Na kolik korun příjde vlastní kůň

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.7.2020 16:58
Sklípek

XXX.XXX.99.252

Dobrý den,
neplánuji pořízení koně ani s nimi nemám žádné zkušenosti (teda kromě zoo a dětských dnů DDD), jen by mě to tak zajímalo kolik to tak může stát na začátku pořízení koně dejme tomu 50 000, nějaká ta výbava sedlo deka...
A někoho nebo nějakou školu, kde začátečníka naučí jak se ke koni chovat a jezdit.
No a pak by mě zajímaly měsíční náklady na provoz: tak ustájení dejme tomu 5000 to by mělo být i s tím, že bude mít v ceně i krmivo a vodu nebo je to jen "pronájem bytu" a krmivo se platí zvlášť nebo člověk musí sehnat nějaké své a dát to zaměstnancům stáje? Pak nějaké ty výdaje za veterináře, to může být kolik cca? A musím si veterináře sehnat sám nebo to zařídí stáj? A co když nebudu mít čas jezdit, takový kůň přece potřebuje pohyb. Funguje to na domluvu se zaměstnanci?
Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.7.2020 17:05

Sklípek napsal(a):
Dobrý den,
neplánuji pořízení koně ani s nimi nemám žádné zkušenosti (teda kromě zoo a dětských dnů DDD), jen by mě to tak zajímalo kolik to tak může stát na začátku pořízení koně dejme tomu 50 000, nějaká ta výbava sedlo deka...
A někoho nebo nějakou školu, kde začátečníka naučí jak se ke koni chovat a jezdit.
No a pak by mě zajímaly měsíční náklady na provoz: tak ustájení dejme tomu 5000 to by mělo být i s tím, že bude mít v ceně i krmivo a vodu nebo je to jen "pronájem bytu" a krmivo se platí zvlášť nebo člověk musí sehnat nějaké své a dát to zaměstnancům stáje? Pak nějaké ty výdaje za veterináře, to může být kolik cca? A musím si veterináře sehnat sám nebo to zařídí stáj? A co když nebudu mít čas jezdit, takový kůň přece potřebuje pohyb. Funguje to na domluvu se zaměstnanci?
Děkuji.

Toto téma už bylo mnohokrát, stačí pohledat. Mně to nabídlo 307 příspěvků, to stačí, ne?

5.7.2020 18:22
lenacia

XXX.XXX.173.31

Pořízení koně- 40 tisíc
Přeprava koně 460 km 10 tisíc

První ustájení 2000 (cca 1,5 roku)
Druhé ustájení léto 3000 zima 3500 (cca 2 roky)
Třetí ustájení 3500 posléze 3800 (cca 2roky)
Současné ustájení 3000 ( 3 měsíce)
> vše pastevní < přeprava mezi ustájeními okolo 800 korun (v posledním případě zdarma)

První sedlo 2000
Druhé sedlo 8000
Třetí sedlo 13000
Čtvrté sedlo 25000
Páté sedlo 40000

Kovář mezi 300-500 Kč za návštěvu mezi 1 až 2,5 měsíci. (plus návštěvy během abscesu, ale chlápek byl chápavej a měla sem to celkem levně)

Veterinární výdaje zatím vcelku běžné, očkování, odčervení, odběry krve... z důvodu pokusů o připouštění posléze ještě sona. Nicméně jsem za veterináře zatím nedala více jak 10 tisíc, což je na skoro 6 let vlastnictví co říct.

Krmení, mussli, cca pytel na 1,5 měsíce po dobu od cca října do května, mezi 400-550 Kč za pytel.

V dalších pytchovinách, včetně dek na koně sem asi okolo 20 000, ale já do toho mám zahrnutou Bucas smartex extra 300gr co stojí 6000, plus uzdečku na míru skoro 4k a westernovou deku kvalitní za 4000, takže se to nasčítalo rychle, takže tohle jde hodně, hooodně snížit

5.7.2020 20:55
Sklípek

XXX.XXX.99.252

Děkuji za odpověď , jen jsem nepochopil co znamená první druhé a třetí ustájení to jako čím dýl tam kůň je tím více to stojí? A taky jsem měl za to že stačí jedno sedlo proč první druhé třetí....? A kováře tedy nezajišťuje stáj?

