Kopající ponička

Shetlandský pony
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Shetlandskypony

7.7.2020 21:01
Shetlandskypony

XXX.XXX.142.211

Dobrý den,
pořídili jsme si shetland klisnu. Cca před měsícem. Ve výběhu je hodná, krásně chodí na vodítku, ale jakmile vyjdeme na zahradu nebo někam na procházku, je strašně neklidná. Vedli jsme jí včera na procházku a z ničeho nic mi na vodítku začala vykopávat zadníma nohama a snažila se ke mně otáčet zadkem, aby mě nakopla. To se jí nepovedlo, protože sem ji pevně držela. A snažila se o to celou cestu zpátky domů. Plus se mě snažila srazit na zem.
Dnes jsme se šli opět projít, celou dobu úplně hnala a byla neklidná a pak když jsem si s ní naklusala mě nějakým způsobem opět z ničeho nic nakopla zadníma nohama a já spadla na zem. Naštěstí se mi nic nestalo.
Budu ráda za každou radu, protože tohle je docela nebezpečný.

7.7.2020 21:19
Dotaz

XXX.XXX.92.54

Zkuste popsat blíže prostředí, kde žije. Jaký má režim? Je sama? Ve stádě? Chodit s někým dalším ven můžete? Kolik klisně je? Vy máte nějaké zkušenosti, nebo je to první kůň?

Shetlandskypony

7.7.2020 21:35
Shetlandskypony

XXX.XXX.142.211

Režim má 24/7 výběh s přístřeškem. Není sama momentálně je s 3 letým hřebcem. Dnes se mnou šel otec, takže ano kdyžtak mohu s ním. Klisně jsou čerstvě 4 roky. Já jsem se pohybovala okolo koní a jezdila, ale ne zase úplně pravidelně. Jinak je to můj druhý pony.

7.7.2020 21:42
Dotaz

XXX.XXX.92.54

Shetlandskypony napsal(a):
Režim má 24/7 výběh s přístřeškem. Není sama momentálně je s 3 letým hřebcem. Dnes se mnou šel otec, takže ano kdyžtak mohu s ním. Klisně jsou čerstvě 4 roky. Já jsem se pohybovala okolo koní a jezdila, ale ne zase úplně pravidelně. Jinak je to můj druhý pony.

Takže když je v poblíž koňského kamaráda, nemáte problém, jak jste dál, tak s vámi jít nechce a chce zpátky k němu, chápu to dobře?

Jinak koně mají jeden společný (nerozdělený) výběh?

Shetlandskypony

7.7.2020 21:51
Shetlandskypony

XXX.XXX.142.211

Když jí vodím ve výběhu kde je on, tak je v klidu úplně bezproblémová. Když jsme dál tak neustále potřebuje něco dělat, žrát trávu, neustále chodit a prostě úplně žene dopředu i když vlastně ani neví kam.
Ano mají ho nerozděleně, ale hřebec se bude nejspíše o víkendu odvážet takže tam bude chvíli sama a pak se k ní pořídí ještě klisna také shetty.
Ráda bych zkusila jít na procházku s oběma poníkama, ale bohužel hřebec nedokáže vůbec chodit na vodítku.

7.7.2020 22:39
Slon Indický

XXX.XXX.245.84

Viděla bych to na kombinaci nezkušeného člověka a mladých neosahaných poníků, dohromady problém.
Pro poničku jste nejspíš nečitelná, nevěří vám a vůbec nevidí důvod proč by měla odcházet od jiného koně a natož jen tak, když z jejího pohledu to nemá žádný důvod - ani tu trávu.
Nemáte v okolí někoho s většími zkušenostmi, koho byste mohli požádat o pomoc s poníky, aby vám trochu vysvětlil, co a jak? To totiž přes net půjde těžko.

8.7.2020 00:05
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Nebo ji dočasně přestěhovat ke zkušenějším? Teď bude sama, nevím tedy jak dlouho, ale asi to nebude snášet dobře. Co využít té chvíle a zkusit do té doby nějakou stáj a tam za pomoci jiného koně společně odcházet na vycházky a trénovat odcházení od koní? Tedy obejdete strom jinudy než ten druhý, chvili zkusíte jít první atd.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.7.2020 08:04

Také to vidím na nešťastnou kombinaci nezkušeného majitele a neosahaných poníků - z těchto kombinací vznikají nejen nebezpečné, ale skutečně život ohrožující situace. Ponička bude zkoušet tak dlouho, až se vám vytrhne nebo vám něco udělá, protože evidentně pro ni nejste osoba hodná následování - a to se po internetu vysvětlit nedá, bohužel. Takže se připojuji k doporučením nade mnou - využijte toho přechodného období, kdy nebudete muset trhat stádo, protože bude ponička sama, a dejte ji do ustájení k někomu, kdo koním rozumí, věnujte se jí pod dohledem, cvičte, učte se. A až budete mít dobře nakročeno a budete vědět, co dělat, ponička bude mít nějaké základy poslušnosti, resp. přijde na to, že poslouchat může mít i své výhody, tak se teprve přesuňte zpátky domů "na zahradu". A toho zkušeného člověka si nechte v kontaktech, aby vám mohl pomoci, když nastane další problém.

