Je koník příliš hubený když jsou mu vidět žebra??

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.6.2020 09:53
Anonym26

XXX.XXX.96.207

Dobrý den,

Mám takový dotaz. Včera k nám přijel náš kovář jako každý měsíc a na mého koníka řekl, že už dlouho neviděl takhle zbědovaného koně a že by jsme ho měli začít krmit. Dost mě to rozhodilo. Chtěla bych vás poprosit o váš názor.

Matka: ČT X Chlaďas
Otec: čistý Quarter

Koník jezdí každý druhý většinou třetí den. Na vyjížďce ujde cca 10 - 15 km v terénu z 90% krokem. Je mu něco málo přez 4 roky. Obsednuty je půl roku a aktivně jezdí asi 4 měsíce. Za tu dobu se zpotil tak dvakrát.

Ob den je celý den na pastvině jinak má přístup k senu v sítích 24/7 ale nedostává žádnou příkrm to je pravda. Aktuálně zvažujeme musli.

Koníkovi jsou v některých úhlech vidět žebra. Hmatatelna jsou pořád ale přesto mi nepřijde že by byl až tak moc hubený. Naopak se mu i poslední dobou hezky vyrýsovali svaly. Navíc mi jeho postava přijde úměrná i k jeho věku.

Předem děkuji za odpovědi.

16.6.2020 10:12
Anonym26

XXX.XXX.96.207

kallisto napsal(a):
http://www.equichannel.cz/stupnice-telesne-kondice-kone

Ano i na tohle jsem koukala.

16.6.2020 10:13
Slon Indický

XXX.XXX.104.252

Ani jedna z těch fotek není zrovna vhodná na posouzení kondice, ale viděla bych to na stupeň 4 - tj. pro pracujícího koně v pořádku.
Záleží ale na tom, jak jsou fota aktuální, jedná se hlavně o tu horní linii a záď, taky je možné, že se kůň ještě více vyrýsoval, ale vy řešíte jen ta žebra, tak vám přijde pořád stejný. Chtělo by to vložit fotku bez jezdce v zootechnickém postoji, nebo alespoň ze strany, když se kůň dívá dopředu a neotáčí se na fotografa, z toho se to dá posoudit lépe.

16.6.2020 10:17
canka

XXX.XXX.35.234

Zbědovaný kůň takhle určitě nevypadá,ale já bych nechtěla,aby mému koni koukala žebra...já bych zvolila příkrm..i když se to třeba nezdá,pro mladého koně jsou terény přeci jen zátěž,i když se to nezdá...takže bych adekvátně k tomu zvolila i příkrm..pokud by jste vy fyzicky cvičila a nijak by jste pak tu spotřebovanou energii nekompenzovala přijatou energií z jídla,taky by jste hubnula...

16.6.2020 10:21
Anonym26

XXX.XXX.96.207

Slon Indický napsal(a):
Ani jedna z těch fotek není zrovna vhodná na posouzení kondice, ale viděla bych to na stupeň 4 - tj. pro pracujícího koně v pořádku.
Záleží ale na tom, jak jsou fota aktuální, jedná se hlavně o tu horní linii a záď, taky je možné, že se kůň ještě více vyrýsoval, ale vy řešíte jen ta žebra, tak vám přijde pořád stejný. Chtělo by to vložit fotku bez jezdce v zootechnickém postoji, nebo alespoň ze strany, když se kůň dívá dopředu a neotáčí se na fotografa, z toho se to dá posoudit lépe.

Tohle je fotografie stará asi týden. Není to úplně zootechnický postoj ale jinou fotku zatím nemám. Mohu ji vyfotit dnes.

16.6.2020 10:23
Anonym26

XXX.XXX.96.207

canka napsal(a):
Zbědovaný kůň takhle určitě nevypadá,ale já bych nechtěla,aby mému koni koukala žebra...já bych zvolila příkrm..i když se to třeba nezdá,pro mladého koně jsou terény přeci jen zátěž,i když se to nezdá...takže bych adekvátně k tomu zvolila i příkrm..pokud by jste vy fyzicky cvičila a nijak by jste pak tu spotřebovanou energii nekompenzovala přijatou energií z jídla,taky by jste hubnula...

Děkuji. Určitě se poradíme a pořídíme nějakou příkrm.

16.6.2020 10:37
Slon Indický

XXX.XXX.104.252

Anonym26 napsal(a):
Tohle je fotografie stará asi týden. Není to úplně zootechnický postoj ale jinou fotku zatím nemám. Mohu ji vyfotit dnes.

