Dobrý den, mám dilema. Přemýšlím jestli tento měsíc připustit svojí klisnu nebo ne. Nemůžu se nějak rozhodnou, tak prosím o radu. Klisně je 11 let, a hříbě ještě neměla. Já půjdu tento rok do prváku a klisnu bych si vzala sebou. Klisna by tedy byla březí podobu mého prváku. Do příštího roku bych od ní to hříbě chtěla, ale v létě a na podzim s ní chci také jet pár hobby závodů. Nějaké hobby bych chtěla jet i po hříběti. Ptala jsem se spoustu lidí kteří s tím mají zkušenosti. Ale každý mi říká něco jiného. Někdo říká že je to skvělí nápad, ale někdo tvrdí pravý opak. Mě už z toho jde hlava kolem. Předem děkuji za všechny odpovědi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.243
Aha jdes do prváku bude min casu, do toho chces zivit brezi kobylu pak i kobylu s hribetem a je nutny s ni lotat hobicka. Proboha proc? Pro tvy ego? Ta kobyla to k zivotu nepotřebuje a ty pokid ti na ni zalezi taky ne. Navic. Je opravdu nutny ji v 11 pripoustet? To ma tak bombastickej původ nebo proc je nutny z ni tahat hribe? Jestli toužíš po hribeti tak hribe stejnejch kvalit kup. A vyjde te to na mnohem min penez a budes moc lt ted s kobyloubrajtovat po zavodech kdyz bez toho nemuzes byt.
Nevim, jestli je uplne stastne pripoustet temer na konci pripousteci sezony. Kazdopadne pripustenim v cervnu ztratis celou pristi sportovni sezonu (kobyla bude nejdriv vysokobrezi a potom s malym hribetem). Pokud ji pripustis letos, budes na ni jeste moci omezene sportovat, tedy pokud delas drezuru. Se skoky to myslim je jinak, každopádně tohle jsem nikdy nepotrebovala resit.
Ono s brezi kobylou se da delat dost veci, ale na nejaky systematicky trenink a zlepsovani vykonnosti to neni. Soustredila bych se na veci, ktere kobyla udela s "kopytem v nose," tj.v psychicke a fyzicke pohode. Pokud je pro vas strop to hobicko, vzdala bych se ho. Ruznych masli jeste v zivote nasbiras dost a dost
Začít teď připouštět je nesmysl - sezona končí v polovině července, tj máš maximálně dva pokusy, pokud nezabřezne, tak jsi akorát vyhodila peníze za připouštěcí poplatek.
Nehledě na to, že 11 letou klisnu, co hříbě nikdy neměla, je záhodno napřed důkladně vyšetřit sonem případně vzít stěry, a to se dělá v říji, tj by zbýval možná tak jeden pokus. Bez důkladného vyšetření reprodukčních orgánů je to docela hazard, přeci jen kobyla není nejmladší.
A ještě doplním, že ne každá stáj má vhodné podmínky pro březí kobylu a odchov hříběte vůbec, a taky ne každá stáj o ně stojí. Pokud budeš brát kobylu s sebou, mysli na možnost, že březí tam chtít nebudou, nebo tam na to nemají vhodné podmínky.
Březí kobyla potřebuje minimálně porodní box, nemůže rodit a mít hříbě v boxu 3*3 metry. Minimálně tak 4*5 metrů. Musí se stlát slámou, a to vysokou vrstvou, piliny se při porodu můžou dostat do porodních cest a vyvolat zánět.
A to nejdůležitější - kobyle je příští rok 12 a dvanáctiletou prvničku je třeba hlídat, a to je většinou problém. Ty na nějaké klidně měsíční hlídání po nocích mít čas nebudeš, protože ráno musíš do školy, a pokud za stáj není specializovaný hřebčín, tak personál nic takového dělat nebude už tuplem. A takový nehlídaný porod u kobyly v rizikovém věku, co hříbě nikdy neměla, je něco, co může dost dobře skončit smrtí klisny, hříběte, nebo obou.
Nejdříve si ověř, jak to v té stáji vypadá a je, a pak příští rok připouštěj - ne z náhlého popudu a na poslední chvíli, ale po vyšetření reprovetem a ověření, že v té vybrané stáji jsou podmínky na porod a odchov hříběte.
Na březí kobyle se prostě nezavodi, i přes to že pravidla to do určitého měsíce toleruji. Pokud chci hříbě tak musím prostě něco obětovat. Na chovné kobyle chovám, na sportovní sportuji. Je jí 11 po hříběti můžete na hobby jezdit třeba na celý víkend. Já bych to osobně nepokousela a pohybovala ji pod sedlem a s mirou.
TTTTTT
napsal(a):
Dobrý den, mám dilema. Přemýšlím jestli tento měsíc připustit svojí klisnu nebo ne. Nemůžu se nějak rozhodnou, tak prosím o radu. Klisně je 11 let, a hříbě ještě neměla. Já půjdu tento rok do prváku a klisnu bych si vzala sebou. Klisna by tedy byla březí podobu mého prváku. Do příštího roku bych od ní to hříbě chtěla, ale v létě a na podzim s ní chci také jet pár hobby závodů. Nějaké hobby bych chtěla jet i po hříběti. Ptala jsem se spoustu lidí kteří s tím mají zkušenosti. Ale každý mi říká něco jiného. Někdo říká že je to skvělí nápad, ale někdo tvrdí pravý opak. Mě už z toho jde hlava kolem. Předem děkuji za všechny odpovědi.
Keď pripustíš ešte teraz, v lete rozhodne na žiadne hobby nepôjdeš. Max tak na podzim, ale aj tam by som počítala s tým, že pri prvom žriebäti bude kobyla viac fixovaná a nebude nadšená z toho nechať doma žriebä a ísť niekam športovať.
Niektorým kobylám tá žrebnosť môže pomôcť, ale pri prvom žriebäti by som nevymýsľala so športovaním. Hobby šport môže zdravý kôň robiť aj v 18, ničnestratíš tým jedným rokom v chove.
Predpokladám, že píšeš o VŠ, takže športuj, kým nemusíš do práce, nikdy potom už toľko času mať nebudeš.
TTTTTT
napsal(a):
Ja v tom problém nevidím, teda jedine ak v hľadaní nového ustajnenia so žrebnou kobylou lebo nie všade majú na odchov žriebät podmienky. Ale čo sa týka pripúšťania tak ak by to vyšlo ešte tento mesiac tak žriebä sa narodí v máji (květen) čo je úplne v pohode. A ešte aj o mesiac neskôr by bolo. Tie letné už bývajú problematické lebo je moc teplo, hmyz.. no pri 11r by som už nečakala ak od nej chceš žriebä a má to byť prvé. Čo sa týka hobby závodov tak mimo toho čo bude na pripúšťaní môžeš do 4-5. mesiaca žrebnosti normálne jazdiť, nie je to choroba, čiže stíhaš aj jesenné závody. T-čkový parkúr by som s ňou už teda nešla, ale nejaké malé hobíčka naozaj nie sú pre kobylu záťaž pokiaľ je jazdená a v kondícii. Rátaj ale s tým, že budúci rok bude mimo, celú jar vysoko žrebná a do jesene minimálne bude mať pod sebou žriebä a to by som na preteky určite neťahala.