Tuhé, neohebné otěže

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.6.2020 13:08
Gerlinda

XXX.XXX.105.7

Ahoj, mam takovy ponekud trapny a zivotneohrozujici dotaz. Koupila jsem oteze, klasicke "platene" (https://www.jezdecke-potreby-viktorie.cz/oteze/oteze-platene-2/?variantId=4485&gclid=CjwKCAjwlZf3BRABEiwA8Q0qq2bVbMkWlU-r8IwML9PbSO2ZUCBH8C1SOZZ5rvI8xyMEXIT3Y33eJxoCpmYQAvD_BwE), odhlednu-li od toho, ze platene (=bavlnene?) rozhodne nejsou, tak bych se rada zeptala na vase tipy, jak z tuhe, tvrde a napoddajne oteze ucinit neco, s cim by se dalo pracovat. Kozene casti mazu, macim do oleje atd., tam cekam, ze to povoli, ale ta "bavlnena cast", rekla bych spis nynolonova, je strasna. Jako "tricetletukoni" si pamatuji "bavlnenou" otez takovou, ktera byla mekka, prelozit sla do vsech svetovych stran, nevadila koni ani jezdci...

Varianty:
- vyprat? (asi ta nic moc kuze zarve, ale kdyz ji budu hodne olejovat?)
- ve volnych chvilich mnout a ohybat a doufat, ze budu mit za pul roku slusnou otez?
- nechat to bejt, casem se to treba zohyba (i kdyz kun ted dost protestuje, tak ho tim nechci trapit)
- vratit se k historicke otezi, ktera se chovala slusne a povolne? A doufat, ze jeste chvili prezije?
- ustrikovat si otez vlastni?:-))

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.6.2020 13:44
14.6.2020 13:47
kallisto

XXX.XXX.135.19

Tvrdé otěže jsou vopruz, na to,jak z nich udělat použitelné jsem za roky nepřišla.

Kupuju leta letoucí všem v okolí na všechny koně zásadně pouze takovéto otěže
https://www.kamir.cz/platene-rucne-site-oteze-?atr=81654

Kupuju je teda jinde, ale výrobek je to stejný. Ručně šité, měkoučké, širší v ruce. Jezdí se s nima luxusně. Bývají ve více barvách i délkách, je to ruční práce. Bavlna v rukou je měkká a široký pruh krásně sedí v ruce.

14.6.2020 13:49
-Veru-

XXX.XXX.252.245

Něco podobnýho jsem koupila s uzdečkou ve snaze nějakou korunu ušetřit. Jo, ušetřila jsem, uzdečka snad ani není kožená, ale z lisovanýho papíru, otěž jak namočená v plastu a celkově fuj. Mazání zvláčnit "kůži" nepomohlo (aby jo, kůže vypadá jinak), otěže po pár pokusech leží na dně krabice, předpokládám, že pavoukům a myším přišly vhod.
Takže rada za mě - hodit do nejbližší popelnice a koupit opravdu kožené a plátěné otěže, jejichž cena ale bude trochu jinde...

14.6.2020 13:52

Ještě dávám foto těch z mého odkazu - používané asi pátým rokem. Sháněla jsem tenkrát bavlněné ploché otěže bez zarážek pro malou ruku. Časem jsem si pořídila i druhé, abych nemusela přehazovat otěže na bezudidlovku.

14.6.2020 15:31
koně

XXX.XXX.174.63

Je zajímavé,že tyhle economy varianty jsou někdy úplně normální a použitelné .A někdy jim při výrobě asi dodají jiné materiály a je to děs.
Co to celé namočit?
V nějakém změkčovadle?Soda nebo tak něco. Nechat odležet,jestli plast povolí a po usušení znovu promazat.
Mezí tím moc netahat za staré
Jestli to neklapne,do popelnice je můžete hodit vždycky