5.7.2020 21:24

Sklípek napsal(a):
Děkuji za odpověď , jen jsem nepochopil co znamená první druhé a třetí ustájení to jako čím dýl tam kůň je tím více to stojí? A taky jsem měl za to že stačí jedno sedlo proč první druhé třetí....? A kováře tedy nezajišťuje stáj?

ad 1) První, druhé, třetí... ustájení znamená, že majitel střídá stáje a hledá neexistující ideál - znám takové, kteří jedou už několikáté kolo.
ad 2) Jedno sedlo většinou nestačí. Kůň roste, vyvíjí se, opadá ze svalů a zase se zpátky nasvaluje…
ad 3) Kováře nezajišťuje stáj automaticky, ale můžete se přidat ke stávajícímu, pokud vám bude vyhovovat (podělíte se o cesťák).
Snad srozumitelné.

5.7.2020 22:53
kallisto

XXX.XXX.168.182

Ustajeni i kovar se dost liší od mesta ci kraje a podle sluzeb. Pani je vcelku levna.

6.7.2020 06:36
lenacia

XXX.XXX.244.14

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
ad 1) První, druhé, třetí... ustájení znamená, že majitel střídá stáje a hledá neexistující ideál - znám takové, kteří jedou už několikáté kolo.
ad 2) Jedno sedlo většinou nestačí. Kůň roste, vyvíjí se, opadá ze svalů a zase se zpátky nasvaluje…
ad 3) Kováře nezajišťuje stáj automaticky, ale můžete se přidat ke stávajícímu, pokud vám bude vyhovovat (podělíte se o cesťák).
Snad srozumitelné.

Věřte mi, že nehledám žádné ustájení zn. ideál, jen prostě když mi to nekne just nevyhovuje, plesnivé seno, věčně není voda, majitel areálu nezajistí seno a ani ho dodavateli nezaplatí, popadané ohrady, urvané končo u sedla či schválně povolená konča u uzdečky završená záhadným zmizením tašky s doklady od koně.... Poslední stěhování bylo, protože mám kobylu březí a chtěla sem někam, kde je lepší a bezpečnější možnost jak ji na jaře hlídat.

6.7.2020 09:21

Tak 12 000 měsíčně. Někdy víc.

6.7.2020 09:50
lyllith

XXX.XXX.203.222

Co chodím k majiteli tak má 2 koně u baráku. Seno má z valstní louky + něco dokupuje - minulý rok ho seno pro 2 koně vyšlo na 15tis...
Já platím kováře a granule - kovář k nám jezdí 2x ročně ( koně jsou 24/7 na smíšeném povrchu - tráva, bahno kamínky tak se částečně ostouhají sami) takže to vyjde na 2tis ročně za kopyta
granule máme za cca 5tis na rok - 20 pytlů
Sem tam koupím nějaké mnamky, lněné semínko atd.. to nepočítám nejsou to zas tak rapidní částky ale dejme tomu možná tak 3tis za rok
Veterináře si majitel platí sám to netušim kolik stojí očkování. Se slečnou jsme se dohodli že za ježdění koupí odčervení to ji stálo 1tis na oba koně..
Když pominu moje výmysli s vybavením, cenu elektřiny atd vyjdou 2 koně u majitele na cca 25tis ročně... s tím že jsou 24/7 na pastvě.. po práci dostávají granule. senoo nonstop

6.7.2020 10:31
Terven

XXX.XXX.110.191

lyllith napsal(a):
Co chodím k majiteli tak má 2 koně u baráku. Seno má z valstní louky + něco dokupuje - minulý rok ho seno pro 2 koně vyšlo na 15tis...
Já platím kováře a granule - kovář k nám jezdí 2x ročně ( koně jsou 24/7 na smíšeném povrchu - tráva, bahno kamínky tak se částečně ostouhají sami) takže to vyjde na 2tis ročně za kopyta
Sem tam koupím nějaké mnamky, lněné semínko atd.. to nepočítám nejsou to zas tak rapidní částky ale dejme tomu možná tak 3tis za rok
Veterináře si majitel platí sám to netušim kolik stojí očkování. Se slečnou jsme se dohodli že za ježdění koupí odčervení to ji stálo 1tis na oba koně..
Když pominu moje výmysli s vybavením, cenu elektřiny atd vyjdou 2 koně u majitele na cca 25tis ročně... s tím že jsou 24/7 na pastvě.. po práci dostávají granule. senoo nonstop

