Kamča0101

XXX.XXX.168.34
Zdravím všechny ustajovatele a přicházím s dotazem.
Před nějakým časem jsem se dostala do ustájení, kde vlastně nic nefungovalo, jak by mělo. Péče o koně byla na pováženou, jednání ustajovatele křivé a nečestné, prostě vše špatně. Nové ustájení jsme rychle vyřešili a zařídili, a v časovém horizontu pár dní koně převážíme, ale zaráží mně pár věcí...
Je ustajovatel povinen dodávat potvrzení o platbě ustájení?
Má ustajovatel právo pořizovat kamerový a zvukový záznam uprostřed stáje bez vědomí majitelů koní a návštěvníků stáje?
Může ustajovatel nabídnout k prodeji koně, který mu "propadl do vlastnictví" neplacením ustájení? -Kůň byl v bezplatném pronájmu s pozdějším odkupem do pár měsíců, kdy si jej slečna u ustajovatele ustájila a nebylo za něj placeno tři měsíce, koně bez vědomí této skutečnosti reálného majitele přeprodali, nového majitele taktéž neinformovali a ten později zjistil, že přestože za koně zaplatil kupní cenu a má smlouvu, reálný majitel je někdo jiný a čeká na zaplacení ceny koně, která je trojnásobná, než je ve smlouvě.
Může ustajovatel, přestože nemá žádné oprávnění, ani kurz, nabízet jezdecké kroužky pro nezletilé?
Opravdu mne toto jednání zaráží, nikdy jsem se s tím nesetkala, později jsem se dozvěděla, že v této stáji je takové jednání standart a každý raději rychle odejde a mávne nad tím rukou, což se mi nezdá správné. My jsme bohužel přišli díky této stáji a vlastnímu nevědomí o několik desítek tisíc korun a místo ochoty problémy vyřešit jsme se setkali pouze s urážkami, vyhrožováním, sexuálním obtěžování nezletilých a podobně.
Každému děkuji za rady k věci.
Nejsem sice ustajovatel nicméně
1. Tu si nejsem jistá, vpodstatě sem nikde potvrzení nedostala, prostě bylo pravidlo mezi 10-15 dnem v měsíci zaplatit.... Ale na vyžádání by potvrzení vydat měl. Aspoň pár slovy.
2. Kamerový a zvukový záznam jakého typu? Pokud tam má bezpečnostní kamery zaměřené na areál tak zaznamenavat může. Ovšem nesmí takové záznamy nikde zveřejňovat.
3. Ne, a to ani v případě že je to uvedeno ve smlouvě. Jakékoliv dluhy plynoucí z neplacení ustájení se musí řešit jako jakékoli jiné, právní cestou.
4. Opět nesmí. Musí na to mít licenci. Jinak stačí nahlásit a má problém jak dělo
Milá Kamčo, možná byste se divila, co vše je možné v ustájení koní.
Přímo vámi zmíněné body. Hodně majitelů skousne nepohodlí,ba i to obtěžování, kvůli koni. Hodně,ze zde přítomných žen, ví, jak to chodilo v oddílech.
Já jsem měla zatím písemnou smlouvu na ustájení 2 x. Teď si alespoň žádám potvrzení převzetí peněz.
Kde kdo vozí dětičky a učí začátečníky. Bez potřebné kvalifikace. Kde není žalobce, není soudce.
S prodejem pronajatého koně, v tak krátkém čase, jsem se nesetkala. Ale s tím, že někdo "zapomněl",že má koně a ten zůstal ustajovaleli, to ano.
Ohledně ztráty peněz v oné stáji. Podejte TO. Nejspíš to k ničemu nebude, ale alespoň ta partička uvidí, že si její chování každý nenechá líbit.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Nevim, co presne cekate za odpoved, asi ze "ano, toto je divne." Za to ale nemuzou "ustajivatele" ale doba a to, jak se kdo chova. Kdyz to bude clovek hulvat bez zabran, je jedno jakou cinnost vykonava. Na Vas je, ze tam nemusitr byt, nikdo Vas nedrzi. Pokud to chcete resit, obratte se na pravnika, a udelejte staji reklamu. Treba si tam uz kone nikdo neda, nebo se tam sejde hromada sobe si podobnych lidi. Vase otazky se zodpovidaji tezko, ja treba nevim, jak by mohl ustajovatel sexualne obtezovat, ale pravda ze jsem to nezazila. Ze ma kameru, no, je potreba si uvedomit, ze jste na souktomem pozemku, ktery si dotycny chce chranit. Jestli upozornil nebo neupozornil na pritomnost kamery a jestli to je jeho povinnost by Vam take jiste plnohodnotne rekl pravnik. Propadly kun za neplaceni ustajeni je asi pravne spatne, ale nesetkala jsem se zatim s navrhem, jak se ma branit ustajovatel proti neplaceni.
Za mne je komercni ustajeni to nejhorsi, co kone mohlo potkat. Konicka si muze koupit kazdej jouda, nekam ho soupne prptoze ma chechtaky, a pak svete div se, neni seno, neni tohle, a ustajovatel je... se nestara. Ja to zas mam opacne, nepotkala jsem za 10 let normalniho ustajeneho. Proto to nemuzu delat, i kdyz by se to z pohledu zazemi dalo. Ale to je jen osobni pohled.
Krom prvního ustájení, kde jsme byli pár měsíců, jsem měla smlouvu vždy, taktéž doklad o zaplacení, nebo fakturu, ale to z důvodu, že jsem je potřebovala do účetnictví, tak jsem si o ně říkala.
Myslím, že ustajvpatel může úplně normálně kamerový systém, to je otázka bezpečnosti, navíc vidí, třeba jak se ošetřovatel chová ke koni, atd...
Oficiálně samozřejmě nemůže, ale vím o pár případech, kdy kůň svoji cenu prožral a propadl majiteli stáje, ačkoliv to není právně obhajitelné, ale rozhodně to nebylo za 3 dlužná ustájení, ale třeba skroo za rok, kdy kůň akorát prožíral peníze ustajovateli.
TeĎ už mám koně ve vlastním a od spousty neduhů nájemních stájí mám klid a jsem ráda:-)
Na kamerový záznam musí být ostatní upozorněni. Třeba nájemník bytu v domě, kde je kamerový systém na chodbách, by měl podepsat prohlášení, že o tom ví a souhlasí s tím. Nevím, jak je to ve stáji, ale minimálně by tam měla být cedule, že je objekt sledován.
Věřitel může zadržet věc (nevím, jestli není teď podle NOZ na koně jako mazlíčka jiný pohled než dříve) na splacení pohledávky
https://www.noveaspi.cz/products/lawText/1/74907/1/2?vtextu=1395#lema0
Nejsem právník, ten by to věděl lépe, ale myslím si, že nemůžou prodat koně, co nepatří dlužníkovi.
Na druhou stranu soucítím s jiným normálním majitelem stáje, co mu někdo 3 měsíce neplatí a myslí si, že zase o tolik nejde. Kdybych byla v jeho kůži, k zabavení koně majiteli bych klidně přistoupila.
Co se týká tohoto případu, záleží kolik máte času a peněz na právníka. Minimálně můžete zadarmo napsat podnět kvůli kamerám nebo kurzům. Jestli vám majitel stáje něco dluží, někdy stačí jen dopis od právníka s modrým pruhem a je daleko více ochotný než když si jen vzájemně posíláte SMS nebo jen tak diskutujete na dvoře.
Kamča0101

