Petius

XXX.XXX.20.29
Zdravím,
prosím, máme pozemek bez elektriky a vody. V průběhu roku bychom ho chtěli připravit tak, abychom tam mohli přivézt tři naše koně.
V dohledné době nebude možné elektriku ani vodu zavézt. Zajímali by mě tedy široké zkušenosti lidí, nějaké vychytávky, které jste za dobu svého fungování ve stejných podmínkách ověřili a jeví se Vám jako dobré.
Dům máme cca 200m od pozemku. Přístupová lesní cesta, autem v létě v pohodě, v zimě horší.
Zajímá mě především svícení v zimě, kdy je brzy tma, elektrický ohradník, dovážení vody, zamrzání vody. Nějaká doporučení ?
No nevím, vím jaká to je hokna když pozemek vodu i elektřinu má. Zvlášť v zimě. Nešla bych do toho. V zimě z vás budou otroci vozící 3x denně vodu. A vet šijící koně s čelovkou na hlavě taky žádná hitparáda.
Elektrocentrálu.
Na vodu nádrže, čerpadla, ale v zimě stejně budete muset vozit. Takže barely které utáhnete v rukou, což je tak max 25litrů, abyste je natáhla z místa A do místa B, vozík na čem to budete vozit a auto s koulí.
Myslím, že nikto kto chová kone dlhšiu dobu by už do tohto nešiel :)
Možno tak v lete ako letný výbeh si to viem predstaviť, ale jedine s tým, že v prípade potreby mám kde kone presťahovať . V zime to bude masaker, môj život pri koňoch začal až keď sme spravili vyhrievanú napájačku a elektrinu na všetkých miestach ktoré v zime potrebujem mať osvetlené, dovtedy to bola otročina.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Máme koně 15 let na pozemku bez elektřiny a vody - 24/7 s přístřeškem. V současnosti pět kousků :-)
Čím dál mírnější zimy nám nahrávají - pro napájení svádíme vodu ze střechy přístřešku do panelákových van, které jsou v kaskádě, takže je přepad z jedné do druhé. Pokud je vody hodně, přelejeme kýblem nebo čerpadlem (elektrocentrála na benzin) do sudů, kde voda vydrží i v létě třeba měsíc (zakrytá). Pokud mrzne, dovážíme teplou vodu z paneláku 500 metrů na ručním vozíku - 50 litrů 2x denně, pokud je potřeba (a skutečně nemáme cestu po rovince, navíc pokud je sníh, musíme prohazovat asi 150 m cesty - ne, na saních ani bobech se to vozit nedá). Tuhle ani předchozí zimu extra potřeba teplé vody nebylo. Vody bylo dost, a tak se vozila teplá v podstatě jen na temperování té, která už ve výběhu byla - opět jen pokud hrozily teploty výrazněji pod nulou. V objemu té vany (+/- 150 litrů) se i při teplotě -5 vytvoří krusta, ve které jsou koně schopní udržovat otvor pro napájení. Tímto otvorem v ledu následně i my doléváme teplou vodu, a zbylý ledový pokryv na hladině pomáhá udržovat temperovanou vodu pod ním - jako iglú
Koním bohatě stačí se napít 2x denně, pokud jsou na to zvyklí. Nesmí to být šok, aby ze dne na den na seně nebyla v zimě voda půl dne. Ale když je to závislé na počasí, zpravidla to nebývá problém - teploty neskáčou tak rychle, a většinou trvá několik dní postupného zamrzání (a tedy snižujícího se přístupu k vodě), než jsou koně skutečně třeba už tři hodiny po našem odchodu bez vody.