14.6.2020 16:41
Gerlinda

XXX.XXX.105.7

Dekuji za reakce. Varianta "hodit do kose" je samozrejme na poradu dne, pokud se oteze nepodari zprovoznit (a koupila jsem je kvuli barve, ja estet, klidne bych priplatila, kdybych vedela, ze prijde pouzitelna vec). Jsem ve fazi hledani - ze subjektivniho odporu nechci nic s karabinkami na konci (jinak bych mela bavlnene nebo kulate uz davno), nelibi se mi westernove zapinani (na kozene snurky, jinak uz bych mela od Aivy), vyradila jsem dlouhe pletene kozene (krasne zmekly po nekolikadenni lazni v mazani, oleji), pac trhaly hrivu nad toleratovalnou mez, stare "pogumovane" uz nejsou ani pogumovane, ani "kuze" uz neni kuze (ale co uz, dostala jsem je ke kobyle pred x lety, maji narok...). Zlobi me to, nepotrebuju economy variantu (tuk tuk kobyla uz si po odlozeni jezdce do otezi neslape), ale marne hledam slusny pomer cena:vykon, se zohlednenim, ze my jsme na ty barvicky, holt uchylka stredniho veku (a vzpominam na detska leta v JK, kdy ty oteze byly sice na pohled hnusne, ale mekke, prijemne a kdybych tehdy umela jezdit, tak si slintam. Zacatecnikovi to byl jedno, byli jsme radi, ze pozname pravou otez od leve:-).

14.6.2020 17:10
kallisto

XXX.XXX.135.19

Jaka barva by to měla být?

14.6.2020 17:14
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Kallisto, to zvíře na první fotce je boží , úpřimně závidím.

Tvrdé otěže vyhodit a koupit ty sedlářské ručně šité.
Nebo odpárat zarážky a ten popruh a našít si na koženou část nový koupený popruh. Bavlněné měkké popruhy prodávají ve většině kutilských krámů a e-shopů, dají se i barvit. Ty hotové sedlářské otěže jsou většinou široké 2,5cm, já mám rukavice vel 6, tak si otěže šiju samo domo přešívaním koupených. Práce na dlouhé zimní večery:)

14.6.2020 17:42
koně

XXX.XXX.174.63

Gerlinda napsal(a):
Dekuji za reakce. Varianta "hodit do kose" je samozrejme na poradu dne, pokud se oteze nepodari zprovoznit (a koupila jsem je kvuli barve, ja estet, klidne bych priplatila, kdybych vedela, ze prijde pouzitelna vec). Jsem ve fazi hledani - ze subjektivniho odporu nechci nic s karabinkami na konci (jinak bych mela bavlnene nebo kulate uz davno), nelibi se mi westernove zapinani (na kozene snurky, jinak uz bych mela od Aivy), vyradila jsem dlouhe pletene kozene (krasne zmekly po nekolikadenni lazni v mazani, oleji), pac trhaly hrivu nad toleratovalnou mez, stare "pogumovane" uz nejsou ani pogumovane, ani "kuze" uz neni kuze (ale co uz, dostala jsem je ke kobyle pred x lety, maji narok...). Zlobi me to, nepotrebuju economy variantu (tuk tuk kobyla uz si po odlozeni jezdce do otezi neslape), ale marne hledam slusny pomer cena:vykon, se zohlednenim, ze my jsme na ty barvicky, holt uchylka stredniho veku (a vzpominam na detska leta v JK, kdy ty oteze byly sice na pohled hnusne, ale mekke, prijemne a kdybych tehdy umela jezdit, tak si slintam. Zacatecnikovi to byl jedno, byli jsme radi, ze pozname pravou otez od leve:-).

Sháněla jsem teď pro mladou anglické,extra dlouhé otěže.Shodou okolností paní přes Bazar prodávala .
Jsou to Waldhausenky ,máme normální černé ,klasika kus kůže popruh a zarážky.
Nevím,jaká je to konkrétně značka ,nebo tedy druh,.
Na první pohled mi přišly užší . Ale popruh je do ruky hodně příjemný.
Mají i barevné koukám ,tak kdybyste je měla někde možnost osahat ,třeba by se vám Waldhausenky taky hodily

14.6.2020 18:03
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Vše, co k tomu člověk potřebuje. Doporučuji v průběhu výroby nepožívat, nic mě nenaštve víc, než když se seknu o několik cm:)
Kobyla má dlouhý krk a standard full jí nestačí.
Barvit se musí předem, bavlna se zdrcne na délku.

14.6.2020 18:06
Gerlinda

XXX.XXX.105.7

No zrovna Waldhausenky to jsou, ale tuhe jake kus plastu. I jemne pletene kozene mam na okrasu, neb je trenerka odsoudila jako prilis kratke. Chtela jsem modre, ale asi nemam narok (jeste je ve hre biothane/betabiothane, pokud by vyrobce akceptoval pozadavek prezky, nikoli karabiny), promluvim jeste se sedlarem (ted dela sedlo), zda by nebyl ochoten neco vytvorit (ale zas, prisly mi oteze jako lepsi spotrebni material, nechtela jsem tim obtezovat sedlare)... ale koukam, ze mi asi nic jineho nezbyde.