XXX.XXX.168.34
Naďa3
napsal(a):
Na kamerový záznam musí být ostatní upozorněni. Třeba nájemník bytu v domě, kde je kamerový systém na chodbách, by měl podepsat prohlášení, že o tom ví a souhlasí s tím. Nevím, jak je to ve stáji, ale minimálně by tam měla být cedule, že je objekt sledován.
Věřitel může zadržet věc (nevím, jestli není teď podle NOZ na koně jako mazlíčka jiný pohled než dříve) na splacení pohledávky
https://www.noveaspi.cz/products/lawText/1/74907/1/2?vtextu=1395#lema0
Nejsem právník, ten by to věděl lépe, ale myslím si, že nemůžou prodat koně, co nepatří dlužníkovi.
Na druhou stranu soucítím s jiným normálním majitelem stáje, co mu někdo 3 měsíce neplatí a myslí si, že zase o tolik nejde. Kdybych byla v jeho kůži, k zabavení koně majiteli bych klidně přistoupila.
Co se týká tohoto případu, záleží kolik máte času a peněz na právníka. Minimálně můžete zadarmo napsat podnět kvůli kamerám nebo kurzům. Jestli vám majitel stáje něco dluží, někdy stačí jen dopis od právníka s modrým pruhem a je daleko více ochotný než když si jen vzájemně posíláte SMS nebo jen tak diskutujete na dvoře.
Samozřejmě chápu, že nikdo nechce tři měsíce živit cizí zvíře, přestože to bylo ještě trochu složitější, paní si koně vybrala, rozhodla se, že ho chce nejdříve do nájmu, ale smlouvu s majitelem místo ní podepsala přítelkyně ustajovatele, která tam celkově dělá všelijaké čachry s koňmi. Zvíře se hned po cestě do nového domova zranilo (neodborná práce přepravce). A slečna co si koně vybrala hned platila jako mourovatá a platila poctivě. Už když přítelkyně ustajovatele jela koně vyzvednout, dostala od slečny peníze na první splátku, majitel peníze samozřejmě jaksi neobdržel.
Prostě byla slečna důvěřivá, hezky platila co se řeklo a až po třech měsících jí došlo že tam bude asi nějaký háček. Nakonec s přítelkyní ustajovatele už nebyla řeč a ona ze stáje odešla. Nijak zvlášť rozumné řešení, ale už asi byla taky zoufalá.
Nám koně nabídli s tím, že si ho tam nechal ustájit majitel, ten neplatil a tak ho prodávají, po domluvě s ním. Koně jsme zaplatili a když jsme koně chtěli přepsat, zjistili jsme, že je přepis blokován, a dostali kontakt na majitele, kterému přítelkyně ustajovatele za koně dluží onu trojnásobnou částku, řekl, že s ním nekomunikuje od odvozu, a že vůbec nevěděl, že kůň měl být už původně pro někoho jiného. Majitel samozřejmě chce své peníze, oni jakékoliv řešení odmítají, my koně nechceme vrátit, protože peníze za něj a co jsme do něj vložili bychom už neviděli, navíc kůň měl při přepravě takový úraz, že je téměř neprodejný, my mu chtěli dopřát hezký život, bůhví jak by dopadl jinak, nechceme nad tím radši ani přemýšlet.
Ustajovatel si stále jede svou, že mu kůň propadl do ustájení, a hotovo, že smlouva o ustájení byla na slečnu a v tom případě na to měl plné právo a že ho nezajímá kdo je majitel koně. Když jsme se snažili rozumně dohodnout, setkali jsme se s urážkami a výhrůžkami.
Kamča0101

