Aerad

XXX.XXX.91.25
Zdravím 🐴,
mám 18 a 2 roky sa venujem spolične s mojím haflingom cirkusovým trikom a prirodzenej komunikácii. Pri učení vychádzam z poznatkov etológie a záleží mi na komforte koníka. Všetko prebieha nenásilnou formou a pri cvikoch pri ktorých je nutné koníka dostať do nejakej neprirodzenej polohy/pohybu využívam čo najmenší a postupný tlak. Som samouk, niečo som odpozerala z rôznych videí. Môjho haflinga som naučila úsmev, zdvíhanie predmetov, poklonu, kľaknutie, ľahnutie, kotúľanie lopty, vychádzanie na podstavec, vzpínanie (zo zeme a zo sedla) a španielsky krok (zo zeme a zo sedla). Je vidieť, že ho táto práca baví 😄.
Lenže v poslednej dobe som akosi "vyhorela", samozrejme opakujeme stále naučené a snažíme sa to zdokonaľovať. Vôbec ma nenapadajú žiadne nové cviky, ktoré by sme sa boli schopní naučiť. Zaujala ma piaffa a niečo som si o nej vyhľadala. Začala som najprv robiť "prípravné cviky" a chcela som ho to začať učiť zo zeme (naklusať a zacúvať, zdvíhanie zadných nôh), no zdá sa mi, že je to nad naše limity a tento náročný cvik zvládne len kôň, ktorý ke obdarený talentom a vysokou akciou zadných nôh a živým temperamentom, akýsi opak môjho flegmoša.
Je tu niekto kto sa rovnako venuje cirkusovým kúskom a vedel by mi poradiť ako pokračovať, prípadne ako na piaffu ? Alebo nepoznáte niečo, čo by som mohla môjho koníka naučiť ?
Veľmi ma to baví a chcela by som sa tomu venovať aj v budúcnosti. ♥️🐴♥️
Co jako inspirace knížka od Bea Borelle? Sice to není úplně cirkusové, ale možná poslouží?
https://www.megaknihy.cz/kone/26699-vycvik-koni-podle-bey-borelle.
EDIT: Teď vidím, že měla i něco o cirkusových kouscích. Třeba by to někde bylo ještě k sehnání.
https://www.megaknihy.cz/12815__bea-borelle?p=1
Aerad

XXX.XXX.91.25
Dotaz
napsal(a):
Co jako inspirace knížka od Bea Borelle? Sice to není úplně cirkusové, ale možná poslouží?
https://www.megaknihy.cz/kone/26699-vycvik-koni-podle-bey-borelle.
EDIT: Teď vidím, že měla i něco o cirkusových kouscích. Třeba by to někde bylo ještě k sehnání.
https://www.megaknihy.cz/12815__bea-borelle?p=1
Od Bea Borelle (neviem to vyskloňovať :D) som čítala knihu Trick training for horses, vlastne som podľa nej postupovala pri naučení väčšiny kúskov.
Rada by som sa zoznámila s niekým, kto sa tomu taktiež venuje aby sme si mohli vymeniť navzájom nejaké rady alebo zlepšováky 🐴
No já se o nějaké kousky snažím. Kobyla pony 130 cm mi jde do let - 18. Už prostě pohybově není co bývala, tak hodně protahuji. Skládáme různě kavalety, aby musela přemýšlet o nohách. Žádný španělský krok neučím, ani vzpínání, protože se kolem pohybují děcka a ke zlozvykům je od nich moc blízko...
Kobyla má celkem dost vnitřních bloků. Některé věci předvede jen v bezpečí boxu, ne venku. S jinými dělá drahoty, když ji zrovna pobolívají záda.
Také teď stojím na křižovatce co dál. Zvažovala jsem oslovit někoho z drezurní stáje kvůli lekcím na dvou lonžích. (ale zrovna se mi zhoršili finance - těch 10000,- co jsem na to počítala, šlo jinam)
No a pokud jde jen o efekty, je hezký kousek s gymnastickým kruhem. Dá se na zem, kůň do něj stoupne předníma, kruh se pomalu zvedá, koník do něj dá i hlavu a pak se přetáhne přes tělo - když je velký, může se s ním točit na těle, potom přes zadní nohy z kruhu ven.
No a v neposlední řadě naučit stahovat za cíp podsedlovou dečku - klaunské číslo se sedláním...
Uživatel s deaktivovaným účtem