Svítidla pro místování za tmy v zimě (vlastně z jiného důvodu jsme nepořizovali, dříve jsme místovali s baterkou a nebo taky jen jednou denně, a taky to šlo) jsme pořídili LED, napojili na autobaterii, ze které je napájený v létě i ohradník. Autobaterii udržuje při životě (a v létě zvládne i plnohodnotně dobíjet) malý fotovoltaický panel na střeše přístřešku. Máme vždy někde náhradní autobaterii, když zejm. v zimě je potřeba tu provozní vzít do paneláku dobít. A nebo vydržíme ty dva dny zase s baterkou :-)
Naštěstí (ťuk ťuk) se nám akutní vet. zákroky v zimě (vlastně všeobecně ) vyhýbají. A mám pro takový případ domluvu se známou, která má kamennou stáj, že by bylo možno provést u ní. Ale vzhledem k tomu, že máme celkem standardní boxy v tom přístřešku, hádám, že největší problém by byl osvětlení, a to už z domova klidně přivezu stolní lampičku a ďobnu do té centrály
Závěrem - když si to dobře zmenežujete, jde to. Ale řeknu vám, že tenhle systém jsme budovali celkem asi 10 let, každý rok jsme přicházeli na novou vychytávku. Začínali jsme na dvou koních, kde chyby nebyly tak bolestné.....
Jo, ještě ke skladování sena - doporučuji, pokud nemáte možnost vozit odněkud ze stodoly od zemědělce, pořídit pod seno palety, a na seno tuhou plachtu - bylo tady k tomu také téma, nám vyhovují autoplachty, ale jiným se osvědčily jiné vychytávky, tak na to jukněte. Zjistěte si, jaké jsou poměry na místě pro zakládání hnojiště - zda nebudete náhodou muset hnůj pravidelně vyvážet, pak je potřeba zjistit, kam by to bylo možné. Je také možné, že si budete muset pořídit (a udržovat v tech. způsobilém stavu) vlastní valník na hnůj. Pokud ale můžete založit hnojiště (ukládat biologický odpad) na pozemku, budete to mít asi nejlepší, a následně třeba po dvou letech, si můžete dotyčné hnojiště nechat rozmetat po části výběhu, čímž pohnojíte
Coudas

XXX.XXX.87.254
Jde to, ale budete proklinat den, kdy jste do toho sla 🙂. Bez elektriky to jde, to date vse na autobaterii, vcetne osvetleni. Momentalne jsem jiz jen bez elektriky, vodu mame pro kone ze zkruze (skruze) z drenu, na to napojenou napajecku s plovakem, a pro kravy rybnicek. U rybnicku jsem postavila boudicku na 1000 litrovou nadrz, nad nadrzi je ulozny prosturek pro autobaterii, ohradnik (fencee, moznost bud do site nebo na baterku), na strese 2 fotovoltaicke panely, jeden nam loni nestacil, a cerpadylko na baterku, kterym nadrz dopoustim. K nadrzi je pridelana napajecka s plovakem.
Vodu jsem drive dovazela 7 konim do 2 kalfasu ve dvou 50 litrovych barelech na kolecku z Kamiru ( vyklopne 250 litrove kolecko se dvema kolecky), ve snehu des. Kdyz bych to mela delat znova, poridila bych si dvounapravovy vozicek s voji, a jeste jednoho cloveka, co by tahal se mnou ( coz u mne nehrozi 🙂) 200 m od baraku to neni takovy dramo. Kazdopadne pevne nervy a spoustu fyzicke sily preji.
Mám už 8 let pozemek bez elektřiny.....a fungujeme a ani mi to nechybí...vše se dnes dá řešit solární energii a autobateriemi....ohradníky mám na autobaterie,máme dva zdroje,vždy na střídačku dobíjíme.Nemáme bůh ví jaký,normál autobaterku,jednu za 1500,- kč + nabíječka na autobaterie 500,- kč.Na každou tu baterku a zdroj máme postavenou takovou malou plechovou boudičku s dvířkama,aby bylo uloženo v suchu.Baterky pravidelně dobíjíme,nosíme tedy domů,za 8 hodin je úplně vybitá baterie nabitá(nabíjíme přes noc,kdy jsou zvířata zavřená v pevně oplocené části ohrady) a vydrží nabitá necelé 2 měsíce(samozřejmostí je hlídat to,aby někde neprobíjelo,tedy pravidelně podsekávat pod páskami,obcházet ohradu a kontrolovat popadané větvičky,listy,aby se nic nedotýkalo..v zimě sundavat sníh,námrazu - úplně pohodlně v pracovních rukavicích). Světla máme řešena solárně,vše LED..světlo před přístřeškem je větší s největším solárním panelem,pokryje velkou část plochy při rozsvícení.Vevnitř v přístřešku a v seníku mám solární žárovky.Je to skvělá věc.Koupila jsem sadu 6 LED žárovek s Wishe,cena asi 800 kč,životnost opravdu dlouhá..dodnes mi ještě 2 zbývají doma nové a nepoužité..je to žárovka se závěsem,takže na trám přiděláte hřebíček,zavěsíte,natáhnete kabel s malým solárním panýlkem ven na sluníčko a je to...paráda..
Co si ale nedovedu představit,je pozemek bez vody..do toho bych upřímně nešla...
My hned na začátku našli pramen vody,vykopali si malou ručně kopanou studničku a to nám koně napájelo..tahala jsem ručně v kýblech,ale vodu jsme měli..
Postupem času jsme našli další zdroj vody..+ 1000 l nádrž na dešťovou vodu,kterou svádí okap ze střechy přístřešku(musí být umístěna ve stínu,jinak se rychle kazí).Dnes máme 4 zdroje vlastní vody..studničku,pak jeden přepad,kam nám stéká voda z pramene,tu 1000l nádrž a od tohoto roku nově jsem našla další zdroj vody,takže jsme udělali jezírko na pití...pramen jsme svedli na pozemek,vykopali jezírko,položili folii a zvířata mají nonstop krásnou čistou studenou vodu,a já už nemusím nic tahat ručně..sami si přijdou,napijou se..Nedovedu si představit tahat vodu z domova...mám dva malý koníky a dvě kozy a vidím,kolik toho vypijou..v létě o dost víc,protože v těch vedrech je to pochopitelné,a tahat z domova tolik vody,by bylo nejen náročné fyzicky,ale i finančně při následném vyúčtovaní vody...
Jsme bez vody i elektřiny. Ale mám šikovného manžela. Baterie je dobíjená solárem a utáhne ohradník, osvětlení a základní nářadí (včetně zubařské brusky) bez potřeby jí měnit a dobíjet doma. Existuje převodník proudu, takže z baterie lze přepnout na normální síťovou zásuvku. Vodu vozíme v kostce 600l zhruba 1 týdně, benzínovým čerpadlem a hasičskou hadicí přečerpáme do kostky, co stojí ve výběhu (izolace polystyrénem). Do -5 stupňů v pohodě. Na větší mrazy máme přichystanou nezámrznou napáječku s vytápěním na vkládací patronu, do které se vkládají náhrobní svíčky dlouhohořící:). Do té se voda vozí v plastové nádrži v kufru auta. Jinak na autobaterii se přímo z auta dá napojit ten převodník a v případě vet zákroku máte rovnou proud jako doma ze zásuvky. Všechny dráty elektroinstalace jsou bezpečně v zemi v chráničce, zásuvky nepromokavé venkovní. Výkopové práce jdou tak rychle, jak rychle chcete mít koně doma:)
Udělali jsme to ve dvou (+jedno dítě za to, že jezdí a druhé nejezdící dostávalo výplatu), základní obsluha pro jednoho. Dimenzované pro auto Kia ceed s koulí a vlekem, 2 koně + poník.
Kdyby průser typu sněhová kalamita, herky umí tahat. Seno na zimu vždy v místě, kdyby se nám něco stalo, kdokoli uvolní koním přístup k balíku a dotočí vodu.
Namáhané plochy jsou přímo na hlínu vysypané jemným štěrkem, který se udusá a proroste i trávou.
Už bych neměnila ani za vytápěnou sedlovnu.
Užitkovou vodu ze střechy senníku.

Rif - prosím prosím dáte tip na tu nezámrznou napáječku s vložkou na svíčky (kde to pořídit)? To mě eminentně zajímá! Děkuji :-)
napsal(a):
Rif - prosím prosím dáte tip na tu nezámrznou napáječku s vložkou na svíčky (kde to pořídit)? To mě eminentně zajímá! Děkuji :-)
To nelze koupit, to je samo domo:)
Kalfas obložený polystyrenem a pěnou, na paletě, obloženo palubkami. Uvnitř vody i kovové patrony je systém dírek a přepážek, aby teplá a studená voda a vzduch proudili a teplo se zužitkovalo co nejvíc. Patrona je svářená z x dílů.

Rif Du Madon
napsal(a):
To nelze koupit, to je samo domo:)
Kalfas obložený polystyrenem a pěnou, na paletě, obloženo palubkami. Uvnitř vody i kovové patrony je systém dírek a přepážek, aby teplá a studená voda a vzduch proudili a teplo se zužitkovalo co nejvíc. Patrona je svářená z x dílů.
jo ták. Tak to nic pro nás. Na to je potřeba někdo, kdo umí a sváří :-D Tak holt dalších 15 let bez výhřevu (žádná tragedie, globální oteplování pomáhá :-)
napsal(a):
jo ták. Tak to nic pro nás. Na to je potřeba někdo, kdo umí a sváří :-D Tak holt dalších 15 let bez výhřevu (žádná tragedie, globální oteplování pomáhá :-)
Ve vedlejší vesnici jsem viděla ve výběhu takhle polystyrenem a palubkami izolovanou vanu, částečně zakrytou izolovaným víkem. Když se tam nalije teplá voda, asi to něco vydrží.

V zásadě tuhle funkci pak plní i ten led, o polystyrenu kolem vany jsme také uvažovali, ale zatím není nutný. Vlastně za mrazů byl spíš problém s dostatkem vody jako takové, než přímo se zamrzáním - tj. stejně jsme museli dvakrát denně těch 40-50 litrů zavážet. A když ji přivezeme teplou, tak jim to pár hodin vydrží, natož pod ledem. Fakt ale mrznout už moc nebude, a když, budou to spíš krátkodobé výkyvy.
Doby, kdy u nás na severu napadlo v říjnu, a roztálo v březnu, jsou ty tam.... Poslední taková zima byla kolem 2010...
Má to i své výhody (tyto), samozřejmě. Ale koupila jsem před dvěma lety sáně za koně, a vytáhly se asi 4x
Coudas

XXX.XXX.87.254
Nezamrzajici napajecka by se dala vyresit topnym kabelem take na autobaterii.
Kdyby byl zájem o domácí nezámrznou napáječku na topení svíčkou, přikládám foto návod.
A ještě cedule pro pejskaře a matky s dětmi a MŠ:)

pecka, to vyráběl někdo náramně šikovný
neverend

XXX.XXX.213.247
Rif Du Madon
napsal(a):
Jsme bez vody i elektřiny. Ale mám šikovného manžela. Baterie je dobíjená solárem a utáhne ohradník, osvětlení a základní nářadí (včetně zubařské brusky) bez potřeby jí měnit a dobíjet doma. Existuje převodník proudu, takže z baterie lze přepnout na normální síťovou zásuvku. Vodu vozíme v kostce 600l zhruba 1 týdně, benzínovým čerpadlem a hasičskou hadicí přečerpáme do kostky, co stojí ve výběhu (izolace polystyrénem). Do -5 stupňů v pohodě. Na větší mrazy máme přichystanou nezámrznou napáječku s vytápěním na vkládací patronu, do které se vkládají náhrobní svíčky dlouhohořící:). Do té se voda vozí v plastové nádrži v kufru auta. Jinak na autobaterii se přímo z auta dá napojit ten převodník a v případě vet zákroku máte rovnou proud jako doma ze zásuvky. Všechny dráty elektroinstalace jsou bezpečně v zemi v chráničce, zásuvky nepromokavé venkovní. Výkopové práce jdou tak rychle, jak rychle chcete mít koně doma:)
Udělali jsme to ve dvou (+jedno dítě za to, že jezdí a druhé nejezdící dostávalo výplatu), základní obsluha pro jednoho. Dimenzované pro auto Kia ceed s koulí a vlekem, 2 koně + poník.
Kdyby průser typu sněhová kalamita, herky umí tahat. Seno na zimu vždy v místě, kdyby se nám něco stalo, kdokoli uvolní koním přístup k balíku a dotočí vodu.
Namáhané plochy jsou přímo na hlínu vysypané jemným štěrkem, který se udusá a proroste i trávou.
Už bych neměnila ani za vytápěnou sedlovnu.
Užitkovou vodu ze střechy senníku.
Jako manžel fakt zasluhuje pochvalu před nastoupenou jednotkou.🙂 Tohle se kolikrát nevidí ani u "profíků" z oboru. Krásně přehledná instalace a ty poctivě zaizolované chráničky se vážně jen tak nevidí.🙂 Pěkná práce.

napsal(a):
pecka, to vyráběl někdo náramně šikovný
Ano, velmi šikovný manžel!
Přidávám upgrade před blížící se zimou. K nezámrzné napáječce přibyl zásobník na vodu, izolovaný, vytápěný hřbitovní svíčkou dlouhohořící :)
Kostka 600l na kovové konstrukci. Pícka s komínkem, do které se svíčka vkládá. 1 hřbitovní obyčejná 40W, když je zima veliká, zápálí se svíčky dvě. Lze odlejvat svíčky i doma o požadované velikosti a tloušťce knotu.
Obložení z palubek, střecha lino. Izolace polystyren. Zavírací větráky na dveřích.
Před zásobník se zaparkuje ta nezámrzná napáječka viz. nahoře. A určitě bude až do Vánoc 12 stupňů nad nulou:)
Rif Du Madon
napsal(a):
Přidávám upgrade před blížící se zimou. K nezámrzné napáječce přibyl zásobník na vodu, izolovaný, vytápěný hřbitovní svíčkou dlouhohořící :)
Kostka 600l na kovové konstrukci. Pícka s komínkem, do které se svíčka vkládá. 1 hřbitovní obyčejná 40W, když je zima veliká, zápálí se svíčky dvě. Lze odlejvat svíčky i doma o požadované velikosti a tloušťce knotu.
Obložení z palubek, střecha lino. Izolace polystyren. Zavírací větráky na dveřích.
Před zásobník se zaparkuje ta nezámrzná napáječka viz. nahoře. A určitě bude až do Vánoc 12 stupňů nad nulou:)
Když jsem si přečetla "hřbitovní svíce" a pak tam viděla nataženého toho nebožtíka, tak jsem se v první chvíli lekla, že si taháte práci i domů. :D Ale opět tleskám, vypadá to moc dobře.
Rif Du Madon
napsal(a):
Já jsem asi blbec,ale furt si nedovedu představit,jak to funguje Pod tu 1000 l nádrž jste udělali plechovou boudičku a v té zapálíte 2 svíčky? S nějakým průduchem pod tu nádrž,aby tam proudilo teplo? A na základě toho(a samozřejmě zavřeného a zaizolovaného prostoru) vám ta nádrž nezamrzne? Máme taky 1000 l nádrž na vodu,ale v zimě ji nepoužíváme,protože prostě zamrzne..takže bereme vodu ze studny a letos máme nově i jezírko..ale zaujal mě ten princip těch svíček,protože pracuji ve svíčkárně,takže svíček mám dost
Dotaz
napsal(a):
Když jsem si přečetla "hřbitovní svíce" a pak tam viděla nataženého toho nebožtíka, tak jsem se v první chvíli lekla, že si taháte práci i domů. :D Ale opět tleskám, vypadá to moc dobře.
Říkali, že home office...ne?
Nápad se svícemi vznikl na základě slovenské tradice o dušičkách chodit po hřbitovech a rozsvicovat svíce. Je to tam opravdu masová záležitost. Tak mi to utkvělo a osvítilo mě, když manžel dělal pokusy s výhřevem na petrolej. Ten se ukázal jako špatně regulovatelný a drahý. Svíce jsou jednoduché a celkem výhodné. V rámci profesního postižení jsem zkoušela využít i odpadový parafín z labáku, ale obsahuje etanol z odparafínování a hořelo to jako fakle:)
Dotaz
napsal(a):
Můžu se ještě zeptat, kolik v té budce ta svíčka udělá teplotu - měřila jste?
Změříme v zimě za provozu, teploměr je už koupený. Ale celkem to má grády. Loni jsme topili pouze provizorně v pícce z cihel a bedna byla přikrytá jen plachtou a bylo tam krásně teplíčko. Ta konstrukce boudičky na svíčku je napojená na dlouhý komínek vedený uvnitř krabice, tak se to teplo akumuluje i v kovové konstrukci.
canka
napsal(a):
Já jsem asi blbec,ale furt si nedovedu představit,jak to funguje Pod tu 1000 l nádrž jste udělali plechovou boudičku a v té zapálíte 2 svíčky? S nějakým průduchem pod tu nádrž,aby tam proudilo teplo? A na základě toho(a samozřejmě zavřeného a zaizolovaného prostoru) vám ta nádrž nezamrzne? Máme taky 1000 l nádrž na vodu,ale v zimě ji nepoužíváme,protože prostě zamrzne..takže bereme vodu ze studny a letos máme nově i jezírko..ale zaujal mě ten princip těch svíček,protože pracuji ve svíčkárně,takže svíček mám dost
Pracujete ve svíčkárně? No to je bomba. Svíčka má neuvěřitelnou výhřevnost.
Naše nádrž je 600l. I když by ta svíčka hořela pod nádrží jen přikrytá plachtou, udělá takové teplo, že nezamrzne kohoutek na bedně. Ta kovová pícka je akumulátor tepla a hlavně bezpečnostní prvek.
Rif Du Madon
napsal(a):
Pracujete ve svíčkárně? No to je bomba. Svíčka má neuvěřitelnou výhřevnost.
Naše nádrž je 600l. I když by ta svíčka hořela pod nádrží jen přikrytá plachtou, udělá takové teplo, že nezamrzne kohoutek na bedně. Ta kovová pícka je akumulátor tepla a hlavně bezpečnostní prvek.
Ano,je to voňavá práce Jestli máte ráda svíčky Yankee Candle,tak to je ono
Ale právě proto,že vím,co svíčka dokáže..nemáte strach to tam nechat plápolat?Náhoda je blbec..já mám tu nádrž hned vedle seníku,protože tam stéká voda ze střechy přístřešku okapem a tam bych se asi bála vymyslet něco se svíčkou Musela bych to také nějak uzavřít,jako vy...
Jen tak postavit. Stejně jako svíčku na hrob do takové te boudičky. Spodek moc teplý není. Maximum tepla je v hrotu plamene svíčky.
Seník je daleko od vodárny, bylo to už v základu plánu výběhu. Svíčka vždy schovaná, aby tam nic nepřilítlo ani nevlezlo.
Pro představu výkonu velké svíčky, při -5 venku měla voda v napáječce 10 stupňů.
Teploty v krabici s kostkou doplním za ostrého provozu v mrazech.
Rif Du Madon
napsal(a):
Jen tak postavit. Stejně jako svíčku na hrob do takové te boudičky. Spodek moc teplý není. Maximum tepla je v hrotu plamene svíčky.
Seník je daleko od vodárny, bylo to už v základu plánu výběhu. Svíčka vždy schovaná, aby tam nic nepřilítlo ani nevlezlo.
Pro představu výkonu velké svíčky, při -5 venku měla voda v napáječce 10 stupňů.
Teploty v krabici s kostkou doplním za ostrého provozu v mrazech.
Čistě ze zvědavosti, proč nebylo možné na pozemek dovést elektřinu a vykopat studnu?
kallisto
napsal(a):
Čistě ze zvědavosti, proč nebylo možné na pozemek dovést elektřinu a vykopat studnu?
Pozemek máme pronajatý a investovat do nepřenositelné infrastruktury už z podstaty věci nechceme. Navíc je uprostřed polí, 600m od vesnice. 1/2 je stará zavezená pískovna, tam studna nelze a na druhé polovině družstevníkům uprostřed pole vojtěšky taky díru vrtat nemůžeme.
Tak přidávám hodnoty po slavnostním uvedení vyhřívané napáječky do provozu:
- venkovní teplota -4 st
- teplota ve vodárně 7 st - vytápěno velkou svíčkou (650g / 40 Kč) - doba hoření 3,5 dne
- teplota v napáječce 12 st - vytápěno menší svíčkou (330g / 20 Kč) - doba hoření 2 dny
cena za jeden den topení - 22 Kč
Výkon topení lze zdvojnásobit zdvojením svíček.
Koně pijí mnohem víc, než je v zimě obvyklé.
Abych se nechlubila cizím peřím, výpočty a záznamy teplot, gramů atd. prováděl můj pečlivý a šikovný manžel, který ne a ne si tady udělat svůj účet a načuhuje přes můj:)

Tak to je veliká paráda!

♥
Horsana
napsal(a):
Keby som toto bola bývala vedela, môj život mohol byť úplne iný :D
Vždy keď vopchám prst do tej napájačky, lebo stále nemožem uveriť, že tá voda je fakt teplá, spomínám, ako som vymieňala vodu vo volnej maštali ako decko: vonku -10, -15, vytĺcť drevený kolík v koryte, vytiahnuť ho rukou a kus handry, ktorá to tesnila vyžmýchať. Áááá, úplne mi naskočila husacina. Čím je človek starší, tým viac potrebuje teplo. Viď debaty o rukaviciach, topánkách a teplých rajtkách. To čo stačilo v 10, 20, už v 30,40 nestačí. Nechám si navrhnúť od manžela vykurovanú rakvu, aby mi nebolo zima už nikdy:)

Rif Du Madon
napsal(a):
Vždy keď vopchám prst do tej napájačky, lebo stále nemožem uveriť, že tá voda je fakt teplá, spomínám, ako som vymieňala vodu vo volnej maštali ako decko: vonku -10, -15, vytĺcť drevený kolík v koryte, vytiahnuť ho rukou a kus handry, ktorá to tesnila vyžmýchať. Áááá, úplne mi naskočila husacina. Čím je človek starší, tým viac potrebuje teplo. Viď debaty o rukaviciach, topánkách a teplých rajtkách. To čo stačilo v 10, 20, už v 30,40 nestačí. Nechám si navrhnúť od manžela vykurovanú rakvu, aby mi nebolo zima už nikdy:)
To mi připomnělo. Kamarádka vyprávěla, jak s babičkou řešili umístění (jejího) hrobu na hřbitově. "Tam v tom koutě ne, tam je vlhko. Bolely by mě klouby."
Rif Du Madon
napsal(a):
Vykurovaná rakva :D
Mne zima nevadí, vekom, to je zaujímavé, ale teraz chodím napájať iba hucula, to donesiem luxusne autom až ku výbehu a servírujem.
Ale musí to byť s rozmočenými granulami, inak mladý pán nebude piť, fuuuj.