XXX.XXX.168.34
Sophii
napsal(a):
Nejsem sice ustajovatel nicméně
1. Tu si nejsem jistá, vpodstatě sem nikde potvrzení nedostala, prostě bylo pravidlo mezi 10-15 dnem v měsíci zaplatit.... Ale na vyžádání by potvrzení vydat měl. Aspoň pár slovy.
2. Kamerový a zvukový záznam jakého typu? Pokud tam má bezpečnostní kamery zaměřené na areál tak zaznamenavat může. Ovšem nesmí takové záznamy nikde zveřejňovat.
3. Ne, a to ani v případě že je to uvedeno ve smlouvě. Jakékoliv dluhy plynoucí z neplacení ustájení se musí řešit jako jakékoli jiné, právní cestou.
4. Opět nesmí. Musí na to mít licenci. Jinak stačí nahlásit a má problém jak dělo
Kamerový záznam je primárně jen mezi boxy a slouží bohužel jen k tomu aby viděl, zdali majitel nepřidává svému koni k žalostné hromádce sena co má připravené od ošetřovatele, stéblo navíc.
Vyrukoval na nás s tím, že si nainstaloval tajně i nově kameru se zvukovým odposlechem, aby věděl, o čem si ve stáji povídáme a večer si to pouští. To mne už opravdu zarazilo a mám za to, že k tomuhle potřebuje písemný souhlas, ale opravdu nevím.
Ve smlouvě o ustájení nemáme o kamerách ani zmínku.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kamča0101
napsal(a):
Samozřejmě chápu, že nikdo nechce tři měsíce živit cizí zvíře, přestože to bylo ještě trochu složitější, paní si koně vybrala, rozhodla se, že ho chce nejdříve do nájmu, ale smlouvu s majitelem místo ní podepsala přítelkyně ustajovatele, která tam celkově dělá všelijaké čachry s koňmi. Zvíře se hned po cestě do nového domova zranilo (neodborná práce přepravce). A slečna co si koně vybrala hned platila jako mourovatá a platila poctivě. Už když přítelkyně ustajovatele jela koně vyzvednout, dostala od slečny peníze na první splátku, majitel peníze samozřejmě jaksi neobdržel.
Prostě byla slečna důvěřivá, hezky platila co se řeklo a až po třech měsících jí došlo že tam bude asi nějaký háček. Nakonec s přítelkyní ustajovatele už nebyla řeč a ona ze stáje odešla. Nijak zvlášť rozumné řešení, ale už asi byla taky zoufalá.
Nám koně nabídli s tím, že si ho tam nechal ustájit majitel, ten neplatil a tak ho prodávají, po domluvě s ním. Koně jsme zaplatili a když jsme koně chtěli přepsat, zjistili jsme, že je přepis blokován, a dostali kontakt na majitele, kterému přítelkyně ustajovatele za koně dluží onu trojnásobnou částku, řekl, že s ním nekomunikuje od odvozu, a že vůbec nevěděl, že kůň měl být už původně pro někoho jiného. Majitel samozřejmě chce své peníze, oni jakékoliv řešení odmítají, my koně nechceme vrátit, protože peníze za něj a co jsme do něj vložili bychom už neviděli, navíc kůň měl při přepravě takový úraz, že je téměř neprodejný, my mu chtěli dopřát hezký život, bůhví jak by dopadl jinak, nechceme nad tím radši ani přemýšlet.
Ustajovatel si stále jede svou, že mu kůň propadl do ustájení, a hotovo, že smlouva o ustájení byla na slečnu a v tom případě na to měl plné právo a že ho nezajímá kdo je majitel koně. Když jsme se snažili rozumně dohodnout, setkali jsme se s urážkami a výhrůžkami.
pecka :-O

Pozor, názor naprostého laika:
Tak tady bych hlavně žádala, aby si situaci mezi sebou vyřídili původní majitel koně a ten, kdo ho zabavil v rámci narovnání dluhu (tedy ustajovatel). O oprávněnosti takového počínání by mohl rozhodnout soud.
Pokud právo přizná původnímu majiteli, koně mu vraťte, ono to nakonec ani jinak nepůjde. Případně koně můžete regulérně koupit od původního majitele. A o částky, které jste tratili jeho pořízením od neoprávněné osoby (a případně částky, které jste tratili péčí, pokud se vám kůň už nevrátí), se budete muset soudit s ustajovatelem, který vám prodal cosi, co mu nepatří.
Pokud oprávněnost počínání soud uzná ustajovateli, koně jste zaplatila, máte řádnou kupní smlouvu, kůň je váš. Na základě výroku soudu by měla potom ústřední evidence koní umožnit přepis majitele, pokud to bude vyplývat z rozhodnutí.
To si ale jen tak představuji, že by to tak nějak mohlo být.
Co se kamer týče, podle mého byste měli být na jejich existenci upozorněni nejpozději v den instalace. Souhlasit s tím nemusíte, jste na soukr. pozemku v soukr. objektu.
Podle me jste v dost spatne situaci. Nejsem pravnik, ale pokud nebyly smlouvy podepsane majitelem (nebo nekym s plnou moci), mely by byt neplatne. Takze kun je stale majetkem prvniho majitele. Na vas vsech ostatnich se pritelkyne ustajovatele dopustila podvodu. Majitel kone k vam nema zadne zavazky,ale muzete se s nim zkusit dohodnout, at skodu vymaha po pritelkyni a kone za symbolickou cenu necha Vam.
Edit: Buggyra byla rychlejsi a podrobnejsi :)
Coudas

