Nikola1972006

XXX.XXX.71.50
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli někdo nevíte co by mohlo být nebo jak by se mohlo léčit když kůň kašle ale pouze pod sedlem-kun nemá moc utáhly podbřišník jen dotáhly aby sedlo nesjelo nemá podpinku nánosník má volnější
Jen chodí na Gogu
Kdyz na něm nikdo nesedí a běhá ve výběhu nekasle
Kašle suchim kašlem
V kroku moc nekasle ale začne se klusat a zevně kašlat přejde se do kroku a nekasle
Mohli by jste mi prosím poradit
Předem moc děkuju
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nikola1972006
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli někdo nevíte co by mohlo být nebo jak by se mohlo léčit když kůň kašle ale pouze pod sedlem-kun nemá moc utáhly podbřišník jen dotáhly aby sedlo nesjelo nemá podpinku nánosník má volnější
Jen chodí na Gogu
Kdyz na něm nikdo nesedí a běhá ve výběhu nekasle
Kašle suchim kašlem
V kroku moc nekasle ale začne se klusat a zevně kašlat přejde se do kroku a nekasle
Mohli by jste mi prosím poradit
Předem moc děkuju
Veterináře. Nepíšete, jak je starý, jaký má managment, čím krmíte (jakou kvalitou)...Bez pečlivého vyšetření tady nikdo nic nevyvěští.
Jezdila jsem kobylu, ktera tohle delala. Bylo to po zalecenem zapalu plic a pry zustala dusna. Tahlo se to s ni pry od jejich 6 let do cca 17, kdy zemrela pri porodu. Za ty tri roky, po ktere jsem ji jezdila, se to nijak nehorsilo ani nelepsilo. Nektere dny parkat osklive zakaslala pri rozehrivacim klusu, ale vetsinou byla ok a dobre zvladala kazdodenni rekre zatez. Ale proc to tu pisu - nelecilo se to a opatreni byla spis rezimova (pokud kaslala, nechala se vykaslat na volné otezi v klusu nebo v kroku). Ale me by ted zpetne zajimalo, co by se spravne s takovym konem melo delat? On ten jeji stav samozřejmě nebyl optimalni, ale vnimala jsem to jako stabilizovane chronicke onemocneni
akscha
napsal(a):
Jezdila jsem kobylu, ktera tohle delala. Bylo to po zalecenem zapalu plic a pry zustala dusna. Tahlo se to s ni pry od jejich 6 let do cca 17, kdy zemrela pri porodu. Za ty tri roky, po ktere jsem ji jezdila, se to nijak nehorsilo ani nelepsilo. Nektere dny parkat osklive zakaslala pri rozehrivacim klusu, ale vetsinou byla ok a dobre zvladala kazdodenni rekre zatez. Ale proc to tu pisu - nelecilo se to a opatreni byla spis rezimova (pokud kaslala, nechala se vykaslat na volné otezi v klusu nebo v kroku). Ale me by ted zpetne zajimalo, co by se spravne s takovym konem melo delat? On ten jeji stav samozřejmě nebyl optimalni, ale vnimala jsem to jako stabilizovane chronicke onemocneni
Sama jste si odpověděla "...stabilizovane chronicke onemocneni ". Kobyla zřejmě měla srůsty (takže hůře dýchala), jako koně dušní, ale neměla ataky, protože nebyla na nic alergická, "jen" se jí tvořil hlen, který při práci vykašlávala.
Pokud byla držená v optimálních podmínkách, mohla s tímto hendikepem běžně fungovat.Na dostihy to zajisté nebylo, ale na běžný provoz určitě stačila.
Ten porod mohl být tím, co ji odrovnalo. Přece jen je to velmi namáhavá práce, která vyžaduje hodně okysličené svaly a mohlo se stát, že to prostě neudýchala nebo se jí nedostatečně prokrvovalo srdce, které tu námahu nezvládlo.
Ten, kdo ji v 16, jako dušnou, připustil, zasluhuje toporem po hrbu. Vlastně ji zabil.
akscha
napsal(a):
Diky, za odpoved, respektive za prvni cast. Co se tyka te druhe casti, mate klasicky rychle soudy. Tahle konkretni kobyla dala nekolik zdravych hribat (matka i potomci výkonnost S). Pri porodu muze dojit k neprebernemu mnozstvi komplikaci a je fajn, ze od pocitace vite, ze se udusila.
Píšu "ten porod mohl být to, co ji odrovnalo".