No...pro někoho, kdo o držení koně houby ví, tohle jsou poněkud matoucí počty. Kovář dvakrát ročně - opravdu zajímavé. Běžně se koně strouhají a překovávají cca ve dvouměsíčních intervalech a i to je pro většinu koní už na hraně. Takže pokud koně mají korektury 2x za rok a mezi tím si je majitel nestrouhá sám, nechtěla bych jejich kopyta vidět. Nezachrání to ani smíšený povrch, ono na smíšeném povrchu se pohybuje většina koní.
Pokud odčervení pro dva koně stálo 1000,- , tipuju, že víckrát než jednou ročně neodčervujete, což je samozřejmě k ničemu.
Pytel granulí za 250,- zní taky zajímavě, ale budiž - bez příkrmu se hodně koní obejde.
A zadavatel se ptá na ustájení, tudíž koně asi u baráku mít nebude.

6.7.2020 10:33

lyllith napsal(a):

Kovář dvakrát ročně? To jste asi jediní v ČR, možná i v Evropě.

6.7.2020 10:37

lenacia napsal(a):
Věřte mi, že nehledám žádné ustájení zn. ideál, jen prostě když mi to nekne just nevyhovuje, plesnivé seno, věčně není voda, majitel areálu nezajistí seno a ani ho dodavateli nezaplatí, popadané ohrady, urvané končo u sedla či schválně povolená konča u uzdečky završená záhadným zmizením tašky s doklady od koně.... Poslední stěhování bylo, protože mám kobylu březí a chtěla sem někam, kde je lepší a bezpečnější možnost jak ji na jaře hlídat.

Já ničemu věřit nemusím. Ale ustájení za +- 3 000 Kč je pro mě málo, neboli vždycky je tam nějaká zrada (nebo víc zrad). Já mám kobylu za 6 000 a ač na ní nejezdím, platím, protože vím, že se tam má dobře.

6.7.2020 11:25
lyllith

XXX.XXX.203.222

Terven napsal(a):
No...pro někoho, kdo o držení koně houby ví, tohle jsou poněkud matoucí počty. Kovář dvakrát ročně - opravdu zajímavé. Běžně se koně strouhají a překovávají cca ve dvouměsíčních intervalech a i to je pro většinu koní už na hraně. Takže pokud koně mají korektury 2x za rok a mezi tím si je majitel nestrouhá sám, nechtěla bych jejich kopyta vidět. Nezachrání to ani smíšený povrch, ono na smíšeném povrchu se pohybuje většina koní.
Pokud odčervení pro dva koně stálo 1000,- , tipuju, že víckrát než jednou ročně neodčervujete, což je samozřejmě k ničemu.
Pytel granulí za 250,- zní taky zajímavě, ale budiž - bez příkrmu se hodně koní obejde.
A zadavatel se ptá na ustájení, tudíž koně asi u baráku mít nebude.

sama kovářka nám řekla že máme takřka bezúdržbové koně. Možná by to chtělo soudit až když vidíte a ne jen z toho co napíšu :) Pokud přijde kovářka po půlroce( našeho kováře jsem uháněla 3 měsíce bez nějakého zájmu, hleala jsem i jiné) a odštípne cca 1cm rohoviny nevidím důvod volat kováře každé 32 měsíce aby si pošmrdlali kopyto rašplí a za 10 minut měli oba koně hotové). Světe div se, kopyta přerostlá nebyla - sama jsem se divila
Odčervujeme min 2x ročně :) Ale houby víte jak jsme to s majitelem měli třeba minuý rok?
Ano světe div se pytel granulí nás stojí cca 220korun českých( možná by chtělo kouknout i na jiné než za 500 za 20kg :) bereme od drcmana( je to sice nic moc ale nemáme sportáky)..
Za další, koně nejsou moji a nemůžu kecat majiteli do toho co by se mělo jak často dělat ale pokud mu to chete vysvětlit lépe, stavte se a můžete vše prodiskutovat.
a nakonec, omlouvám se že píšu ohledně koní u baráku. Ale myslela jsem že ustájení je i venkovní nikoliv pouze boxové( tudíž je i možné že má někdo koně u někoho u baráku).