XXX.XXX.87.254
Ja to tedy uplne nechapu, zvlaste s tim konem, kdo co komu prodal a neprodal, ale to je jedno. Pisete ze odchazite, tak to mate vyresene, a tady se ptate na co? Jestli to, co jste zazila mate nejak resit? To Vam tady asi nikdo nerekne. A kdyz, tak s pravnikem. Ze to chovani normalni neni, to na diskuzi nevyresite.
Ja jsem kdysi "na dobre slovo" pujcila kone na tabor. Diky tomu, ze nebyla smlouva to dopadlo katastrofalne a pravne cokoliv tezko vymahatelne. Kone to nedavali, ja je chtela zpet, ale potrebovali je na putaky, tak prej klidne je tady nechej, a vezmes si je pak. Taky za majitele cestovni kancelare se mnou jednala jeho pritelkyne. Podminky welfare na povazenou, po upozorneni, ze kone nemaji na pastvine vodu mi bylo odpovezeno, ze oni stejne nepiji, ze to je vyzkouseno, kone privazovali za provazovky natvrdo k pevnymu hrazeni, z uzdy ztratili koncho, tak tam nacpali karabinu, a tyden to nikdo neresil atd...Kone mi "vratili" hubeny, zraneny, a kobylu qh pripustenou taznym hrebcem. Vratili v uvozovkach, protoze kdyz jsem si v domluveny den a cas prijela pro veci a kone, nebyl na miste nikdo, kdo by mi vse predal, a pri reseni sporu jsem pak byla narcena, ze jsem si sve kone a sve veci vzala bez vedomi majitele pozemku, sedlovny a pastviny. O brezosti kobyly jsem byla informovana onou pritelkyni vecer po odvedeni koni domu pres zpravu na facebooku, ze se to stalo pred 2 dny ale ze pokud se kobyla neriji, ze to nemusim resit. Vystavenou fakturu na smluvenou castku za pujceni koni mi nebyl majitel schopen do data splatnosti zaplatit, az na me upozorneni, ze je po datu, mi asi za tyden prisla fa zpet s nejakym NE E v zahlavi a zacla mailova prestrelka s arogantnim.... prazakem, ktery mi psal, ze to nezaplati, protoze moje kone "nepracovali", vypocital jakousi sazbu za nevim co, a ze zaplati o 6 min protoze bla bla. Na argumenty odpovidal urazkami, a odmitl zaplatit potrat pripustene kobyly s tim, ze mi gentlemantsky nabidl, ovsem slovy sve pritelkyne, nikoli on osobne, ze zaplati jakousi potratovou injekci, co se picha hned po skoku. Takze jsem obdrzela zhuntovany kone, ktere jsem dle predstavy prazaka odcizila z jeho pozemku, sli jsme domu 4 hodiny pesky, protoze ti kone nebyli jizdy schopny (jeden mel otlak od sedla, ze z toho smrdelo na 100 honu, druhej oteklou nohu s trznou ranou, ale hlavne ti kone odmitali jit) a jeste mi odmital zaplatit za pronajem. Takze ony se proste dejou veci. Vy mate stesti, ze si sbalite kone a jdete jinam. Dokud bude o ono ustajeni (potazmo ony tabory) zajem a lidi budou platit a pristupovat na podminky, nezmeni se nic.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Jeste k tomu prevozu kone. Prevazela jej ona pritelkyne ustajivatele, jestli jsem to pochopila. Pokud neni prepravce, tzn. ma povoleni prevravce zvirat vydano KVS, a jen ma vozik a auto a vozi kone, ohledne zraneni si na ni nic nevezmete, a do urcite vzdalenosti kone vozit muze kdokoliv, takze asi ani s nejakym udanim nekam nepochodite. Jo, svet je strasnej.
Kamča0101

XXX.XXX.168.34
Coudas
napsal(a):
Jeste k tomu prevozu kone. Prevazela jej ona pritelkyne ustajivatele, jestli jsem to pochopila. Pokud neni prepravce, tzn. ma povoleni prevravce zvirat vydano KVS, a jen ma vozik a auto a vozi kone, ohledne zraneni si na ni nic nevezmete, a do urcite vzdalenosti kone vozit muze kdokoliv, takze asi ani s nejakym udanim nekam nepochodite. Jo, svet je strasnej.
Koně převážel certifikovaný přepravce ve společnosti oné přítelkyně. Pochybení neuznala, a ještě chtěla vymáhat škodu za vlek.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Kamča0101
napsal(a):
Koně převážel certifikovaný přepravce ve společnosti oné přítelkyně. Pochybení neuznala, a ještě chtěla vymáhat škodu za vlek.
Pak by na toto mel byt pojisten.
Kamča0101

