veverun

XXX.XXX.31.185
Dobrý večer, jdu za vámi pro radu, protože jsem už opravdu zoufalá.
Už pět měsíců hledám na svého koně vhodné sedlo. Mám plnokrevníka. Má výrazný kohoutek, ale jinak je široký (komora 15cm, širší 2 nebo užší 3). Je po dlouhodobé nemoci, takže je opadlý ze svalu. A s většinou sedel je problém ten, že se nadzvedají sedlové polštáře (většinou až po zapnutí podbřišníku). Jaké mohou být důvody (krom příliš široké komory), čemu se mám vyvarovat?
Za postřehy předem děkuji
veverun

XXX.XXX.31.185
Sedel bylo hodně, vždy jsem měla na zkoušku a protože nesedělo, tak jsem jej vrátila. Vyfocené mám jen jedno, bohužel ne na koni.
Tady jsou fotky koně, sedlo mám uložené v PC, tak přidám později
veverun

XXX.XXX.31.185
Tady jsou fotky sedla ještě od bývalé majitelky. Zkoušela jsem převážně nižší polštáře, ale dnes jsem zkoušela i vyšší a stejně se sedlo vzadu nadzvedalo.
veverun

XXX.XXX.31.185
Taky jsem si to myslela, spíš jsem tu variantu chtěla vyloučit.
Fyzio mi koukala na nynější sedlo, které mám. Mezi kohoutek a přední rozsochu dám pouze jeden prst, ale (musím zaťukat) zatím mi to koně neodřelo. Rozhodně to chce jiné sedlo, ale zatím se takové nepodařilo najít.
Chtěla jsem, aby mi přijel někdo s bazarovými sedly a něco mi na koně napasoval, ale jak na potvoru nikdo z okolí nemůže (Praha). Chci si nechat šít na míru, až mi kůň doroste a nasvalí.
veverun

XXX.XXX.31.185
Sedlo používat mohu, ale nedoporučila mi v tomto případě nic, jen najít vhodnější sedlo. V tomto případě by korekční dečka udělala prý spíš víc škody, než užitku.
veverun

XXX.XXX.31.185
Z Prahy, takže paní Dohnalová je příliš daleko. Snažila jsem se ji ukecat, že jsme tři zájemci, ale nejezdí momentálně ani ve svém okolí, protože má jehně na láhvi.
Jinak mi posílala jedno sedlo a úplně stejný problém...
Uživatel s deaktivovaným účtem

A kde se nadzvedávají ty polštáře.?
Edit: jo čtu vzadu, prostě sedlo padne na kohoutek, dala bych gelovku vepředu ztluštělou, koník nemá "maso" za lopatkou, tím dostanete i komoru o něco výš nad kohoutek.je to provizorium, než kupovat sedlo,které na konci léta už nemusí sedět.
Nasedlejte bez dečky do optimálního místa, jednou rukou přitlačte sedlo zvrchu a druhou jeďte podél polštářů, zda sedlo nedělá i most- nedoléhá uprostřed.spousta videí na you tube.....
koukněte z boku, po nasedlání, zda není přední rozsocha výš než zadní nebo víc překlopené na předek.
veverun
napsal(a):
Sedel bylo hodně, vždy jsem měla na zkoušku a protože nesedělo, tak jsem jej vrátila. Vyfocené mám jen jedno, bohužel ne na koni.
Tady jsou fotky koně, sedlo mám uložené v PC, tak přidám později
Mě koník nepřijde nijak výrazně jiný, než ostatní jezdečtí koně. Jen můj dojem, nechodí vám s hlavou nahoře? Podle toho, jaký má krk. I to se může podepsat na nesedícím sedle.
Má kobyla ČT takto taky vypadá, když opadne ze svalů (fotka). Dám korekční dečku Acavallo s zvýšením vepředu a kobylu nakrmím a najezdím/nasvalím. Sedlo má australské .Na poslední fotce je ok.
Uživatel s deaktivovaným účtem