Takhle vypadá naprosto v pořádku, dodala bych hlavně vitaminy a minerály, když je jen na pastvě, případně třeba balancer, který máte jako menší příkrm.

16.6.2020 10:50
Anonym26

XXX.XXX.96.207

Slon Indický napsal(a):
Takhle vypadá naprosto v pořádku, dodala bych hlavně vitaminy a minerály, když je jen na pastvě, případně třeba balancer, který máte jako menší příkrm.

Moc děkuji. Už jsem zase klidnější. Myslela jsem si, že to kovář řekl spíš z nějakého svého mindraku protože už nějaký ten pátek nejsem spokojená s jeho prací a moc si nerozumíme. Ale stejně mě to rozhodilo. Jinak ještě má v přístřešku celou dobu sůl, ale něco na víc určitě pořídíme. :)

16.6.2020 10:51
kallisto

XXX.XXX.237.35

Přesně tak. Nějaké kilo by nabrat určitě mohl, ale jako úplnou tragedii bych to neviděla. Při blbém postoji a fotce polezou žebra z kdekoho. Ale je to mládě, dopřála bych mu víc a sledovala. Ať má z čeho brát energii a vyvíjet se.

16.6.2020 10:58
Anonym26

XXX.XXX.96.207

kallisto napsal(a):
Přesně tak. Nějaké kilo by nabrat určitě mohl, ale jako úplnou tragedii bych to neviděla. Při blbém postoji a fotce polezou žebra z kdekoho. Ale je to mládě, dopřála bych mu víc a sledovala. Ať má z čeho brát energii a vyvíjet se.

Určitě se budu snažit mu dopřát to nejlepší :) děkuji moc za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.6.2020 11:11

uplně normální kondice podle mého, také tipuji na 4. Mezi stupni 4-5 je to pro koně ideál, na začátku podzimu může být mírně nad, v únoru až dubnu mírně pod. Rozhodně nejsem zastáncem obtloustlých koní, osobně jsem spíš (když už odchylka, tak) pro štíhlejšího koně - navíc ten váš je mladý, ještě roste a bude mohutnět. Rozhodně je štíhlejší linie benefitní pro klouby, a pokud dostává vyhovující spektrum živin (můžete zvážit doplněk - hodně si lidé chválí Perfect Equi, ale je to drahý jako čert), nic takovému koni nechybí. Vámi popsaná zátěž je lehká (pokud ne přímo nulová) - správně zmiňujete, jak kůň potí, evidentně tedy svalová námaha minimální. Jeho svaly tedy současnou zátěž zvládají bez problémů. Pokud budete přidávat práci, adekvátně tomu podle toho, jak bude kůň reagovat, budete samozřejmě přidávat krmení.

Neregistrovaný uživatel

16.6.2020 11:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.243

canka napsal(a):

Tlusty prase je horsi nez lehka podvaha. Kvuli vsemu ale to bys mela vedet a plati to pro veskerou zver nejen kone.

16.6.2020 12:15
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Hezké mládě. Na té další fotce je ok. Souhlas, že štíhlejší je lepší než hroch.
Akorát by neměl hubnout dál a zrovna v období květen / červen. Zkoukněte pořádně pastvinu, jestli jenom nevypadá zeleně a je tam opravdu co žrát. Udělejte si pozorovací den, kolik čeho a v jaké pohodě žere. Začalo být vedro a hmyz, stačí že šéf zavelí, doma v přístřechu budeme a nepasou se.
Jestli mají málo trávy, seno bych dávala volně, ne ze sítě. Na bohaté pastvě se koně pasou tak 2hod a pak pospávají, na chudé pasou déle a tak nervózně urputně.
Možná bych nechala omrknout zuby, jestli nějak blbě nepřezubuje.
Máme zkušenost z ustájení, kde bylo trávy málo, dušovali se, že dostávajíi super slámu a sekají jim každý večer hóóódně zeleného.... Mladá zrovna ve věku 4 let, červen, začala hubnout. Granulemi to dohonit nešlo. Koupili jsme granulované seno, vojtěšku, slaďák, oleje a dokrmovali denně sami (nejdříve jsme se spoléhali, že nám je tím nakrmí, ale kozy ustajovatelů podezřele tloustly a já furt dotahovala podbřišník víc a víc).
Jestli máte koně doma, jednoduše přidejte žrádlo, hlasuji za seno volně bez sítě. Granule a minerály popsaly výše.

16.6.2020 12:43
canka

XXX.XXX.35.234

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tlusty prase je horsi nez lehka podvaha. Kvuli vsemu ale to bys mela vedet a plati to pro veskerou zver nejen kone.