XXX.XXX.168.34
Já se omlouvám, ono to totiž strašně zmatené je.
Původní majitel, chovatel, říkejme mu p. A., nabídl koně do pronájmu s pozdějším odkupem, nutno dodat že je to starší, důvěřivý pán. O koně měla zájem slečna ze stáje, a přítelkyně ustajovatele se začala aktivně angažovat, a panu A. zavolala a domluvila se. Protože slečna co měla o koně zájem má nemocné dítě, dohodly se s přítelkyní ustajovatele, že pro koně dojede ona s přepravcem, a rovnou jí dala peníze na první splátku.Smlouvu podepsala přítelkyně ustajovatele na sebe. Koně naložily, peníze nepředali, někam záhadně zmizeli. Pan A. je varoval, že kůň není na přepravu úplně jednoduchý, ony jej bez přispaly pastou, kůň se po cestě fatálně zranil, a slečna co jej chtěla, začala platit léčbu. Smlouva o ustájení byla na ní, a od přítelkyně ustajovatele jí bylo řečeno, že pokud koně vyléčí, ustoupí od ceny, kterou požadoval a nechá jí ho. Což samozřejmě nebyla pravda.
Slečna nějakou dobu vše platila, ale později se začala zajímat a chtěla kontakt na pana A. a vědět, co a jak, toto jí umožněno nebylo a tak ze stáje odešla a řekla, ať koně vrátí, popřípadě prodají. Dluh na ustájení byl za tři měsíce, přestože byli domluveni, že je možnost si to odpracovat, což slečna učinila, najednou po ní ale peníze za ustájení chtěli.
My přišli později, kůň nám byl nabídnut k prodeji s tím, že majitel koně byla ona slečna která o prodeji ví, a my koně odkoupili, později se ale odehrála aféra s přepisem, kdy jsme zjistili, že kůň, kterého živíme, platíme a snažíme se léčit, není náš, ale pana A. který čeká na slibované peníze, snaží se přítelkyni ustajovatele kontaktovat a již řeší vše právní cestou.
Koně zpět nechtěl, protože po úraze již nemá žádnou hodnotu.
Později jsme zkontaktovali onu slečnu, která nám řekla svou verzi a dodala i určité podklady, tudíž pravda o jejím tvrzení byla nezpochybnitelná.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.121.18
Muzu se zeptat co se koni pri preprave stalo ze je to fatalni a jake ma chudak nasledky? Asi bych kontaktovala puvodniho majitele domluvila se s nim at skodu vymaha po nich, cili puvodni cenu kone plus lecbu treba. To muzete ve spojitosti s nima kone jestlize je bez hodnoty nechal prepsat na vas pripadne prodal za opravdu symbolicke penize.
Kamča0101

XXX.XXX.168.34
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Muzu se zeptat co se koni pri preprave stalo ze je to fatalni a jake ma chudak nasledky? Asi bych kontaktovala puvodniho majitele domluvila se s nim at skodu vymaha po nich, cili puvodni cenu kone plus lecbu treba. To muzete ve spojitosti s nima kone jestlize je bez hodnoty nechal prepsat na vas pripadne prodal za opravdu symbolicke penize.
Poškození obou zadních končetin, díky bohu se nepřeťal nerv, ovšem při neprofesionální léčbě vzniklo velké množství přerostlé granulační tkáně, velká část je již zvazivovatělá, veterinář se brání ořezu, že je to velký risk a mladý kůň, co má život před sebou by mohl do smrti nohu tahat. Z jedné nohy se stala noha téměř sloní.
Ano, jinak asi máte pravdu, nejrozumnější řešení, přetrpět to, že cenu koně kterou jsem jim zaplatila, jsem vlastně vyhodila z okna, a koně odkoupit takto. Bohužel jsem si měla více ověřovat, nenapadlo mně to, každopádně super poučení do budoucna.
Takže ustajovatelka má smlouvu s majitelem koně (panem A.) o bezplatném pronájmu a případném odkupu.
Slečna měla platit výdaje na koně (ustájení, neplánovaně i léčbu). Platit přestala, smlouvu s majitelem koně o ničem neměla. Měla nějaký smluvní vztah s ustajovatelkou, které odevzdala splátku čeho? (kupní části koně? ustájení?) A následně to nechala být a platit přestala vše.
Ustajovatelce zůstal ve stáji cizí zraněný kůň, kterého prodala vám, i když nebyla majitelem. Majitel koně zpět nechce. Záleží, co mají ve smlouvě o pronájmu mezi sebou ohledně škody za zvířeti.
Ustajovatelka inkasovala nějaké peníze od slečny, majiteli nedala nikdy nic, inkasovala i od vás.
Takže dluží za koně majiteli (škodu na zdraví koně by měla asi ona řešit s dopravcem), vás podvedla, dluží tedy i vám. A komu co dluží či nedluží slečna je otázka dohody mezi ní a ustajovatelkou.
Rozumím tomu dobře?
EDIT: Teď čtu příspěvek nade mnou. Kolik jste tedy zaplatila? Protože u vás o podvod šlo, může to být i trestný čin, ne?
neverend

XXX.XXX.231.71
Zase a opět někdo někomu něco věřil.🙂 Toť celý problém. Vše ostatní už se teď bude těžko dokazovat a natož vymáhat. Varování pro příště zní: Věřit můžete svému psovi,nikoli však lidem.🙁
Kamča0101

