
Pipilota

XXX.XXX.46.93

TomasVrba napsal(a):
Ano, zdá se, že první krok bude tedy sepsání odstoupení od smlouvy a následně výzva k vrácení. Pak je třeba otázka zda se tam již dá nějak vymáhat převzetí, tedy možnost si toho koně vzít. Neboť odvézt si ho mohu sám, aby se kupující nevymlouval. Pouze s tím musí souhlasit stáj. Pak je otázka výdajů na koně v době od odstoupení k samotnému převzetí. Tam to možná už bude na mojí peněženku.

Nešpekulovat u internetu, ale zajít k právníkovi. Z jeho pohledu je kůň věc. Smlouva je to tedy jako každá jiná. Ve stáji má za prožrané platit ten kdo si tam ustájil.

Zadala bych si do Slatiňan dotaz jestli nepřepsali před datem splatnosti, uvedla bych že to není platné. Jestli je tu ta možnost, že originál doklady ke koni budou chtít do evidence vrátit oni. (přeci jen spousta lidí má nějaký respekt když jim píše úřad)

No a vůbec je divné, že zaplaceno mělo být 30.4. a řeší se až nyní. Ta laxnost si přímo říká o neúspěch...

3.6.2020 17:15
TomasVrba

XXX.XXX.137.81

Pipilota napsal(a):
Nešpekulovat u internetu, ale zajít k právníkovi. Z jeho pohledu je kůň věc. Smlouva je to tedy jako každá jiná. Ve stáji má za prožrané platit ten kdo si tam ustájil.

Zadala bych si do Slatiňan dotaz jestli nepřepsali před datem splatnosti, uvedla bych že to není platné. Jestli je tu ta možnost, že originál doklady ke koni budou chtít do evidence vrátit oni. (přeci jen spousta lidí má nějaký respekt když jim píše úřad)

No a vůbec je divné, že zaplaceno mělo být 30.4. a řeší se až nyní. Ta laxnost si přímo říká o neúspěch...

Ano děkuji, to zní rozumně.

Nebylo to bez řešení, s kupujícím se snažím nějak domluvit od data splatnosti. Raději věci řeším s klidem a lidem dám šanci, než se obracet na jiné autority, ale už mi dochází trpělivost. Takže řeším to déle, pouze teď jsem ochotný přistoupit k tomuto kroku, přestat vymáhat peníze a vzít si koně.

3.6.2020 18:13
koně

XXX.XXX.174.63

Dost dobře nechápu,proč jste dovolil odvézt koně,který nebyl zaplacený?
Přijde mi to ,bez urážky,zcela ujeté .
Živého tvora někomu jen tak dáte? A jestli ho nějak složitě vymůžete ,třeba už bude nějakým způsobem "poškozený" ,což u koně lze snadno a nevratně.
Každopádně pravdu má Pipilota,řešte to s právníkem, nikoli tady

Přidejte reakci

Přidat smajlík