Já ale neříkám,aby byl tlustý prase,to tam nikde nepíšu,když se podíváš
Ale prostě za mě koni žebra určitě lézt nemají...a.mladý kůň prostě potřebuje mít z čeho brát,je ve vývinu...o obezitě tu nikdo nemluví...jen správný poměr příjem a výdej...

16.6.2020 13:24
Anonym26

XXX.XXX.96.207

Rif Du Madon napsal(a):
Hezké mládě. Na té další fotce je ok. Souhlas, že štíhlejší je lepší než hroch.
Akorát by neměl hubnout dál a zrovna v období květen / červen. Zkoukněte pořádně pastvinu, jestli jenom nevypadá zeleně a je tam opravdu co žrát. Udělejte si pozorovací den, kolik čeho a v jaké pohodě žere. Začalo být vedro a hmyz, stačí že šéf zavelí, doma v přístřechu budeme a nepasou se.
Jestli mají málo trávy, seno bych dávala volně, ne ze sítě. Na bohaté pastvě se koně pasou tak 2hod a pak pospávají, na chudé pasou déle a tak nervózně urputně.
Možná bych nechala omrknout zuby, jestli nějak blbě nepřezubuje.
Máme zkušenost z ustájení, kde bylo trávy málo, dušovali se, že dostávajíi super slámu a sekají jim každý večer hóóódně zeleného.... Mladá zrovna ve věku 4 let, červen, začala hubnout. Granulemi to dohonit nešlo. Koupili jsme granulované seno, vojtěšku, slaďák, oleje a dokrmovali denně sami (nejdříve jsme se spoléhali, že nám je tím nakrmí, ale kozy ustajovatelů podezřele tloustly a já furt dotahovala podbřišník víc a víc).
Jestli máte koně doma, jednoduše přidejte žrádlo, hlasuji za seno volně bez sítě. Granule a minerály popsaly výše.

Také moc děkuji za rady :)

16.6.2020 14:32

Anonym26 napsal(a):

Počkejte, až mu bude 6-7 budete se držet za hlavu, že ten koník asi praskne....a z ničeho. (pokud budte řádně krmit,léto-zima, co má kůň mít) koník ještě není "dospělý" on doroste , i teď vypadá dobře.

Coudas

16.6.2020 14:35
Coudas

XXX.XXX.87.254

Oni ted asi prisli do mody kone s zebrama, no aspon jsem poucena. Takhle mi vratili pujcene kone na tabor po 2 mesicich a take se rozplyvali nad tim, jakou maji uzasnou formu. Akorat ze ty kone chodili 4-6 hodin denne pod deckama, a na poslesni mesic jsem jim musela dokoupit musli a dalsimi pripravky na podporu. Treba to kovar myslel tak, ze konik driv vypadal lepe a ted je pohublejsi, coz jestlize zacal pracovat, je normalni. Ja osobne bych v tak rannem veku vyvazila prijem - vydej, treba jen prikrm po vyjizdce kvalitnim jadrem.

16.6.2020 15:13
Anonym26

XXX.XXX.96.207

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Počkejte, až mu bude 6-7 budete se držet za hlavu, že ten koník asi praskne....a z ničeho. (pokud budte řádně krmit,léto-zima, co má kůň mít) koník ještě není "dospělý" on doroste , i teď vypadá dobře.

taky furt přemýšlíme nad tím co z něj ještě vyroste 🙈. Jestli se ještě stihne dodělat podobně jako byla jeho mamka nebo ne. Nebo taky jestli bude na výšku furt prcek. Teď má 148 v kohoutku.

16.6.2020 15:55
Horsana

XXX.XXX.51.17

Tak ja budem za zlú, podľa mňa tak kôň, ktorý má v pôvode QH a chladnokrvníka vyzerať optimálne nemá, zvlášť ak sa má jazdiť a má nosiť výstroj, ktorá mu padne.

Chýba mu svalstvo, na krku prepadlina, horná línia žiadna, kohútik trčí ako starej hajtre z jazdeckej školy.

Zase na druhej strane veľmi dobre si uvedomujem, ako vedia fotky skresľovať.
Zlatým pravidlom by malo byť, že rebrá nie je vidieť, ale dajú sa bez problémov nahmatať.

Pri voľbe príkrmu by som vsadila na pridanie kvalitnej bielkoviny (vojteška, sladový kvet, extrudovaná sója,prípadne kombo ľan a sója, dá sa objednať napríklad z Anima, len sa tam prosím neraďte o jeho kŕmenj dávke) a oleja, skontrolovala by som príjem vlákniny, koník určite stále mení zuby a to niekedy dramaticky vplýva na príjem sena a pastevného porastu.