XXX.XXX.168.34
Dotaz
napsal(a):
Takže ustajovatelka má smlouvu s majitelem koně (panem A.) o bezplatném pronájmu a případném odkupu.
Slečna měla platit výdaje na koně (ustájení, neplánovaně i léčbu). Platit přestala, smlouvu s majitelem koně o ničem neměla. Měla nějaký smluvní vztah s ustajovatelkou, které odevzdala splátku čeho? (kupní části koně? ustájení?) A následně to nechala být a platit přestala vše.
Ustajovatelce zůstal ve stáji cizí zraněný kůň, kterého prodala vám, i když nebyla majitelem. Majitel koně zpět nechce. Záleží, co mají ve smlouvě o pronájmu mezi sebou ohledně škody za zvířeti.
Ustajovatelka inkasovala nějaké peníze od slečny, majiteli nedala nikdy nic, inkasovala i od vás.
Takže dluží za koně majiteli (škodu na zdraví koně by měla asi ona řešit s dopravcem), vás podvedla, dluží tedy i vám. A komu co dluží či nedluží slečna je otázka dohody mezi ní a ustajovatelkou.
Rozumím tomu dobře?
EDIT: Teď čtu příspěvek nade mnou. Kolik jste tedy zaplatila? Protože u vás o podvod šlo, může to být i trestný čin, ne?
Jednalo se o pronájem s odkupem na splátky, první měla být zaplacena měsíc po odkupu koně, slečna měla vždy všechno platit ustajovatelce, což plnila a ustajovatelka měla peníze přeposlat panu A., to se již ale neuskutečnilo.
Slečna si myslela, že ustajovatelka je kamarádka, papíry na nic neměly samozřejmě, ustajovatelka ji prostě okrást plánovala. Má jen snad v konverzacích od ustajovatelky potvrzené, že ji dala nějaké peníze ale nevím jak moc to je průkazné.
Já zaplatila přes 5000,- což už by měl být trestný čin, mám za to?
Kamča0101
napsal(a):
Jednalo se o pronájem s odkupem na splátky, první měla být zaplacena měsíc po odkupu koně, slečna měla vždy všechno platit ustajovatelce, což plnila a ustajovatelka měla peníze přeposlat panu A., to se již ale neuskutečnilo.
Slečna si myslela, že ustajovatelka je kamarádka, papíry na nic neměly samozřejmě, ustajovatelka ji prostě okrást plánovala. Má jen snad v konverzacích od ustajovatelky potvrzené, že ji dala nějaké peníze ale nevím jak moc to je průkazné.
Já zaplatila přes 5000,- což už by měl být trestný čin, mám za to?
Pokud podepsala smlouvu s majitelem ustajovatelka, měla mu peníze dát ustajovatelka. Slečna, předpokládám, v jejich vzájemné smlouvě uvedena není, nemůže tedy majitel po ní nic vymáhat, ne? Za předpokladu, že s majitelem neměla nějakou svou ústní dohodu.
Nahoře píšete, že jste zaplatila desítky tisíc, to podle mě trestný čin už je. Já bych nad tím rukou nemávla. Spojila bych se s ostatními, podělíte se o právníka. Když nic neuděláte, akorát umožníte těm lidem beztrestně podvádět dál.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Pan tedy predal kone na smlouvu uzavrenou mezi jim a ustajovatelkou, bez toho aniz by obdrzel nejake penize, zalohu, cokoliv. Za mme prvni chyba. Pro mme to zbamena, ze kun byl predan ustajovatelce, tedy ona je "vlastnikem". Ze kamaradka predala penize bez potvrzeni a navic asi ani nevidela smlouvu na kone, kdy mel byt tedy smluvni vztah mezi panem A. a Vasi kamaradkou na one smlouve uveden, chyba dve. Pak tedy existuje smlouva mezi kamaradkou a ustajovatelkou o ustajeni onoho kone, kde tedy kamaradka ma platit ustajeni ustajivatelce. Nebo je z
to jinak? Za zraneni onoho kone muze certifikovany prepravce, dostal zaplaceno za prevoz, nestalo se, naklady za veterinarni lecbu jdou za nim. Ve zbytku uz se ztracim. Protoze pokud je smlouva mezi panem A a ustajovatelkou uzavrena na ni, za mne je majitelem kone ustajovatelka, tudiz Vam jej mohla prodat.
Ještě poznámka.
Když vy na policii hlásíte, že vás někdo okradl, tak blbě řečeno se "soudí stát s dotyčným" - jde o trest. Škodu pak můžete vymáhat v občansko-právním sporu.
Když to převedu na svůj případ - ukradli mi telefon. Nahlásila jsem to na policii. Vyšetřili. Pozvali mě k soudu, kde jsem zopakovala, co na policii. Soud rozhodl o vině dotyčného. To vše mne nestálo nic, jen čas.
Pak bych měla vést sama spor s dotyčným o finanční náhradu. Vzhledem k ceně telefonu, nezletilosti pachatele a cen právních služeb to pro mne nemělo význam. U vás by to cenu ale mělo, když jde o desítky tisíc.
Já zažila něco podobného. Poté, co majitelé za koně přestali platit, začal ustajovatel koně používat do jezdeckého kroužku. Kobyle je 20 let, má problémy s nohama a občas kulhá. Nicméně jelikož je dopredna je u dětí velice oblíbená a jezdí 3-6x denně.
A pořádání kroužku v této stáji je taky bez jakýchkoliv oprávnění. Bezpečnost se mic neřeší. Ještě před rokem a půl jsem zažila, že trenér povolil jet 13 a 11 let starým holkam jet bez sedel a jen na ohlavakach na vyjížďku. Bez helem, vest, samotné bez dospělého.
Daniela Lipová
napsal(a):
Já zažila něco podobného. Poté, co majitelé za koně přestali platit, začal ustajovatel koně používat do jezdeckého kroužku. Kobyle je 20 let, má problémy s nohama a občas kulhá. Nicméně jelikož je dopredna je u dětí velice oblíbená a jezdí 3-6x denně.
A pořádání kroužku v této stáji je taky bez jakýchkoliv oprávnění. Bezpečnost se mic neřeší. Ještě před rokem a půl jsem zažila, že trenér povolil jet 13 a 11 let starým holkam jet bez sedel a jen na ohlavakach na vyjížďku. Bez helem, vest, samotné bez dospělého.
Jméno stáje?
Pokud si za svým tvrzením stojíte. Nebo fotečky. Děvčata se určitě pochlubila na sociálních sítích.
3 - 6 x DENNĚ ?