sisi58
napsal(a):
Mě koník nepřijde nijak výrazně jiný, než ostatní jezdečtí koně. Jen můj dojem, nechodí vám s hlavou nahoře? Podle toho, jaký má krk. I to se může podepsat na nesedícím sedle.
Má kobyla ČT takto taky vypadá, když opadne ze svalů (fotka). Dám korekční dečku Acavallo s zvýšením vepředu a kobylu nakrmím a najezdím/nasvalím. Sedlo má australské .Na poslední fotce je ok.
Mte pravdu, toho "jelena" jsem si nevšimla. Spíš mě napadlo, že kamarádka měla přesně takhle kohoutkatého koně a sedlo sehnala.
Podle mě máte prostě špatný tvar sedel - když si odmyslíte kohoutek, tak má kůň rovný hřbet, vy nejspíš vybíráte sedla s typickým "banánovitým" prohnutím a ta mu sedět nebudou. Plus je kůň ve hřbetu krátký, budete možná muset zvolit menší posedlí, nebo se občas vyskytne i sedlo se zkrácenými polštáři, těch ale moc nebývá.
Zkoušela jste i francouzské polštáře? Jak to vypadalo?
Zvolte otevřenou komoru kvůli kohoutku, případně Albiony mívají speciální TB panel na vysoké kohoutky, a zbytek sedla musí sedět na rovný hřbet. Opět nevím, kolik takových v ČR je nebo není.
Na rovný hřbet lépe napasujete drezurní sedlo, posedlí pokud stačí 17 vám, tak značka ideál. Doporučila bych Albion (klidně K2, těch je nejvíc), s TB panelem a MW komorou, případně na rovné hřbety sedí Passiery, tam potřebujete otevřenou komoru. Napadá mě model Corona, jednička a dvojka se liší opěrkami, pro koně ne, a je jich v nabídce dost.
Jinak problém vašeho koně není výška kohoutku, ale ten krátký a rovný hřbet, plus vypadá široký v žebrech - proto vám nic nesedí a ani podložka ten stav nezlepší.
Přesně jak píše Slon, rovný hřbet. Naše kobyla má rovný hřbet a ač ne vysoký ale dlouhý kohoutek a najít sedlo je vždy horor (pořád dorůstá). Seděl Barnsby GP, Barnsby Omega (ten skončil nedævno u paní Dohnalové, tak zkuste😀). Albion sedí GP, na K2 jumpu se polštáře už lehce zvedají. Sedělo i KT Seneca a co vím, ty hezky pasují na rovné kohoutkaté i nenasvalené koně.
veverun

XXX.XXX.3.214
S jelenem mi nechodí, jen v případě, že se lekne, tak je to stále pro něj přirozené. Snažím se s ním chodit hodně dopředu dolů a nedržet mu hlavu nikde násilím.
Měla jsem na něm sedlo Passier, přesněji Paragon (od paní Dohnalové) úplně to samé. Snažím se na něj sehnat 17", ale zatím jsem nesehnala nic, co by mu sedělo natolik, abych v tom bez obav mohla jezdit.
Francouzské jsem nezkoušela. Jinak souhlasím, že takto nevypadá jako těžko nasedlatelny kůň, ale už je to opravdu 5 měsíců.
Passier Paragon je skokové sedlo, navíc hodně starý model - to je úplně něco jiného, než relativně moderní drezurní sedlo, které jsem vám doporučila. Případně vám dala Rif typy i na univerzální sedla, která by na rovný hřbet mohla sedět taky.
Podle mě skokové sedlo nenapasujete, a natož ty starší z inzerce, to by musela být extra náhoda, takových moc není a často to majitelé takových sedel ani nevědí. Pokud trváte na skokovém, budete muset starší sedlo buď importovat ze zahraničí, a to takové, které je přímo pasováno na vysoký kohoutek, rovný hřbet a široká žebra, nebo si ho muset nechat vyrobit.
veverun

XXX.XXX.19.235
Dřív jsem koukala po skokových, teď koukám po univerzálu kvůli výrazné lopatce.
Drezúru nechci, jsem 'dostihak' :D
Hledám jen něco dočasného, tak asi koupím tu gelovku zesílenou vepředu.
Gelovka zesílená vepředu vám nepomůže. Ta řeší kohoutek, váš problém ale není kohoutek, ale rovný hřbet a široká žebra. Tam to řeší jedině padnoucí sedlo. Takhle si akorát vyrobíte koně kyselého a nebo se zdravotními problémy, protože ho budete sedlat dlouhodobě nepadnoucím sedlem. Gelovka zaručí maximálně to, že se ihned na kohoutku neodře, ne to, že sedlo nerozkládá správně tlak. Udělá se mu po delší době otlak nebo vylíná bílými chlupy a budete mít památku na nepadnoucí sedlo na věky. A to ještě pokud budete mít štěstí, taky si třeba vyrobíte koně úplně nejezditelného a sedlu se bránícího.
Ale kdo chce kam... Rady, jaké sedlo vybrat padly, vy je slyšet nechcete.
veverun