A je mladý, ešte porastie, možno je na neho rast a jazdenie už príliš veľký výdaj energie na to, aby to pokryl iba z objemového krmiva.

Inak je vééľký fešák

16.6.2020 16:01
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Anonym26 napsal(a):
taky furt přemýšlíme nad tím co z něj ještě vyroste 🙈. Jestli se ještě stihne dodělat podobně jako byla jeho mamka nebo ne. Nebo taky jestli bude na výšku furt prcek. Teď má 148 v kohoutku.

To víte, že se ještě dodělá. Přikládám foto s hladového léta, kobyla 4letá, už začala hubnout a byla jsem nervózní. Fakt si ohlídejte, aby už nehubnul. Prostřední foto je ze září, a to už jsem byla fakt nevrlá, ukončilo to úvahy a debaty, zda mít koně doma. To už jsme chodili vypásat okolí a místo ježdění krmili. Poslední foto teď, kobyla 6ti letá. Vytáhla ještě hodně, pravidelě roste v zimě po Vánocích, vyroste ze všech dek, má totál pauzu, jen žere a výběhuje a na jaře na ní hodím sedlo a co? Je jí úzké...
Jinak mě se hrozně na pohled líbí vysportovaní koně jako A1/1 atd, vykasané břicho, žíly, svaly. Ale pro syna a manžela potřebuji mít koně s obalenými nervy:)

16.6.2020 16:46
Arbora

XXX.XXX.96.218

Mne sa zdá trochu neprimeraná tá záťaž pre koňa 4 mesiace pod sedlom. Keď ide pod sedlo raz za tri dni na tri hodiny, hoci aj krokom, nemá na to pripravené ani sľachy ani väzy, ani svaly. Z toho môže prameniť napríklad únava, či chudnutie. nie je to žiadna dramatická situácia, ale je obdobie výźivnej trávy, kone by mali byť na vrchole svojej kondície. Ak je toto jeho vrchol, trochu by mi to vadilo.

A prihováram sa aj za pridanie kvalitného vit-min prípravku.

16.6.2020 16:51

Ještě taková vsuvka, máte křížence kvartera a křížené chlaďasky, obě tato plemena můžou mít "genetickou poruchu" PSSM . koukněte na to.

17.6.2020 09:05

Ještě taková vsuvka, máte křížence kvartera a křížené chlaďasky, obě tato plemena můžou mít "genetickou poruchu" PSSM . koukněte na to.

Nechtěla jsem to tu vytahovat, ale jak jsem viděla tu neosvalenou horní linii, hned mě to taky napadlo....

17.6.2020 10:54

Nechtěla jsem to tu vytahovat, ale jak jsem viděla tu neosvalenou horní linii, hned mě to taky napadlo....

JJ, já jsem jí chtěla na vás odkázat, ale jsem u psaní už byla skoro za dveřma na odchodu.....že s tím máte zkušenosti a jistě by jste jí do soukromé zprávy poradila, co a jak, máte to vychytané.....
Je to prostě čtyřletek, já měla čtyřletou kobylu taky takovou nijakou, ono to těm koním bez jádra trvá déle (já krmím max litr müsli a hrst ovsa+ len, v zimě mrkev a řepné řízky) zato teď je na prasknutí.....
.....koně v létě na pastvě nedostatkem bílkovin myslím netrpí.

17.6.2020 11:09

verun: jj, je to tak... na druhou stranu, když si vzpomenu, jak vypadala moje kobyla (taky x američana) ve třech letech, tak to vypadalo jak špatně živenej dostihák s tyčkou místo krku. Jen ta obr p*del prozrazovala, že v ní je amík. Pak rostla a rostla a v osmi letech naopak vypadala jak plemenný býk takže těžko říct

Coudas

17.6.2020 11:21
Coudas

XXX.XXX.87.254

mam 2 kone s pssm, tyhle problemy jsem u nich nepozorovala, natoz aby meli problem s zebrama

17.6.2020 11:44

Coudas napsal(a):
mam 2 kone s pssm, tyhle problemy jsem u nich nepozorovala, natoz aby meli problem s zebrama

a jaký typ (a popř. variantu) PSSM?

Coudas

17.6.2020 12:50
Coudas

XXX.XXX.87.254

test kobyly, mam jeste jejiho syna

17.6.2020 13:06

Takže to je typ 1.
Ztráta svalů horní linie je spíše záležitostí typu 2 a některých jeho variant (momentálně jsou známy varianty P2, P3, P4, P8, K1, Px).

Přidejte reakci

Přidat smajlík