Coudas
napsal(a):
Pan tedy predal kone na smlouvu uzavrenou mezi jim a ustajovatelkou, bez toho aniz by obdrzel nejake penize, zalohu, cokoliv. Za mme prvni chyba. Pro mme to zbamena, ze kun byl predan ustajovatelce, tedy ona je "vlastnikem". Ze kamaradka predala penize bez potvrzeni a navic asi ani nevidela smlouvu na kone, kdy mel byt tedy smluvni vztah mezi panem A. a Vasi kamaradkou na one smlouve uveden, chyba dve. Pak tedy existuje smlouva mezi kamaradkou a ustajovatelkou o ustajeni onoho kone, kde tedy kamaradka ma platit ustajeni ustajivatelce. Nebo je z
to jinak? Za zraneni onoho kone muze certifikovany prepravce, dostal zaplaceno za prevoz, nestalo se, naklady za veterinarni lecbu jdou za nim. Ve zbytku uz se ztracim. Protoze pokud je smlouva mezi panem A a ustajovatelkou uzavrena na ni, za mne je majitelem kone ustajovatelka, tudiz Vam jej mohla prodat.
Pan A. měl smlouvu o pronájmu koně (- jak jsem pochopila, zřejmě během splácení, do splacení celé částky za koně) s přítelkyní ustajovatele. Tato paní tedy není ustajovatelka. Soudím, že pokud kůň propadl za neplacení ustájení, propadl ustajovateli.
Smlouva o ustájení koně je mezi "slečnou" (to asi není kamarádka zadavatelky, byla kontaktována, co jsem pochopila, pouze kvůli informacím o stavu věci) a ustajovatelem. "Slečna" platila i další náklady na koně, přestože ji ke koni nevázal zřejmě žádný právní vztah.
V tuhle chvíli podle mého "slečna" stojí trochu mimo příběh, kromě smlouvy o ustájení s ustajovatelem vlastně není nikomu nic dlužná, tedy záleží na znění smlouvy o ustájení. Pokud smlouvu o ustájení prostě vypověděla s tím, že dále koně využívat nebude, přechází automaticky povinnost se o koně postarat zpátky na majitele. Kterým je buď do splacení koně pan A. a nebo tedy přítelkyně ustajovatele (pokud tak stojí smlouva o pronájmu/prodeji).
Koně si nakonec přivlastnil ustajovatel, u kterého se kůň "prožral", takže o něj přišel buď pan A. nebo přítelkyně ustajovatele (a je otázka, za legálně). A následně ustajovatel prodal koně naší tazatelce.
Tak jsem to pochopila já.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Ja to pochopila uplne jinak, ale to je jedno, protoze na nic nejsou smlouvy, nevim kdo je kdo, na pana A asi neexistuje kontakt, protoze ho kdosi nevyda a jedna se o jakesi cachry s konem mezi nekolika lidma. Coz je v konacke praxi bezna vec. Pokud zadavatelce vznikla nejaka skoda, at se obrati na pravnika s dostupnymi podklady a resi to s nim.

To je asi nejlepší řešení, právník bude tušit, co lze vůbec vymoci a po kom, i když tady se obávám, že to bude na delší lokte.... Nicméně jako lušťovka na dlouhé zimní večery a zprostředkované poučení pro jiné koupěchtivé lidi je to rozhodně výborný příspěvek!
Coudas

XXX.XXX.87.254
Tak osoby a obsazeni jsou celkem jasny, zadavatelka koupila jakehosi kone od pritelkyne ustajovatele, ktereho pritelkyne ustajovatele nejakym zpusobem nabyla od slecny, ktera si jej chtela koupit od pana A. To jsou ctyri lidi. Jeste je tam prepravce, ktetej kone zrakvil, a ustajovatel s kamerama, ale ten nema s konem patrne nic spolecneho. Takze pet angazovanych osob. Zahadou je jen, kdo ma na co smlouvu, kdo komu co platil a pro mne je zahada pointa zalozeneho prispevku, protoze je uplne o necem jinem, nez vyusteni.
Coudas