A co zkusit targeting? To mého malého valáška strašně bavilo, nakonec dokázal za targetem vyběhnout do půlky jízdárny a zpět. Dá se to rozvinout různými směry i k užitečným dovednostem, jako vysílání do přepravníku, zvedání všech nohou na ukázání atd. atd.
Aerad

XXX.XXX.91.25
Pipilota
napsal(a):
No já se o nějaké kousky snažím. Kobyla pony 130 cm mi jde do let - 18. Už prostě pohybově není co bývala, tak hodně protahuji. Skládáme různě kavalety, aby musela přemýšlet o nohách. Žádný španělský krok neučím, ani vzpínání, protože se kolem pohybují děcka a ke zlozvykům je od nich moc blízko...
Kobyla má celkem dost vnitřních bloků. Některé věci předvede jen v bezpečí boxu, ne venku. S jinými dělá drahoty, když ji zrovna pobolívají záda.
Také teď stojím na křižovatce co dál. Zvažovala jsem oslovit někoho z drezurní stáje kvůli lekcím na dvou lonžích. (ale zrovna se mi zhoršili finance - těch 10000,- co jsem na to počítala, šlo jinam)
No a pokud jde jen o efekty, je hezký kousek s gymnastickým kruhem. Dá se na zem, kůň do něj stoupne předníma, kruh se pomalu zvedá, koník do něj dá i hlavu a pak se přetáhne přes tělo - když je velký, může se s ním točit na těle, potom přes zadní nohy z kruhu ven.
No a v neposlední řadě naučit stahovat za cíp podsedlovou dečku - klaunské číslo se sedláním...
Sťahovanie dečky vie, vie sa aj prilryť s dekou keď je na zemi.
Tak môj je dosť leňoch na to, že by sa snažil o predvádzanie š. kroku alebo vzpínania len tak z vlastnej vôle 😄.
On sa len ustavične usmieva (flémuje), keď sa pohybujem okolo jeho hlavy alebo ak ho niekto chce pohladkať. 😄
To s kruhom môžem vyskúšať, len neviem, či sa do neho zmestí 😂..

nevidím tam sedání :-)
Na rovnováhu, vnitřní svalstvo a korzet můžu doporučit houpačku - je nutné si ji vyrobit, aby byla masivní. Ale koně to většinou baví, když na to přijdou :-)
Upgrade těch cirkusových cviků je pak třeba udělat je ve vodě :-) - sednout, lehnout, kleknout...
Práce ve volnosti, v podstatě agility - slalomy, probíhání tunelů (nebo aspoň uliček), přelézání různých překážek (mostky, lavory s vodou, nevěřili byste, co udělají na zemi nasypané čerstvé piliny za bubáka, ta houpačka, ohrádka, ve které jsou koule ze zmačkaného novinového papíru, ohrádka s pet lahvemi, slalom mezi deštníky, procházení překrývající se dekou), ustupování nad bariérou, ustupování nad zvýšenou bariérou, vysílání přes řadu bariér, kavalet, in-outů, skoky, dotknutí určitou částí těla předmětu (př. nacouvat k barelu, porazit zadkem barel, hry s gymnastickým míčem, kůň si musí otevřít branku...). Aportování
Aerad

XXX.XXX.91.25
napsal(a):
nevidím tam sedání :-)
Na rovnováhu, vnitřní svalstvo a korzet můžu doporučit houpačku - je nutné si ji vyrobit, aby byla masivní. Ale koně to většinou baví, když na to přijdou :-)
Upgrade těch cirkusových cviků je pak třeba udělat je ve vodě :-) - sednout, lehnout, kleknout...
Práce ve volnosti, v podstatě agility - slalomy, probíhání tunelů (nebo aspoň uliček), přelézání různých překážek (mostky, lavory s vodou, nevěřili byste, co udělají na zemi nasypané čerstvé piliny za bubáka, ta houpačka, ohrádka, ve které jsou koule ze zmačkaného novinového papíru, ohrádka s pet lahvemi, slalom mezi deštníky, procházení překrývající se dekou), ustupování nad bariérou, ustupování nad zvýšenou bariérou, vysílání přes řadu bariér, kavalet, in-outů, skoky, dotknutí určitou částí těla předmětu (př. nacouvat k barelu, porazit zadkem barel, hry s gymnastickým míčem, kůň si musí otevřít branku...). Aportování
Ďakujem za inšpiráciu, myslím, že už máme program na leto 😄❤️🐴