Coudas

6.7.2020 11:43
Coudas

XXX.XXX.87.254

lyllith napsal(a):
sama kovářka nám řekla že máme takřka bezúdržbové koně. Možná by to chtělo soudit až když vidíte a ne jen z toho co napíšu :) Pokud přijde kovářka po půlroce( našeho kováře jsem uháněla 3 měsíce bez nějakého zájmu, hleala jsem i jiné) a odštípne cca 1cm rohoviny nevidím důvod volat kováře každé 32 měsíce aby si pošmrdlali kopyto rašplí a za 10 minut měli oba koně hotové). Světe div se, kopyta přerostlá nebyla - sama jsem se divila
Odčervujeme min 2x ročně :) Ale houby víte jak jsme to s majitelem měli třeba minuý rok?
Ano světe div se pytel granulí nás stojí cca 220korun českých( možná by chtělo kouknout i na jiné než za 500 za 20kg :) bereme od drcmana( je to sice nic moc ale nemáme sportáky)..
Za další, koně nejsou moji a nemůžu kecat majiteli do toho co by se mělo jak často dělat ale pokud mu to chete vysvětlit lépe, stavte se a můžete vše prodiskutovat.
a nakonec, omlouvám se že píšu ohledně koní u baráku. Ale myslela jsem že ustájení je i venkovní nikoliv pouze boxové( tudíž je i možné že má někdo koně u někoho u baráku).

Nereste 🙂 napsala jste neco "mimo lajnu", to je na teto diskuzi trestne 😉

6.7.2020 12:07
Terven

XXX.XXX.110.191

lyllith napsal(a):

Je samozřejmě možné, že to máte jinak, nestandardně, nemůžete do toho majiteli kecat apod.
Netuším, jak jste to měli s majitelem stran odčervení minulý rok, ale tak, jak jste to napsala, to vyznívá, že odčervení pro dva koně na rok přijde na 1000 Kč, což samozřejmě není pravda, pokud to má být k něčemu. Stejně tak ty korektury 2x ročně - většina koní by s takovou četností byla invalidní.
Možná jste jenom chtěla přihodit k dobru, jak to chodí u vás, ale pro laika jsou to matoucí informace.
Ustájení samosebou může být jak venkovní, tak boxové, ale pokud zadavatel píše, cituji:

tak ustájení dejme tomu 5000 to by mělo být i s tím, že bude mít v ceně i krmivo a vodu nebo je to jen "pronájem bytu" a krmivo se platí zvlášť nebo člověk musí sehnat nějaké své a dát to zaměstnancům stáje?

tak z toho usuzuju, že koně u svého baráku mít neplánuje.

6.7.2020 12:26

lyllith napsal(a):

Může být. Ale aby zadavatel nenabyl mylného dojmu, že dá za koně, plácnu, 2 000 měsíčně a má vystaráno.

Coudas

6.7.2020 12:59
Coudas

XXX.XXX.87.254

Terven napsal(a):
Je samozřejmě možné, že to máte jinak, nestandardně, nemůžete do toho majiteli kecat apod.
Netuším, jak jste to měli s majitelem stran odčervení minulý rok, ale tak, jak jste to napsala, to vyznívá, že odčervení pro dva koně na rok přijde na 1000 Kč, což samozřejmě není pravda, pokud to má být k něčemu. Stejně tak ty korektury 2x ročně - většina koní by s takovou četností byla invalidní.
Možná jste jenom chtěla přihodit k dobru, jak to chodí u vás, ale pro laika jsou to matoucí informace.
Ustájení samosebou může být jak venkovní, tak boxové, ale pokud zadavatel píše, cituji:

tak ustájení dejme tomu 5000 to by mělo být i s tím, že bude mít v ceně i krmivo a vodu nebo je to jen "pronájem bytu" a krmivo se platí zvlášť nebo člověk musí sehnat nějaké své a dát to zaměstnancům stáje?

tak z toho usuzuju, že koně u svého baráku mít neplánuje.

