Dobrý den, moc ráda bych věděla, jaké "cviky" mám dělat s mladým koněm, aby jsem si získala jeho důvěru a respekt, prostě aby si uvědomil, že já jsem vůdčí klisna, a on mně má poslouchat. Budu moc ráda, když mi napíšete, s čím bych měla začít, a jak pokračovat, kdy obsedat atd. Za všechny odpovědi do předu děkuji.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Otazka je prilis slozita a komplexni na jednoduchou a jasnou odpoved na internetu. Respekt a duveru neziskate jakymkoliv cvicenim, a nepotrebujete byt vudci klisna, ta se totiz predevsim stara o preziti stada. Pokud chcete zacit s mladym konem, poohlednete se v okoli po schopnem cloveku, ktery Vam pomuze. Spoustu veci totiz nelze popsat, musi se videt. Obsedani vseobecne mezi 3- 6 rokem, zacit tim, ze se svym konem budu co nejvice. Pokud nezna zakladni manipulaci, zvedani nohou, vodeni na voditku, klidne stani, zamerit se na toto.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Přesně jak jste si přečetla v tom tématu, které jste vytáhla z roku 2008: buďte pro něj spolehlivá, čitelná v pokynech a požadavcích (naučte se pracovat se svým tělem a s pomůckami i s hlasem), spravedlivá v posuzování koňových reakcí (trest za nepochopení je zrada, trest za snahu, která ovšem vedla k jinému výsledku, je zrada). Chovejte se v přítomnosti koně podle stále stejného programu, nebuďte náladová, aby kůň zvládal dobře předvídat vaše chování - pak budete důvěryhodná.
Důvěra je v podstatě vědomí, že druhý se bude chovat tak, jak se choval v minulosti, a jak na základě zkušenosti očekáváte. (i u lidí)
Respekt si získáte důsledností a přiměřenými požadavky, spravedlivým odměňováním a trestáním.
Jak bylo řečeno, respekt bez důvěry nezískáte. Důvěru bez respektu ovšem ano (= kůň vám vládne :-)
Výrazy jako "vůdčí kůň" nebo "vůdčí klisna" zapomeňte. Kůň není blbej. Vidí, že nejste kůň. Nebere vás jako koně :-)
Pokud nemáte zkušenosti a máte na výcvik sama mladého koně, pořiďte si, jak píše coudas, k sobě zkušenou osobu. Osobu, jejíž výsledky se vám líbí - osobou vychovaní koně fungují tak, jak byste si jednou přála, aby fungoval váš.