Namáčíte někdo seno pro schvácené koně? Jak to děláte? Já naplnila síť, ponořila do vody na 1 hodinu, pak síť zavěsila,aby voda odtekla a pak zavěsila do přístřešku, jenže koník to nechtěl, radši sbíral slámu ze země. Když jsem seno ze sítě vyndala, tak ho sežral, ale ne všechno. Zdá se, že mu to nechutná.
Nyní se dá zajít na březové větvičky - přitáhnou si jemné větve s listím co visí k zemi, useknout srpem. Také větve vrby (kroucenou mají moc rádi), lísky, smrku. Kvetoucí kopřivy - nechat zavadnout.
To máčené seno prostě taky trvá než si na něj zvykne. (máčí se i více hodin, přes noc ALE pozor na kvašení v horku). Sláma není vůbec špatná. Celkově jde i o to jak dlouho po schvácení kůň je, jak moc velké má bolesti...z toho nechuť žrát.
no právě, každý říká ohledně máčení sena něco jiného. Někdo, že stačí 0,5 - 1 hodina, někdo, že víc hodin, někdo, že prvně v teplé, pak ve studené. Já nemůžu plácat s teplou vodou, i se studenou je na mně pohlíženo jako bych ji kradla. Co s tou vodou pak? Vylít nebo použít na další máčení?
Uživatel s deaktivovaným účtem

nemide
napsal(a):
no právě, každý říká ohledně máčení sena něco jiného. Někdo, že stačí 0,5 - 1 hodina, někdo, že víc hodin, někdo, že prvně v teplé, pak ve studené. Já nemůžu plácat s teplou vodou, i se studenou je na mně pohlíženo jako bych ji kradla. Co s tou vodou pak? Vylít nebo použít na další máčení?
Kamarádka řešila schvácenou poničku kombinací sena a slámy, které přihazovala cca v tříhodinových intervalech v množství jako pro králíka (skoro). Ale má koně doma, tak to se dá zmenežovat. Co síť? Přece jenom to koně zabaví, protože mu to déle trvá. Nebo nějaké starší, přesušené seno? Samozřejmě ne plesnivé, prašné a tak.
nemide
napsal(a):
Při máčení sena jde o to dostat z něj cukry. Čím déle se máčí, tím více by se jich mělo vyplavit. ALE každé seno je jiné. Jde o to z jakých je rostlin, v jaké vývojové fázi rostlin a jak dlouho je skladované. Tady čím starší, tím lépe - loňské i předloňské, pokud není zasaženo plísní a už příliš nepráší...
Síť se senem namočit do dětské vaničky plné vody, případně zatížit (zakrýt deskou) aby bylo ve vodě. Za vedra opravdu kontrolovat kvašení.
Proto doporučuji třeba ty březové větvičky s listím - normálně jsou jich cca 3 kg výživné jako 1kg sena. Nevím jestli se schvátil obézní kůň který prostě musí zhubnout, nebo jestli se hůř krmitelný plňas vloupal do bedny s jádrem ( to by se tak drasticky
výživově dolů i se senem nemuselo). A čím se vlastně schvátil? Aby to nebylo letošním senem - to by máčení nepomohlo.
nemide
napsal(a):
Namáčíte někdo seno pro schvácené koně? Jak to děláte? Já naplnila síť, ponořila do vody na 1 hodinu, pak síť zavěsila,aby voda odtekla a pak zavěsila do přístřešku, jenže koník to nechtěl, radši sbíral slámu ze země. Když jsem seno ze sítě vyndala, tak ho sežral, ale ne všechno. Zdá se, že mu to nechutná.
Já jsem teda seno pro schvacený poncli nikdy nemáčela..kombinovali jsme seno se slámou..míchat..určitě víckrát denně...je mi jasný,že někdy to nejde,člověk chodí do práce,rodina,starosti....ideál je to dávkovat do sítěk,nám se to osvědčilo.Po výběhu jsem rozmístlila 6 namíchaných sítěk na různá místa(už bylo po akutní fázi schvácení),abych motivovala k pohybu..voda umístěna také jinde..úplně nejlepší je umístit pod místa,kde jsou síťky,písek..působí na schvácená kopyta velmi blahodárně,masíruje celé kopyto..nám ho postupem času vyplavila voda(máme mírně svažitý pozemek),ale opravdu bylo vidět,že je úleva pro koně v něm stát...vše záleží na tom,jak máte poníka ustájeného..jestli doma,bude to výhra kvůli péči o něj..jestli v ustájení,je zapotřebí mu tam po domluvě s ustajovatelem vytvořit vhodné podmínky + nezapomeňte na časté strouhání kopýtek..
Máte foto kopyt?