8.7.2020 09:02

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Také to vidím na nešťastnou kombinaci nezkušeného majitele a neosahaných poníků - z těchto kombinací vznikají nejen nebezpečné, ale skutečně život ohrožující situace. Ponička bude zkoušet tak dlouho, až se vám vytrhne nebo vám něco udělá, protože evidentně pro ni nejste osoba hodná následování - a to se po internetu vysvětlit nedá, bohužel. Takže se připojuji k doporučením nade mnou - využijte toho přechodného období, kdy nebudete muset trhat stádo, protože bude ponička sama, a dejte ji do ustájení k někomu, kdo koním rozumí, věnujte se jí pod dohledem, cvičte, učte se. A až budete mít dobře nakročeno a budete vědět, co dělat, ponička bude mít nějaké základy poslušnosti, resp. přijde na to, že poslouchat může mít i své výhody, tak se teprve přesuňte zpátky domů "na zahradu". A toho zkušeného člověka si nechte v kontaktech, aby vám mohl pomoci, když nastane další problém.

Všichni nade mnou mají pravdu, nemám, co dodat. Pokud nechcete přijít k úrazu (ke kterému se očividně schyluje), poslechněte je.

8.7.2020 09:17
Slon Indický

XXX.XXX.57.6

Ještě mě napadá, že hodně lidí, zvláště těch, kteří jsou sami nejistí nebo mladí k výcviku mladých nezkušených koní přistupují se zbytečnou tvrdostí. Očekávají automaticky chování starého mazáka a koni, který jenom požadavkům nerozumí, místo vysvětlení ukazují "tvrdou ruku" a chtějí si vynutit "respekt", protože to třeba někde četli.
Poník je chytrý, takové nespravedlnosti si pamatuje a střádá, a učí se, že na člověka musí tvrdě jako člověk na něj. V té ohradě pak třeba vysílá signály, že se jí to nelíbí, ale burezaci snese, respektive jí to nestojí za námahu, když je aspoň ve známém prostředí a s koněm. Venku pak projevuje nespokojenost ještě více (je strašně neklidná, jak píše zakladatelka). Požadavky klisny brány na zřetel nejsou (postupovat pomalu a klidně, bez násilí a nepožadovat víc, než bez stresu může nabídnout - pro některé koně je psychicky opuštění stáda smrtelné ohrožení a adekvátně tomu projevují stres, a obecně se při výuce postupuje po krůčcích, jen dokud kůň neprojevuje známky stresu (klidně 3 kroky od ohrady) a postupně se prodlužuje vzdálenost tak, aby mladý kůň měl možnost zjistit, že se nic neděje). No a ponička pak nevidí jinou možnost než opravdu bojovat - a ještě je to bráno jako že z ničeho nic, i když signály vysílá dávno, jen je nikdo nebere v potaz.
Nejhorší, co je možné v dané situaci udělat, je vzít někoho, kdo ji opravdu silou přepere (třeba otce) a poničce ukázat. To se jen utvrdí, že je nutno přitvrdit a že proti lidem musí bojovat všemi zbraněmi. Takhle vznikají nezvladatelní koně, co nevynechají příležitost kopnout nebo kousnout, prostě je to někdo naučil.
Zkuste se do poničky trochu vcítit - je u vás měsíc, je mladá a nejspíš toho s ní nikdo moc nedělal, snaží se vyhovět a dát vám najevo mírně, že to je pro ni moc, ale vy na ni ohled neberete a nutíte ji dojít až do stadia, že už jí zbývá jen boj.
Opravdu se na to nevykašlete a nenechejte někoho, aby ji prostě fyzicky přepral, najděte jí ustájení u někoho zkušeného, co jí i vám v klidu a s citem vysvětlí, co a jak. Co do mladého koně vložíte, to máte na dlouhá léta, neučte ji, že na lidi musí jedině kopyty a nic mírnějšího nezabírá.

Shetlandskypony

8.7.2020 09:41
Shetlandskypony

XXX.XXX.142.211

Moc Vám všem děkuji za rady.

Přidejte reakci

Přidat smajlík