Aha, konecne jsem to po tech letech pochopila. Diky za objasneni. Tady se nesmi psat vlastni zkusenost, ale jen jasne dane standarty, aby se nahodou laik nezmatl a nezjistil, ze se to da delat ruzne, protoze kone jsou tvorove individualni a kazdymu vyhovuje neco jineho.
Navic zadavazel pise hned v uvodu, ze porizeni kone neplanuje, ze se pta jen ze zvedavosti.

6.7.2020 14:55
lenacia

XXX.XXX.142.40

Já ničemu věřit nemusím. Ale ustájení za +- 3 000 Kč je pro mě málo, neboli vždycky je tam nějaká zrada (nebo víc zrad). Já mám kobylu za 6 000 a ač na ní nejezdím, platím, protože vím, že se tam má dobře.

3000-4000 tady stojí pastevní ustájení zcela běžně a dráž bych ho nikde v okolí ani nebyla schopná sehnat 🤷‍♀️za 6k bych musela tady koukat na boxové ustájení v nějaké luxusní stáji jako je JKML Ondřeje Nágra... Jooo někde v jiném kraji ty ceny zase budou jiný.

Coudas

6.7.2020 17:19
Coudas

XXX.XXX.87.254

Může být. Ale aby zadavatel nenabyl mylného dojmu, že dá za koně, plácnu, 2 000 měsíčně a má vystaráno.

Ono hlavne velmi zalezi na parametrech. Jinak bude stat kun ve vlastnim, jinak v najemnim, jinak zdravy, jinak nemocny,jinak narocny, jinak nenarocny, jinak nicnedelajici, jinak sportovni. Taky tedy nesmim napsat, ze mne kun mesicne nekdy nestoji nic. Tedy krom benzinu, ktery projezdim dvakrat denne na babete, ale kdybych jo chtela muzu jezdit na kole nebo chodit pesky. Ale vstupni investice k tomuto stavu byla velka, ale jednorazova. Takze podle ceho se to vlastne ma pocitat, kdyz to ma kazdy jinak?

6.7.2020 17:51

Coudas napsal(a):
Ono hlavne velmi zalezi na parametrech. Jinak bude stat kun ve vlastnim, jinak v najemnim, jinak zdravy, jinak nemocny,jinak narocny, jinak nenarocny, jinak nicnedelajici, jinak sportovni. Taky tedy nesmim napsat, ze mne kun mesicne nekdy nestoji nic. Tedy krom benzinu, ktery projezdim dvakrat denne na babete, ale kdybych jo chtela muzu jezdit na kole nebo chodit pesky. Ale vstupni investice k tomuto stavu byla velka, ale jednorazova. Takze podle ceho se to vlastne ma pocitat, kdyz to ma kazdy jinak?

Ale s tím já souhlasím. Ve vlastnictví koně je spousta proměnných - můžu ho mít za 500 Kč měsíčně, ale taky za těch 12 000.

Coudas

6.7.2020 18:52
Coudas

XXX.XXX.87.254

Ale s tím já souhlasím. Ve vlastnictví koně je spousta proměnných - můžu ho mít za 500 Kč měsíčně, ale taky za těch 12 000.

Pak jsem Vasi poznamku o nabyti dojmu nepochopila.

6.7.2020 19:03
evcusik

XXX.XXX.150.10

Kalkulace na menšího koně +pony do 100 cm:

- Ustájení pastevní 24/7/365 (v ceně seno adlibitně, pastva,voda, "fond oprav", využívání na manipulaci box"):5000 Kč/měsíc (snížená cena pro kamarádství a vzájemnou výpomoc, za stejné služby bych platila v našem kraji 7-8 tis)
- krmení do kyblíčku+minerály/viráminy/dopl'nky 1000Kč/měsíc
- kovář co 5 týdnů: 900 Kč (pouze strouhání)
- veterinář (ročně 1000 za vakcinaci; vzhledem kspecifickým potížím obou koní 5000/ročně/zubař preventivně; 3500/ročně odčervení - pasta mi vychází akorát na oba + s rezervou)
Trenér: 500/hod

(benzín-doprava do stáje 2000/měsíc)

V cajkách mám odhadem 40 tis (3x sedlo, 3x uzdečka, nespočet deček,chrániče, čistění, deky (nejsem pravidelný dekovač, jen odpocky, BOT a pláštěnky při potřebě), ohlávky, cajky na sebe, vozíček za ponyho). Nesportuji.