Je to mimo dotaz, ale třeba to pomůže... Na Facebooku je poměrně aktivní skupina Schvácení koníci a rady o kolo nich. Za to "o kolo" nemůžu, skupinu jsem nezakládala a trhá mi to oči :-)
https://www.facebook.com/groups/724243500940894/
Třeba tam najdete nějaké vhodné postřehy, máčení se taky probíralo.
nemide
napsal(a):
napsal(a):
Je to mimo dotaz, ale třeba to pomůže... Na Facebooku je poměrně aktivní skupina Schvácení koníci a rady o kolo nich. Za to "o kolo" nemůžu, skupinu jsem nezakládala a trhá mi to oči :-)
https://www.facebook.com/groups/724243500940894/
Třeba tam najdete nějaké vhodné postřehy, máčení se taky probíralo.
zatím mně nepřijali :-D
Pipilota
napsal(a):
Při máčení sena jde o to dostat z něj cukry. Čím déle se máčí, tím více by se jich mělo vyplavit. ALE každé seno je jiné. Jde o to z jakých je rostlin, v jaké vývojové fázi rostlin a jak dlouho je skladované. Tady čím starší, tím lépe - loňské i předloňské, pokud není zasaženo plísní a už příliš nepráší...
Síť se senem namočit do dětské vaničky plné vody, případně zatížit (zakrýt deskou) aby bylo ve vodě. Za vedra opravdu kontrolovat kvašení.
Proto doporučuji třeba ty březové větvičky s listím - normálně jsou jich cca 3 kg výživné jako 1kg sena. Nevím jestli se schvátil obézní kůň který prostě musí zhubnout, nebo jestli se hůř krmitelný plňas vloupal do bedny s jádrem ( to by se tak drasticky
výživově dolů i se senem nemuselo). A čím se vlastně schvátil? Aby to nebylo letošním senem - to by máčení nepomohlo.
někde jsem četla, že stáří sena nemá vliv na množství cukrů. Seno mám loňské, některý balík je hrubší, dlouhý stébla , ale nezmoklo, páč loni skoro nepršelo :-), některý balík je jemnější. Těžko můžu dělat rozbor každýho balíku. Nejsou všechny z jedný louky. Někdy se stane, že půl balíku je klackovatý a prostředek jemný, zeleňoučký. Plesnivý nejsou, skladovaný pod střechou. Březový větvičky dávám, ale trochu se toho bojím, jak to je mladý ty konečky, taky jívu, řebříček, čekanku, svízel, pelyněk. Jde o dvě kobylky shp, schvácené byly před lety, pak byl 2 roky klid. Bohužel loni mi manžel pro ně přivezl moc pěkný seno a navíc jim hodil hromadu jívových větví plných jehněd. A bylo to nanovo. Od tý doby je chvíli dobře , chvíli chodí blbě, stále dokola. už nevím co s tím. Tlustý nebyly a vždy, když chodí blbě pohubnou. Kovář mi včera řekl, že na kopytech nic zvláštního nevidí. Přesto chodí jak po žhavým uhlí, hlavně po ránu , pak se tak nějak rozchodí,ale není to ono. Jo a dostávají seno po troškách 4x - 5xdenně

Může to být i nějaký absces, pokud u vás bylo nějaké sucho a tvrdo, mohl se vytvořit. Určitě bych konzultovala s dalšími odborníky na kopyta, pokud koně kulhají a váš kovář řekl, že nic zvláštního nevidí. Třeba vám doporučí RTG. Pokud navíc kulhají obě, ke změně managementu nedošlo, tak je něco divného, absces se vzácně udělá na obou končetinách, spíš bych hádala něco jiného. Možná i veterináře, zjistit, zda je to vůbec od kopyt, mohou být artrotické změny na kloubech klidně....
Co se týče máčení, myslím pro dušné se doporučuje spíše prát (jakože vážně ráchat rozvolněné seno ve vodě - kvůli vyplavení prachu), ale zdůrazňuje se, že ne déle, než 20 minut, protože pak se začnou právě louhovat ve větší míře rozpustné sloučeniny. Řekla bych, že máčení kolem hodiny by rozhodně mělo obsah cukrů snížit - je jedno, zda ve studené nebo teplé (ale samozřejmě - zkuste hodit sáček s čajem do studené vody, rozdíl vám bude jasný hned, takže teplá je určitě účinnější - v teplé by asi stačilo kratší dobu). Čím delší máčení, tím více se toho pochopitelně vylouhuje.
Nabídněte majiteli areálu, že vylouhovanou vodu budete používat na zalévání truhlíků nebo kytiček - je to v podstatě jícha :-) jemu ušetříte práci a třeba bude i rád. Nebo kropení jízdárny, cestiček, boxů, uliček...
Tady něco: http://www.smacr.cz/data/soubory-ke-stazeni/Moderni_poznatky_z_vyzivy_koni_SMACR_15.9.2012.pdf na 6. straně....
Yvča

XXX.XXX.7.193
nemide
napsal(a):
Vodu určitě pokaždé vylít a dát čerstvou. Do vody se vylouhuje ten cukr, takže se ho chceme zbavit a ta voda se pak i v teple rychle kazí. Takže určitě vždy čerstvou.