Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.6.2020 10:41
Agáta16

XXX.XXX.168.129

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli někdo nemá zkušenosti s tím, když se na zádech koně objeví boule, je vystouplá tak 1-2 cm a je kruhového tvaru. Vypadá to, že to koníka nebolí, na dotek nereaguje ani když více zatlačím, a na sedlo také nereaguje.
Od sedla nebo deky to být nemůže, protože už více jak měsíc nejezdím a nějak výrazně se to nezlepšuje.Mažeme to mastí, občas je to lepší ale někdy se to zhorší.
Děkuji za jakoukoliv odpovědi nebo radu. :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.6.2020 10:48

Je uprostřed boule stroupek (dýchací otvor)? I když na střečka je už poněkud pozdě...

9.6.2020 11:47

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je uprostřed boule stroupek (dýchací otvor)? I když na střečka je už poněkud pozdě...

Může to být i od jiného hmyzáka.

9.6.2020 12:40
Agáta16

XXX.XXX.168.129

Nad střečkem jsme s majitelem taky přemýšleli ale boule je spíš mokvavého vzhledu a stroupek se tam netvoří...

10.6.2020 12:34

Asi by mě zajímalo hlavně, jak dlouho tu bouli koník má? Já jsem přišla na čerstvou bouli o velikosti, kterou popisujete, na straně kohoutku teplokrevníka asi tak ve středu minulý týden, a dnes 7 dní poté je boule poloviční.

Na koni jsme i s čerstvou boulí pojezdili "co to udělá" na jízdárně krokem a klusem tu minulou středu, od té doby bez ježdění, ale ono ve skutečnosti sedlo u nás na té bouli neleží, takže nás spíš omezuje nedostatek času a jezdců, než přímo boule :-)

S boulí pochopitelně nedělám nic, jak je mým dobrým zvykem :-D dokud to funguje, tak do toho nehrabu. Samozřejmě sem tam na ni kouknu, zda to nemokvá nebo se nemění konzistence a tvar, nehřeje... ale nic se neděje, jen pomalu mizí.

11.6.2020 09:24
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Fotku nemáte? A kde na zádech - u koně je to docela velká plocha. :)

11.6.2020 13:49
Agáta16

XXX.XXX.168.129

Dotaz napsal(a):
Fotku nemáte? A kde na zádech - u koně je to docela velká plocha. :)

Ano mám, nevím jestli to půjde poznat ale snad ano
Děkuji za každou radu

12.6.2020 12:56

no, tím byla myšlena spíš fotka celého koně nebo alespoň půlky koně - z této fotky fakt nejde poznat, jestli má hrču těsně za kohoutkem a nebo jste vyfotila bedra či snad dokonce část zadnice :-)

12.6.2020 14:59
Agáta16

XXX.XXX.168.129

no, tím byla myšlena spíš fotka celého koně nebo alespoň půlky koně - z této fotky fakt nejde poznat, jestli má hrču těsně za kohoutkem a nebo jste vyfotila bedra či snad dokonce část zadnice :-)

Mám ještě tyto fotky ale nevím jestli pomůžou... Má to spíše dál za kohoutkem... říkaly jsme si dečkou ale jak jsem psala už jsme dlouho nejezdili a pořád se nic nelepší i když to mažeme...

12.6.2020 15:33
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Nejde z toho něco vymáčkout? Hnis, cizí těleso?

12.6.2020 15:40
Agáta16

XXX.XXX.168.129

Rif Du Madon napsal(a):
Nejde z toho něco vymáčkout? Hnis, cizí těleso?

To jsem nezkoušela ale myslím, že ne.
Když jsem to prohmatávala a mačkala na to nic z toho neteklo:/

15.6.2020 13:26

tak na tohle bych volala veterináře osobně. Může to být jen škrábnuté od válení, zanesla se tam infekce, a teď to pracuje (bůhví jak dlouho), může vám to takhle zvazivovatět a jezdit už nebudete... Nebo to může být standardní absces, který zatím zraje, a bolestivým se teprve stane. Nebo... tady je potřeba diagnostikovat a zjistit, o co jde. Je to na můj vkus už hodně veliké a ta ztráta srsti se mi také vůbec nelíbí (jakkoli může být jen kvůli tomu, že to prostě "čouhá" a odřelo se to při válení). Pořád ještě nevíme, jak dlouho to kůň má. Dneska kouknu na toho našeho koně, jak se naše boule změnila, ale hádám, že už tam skoro nebude. Srst žádná nevypadala a rozhodně to takto svrchu nemokvá.

15.6.2020 14:52
Agáta16

XXX.XXX.168.129

tak na tohle bych volala veterináře osobně. Může to být jen škrábnuté od válení, zanesla se tam infekce, a teď to pracuje (bůhví jak dlouho), může vám to takhle zvazivovatět a jezdit už nebudete... Nebo to může být standardní absces, který zatím zraje, a bolestivým se teprve stane. Nebo... tady je potřeba diagnostikovat a zjistit, o co jde. Je to na můj vkus už hodně veliké a ta ztráta srsti se mi také vůbec nelíbí (jakkoli může být jen kvůli tomu, že to prostě "čouhá" a odřelo se to při válení). Pořád ještě nevíme, jak dlouho to kůň má. Dneska kouknu na toho našeho koně, jak se naše boule změnila, ale hádám, že už tam skoro nebude. Srst žádná nevypadala a rozhodně to takto svrchu nemokvá.

Děkuji za vaši radu, veterináře zavolat musíme. Už mám taky strach co s tím má.

16.6.2020 08:34

Mimochodem, včera jsem se letmo podívala na kohoutek našeho valacha, boule už není. Jen zvlněná srst v tom místě. Trvalo to dohromady asi 10 dní (kdy jsem si toho nevšímala, resp. všímala jen kvůli tomu, abych tady dvakrát přihodila vývoj). Tak si představuji normální průběh nějaké boule bez potřeby zásahu veta.

16.6.2020 09:15
sovicka

XXX.XXX.49.89

Mi přijde, že to mohlo být klidně od kousance (jiného koně), ale vznik asi není podstatný, spíš pokuid se to nemění a nezměnšuje volala bych veta. Ale i kdyby na takovém místě zůstala vazivová bulka, nemusí nutně vadit, navíc i to lze časem eliminovat. Mám s tím zkušenost, můj kůň měl ve čtyřech letech hrčku na zádech ne přímo nad páteří (právě po kousnutí druhým koněm), ale zase větší a ležela pod sedlovými polštáři, nosil podložku s vystřiženou dírou v místě boule, boulička se masírovala a asi po 3/4 roce zmizela úplně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík