Zdravím,
neočekávám žádné rady, jen se chci opět trochu vypsat. :) Od počátku koronakrize lidé vzali okolní lesy útokem, to jsou ráno i večer procesí pěších, cyklistů, motorkářů, čtyřkolkářů, aut, kočárků, mraky odrostlých štěňat, co se se štěkotem řítí podrostem , aby vběhli přímo na koně a páníček je absolutně nemůže odvolat a podobně.
Já jsem z toho naprosto nešťastná, kobyla skoro dva roky nebyla pod sedlem a místo klidné rehabilitace je z toho vždy adrenalinový zážitek. Normálně terény zvládá a bubáky neřeší, ale les za vesnicí 30 km za Prahou je jak výlet do Stromovky a to už vážně nedává.
Jak to máte vy? Taky je to u vás takový blázinec?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Momentálně jsem v terénu déle nebyla, protože dost pršelo, louky jsou podmáčené, tudíž zatím moc nesekané(i když pěkně narostlé ) pole s obilím taky zatím neposekané, ale už to nebude dlouho trvat, takže není kudy se kam dostat, z areálu se dá jít dvěma způsoby, ale ani jeden není momentálně schůdný , podmáčený terén, vzrostlé obilí-louky, hluboký příkop u silnice na druhou stranu se prolézt taky nedá(hustá tráva a není vidět kam koník šlápne- skočí) a po silnici už nejdu- řidiči nejsou ohleduplní a kobyla mi po jednom incidentu na projíždějící blízká auta otáčí zadek....za příkopem to nedělá
U nás bylo během korony také v lese narváno. Nejvíc mě vytáčeli sportovci, co byli poprvé venku a brali to stejným stylem, jak ve fitku - sluchátka, nepřítomný pohled. Běžci i cyklisté. Pejsky zcela na volno zvládám, horší jsou s dlouhým vodítkem, omotávači nohou. Hned jak otevřeli nákupní centra a hospody, lidi se hezky vrátili ke svým závislostem a z lesa vypadli. O to víc mě překvapilo, když jsem s kobylou potkala lukostřelce, naštěstí jsme mu přijeli od zad, tak nás neulovil. Ale zamyslela jsem se nad vestou, ne tou proti pádu, ale neprůstřelnou.

Rif Du Madon
napsal(a):
U nás bylo během korony také v lese narváno. Nejvíc mě vytáčeli sportovci, co byli poprvé venku a brali to stejným stylem, jak ve fitku - sluchátka, nepřítomný pohled. Běžci i cyklisté. Pejsky zcela na volno zvládám, horší jsou s dlouhým vodítkem, omotávači nohou. Hned jak otevřeli nákupní centra a hospody, lidi se hezky vrátili ke svým závislostem a z lesa vypadli. O to víc mě překvapilo, když jsem s kobylou potkala lukostřelce, naštěstí jsme mu přijeli od zad, tak nás neulovil. Ale zamyslela jsem se nad vestou, ne tou proti pádu, ale neprůstřelnou.
Nebo aspoň reflexní (jako záchranář) Já v ní v bývalém ustájení jezdila, protože na podzim, když se začali střílet bažanti a kachny, jsem si připadala přece jenom bezpečněji.

U nás jsou teď nájezdy borůvkářů, ti jsou zákeřní, protože jsou schovaní v houští na bobku a vykukují jim v lepším případě jen hlavy. Mojí kobyle je to putna, ale dostiháci v tréninku teď raději lesem necválají, protože je to nebezpečné pro všechny zůčastněné...
A taky houbaři ... jejich chaotický pohyb po lese mimo cesty je podle kobyly extrémně podezřelý a je třeba je dlouze monitorovat.
Jinak u nás to bylo stejně jak píše Rif - při koroně narvaný les, teď již klasičtí cyklisté a turisté.
A díky kůrovci znají naše koně všechny možné dřevorubací stroje a už se nebojí ani harvestoru v plné práci, nedávno zaujatě sledovali jak kácí, odvětvuje a na metry řeže smrk, moc je to zajímalo
Slon Indický
napsal(a):
Zdravím,
neočekávám žádné rady, jen se chci opět trochu vypsat. :) Od počátku koronakrize lidé vzali okolní lesy útokem, to jsou ráno i večer procesí pěších, cyklistů, motorkářů, čtyřkolkářů, aut, kočárků, mraky odrostlých štěňat, co se se štěkotem řítí podrostem , aby vběhli přímo na koně a páníček je absolutně nemůže odvolat a podobně.
Já jsem z toho naprosto nešťastná, kobyla skoro dva roky nebyla pod sedlem a místo klidné rehabilitace je z toho vždy adrenalinový zážitek. Normálně terény zvládá a bubáky neřeší, ale les za vesnicí 30 km za Prahou je jak výlet do Stromovky a to už vážně nedává.
Jak to máte vy? Taky je to u vás takový blázinec?
Je, veľmi podobný.
Dokonca sa tu na poliach vyrojili nejakí hľadači pokladov, či čo, pobehujú po slnečnici s detektormi kovov a kopú tam jamy. Na zasiatom poli.
Arbora
napsal(a):
Je, veľmi podobný.
Dokonca sa tu na poliach vyrojili nejakí hľadači pokladov, či čo, pobehujú po slnečnici s detektormi kovov a kopú tam jamy. Na zasiatom poli.
Tak to jsem ještě neviděla všechno.
To je teprve děs, být zemědělec a vidět, co mi dělají s úrodou, tak se asi neudržím.
napsal(a):
U nás jsou teď nájezdy borůvkářů, ti jsou zákeřní, protože jsou schovaní v houští na bobku a vykukují jim v lepším případě jen hlavy. Mojí kobyle je to putna, ale dostiháci v tréninku teď raději lesem necválají, protože je to nebezpečné pro všechny zůčastněné...
To ano. Někteří to myslí dobře a koni se snaží schovat, aby ho nepoplašili. Bohužel efekt to má samozřejmě většinou úplně opačný, kůň slyší zvuk, ale nevidí dobře a řeší. Takhle mi udělal problém pán, co se s pytlem schovával za stromem a jak kůň šel, tak ten strom "obcházel", aby ho kůň nezahlédl. Ten samozřejmě postřehl něco barevného se hýbat a slyšel šustění a čekal nějaké monstrum. 🙂
Pak jsou taky dobří fotografové aktů. Vlezou do lesa, s sebou ty velké reflexní plochy, kterých se kůň bojí, tak ji odhodí v dál. Nemusím asi nikomu vysvětlovat, jaký uklidňující to má na koně efekt.
Rif Du Madon
napsal(a):
Fotografové aktů😀, tak to jsem ještě nepotkala. Ale jednou jsme chtěli zachraňovat ležící slečnu a měla 4 nohy😉
Já jsem naháčů při vyjížďkách v lesích už pár potkala. Prvně asi ve třinácti, jely jsme celý lot ženských a holek a prohlédly si v autě nahé pozadí snažícího se pána, chudák si myslel, jak hluboko do lesa (tedy do soukromí) zajel a ono okolo procesí jezdkyň s velmi dobrým výhledem do vozu. :D
A ještě k těm borůvkářům si vzpomínám, jak jsme tak kdysi popásali na vyjížďce v lese, místy byla tráva, místy borůvčí. Okolo šli sběrači, zamíchali se mezi koně, že si natrhají borůvky. Paní s bandaskou se začala přibližovat ke mně s kobylou, která stála zadkem v borůvčí a hledala čumákem trávu. A když k nám paní skoro došla, kobyla nabyla dojmu, že teď je ta pravá chvíle, pořádně se rozkročila a všechny ty borůvky jí před nosem štědře pokropila. 😀
neverend

XXX.XXX.213.247
Mě se asi ty lidi bojí nebo co? Třicet kilometrů od Prahy a já za půl roku potkal možná dva myslivce,nějaký dělníky a jinak snad nikoho.😀 Tedy ne že by mi to vadilo,ale ani na polích nikdo a v lese už vůbec ne.Asi dvakrát tedy nějaké holky na koních z nedaleké stáje,ale jinak opravdu nikdo. A to chodíme každý den.🙂
Dotaz
napsal(a):
Já jsem naháčů při vyjížďkách v lesích už pár potkala. Prvně asi ve třinácti, jely jsme celý lot ženských a holek a prohlédly si v autě nahé pozadí snažícího se pána, chudák si myslel, jak hluboko do lesa (tedy do soukromí) zajel a ono okolo procesí jezdkyň s velmi dobrým výhledem do vozu. :D
A ještě k těm borůvkářům si vzpomínám, jak jsme tak kdysi popásali na vyjížďce v lese, místy byla tráva, místy borůvčí. Okolo šli sběrači, zamíchali se mezi koně, že si natrhají borůvky. Paní s bandaskou se začala přibližovat ke mně s kobylou, která stála zadkem v borůvčí a hledala čumákem trávu. A když k nám paní skoro došla, kobyla nabyla dojmu, že teď je ta pravá chvíle, pořádně se rozkročila a všechny ty borůvky jí před nosem štědře pokropila. 😀
Tak já si docela dobře vybavuji,to mi bylo asi 15 let a ke koním jsem chodila ke kamarádce,jak jsme spolu vyjeli do lesa parta asi 6 holek...blízko Německa..no a tak si tak klušeme po cestě a najednou na pařezu sedí velmi tlustý nahý chlapík a v jeho rozkroku má hlavu snědá paní a rytmicky se pohybuje No my mladý holky jsme samozřejmě čučeli jak blázen,pán byl slušný,a pozdravil: ,,Guten tag,, ,tak jsem mu odpověděla: ,,Taky taky,, Paní nepřestala a hlavu nezvedla Holt práce nepočká
u nás ten velký přiliv lidi v přírodě upadl po koroně, ale o trošku více sportujících lidí než dříve potkáváme
my zažili naháče dvakrát. jednou na strání páreček, zajímavý bylo, že tam byli ještě když jsme se vraceli z vyjíždky. chlapec měl výdrž asi :)))
po druhé někdy v 5 ráno, když jsme nechtěli jet v hice a do auta jsme měli hezký výhled :)))) asi náky nevěra před prací :))))
kobylu máme nelekací, spolehlivou, ale cyklisty co ji projedou těsně za prdelí ráda nemá.
štvou mě teda děti, resp. rodiče dětí. běží třeba za náma dost blízko zadku, ač kobyla nekope, člověk nikdy neví :(

Ti rodiče dětí mi taky pijou krev, tuhle jsem na úzké lesopolní cestě nasedala na koně z břehu, kůň zadkem mírně pod úhlem čouhal do středu cesty, a najednou se mi ke koni zezadu řítí rodinka cyklistů, dítě 30 m před rodiči, nadšeně výská a volá "koníček koníček". Než jsem stihla vytáhnout nohu z třmenu, dítě prosvištělo na kole koni div ne skrz žíně na ocase, a já jsem dost vyděšeně houkla nějaké neartikulované "ježiši, co to je" nebo podobnou hlášku hodnou tesání do kamene. Rodiče zrovna přijížděli, nemínili zpomalovat (asi že přeci ten kůň je kamenná socha), a podivovali se, co se čílím, tak jsem za nimi ještě křikla, že je to pěkně nebezpečné, vlítnout s řevem neznámému koni na úzké cestě za zadek, ať si příště dítě lépe hlídají, ale to již zřejmě neslyšeli, protože se nemínili zdržovat takovou banalitou.
Napadá mě, co kdyby na té cestě byla bachyně s podsvinčaty, rottweiler s košíkem, co si rád šťouchne do cyklisty, kobyla s hříbětem, uprchlý dobytek.... Fakt, lidi bezmozci.

napsal(a):
Ti rodiče dětí mi taky pijou krev, tuhle jsem na úzké lesopolní cestě nasedala na koně z břehu, kůň zadkem mírně pod úhlem čouhal do středu cesty, a najednou se mi ke koni zezadu řítí rodinka cyklistů, dítě 30 m před rodiči, nadšeně výská a volá "koníček koníček". Než jsem stihla vytáhnout nohu z třmenu, dítě prosvištělo na kole koni div ne skrz žíně na ocase, a já jsem dost vyděšeně houkla nějaké neartikulované "ježiši, co to je" nebo podobnou hlášku hodnou tesání do kamene. Rodiče zrovna přijížděli, nemínili zpomalovat (asi že přeci ten kůň je kamenná socha), a podivovali se, co se čílím, tak jsem za nimi ještě křikla, že je to pěkně nebezpečné, vlítnout s řevem neznámému koni na úzké cestě za zadek, ať si příště dítě lépe hlídají, ale to již zřejmě neslyšeli, protože se nemínili zdržovat takovou banalitou.
Napadá mě, co kdyby na té cestě byla bachyně s podsvinčaty, rottweiler s košíkem, co si rád šťouchne do cyklisty, kobyla s hříbětem, uprchlý dobytek.... Fakt, lidi bezmozci.
Přesně! Když jsem slušně upozornila, že fakt není dobrý nápad vjet do výběhu s dítětem v kočárku a krmit koně rohlíky - nakonec se dotyční odebrali a při odchodu jsem zaslechla "to je ale kráva". Nevím, co by říkali, kdyby se koně při snaze získat dobrůtku pro sebe nechtíc trefili kopytem do hlavičky.
napsal(a):
Přesně! Když jsem slušně upozornila, že fakt není dobrý nápad vjet do výběhu s dítětem v kočárku a krmit koně rohlíky - nakonec se dotyční odebrali a při odchodu jsem zaslechla "to je ale kráva". Nevím, co by říkali, kdyby se koně při snaze získat dobrůtku pro sebe nechtíc trefili kopytem do hlavičky.
Za rohatou jsem co chvilka. Dokonce jsem paní učitelce z prvního stupně vysvětlovala jak moc je to nevhodné chování lozit neznámému zvířeti jen tak na jeho - u psa to pochopila, že teda na cizí dvorek se jen tak nechodí - ale u koňské ohrady to nepobrala... však tam přece žádný býk není, tak co já jako majitelka vymýšlím.
"Zvířata jsou na světě přeci proto aby bavila lidi. I cizí, divně vypadající, hlučné atd. Jsou přeci domácí a ne divoká."
Jinak u nás v lese je nyní tolik bodavého hmyzu, že jedině obloukem okolo.

napsal(a):
máme kvůli lidem oplocené výběhy kolem dokola pletivem. Přesně kvůli tomu, aby je ani nenapadlo lézt dovnitř. Bránu na řetěz. Když paseme koně ve výběhu podél cesty, máme vnitřní el. ohradník postavený tři metry od pletiva, aby se lidi nemohli ke koním ani natáhnout, a děti snad ani nedohodí, tak máme celkem už klid. Ale fakt nám v minulosti jednoho koně skoro zabili. Miluju lidi, fakt.