Rif: vidite, sirku jsem nikdy neresila, ta me netrapila, a to mam ruce trpaslici a rukavice chirurgicke 5,5. I by se mi libily kulate, u westernaku meli bavlnene kulate, mekkoucke...ale nemuzu sehnat nikoho, kdo k tomu udela klasicke zapinani na prezku.

14.6.2020 18:15
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Syn má ruce větší dětské, 8let, chirurgické cca 5-5,5 a vybral si biothanové otěže v Equiservisu. Jsou obalené tenounkou měkkou gumou nebo co to je a opravdu tenké, měkké a ohebné i do malé ruky. Zapínání mají na ten háček směrem k hubě, také mám nejraději klasiku, ale tohle jde. Jsou ale takové lepivé, vůbec neprokluzují, mně to vadilo hodně, syn si zvykl. Údržba tedy supr, vršek osprchovat a konec u huby je kožený tak klasika.

14.6.2020 18:24
Gerlinda

XXX.XXX.105.7

Pujdu vyzkouset, Equiservis neni daleko. Diky za tip. Fakt po letech koukam jako puk, co vsechno mozne je koupit... a v jak hrozne kvalite. No nic, konec nedelniho stezovani si:-)

14.6.2020 18:32
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Rovnou se tam zeptejte, jestli neušijou i otěže na zakázku.
Určitě šije na zakázku i Hauzr, ten má otěže luxusní a dělá i barevné, ale co má v krámu, jsou všechny široké aspoň 2,5cm.
Jedny černé extra dlouhé jsem nechávala šít u Libichů, ale nenapadlo mě zadat šířku popruhu:), tak mi udělali 2,5cm...

14.6.2020 18:41
koně

XXX.XXX.174.63

Je fakt,že paní mi otěže předávala s tím,že je prala.V pračce.
Já pak doma mazala ty kožené kousky .
Tak možná když ty vaše proženete pračkou,nebudete už shánět jiné

14.6.2020 18:53
Gerlinda

XXX.XXX.105.7

Zeby? Prozenu prackou a kdyz to nevyjde, pak se zeptam Hauzra (beztak mi ted resi sedlo, tak holt pribere i oteze:-). Equiservis me malinko zklamal, co se tyce "nadstandardnich" pozadavku ("lze toto presit tak a tak?"), clovek aby si chystal sidlo a resil svepomoci. I kdyz, pote, co jsem vyjela do GB (kde jinde by clovek shanel vybaveni!!!), dokonce me trenerka vzala na velkou show (Lysa, Pardubice a spol. hadr) a ja suse konstatovala, ze zlatej Equiservis a ceske eshopy. Jak su stara, tak su narocna a kun mi dava sakra najevo, ze si bud mam poridit korektni vybavu nebo neprudit:-)

14.6.2020 19:09
kallisto

XXX.XXX.135.19

Rif Du Madon napsal(a):
Kallisto, to zvíře na první fotce je boží , úpřimně závidím.

Tvrdé otěže vyhodit a koupit ty sedlářské ručně šité.
Nebo odpárat zarážky a ten popruh a našít si na koženou část nový koupený popruh. Bavlněné měkké popruhy prodávají ve většině kutilských krámů a e-shopů, dají se i barvit. Ty hotové sedlářské otěže jsou většinou široké 2,5cm, já mám rukavice vel 6, tak si otěže šiju samo domo přešívaním koupených. Práce na dlouhé zimní večery:)

Díky, vyřídím to mé špekové kouli :-)

15.6.2020 10:54
sovicka

XXX.XXX.49.89

Mám taky ten typ co dávala Kallisto, ručně šité, jsou krásně měkké. U nás tedy prodávají ve dvou šířkách, já mám ty užší a mají i prodloužené délky (tu máme).

15.6.2020 11:55

Já mám tedy taky ty tvrdé, co dávala zadavatelka, ale mně tak nějak vyhovujou. Ony malinko změknou používáním, ale zůstávají tvrdé pořád.

Přidejte reakci

Přidat smajlík