Mám dušnou kobylu a sama jsem jako dítě měla bronchitidu se záchvaty dušení. Moc dobře vím, jaké to je, když se koni či člověku, nedostává dechu. Kombinace věku, dechové nedostatečnosti plus něčeho, opravdu může být důvodem úhynu. Tam, kde by zdravá i když už starší kobyla neměla problém, může mít dušná kobyla problém velký.
A nezlobte se, pokud měla tato kobylka několik zdravých hříbat, přijde mi poněkud přehnané, z ní chtít další v 17 letech.
Ale pokud měli potomci výkonnost S, tak to je potom nutné ještě další hříbě, než bude mít 20 let. To by fakt už vypadalo blbě.
Sama vidíte, že to kobyla nedala. Takže ani matka ani hříbek.
Zakašláním v klusu začínal můj valach. Nejdříve jsem to omlouvala, že něco kolem kvete. Skončil na kůře kortikoidů, po čase se kašlání objevilo zas. Dlouho mi trvalo, než jsem objevila plesnivé balíky sena ve výběhu (doma dostávali hezké) a ještě dýl, než jsem pochopila, že ustajovatelka na to se... a bude. Po odstranění plísní z dosahu nekašle vůbec a nezadýchává se víc než je obvyklé. Zvládá i nemáčené seno supr kvality, klidně může být na boxe a inhalaci čpavku dokonce dobrovolně vyhledává. Jakmile se objeví v seně plíseň, začne kašlat. Balík jde na kompost a kůň kašlat přestane. Hledejte, co vyvolává kašel.
Chroničtí plicaři se neudusí, umírají na selhání pravé půlky srdce, které odrovnává čerpání krve přes velký odpor v nemocné plíci. Pak stačí málo a srdce náhle selže. Google - cor pulmonale pro více čtení.
Rif Du Madon
napsal(a):
Zakašláním v klusu začínal můj valach. Nejdříve jsem to omlouvala, že něco kolem kvete. Skončil na kůře kortikoidů, po čase se kašlání objevilo zas. Dlouho mi trvalo, než jsem objevila plesnivé balíky sena ve výběhu (doma dostávali hezké) a ještě dýl, než jsem pochopila, že ustajovatelka na to se... a bude. Po odstranění plísní z dosahu nekašle vůbec a nezadýchává se víc než je obvyklé. Zvládá i nemáčené seno supr kvality, klidně může být na boxe a inhalaci čpavku dokonce dobrovolně vyhledává. Jakmile se objeví v seně plíseň, začne kašlat. Balík jde na kompost a kůň kašlat přestane. Hledejte, co vyvolává kašel.
Chroničtí plicaři se neudusí, umírají na selhání pravé půlky srdce, které odrovnává čerpání krve přes velký odpor v nemocné plíci. Pak stačí málo a srdce náhle selže. Google - cor pulmonale pro více čtení.
Díky za další informaci. Já, jako majitel vidím dusícího se koně. To s tím srdcem jsem nevěděla. Měla jsem už jednoho dušného koně, na něm jsem se učila (Bůh mě netrestej za chyby), jak dušné koně menežovat(ošklivé slovo, ale přesně vyjadřuje,o co jde).
Ten zemřel zřejmě na zástavu srdce. Jednu chvíli stál a druhou padl. Byl to silný koník, zvládl neskutečně mnoho. Bohužel 8 operací rakoviny, s celkovým uspáním a ta dušnost, už bylo i na ruského koně nejspíš moc.
sisi58
napsal(a):
Díky za další informaci. Já, jako majitel vidím dusícího se koně. To s tím srdcem jsem nevěděla. Měla jsem už jednoho dušného koně, na něm jsem se učila (Bůh mě netrestej za chyby), jak dušné koně menežovat(ošklivé slovo, ale přesně vyjadřuje,o co jde).
Ten zemřel zřejmě na zástavu srdce. Jednu chvíli stál a druhou padl. Byl to silný koník, zvládl neskutečně mnoho. Bohužel 8 operací rakoviny, s celkovým uspáním a ta dušnost, už bylo i na ruského koně nejspíš moc.
To srdce je příčina smrti. Vidíte dobře - pocit dušnosti převažuje, když selhávají plíce i když selhává srdce.
Všichni děláme chyby, jinak bychom se nic nenaučili. Co se naučíme na jednom koni, dalším pak pomůže. Bůh potrestá toho, kdo se nepoučí a úmyslně ty chyby opakuje (jsem asi ateista, ale snad má aspoň ty mlýny:)