Zdravím,
mám problém s lonžovaním kobyly, má 4 roky, je obsadnutá aj ťahá. Pri kluse pri lonžovaní si robí čo chce. Chodí v kroku pekne ale keď ma prísť na rýchlejšie tempo už skáče, chce ma kopnúť prednými kopytami, hryzie a je agresívna. Používala som aj bič aj bez biča ale stále nič. A to isté robí keď som s ňou na vodítku a začnem bežať, ona začne kúsať a klopí uši a zasa je zlá. Ale keď má na sebe sedlo, správa sa omnoho lepšie. Je kľudnejšia a nekope a nehryzie toľko, skôr by som povedala že vôbec. Pri práci s ňou som používala uzdečku so zubadlom, bez neho by to nešlo.
Prosím poraďte mi čo mám robiť, naozaj neviem čo ďalej.
Tak nelonžujte (stejně to správně neumíte) a jezděte. Ve 4 letech už má váš kůň základy naučené, lonžování netřeba. Valná většina koní lonžovaná není vůbec,nikterak jim to nechybí a pod sedlem pracují dobře.
Sama vidíte, že je dobrá pod sedlem a kyselá při lonžování. Pokud budete pokračovat stejným způsobem, jednoho dne vám ublíží.
Pokud kobylu převádíte, držte si ji u huby a NEBĚHEJTE. Neznám důvod, proč bych měla při převádění koně běhat. Pokud máte málo času,ke koni nechoďte a nebo ho jen vyčistěte. Spěch se u koní nevyplácí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

souhlas se sisi, máme teď pětileté koníky od hříbat a na lonži nikdy nebyli (nebo v kruhovce, kterou nemáme). Pokud to nevyžaduje nějaká zvláštní rekonvalescence nebo tréninkové podmínky, určitě nevidím důvod koně jen tak lonžovat, většina koní (dle mé zkušenosti) to považuje za velkou otravu. Pokud máte málo času, můžete s koníkem jít ostatně jen za maštal popást a nebo pobrouzdat do potoka :-)

napsal(a):
souhlas se sisi, máme teď pětileté koníky od hříbat a na lonži nikdy nebyli (nebo v kruhovce, kterou nemáme). Pokud to nevyžaduje nějaká zvláštní rekonvalescence nebo tréninkové podmínky, určitě nevidím důvod koně jen tak lonžovat, většina koní (dle mé zkušenosti) to považuje za velkou otravu. Pokud máte málo času, můžete s koníkem jít ostatně jen za maštal popást a nebo pobrouzdat do potoka :-)
Ale budu si odporovat. Kamarádka měla a má všechny (své i nájemní) koně zvyklé na lonžování. Hodí se to, když a) bylo třeba více koní vypohybovat, když zrovna nebyly podmínky v terénu nebo lidi na ježdění (nemá halu) a b) učí začátečníky - nejdřív právě na lonži. Ale je pravda, že to UMÍ. A já to mockrát ocenila, když jsem jako její zástupce jenom stála uprostřed a užívala si - króók, otočit, klus!, hop! apod.

napsal(a):
Ale budu si odporovat. Kamarádka měla a má všechny (své i nájemní) koně zvyklé na lonžování. Hodí se to, když a) bylo třeba více koní vypohybovat, když zrovna nebyly podmínky v terénu nebo lidi na ježdění (nemá halu) a b) učí začátečníky - nejdřív právě na lonži. Ale je pravda, že to UMÍ. A já to mockrát ocenila, když jsem jako její zástupce jenom stála uprostřed a užívala si - króók, otočit, klus!, hop! apod.
jo, jo, jo! :-) Však píši, tréninkové podmínky - pokud je třeba vypohybovat, nebudu s každým koněm běhat maratony, to prostě nejde. Rozhodně souhlas. Dostiháky jsme také lonžovali, když měli A.O. (děsná otrava, i pro mě, musím přiznat - pět krokem na jednu, pět na druhou, dvacet klusem na jednu, dvacet na druhou, pak zase vykrokovat... a takhle 4 koně za sebou - fujky). Naši koně také pro případ potřeby umějí na lonži (i ti mladí by to pochopili během 5 minut, jsou zatahaní, takže slovní povely znají, a lonžování je jen vodění na delším vodítku - myslím to opohybovací).
Na lonži začátečníky učím už pouze vysedávat, to se nedá, když nemám tak uplně koně pro začátečníky, aby se to učili ve volném prostoru. Ale jinak se snažím koně na lonž netahat. Dříve jsem začátečníky hodně lonžovala - dělali i voltižní cviky na rovnováhu, ale ten koník, na kterém to šlo, už je v důchodu... (k tomu užívání - tenhle koník to umí i bez lonže - v otevřeném prostoru půlhektarové pastviny :-) )
Vlastně už začátečníky neberu. Jsem si myslela. Než ke mně přišlo dítě po dvou letech "výcviku" 2x týdně v nedalekém (jsem si myslela, že kvalitnějším) jezdeckém kroužku. A vysedávat neumělo.