XXX.XXX.87.254
sisi58
napsal(a):
A kdo shrábl pojistku za zrakveného koně? Předpokládám, že přepravce byl pojištěn a zřejmě vinen.
Prepravce relativne pojisten bejt nemusel. Ja jsem taky certifikovany prepravce, mam papiry, ale komercne to neprovozuji, tak jsem se ani nepojistovala.
sisi58
napsal(a):
Jméno stáje?
Pokud si za svým tvrzením stojíte. Nebo fotečky. Děvčata se určitě pochlubila na sociálních sítích.
3 - 6 x DENNĚ ?
Jméno stáje psát nebudu. Ty holky nijak extra neznám, jen jsem se s nima občas pozdravila a jestli mají fotky někde nevím.
Ale ano, koně tam jezdili opravdu strašně moc. Běžně se stávalo, že na konci školního roku před začátkem krátkého volna pro koně byli z 8 koní pojizdni tak 3. Pár let poté, co jsem stáj opustila se to sice mírně zlepšilo (koně jezdili cca 1-4x denně). Bohužel, teď tam začaly tábory a když je na táboru 20 dětí na 8 koní, každé jezdí 2x denně a po táborech se ještě dávají jezdecké lekce pro veřejnost....
Kontrola tam už na udání byla, ale žádnou pokutu neulozila a vyloženě problém s ničím neměla. Nejspíš to majitel nějak okecal.
Kamča0101
napsal(a):
Je to celé ujeté
Slečna s nemocným děckem nutně musí mít koně.Přitom není schopná si ho ani vyzvednout.Proč tak nahonem?
Jakási přítelkyně ustajovatele je zároveň i kámoškou důvěřivé, penězmi oplývající, slečny.Která je tak důvěřivá,že dá peníze a sedí si doma.
Další zoufalá figurka je pan A. ,co klidně a ochotně dovolí odvézt pryč svého mladého a zdravého koně .Aniž by věděl komu půjde a aniž dostal peníze.
Dopravce,údajně ofiko certifikovaný,který při přepravě koně zrakví ,ale dál už z něj nikdo nic nedostane. Snažil se někdo? Když ten kůň není ničí?
Dál tam figuruje bohatá slečna,co se jí děcko uzdravilo a dál platí nějakému ustajovateli.
Ona platí léčbu a následně i odpracovává pobyt, zraněnému koni.Ke kterému nemá žádnou smlouvu,doklad ani nic ,proč by snad za něj cokoli platit měla
Když bohatá slečna pracovat přestane a spolek opustí ,ustajovatelova přítelkyně bystře přešoupne platby na zadavatelku.
Zadavatelka taky platí,a platí ,aniž by měla cokoli smluvně podloženo .Protože se zamiluje do koníčka. Nemocného
Mezi tím někde čeká pan A,který už nemá koně a ještě nemá ani peníze
A když zadavatelce dojde,že by vlastně nějaké ty dokumenty mít měla ,když už platí do věci se vloží, doteď neaktivní ustajovatel, osobně
Zúčastnění jsou dospělí a svéprávní lidé ,předpokládám
Tak mi to celé připadá jako "kdo chce kam " .....
koně
napsal(a):
Je to celé ujeté
Slečna s nemocným děckem nutně musí mít koně.Přitom není schopná si ho ani vyzvednout.Proč tak nahonem?
Jakási přítelkyně ustajovatele je zároveň i kámoškou důvěřivé, penězmi oplývající, slečny.Která je tak důvěřivá,že dá peníze a sedí si doma.
Další zoufalá figurka je pan A. ,co klidně a ochotně dovolí odvézt pryč svého mladého a zdravého koně .Aniž by věděl komu půjde a aniž dostal peníze.
Dopravce,údajně ofiko certifikovaný,který při přepravě koně zrakví ,ale dál už z něj nikdo nic nedostane. Snažil se někdo? Když ten kůň není ničí?
Dál tam figuruje bohatá slečna,co se jí děcko uzdravilo a dál platí nějakému ustajovateli.
Ona platí léčbu a následně i odpracovává pobyt, zraněnému koni.Ke kterému nemá žádnou smlouvu,doklad ani nic ,proč by snad za něj cokoli platit měla
Když bohatá slečna pracovat přestane a spolek opustí ,ustajovatelova přítelkyně bystře přešoupne platby na zadavatelku.
Zadavatelka taky platí,a platí ,aniž by měla cokoli smluvně podloženo .Protože se zamiluje do koníčka. Nemocného
Mezi tím někde čeká pan A,který už nemá koně a ještě nemá ani peníze
A když zadavatelce dojde,že by vlastně nějaké ty dokumenty mít měla ,když už platí do věci se vloží, doteď neaktivní ustajovatel, osobně
Zúčastnění jsou dospělí a svéprávní lidé ,předpokládám
Tak mi to celé připadá jako "kdo chce kam " .....
Když se to tak shrne, tak je to jako telenovela, to máte pravdu. :)
neverend

XXX.XXX.213.247
Tak to už jsme asi tři komu to připadá nějaké moc zamotané.🙂 Ono sice to co jsem zažil u koní se fakt jinde asi nezažije, ale tohle je zřejmě i na "koňáky" moc.😀 A že jinak fakt umí moooc.😀