Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.6.2020 10:17
Dotaz 123

XXX.XXX.168.25

Dobrý den, nemáte nějaké rady na uvolnění temperamentnějšího koně pod sedlem?
(v tomto ohledu jsem nováček takže budu rada za všechny rady/tipy)

19.6.2020 10:22
jesie

XXX.XXX.224.171

Doporučuji na fcb Kateřina Santarová nebo Cesta pana Marbla

Jinak těžko se to vysvětlí,lépe si domluvit účast na kurzu u lidí,co to opravdu umí,mě v tomhle pomohli dva trenéři a jejich kurzy : Kateřina Santarová,Adam Punčochář

19.6.2020 10:35
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

A neuvolněný je kůň nebo Vy strachem z jeho temperamentu? Něco ho ruší z okolí?
Kůň se uvolní sám, když má pohodlnou padnoucí výstroj, nic ho nebolí a rozumí pomůckám.
Na temperamentním koni hlídejte hlavně to, jak působíte Vy, tón hlasu, napětí těla, dýchání. Stačí jemné pomůcky a čím míň, tím líp. Dělejte pouze základní věci jako s remontou a v momentech, kdy jde uvolněně, ho chvalte. Nepokračujte dál s požadavky, když uvolněný není.

19.6.2020 10:59
sovicka

XXX.XXX.41.0

No otázka je co si kdo představuje pod pojmem uvolněný kůň, já pod tím vidím koně který pracuje přes hřbet, je ohebný a pružný a jde pravidelně, v rámci svého stupně výcviku.
Tak že si nemyslím, že k tomu dojde kůň úplně sám, něco z toho se kůň musí naučit, a to už chce od jezdce nějakou zkušenost, minimálně koně nerušit, správně diktovat pomůcky a vědět, jak usměrňovat energii koníka.

19.6.2020 11:18
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

sovicka napsal(a):
No otázka je co si kdo představuje pod pojmem uvolněný kůň, já pod tím vidím koně který pracuje přes hřbet, je ohebný a pružný a jde pravidelně, v rámci svého stupně výcviku.
Tak že si nemyslím, že k tomu dojde kůň úplně sám, něco z toho se kůň musí naučit, a to už chce od jezdce nějakou zkušenost, minimálně koně nerušit, správně diktovat pomůcky a vědět, jak usměrňovat energii koníka.

Souhlas, to je vyšší level - uvolněný pracující kůň. Jen hodně lidí se snaží neuvolněného koně, kterému něco vadí, uvolnit prací. Víc se mi líbí, když je kůň nejdřív uvolněný a až pak pracuje. Pak té práce stačí málo, aby koni prospívala.

19.6.2020 12:22
kallisto

XXX.XXX.237.35

Základ je v managementu koně, kolik času tráví volným pohybem po pastvině, jak často a jak intenzivně pracuje a pak poctivě krokovat a dbát na přestávky při práci. Uvolněný jezdec, jeho klid a trpělivost.

19.6.2020 13:08
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Představte si, že kůň je jako nafukovačka s ventilem. Nemůžete nasednout a jezdit na plně nafouklé, nelze jí ohýbat a je tuhá. Když odfouknete vzduch (napětí), krk a hlava nafukovacího koně (i toho živého) klesne a s celým tělem lze líp hýbat. To je čisté uvolnění. Pak potřebujete pro práci, kmih a energii trochu přifouknout. Přifukujete si tolik, kolik potřebujete a ujezdíte.
Odfukuje se tak, jak psala Kallisto, můžete si koně povodit, mluvit na něj nebo žvanit s někým jiným (hodně koní to hodí do pohody, protože ví, že se nic nebude dít). Nejezděte na hladovém koni. Volná otěž.
Přifukuje se rychlejší prací, změnou směru, přechody, hlasem...
Jestli máte potřebu uvolňovat aktivně, aby "bylo vidět", že něco děláte, mrkněte na knihu Phillipe Karl: Omyly moderní drezury, je tam popsané, jak uvolnit koni hubu a snížit krk.

19.6.2020 15:07
Dotaz 123

XXX.XXX.168.25

Dobrý den, děkuji za rady. Hlavní problém máme ten že v kroku jde pěkně se svěšenou hlavou dolů ale jak mile se nakluše-hlava letí okamžitě nahoru a docela ztuhne. Zkoušela jsem vlnovky ,kruhy, přechody a Když povolím otěž jestli si nechce vytáhnout hlavu tak okamžitě stejně stuhle zrychlý.
(Jinak k odpovědím celý den je na travnaté pastvě takže hlad určitě nemá ;)

19.6.2020 16:31
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A nedrncáte jí do hřbetu?

20.6.2020 12:00
Rif Du Madon

XXX.XXX.41.80

Udělejte si pozorování- jak nakluše a kluše ve volnosti bez sedla? Jak nasedlaný bez jezdce? Poté s Vámi. Jestli kluše ztuhle s hlavou nahoře i na volno, něco bude bolet, zabkokované. Když tuhne až se sedlem, má špatné sedlo. Když na volno i se sedlem v pohodě a tuhne až s jezdcem, blbě jezdíte, nebo je to mladý kůň a není ještě připraven nosit jezdce. Například, může to být x jiných věcí.

21.6.2020 09:03
koně

XXX.XXX.174.63

Dotaz 123 napsal(a):
Dobrý den, děkuji za rady. Hlavní problém máme ten že v kroku jde pěkně se svěšenou hlavou dolů ale jak mile se nakluše-hlava letí okamžitě nahoru a docela ztuhne. Zkoušela jsem vlnovky ,kruhy, přechody a Když povolím otěž jestli si nechce vytáhnout hlavu tak okamžitě stejně stuhle zrychlý.
(Jinak k odpovědím celý den je na travnaté pastvě takže hlad určitě nemá ;)

Tipuji,že nebude až tak temperamentní,ale spíš nepřiježděná,špatně ježděná ,nebo bolavá .
Viz. rady výše

22.6.2020 14:28
Dotaz

XXX.XXX.235.225

koně napsal(a):
Tipuji,že nebude až tak temperamentní,ale spíš nepřiježděná,špatně ježděná ,nebo bolavá .
Viz. rady výše

Slečna to řešila i dříve, chtěla ji napevno vyvazovat. Má jít o A1/1.

Pro autorku:
Pokud vyloučíte vadu cajků a zdravotní důvod, šla bych do trenéra. A zkusila bych i zkušenějšího jezdce, je možné, že chybu děláte a kobyle vadíte vy stylem jízdy a jinému to dělat nebude.

Pokud chcete nějaké konkrétní posouzení zde, tak by to asi chtělo video problému, čili natočit krok a pak klusání.

Přidejte reakci

Přidat smajlík