Welsh pony – stačí seno, pastva a voda?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Welsak

4.7.2020 23:37
Welsak

XXX.XXX.167.139

Ahojky,
chci se zeptat mám 15 měsíčního hřebečka wels pony a jmenuje se Maxmilián, je ve výborném stavu a je na pastvě každý den.
Má vodu, seno a pase se v klidu.
Mě jen zajímá, zda mu mám dávat nějaké granule nebo vločky zaslechla jsem hodně názorů, že mám toho koně nechat tak jak je, co mu dávám do teď, a někdo tvrdí ať mu dávám nějaké výživové granule nebo vločky.
Chtěla bych vás požádat o radu.
Děkuji.

4.7.2020 23:44
Sophii

XXX.XXX.168.148

jestli je ve výborném stavu tak dokrmovat rozhodně nepotřebuje...

4.7.2020 23:51
Slon Indický

XXX.XXX.255.247

Ahoj,
granule nebo vločky se nedávají jen tak nebo proto, že to někdo říká, ale jako koncentrovaný zdroj energie pro koně, kterým objemová krmiva (seno, pastva) z nějakého důvodu nestačí (koně v zátěži, staří nebo prostě jen špatně krmitelní).
Pokud je poník v dobré výživové kondici, vločky a granule nepotřebuje. Ale každý kůň potřebuje vitamíny a minerály, a ty by tvůj poník dostat měl, zvlášť když je v růstu.
Vybrat si můžeš z několika forem - buď klasicky prášek, který vmícháš třeba do hrsti namočených senných/vojtěškových granulí nebo řepných řízků. Nebo jsou různé kostičky s vitamíny a minerály. Případně jsou ještě balancery, kde mimo vitamínů a minerálů dostane ještě bílkoviny navíc, balancer bývá ve firmě granulí.

4.7.2020 23:57
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Nemáš fotku koníka, jak teď vypadá? Myslím, jak je štíhlý/silný.
Jinak viz Slon Indický.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.7.2020 07:08
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dotaz napsal(a):
Nemáš fotku koníka, jak teď vypadá? Myslím, jak je štíhlý/silný.
Jinak viz Slon Indický.

Také se přimlouvám za foto. A také souhlas se Slon indický.

5.7.2020 09:46
lenocka

XXX.XXX.60.146

Souhlas se Slon a jen doplňuji, že vitamíny a minerály se dají doplnit i formou lizu. Má to tu výhodu, že si kůň dávkuje sám podle aktuální potřeby, a ta se v průběhu roku/růstu atd. mění..

5.7.2020 10:21
Pipilota

XXX.XXX.46.93

lenocka napsal(a):
Souhlas se Slon a jen doplňuji, že vitamíny a minerály se dají doplnit i formou lizu. Má to tu výhodu, že si kůň dávkuje sám podle aktuální potřeby, a ta se v průběhu roku/růstu atd. mění..

Tenhle názor je u koní dost zavádějící. Minerální lizy usnadňují hospodářům práci s pasoucím se stádem (ovce, skot). Tam prostě nikdo kyblíčkovat nebude.

U koní je pozorováno, že lizy s minerály přijímají méně než obyčejnou kamennou sůl. Přitom se většinou více potí (při svalové práci se ochlazují), tedy více soli z těla vydávají. Proto doporučuji dát jako liz obyčejnou kamennou sůl a ostatní dodávat do kyblíku konkrétnímu kusu. Ví se pak co bylo dodáno a kolik a taky zda to sežral. I proto je na trhu tak velký výběr minerálních doplňků.

5.7.2020 10:24
Sophii

XXX.XXX.173.31

Pipilota napsal(a):
Tenhle názor je u koní dost zavádějící. Minerální lizy usnadňují hospodářům práci s pasoucím se stádem (ovce, skot). Tam prostě nikdo kyblíčkovat nebude.

U koní je pozorováno, že lizy s minerály přijímají méně než obyčejnou kamennou sůl. Přitom se většinou více potí (při svalové práci se ochlazují), tedy více soli z těla vydávají. Proto doporučuji dát jako liz obyčejnou kamennou sůl a ostatní dodávat do kyblíku konkrétnímu kusu. Ví se pak co bylo dodáno a kolik a taky zda to sežral. I proto je na trhu tak velký výběr minerálních doplňků.

Tak to u nás se naopak můžou utlouct po té se selenem. U té stojí fronty zatímco na běžnou sůl jdou teprve poté co už jiná není...
Nicméně ohledně minerálů bych doporučila i rozbor půdy. Kvalitní dobře udržovaná pastvina mívá všechny minerály obsažené v sobě.

5.7.2020 10:24
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Navíc poníci jsou snadno krmitelní. Ty co mám doma dokonce v pastvě omezujeme a seno nastavujeme slámou, větvemi atd. Prostě aby mohli mít dostatek objemu a nebyli z nich výkrmové ztučnělé kusy (nejen schvácení). Hodně nám pomáhá i zkrmování zavadlých kopřiv - zdroj bílkovin pro růst.

Bez kvalitních fotek s popiskem o věku, zátěži a KD to takhle na dálku nikdo neposoudí.

5.7.2020 13:19
lenocka

XXX.XXX.60.146

Pipilota napsal(a):

Oj, moje chyba, zapomněla jsem k A i B. Já doporučuju lizy oba zároveň: čistou sůl + VitMin liz. Zatím to vždy fungovalo, podloženo opakovanými krevními testy.
Nicméně to se bavíme o hobby koních v malé zátěži.
Ad kyblíčkování - tam se mi potvrdilo, že ta potřeba zvířete se mění, a to někdy i nevyzpytatelně. Můj vlastní kůň měl doporučenou minimální dávku granulí (doporučenou, aby měl dostatek vit i min). + k dispozici oba lizy. Někdy se jich 2 měsíce nedotknul, jindy měsíc lízal.... A vypadal pořád stejně, krve vždy OK, prvky uprostřed či k horní hranici optiky. Takže z mého pohledu a zkušenosti nejlepší varianta.

Jinak samozřejmě je to velmi obecné, každý tvor je individualita a bez bližšího info nelze nic pasovat, to se všichni shodneme.

Přidejte reakci

Přidat smajlík