Pořizovací cena pouze 60 tis - a to proto že jedna byla v době koupě hříbě a poník "hajzlsvině" bez papírů.

6.7.2020 19:41
koně

XXX.XXX.174.63

Sklípek napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji.

Z vašich dotazů bych jako nejhorší viděla,sehnat toho učitele,školitele
Dneska se nejvíc a nejintenzivněji všude prezentují a vnucují se svými nápady různí šarlatáni a exoti .Teoretici. Zoufalci.Samé přirození všude
Klasická zootechnika, tzn. reálné potřeby hospodářského zvířete a zároveň smysluplné možnosti využití,nějaké klasická výuka jízda na školních koních , jsou velmi upozaděny .A to na úkor intenzivní prezentace koně jako pet hobby mazlíčka
A vy ,jako totální začátečník a neznalec můžete v dobré víře snadno naletět .Protože nevíte podle čeho si vybrat a nejvíc přesvědčivé bývají socky co provozují útulky a podobné mořkobylky
Finanční výpočty se nedají paušálně shrnout .Finance se odvíjí vždy od konkrétního koně .A od vašich požadavků na něj.
Pořizovací cena bývá tou nejmenší položkou.
Sedla a jiné cajky ,nabízí se obrovské množství. Od bazarových,přes průměr ,economy, až po hyper super značkové ,věci .Takže ,každý co si hodlá koupit a co jeho koni pasuje.Taky k čemu to na toho koně potřebuje napasovat.
Ustájení a to ,co v ceně je zahrnuto .Taky všude jinak .
Podle města či kraje bývají největší rozdíly.A vy musíte koukat ,co vyhovuje tomu koupenému koni.Takže zas těžko předvídat.
V ceně ustájení můžete mít jen trochu sena,vodu ,ohradu ,možná nějaký jakože chlívec sbitý z OSB desek .Věci si pokaždé vozíte a močit chodíte do křoví ,jinak nic.Některým koním, i lidem tohle stačí.
Taky můžete mít box,výběh,jádro třikrát denně ,vodu, objem nepřetržitě ,kydání dvakrát denně.K dispozici s kolbištěm ,překážkovým materiálem ,solárkem ,kolotočem.Halou za příplatek.Samozřejmě dál i vytápěnou sedlovnou,zázemím pro majitele atd atd A jste hned jinde, o tisíce.
Veterináře o podkováře si většinou vybírá sám majitel.Nebo neví a zvolí nějakého,co už do stáje dojíždí za jinými koňmi .Jejich služby si platí sám,mimo ceny ustájení.
Odvíjí se opět podle konkrétního koně.Takže si můžete vystačit se základními sazbami,což je očkování a odčervení .Nebo budete mít zrovna zoufalce,co ho potáhnete na kliniku.
To samé podkovář.Jsou koně,co jim stačí po 8mi týdnech korekce v podstatě od jakéhokoli kopytáře. A pak další kterým budete volat ortopeda každé 3neděle.A ceny jsou hned jinde.
Opohybování koní ,v boxovém ustájení,kde nechodí do výběhů se samozřejmě musíte domluvit a připlatit za opohybování.
Kde normálně chodí do výběhu,nebo na pastvu nebývají sporťáci ,kterým udržujete fyzičku.Tam pak není třeba řešit nic,i když vy nedorazíte.
Myslím,že nikdo nedokáže předem vypočítat ani odhadnout,kolik ho ten jeden konkrétní býložravec bude stát.
Na to nejdou napasovat nijaké dané standarty .protože pracujete s osobností,individualitou ,specifickou a jedinečnou

6.7.2020 20:17
evcusik

XXX.XXX.150.10

Je to tak, "koně" :)

Zatím ekonomicky nejvýhodnější se jeví koupit zdravého, relativně mladého koně* a nebát se do něj investovat. Než kupovat jakéhokoliv koníka již s "drobnými nemocemi".

