Písklenka

XXX.XXX.20.154
Prosím, mám koně ustájeného na celoročním pastevku. Jelikož poslední dobou nemám tolik času co dříve, jezdí zřídka, spíš se fláká. Dříve ustájen i boxově, dokrmován 1x denně hrstku, spíš tak aby nečuměl po ostatních (tloustne snad i ze vzduchu) , nyní nedostává žádné jádro. Mám ale problém s přísunem vitamínů, pozoruji, že mu trochu ubylo na hustotě hřívy, zhoršila se i kvalita kopyt. Liz ve výběhu má, ale tím, že nedostává jádro, nedostává žádné další minerály (dříve jsme s jádrem podávali). Sama se dostanu tak 3x - 4x týdně, kdy bych mu mohla eventuelně něco podat, ale mám obavy, zda-li by to mělo vůbec smysl. S ustájením jsem spokojená, dokrmovat denně od ustajovatele jádrem ani nechci (a asi by s tím mohl být i trochu problém), jde mi vyloženě jen o přísun vitamínů. Jak toho co nejjednodušeji na pastevku docílit? Neexistují nějaké přípravky, které se nemusí podávat denně, případně něco v tom smyslu? Řešil někdo podobný "problém"?
Díky.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Ja resim "briketami" od Eggersmann. Ale zatim nemohu referovat, prvni rok.
https://www.feedshop.cz/produkt/5590-mineral-bricks/
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud už je to potřeba, je lepší dávat něco než nic :-) dávejte normální denní dávku nějakého vit-min doplňku dle svého uvážení, existují i chutné varianty přímo ve formě granulek či kostek, jak píše Coudas, které se nemusejí dávat do jiného krmení. Můžete používat i jako pamlsek, stačí si jen pohlídat, abyste dala odpovídající dávku (denní. I když koně uvidíte obden, raději nezdvojujte - nebo zdvojování pořešte s odborníkem).
P.S. drtivou většinu vitaminů si umí koňský organismus získat z potravy a nebo činností mikrobů v tráv.traktu. Většinou je třeba dodávat spíš minerály, na které je eventuálně chudá pasta/půda ve vaší oblasti, případně esenciální živiny jako je třeba lysin. Pokud se zhoršila srst, hříva, zkuste doplněk určený přímo pro podporu kůže a kopyt, nemusí chybět zrovna vitamin, může chybět zinek, mangan nebo jiný minerál a nebo ještě stavební komponenty - třeba síra (zdrojem je třeba ten lysin). Osvědčilo se mi doplňky střídat podle různého složení - postupně se zřejmě doplnilo, co bylo třeba (střídáním rozumějte - po dobrání jednoho "kyblíčku" jsem začala podávat jiný "kyblíček", nikoli, že bych jeden den dala to, druhý den ono).
Pokud nepomůže (uvidíte po línání), uvažujte o dalších možnostech - zhoršená kondice kůže může mít návaznost na orgánové problémy, takže konzultovat asi se zkušeným koňovetem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pro svůj dobrý pocit můžete dávat nějaké ty brikety jak je psáno výše, vím, že koni chutnalo Pavo Summer Fit, dávala jsem tedy jen půlku denně, spíš tak aby "něco" bylo.
Pokud chcete koni opravdu pomoci, nechte udělat rozbor krve včetně selenu a doplňte to, co chybí, pokud něco bude chybět.