XXX.XXX.31.185
Však někdo mi nahoře gelovku doporučoval, tak moc teď nechápu útok na mě, že nechci slyšet rady. Z těch rád mi to přišlo zkrátka jako nejjednodušší.
Před nemocí měl Daslo, ale jelikož to není žádná extra kvalitka, tak po roce a půl se mi začalo rozpadat. V té době mi ale kůň onemocněl, tak jsem to ani tak neřešila. Nyní hledám zase jen něco přechodného, ale v lepší kvalitě.
Koně samozřejmě krmím, dostává plnou dávku granulí Hoeveler Gastro pro střední zátěž, plus po práci navíc dostává vojtěšku s extrudovaným lněnými semínkem+každý den piv.kvasnice. Maká většinou 6x týdne, ale s tím, že se opravdu nepredre. Dbám právě na korektní práci, do toho máme 1x týdně trenéra.
Nicméně to jsme odbočili už trochu jinam...
Dobrý den,
Kdyby se vám podařilo paní Dohnalovou k cestě do Prahy přemluvit, velmi ráda bych se připojila. Jsme 30 km jižně od Prahy a akutně potřebuji na kobylu napasovat nějaké "nové" bazarové sedlo. Jsme půl roku v novém ustájení a nějakým „zázrakem“ se ze špatně krmitelného koně stává kulička. A nevejde se do stávajícího sedla.
veverun

XXX.XXX.31.185
Artemisia:
Už jsem se o to pokoušela a popravdě jsem čekala, že to vyjde, protože jsme byly tři zájemkyně. Sedel má opravdu hodně, tak by se pro každou jistě nějaké našlo. Ale bohužel má jehně na láhvi a obecně hospodářství, tak nemá absolutně čas. Dala nám možnost, že si můžeme naložit tolik sedel, kolik uvezeme, ale my chtěly právě na napasování i někoho, kdo tomu opravdu rozumí...
veverun

XXX.XXX.31.185
Rif du Madon:
Teď jsem si všimla, že jsem úplně přehlédla váš příspěvek. Právě KT Seneca jsem zkoušela včera a taky nic. Přitom kobyla, co sedlo nosí, tak vypadá dost obdobně, jak můj valach. A sedlo jí sedí.
Dbám právě na korektní práci, do toho máme 1x....
Dle foto koně o korektní práci nemůže být moc řeč - kůň na fotce chodí zalomený ve 3 obratli krku, váhu nosí popredku a vyvažuje hlavou, hřbetem nepracuje....ovšem po přečtení, že doposud jezdil pod daslem, tak se není čemu divit
Jen takové rypnuti, budu prostě ta zlá
veverun
napsal(a):
Však někdo mi nahoře gelovku doporučoval, tak moc teď nechápu útok na mě, že nechci slyšet rady. Z těch rád mi to přišlo zkrátka jako nejjednodušší.
Před nemocí měl Daslo, ale jelikož to není žádná extra kvalitka, tak po roce a půl se mi začalo rozpadat. V té době mi ale kůň onemocněl, tak jsem to ani tak neřešila. Nyní hledám zase jen něco přechodného, ale v lepší kvalitě.
Koně samozřejmě krmím, dostává plnou dávku granulí Hoeveler Gastro pro střední zátěž, plus po práci navíc dostává vojtěšku s extrudovaným lněnými semínkem+každý den piv.kvasnice. Maká většinou 6x týdne, ale s tím, že se opravdu nepredre. Dbám právě na korektní práci, do toho máme 1x týdně trenéra.
Nicméně to jsme odbočili už trochu jinam...
To jsem psala já. Ale pokud jste si všimla, byla ta gelovka jen po dobu, dokud je kobyla hubená a opadlá ze svalů.
Jinak se opravdu řiďte spíše radami "Slona" a "Rif". Já nejsem přes sedla odborník.