*Zdravého - kupovat s nezávislým vetem za zády, s rentgeny (existuje algoritmus co vše vysetrit, aby se co nejvíce odhalilo)

*Mladého - aby něco už pro začátečníka uměl, ale nebyl těsně před důchodem s neduhy, které už můžou ke staru přijít.

Ale je to vždy zvíře. Podelat se může kdykoliv cokoliv. Každému zacatecnikovi-konakovi kladu na srdce, že základ je znat-vedet jak vypadá zdravý (fyzicky, duševně) kůň a rozpoznat jeho odchylky a správně na ně reagovat (mít teoreticke, lépe praktické zkusenosti). A bazit po těchto informacích, porovnávat je. Prostě být kritický k informacím.

Až podružné je správné ježdění a základy. Se stejnými základy - snaha info získávat a třídit.

6.7.2020 20:29

Coudas napsal(a):
Pak jsem Vasi poznamku o nabyti dojmu nepochopila.

Byl to jenom příklad. Viz můj příspěvek 17 51. Stále si nerozumíme?

Coudas

6.7.2020 20:58
Coudas

XXX.XXX.87.254

Asi nerozumime. Proc by mel zadavatel nabyt mylneho dojmu, kdyz to 2 tisice mesicne stat muze?

6.7.2020 21:11
Terven

XXX.XXX.110.191

Coudas napsal(a):
Asi nerozumime. Proc by mel zadavatel nabyt mylneho dojmu, kdyz to 2 tisice mesicne stat muze?

Protože když si ten úvodní příspěvek přečtete, zjistíte, že zadavatel nezvažuje variantu koně na vlastním, nýbrž se ptá na nájemní ustájení - dokonce kalkuluje s pěti tisíci, viz:

tak ustájení dejme tomu 5000

tudíž to za 2 tisíce bude těžko.

Coudas

6.7.2020 21:19
Coudas

XXX.XXX.87.254

Terven napsal(a):
Protože když si ten úvodní příspěvek přečtete, zjistíte, že zadavatel nezvažuje variantu koně na vlastním, nýbrž se ptá na nájemní ustájení - dokonce kalkuluje s pěti tisíci, viz:

tak ustájení dejme tomu 5000

tudíž to za 2 tisíce bude těžko.

Ale on nezvazuje mit kone vubec.

6.7.2020 21:22
Terven

XXX.XXX.110.191

Coudas napsal(a):
Ale on nezvazuje mit kone vubec.

Dyť píšu, že nezvažuje, ale ptá se na nájemní

Coudas

6.7.2020 21:35
Coudas

XXX.XXX.87.254

Terven napsal(a):
Dyť píšu, že nezvažuje, ale ptá se na nájemní

Patrne reagujeme kazdy na neco jineho. Kdyz uz kalkuluje s 5 na zacatku, tezko nabyde dojmu, ze muze stat dva. Ale i Vy i kometa jste reagovaly na slecnu ci pani lyllith.

neverend

7.7.2020 01:48
neverend

XXX.XXX.213.247

Vlastně na ten původní dotaz neexistuje nějaká univerzální odpověď. Mě tak napadlo,proč se ptát na diskuzi kolik stojí kůň,když ho nemám v plánu kupovat? Konspirační teorie by možná byla,že přítelkyně uvažuje o koupi koně a pán raději "sonduje" kolik si má připravit korunek v reálu.😀

Coudas

7.7.2020 08:25
Coudas

XXX.XXX.87.254

Tak u toho najemniho ustajeni se to jeste plus minus spocitat da, ustajeni, "povinne" polozky, predpoklad, co chci delat, a neco malo navic. Ja sice to neco malo navic nikdy nemela, ale to se vlastne nesmi rikat, aby laik nenabyl mylneho dojmu. Mam ale 25 let kone na svem, takze to zpocitat vlastne vubec nedokazu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík