Ahoj, přátelé, mám 2 dotazy:
1) Pár měsíců jezdím na koni, jezdím na něm jen já. Od majitelky vím, že mu bylo dělané sedlo na míru, nikde žádné otlaky, bolavá záda, nic...chvíli jsem používala dostupnou dečku, nicméně jsem ji pak vyměnila za vlastní. Nutno podotknout, že je oproti původní slabší. Teď se objevily na obou stranách malá políčka s bílými chlupy. Myslíte, že sedlo přestalo sedět nebo je to zapařené tím, že dečka je slabší? Koně záda na dotyk nebolí nebo alespoň tak nereaguje, je to hobby lesokůň, který chodí tak 3 - 4y týdně. Přede mnou chodil každý den, ale také do lesa, nicméně asi makal víc, než teď...je to 11-ti letý chladnokrevník chovaný pastevně.
2) Začala jsem si všímat, že mu z obou nozder po práci vytéká čistě bílý nezapáchající sopl, a to i po krokové vyjížďce. Nicméně nijak nekašle, minimálně ve výběhu jsem ho neslyšela a pod sedlem je to opravdu občas. Je nutné hned volat veterináře nebo mám nejdříve použít nějakou "babskou radu"? Zkoušela jsem jitrocelový sirup, ale stále jsem nevypozorovala jeho zázračnost...
Díky za rady!
Jitrocelový sirup je na kašel. Ne na rýmu.
Jakékoliv neobvyklé dění na koni se má konzultovat s odborníkem. Sople s vetem, kulhání s ortopeden, kopyta s kopytářem.
Malé věci se léčí snadněji a rychleji, než když to necháte se zvětšit.
Se sedlem neporadím, ale ty sople řešte včas. Může být, že se koník při těch velkých výkyvech počasí nachladil.A léčení bude rychlé. Nebo má něco se zubem nebo něco s průduškami a nebo něco jiného. Ale to vám nikdo přes PC nepoví.
Stále padnoucí sedlo je něco z oblasti sci fi
Koně se průběžně mění.Rostou,tloustnou,nebo naopak hubnou,svaly se jim zvětšují a zmenšují ,sedlo za drahé peníze, samými odborníky napasované ,může do měsíce být zcela mimo mísu
Píšete ,že dřív pracoval víc a teď míň,a vy jste ještě k tomu změnila dečku.Myslím,že příčina bílého chlupu se nám rýsuje.Opadlá záda a tenčí dečka.
Výtok z nosu může být rýma, z rychlého střídání teplot .Ale taky nemusí .To by skutečně chtělo doktora
To je ten koníček, kterého chcete koupit? Nebo jste ho už koupila? Jako majitel si budete všímat a budete řešit spoustu věcí úplně jinak než jako spolujezdec Bílé fleky znamenají že sedlo už dlouho tlačí. Doufejte, že bude stačit sedlo přecpat a nebudete muset kupovat nové. Bílá nudle je pro mě vždycky špatné znamení. Sledujte jak kůň třeba po cvalu do kopce dýchá. Jestli dýchá krátce a rychle, po zátěži má křečovitě rozšířené nozdry, až je mu vidět růžovo-červené vevnitř, nebo jestli dokonce stahuje břicho. Je potřeba dát ho vyšetřit vetem, ale takovým, který umí dušné koně (koník nemusí být zatím dušný) a pokud bude nějaký nález tak vám bude koně opravdu léčit, ne jen tahat peníze. Pokud nastane ta nejhorší možnost a koník je dušný, tak přestěhovat na vzduch a omezit prach - seno, podestýlka, zvířený písek na jízdárně, plíseň na zdech, prach ve stáji, to všechno to zhoršuje.