Krmná dávka pro koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.7.2020 09:39
nyny05

XXX.XXX.210.237

Dobrý den,

jdu sem s dotazem, čím nejlépe "nahradit" vojtěšku?
Mám sestavenou od vyzivarky KD pro kobylu 24 let (ustájena 24/7 + seno 3x denně, zátěž minimální). Problém je ten, že mám kobči dávat cca 700g vojtěšky ráno + 700g večer což se mi zdá dost a kobyla mi to prostě žrát nehodlá dostanu do ní max 600g za celý den. Celá KD zní takto ráno: 700g vojtěšky, 100g pšeničných otrub, 300g sójové vločky, 100g slunečnice, vitamíny perfect equi, pivovarské kvasnice. Večer: 700g vojtěšky, 100g pšeničných otrub, 300g sójové vločky, 300g extrudovany len, ostropestřec olej, vitamíny, pivovarky.
Na zchutnění ji do toho přidávám jablečné výlisky nebo sušenou mrkev.

Díky za každou radu! :)

18.7.2020 10:35
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

A krmíte to zamýchané a namočené? Jestli víte, že nežere právě tu vojtěšku, začněte s menším podílem vojtěšky a postupně ho zvyšujte. Nebo krmte na tři nebo na 4 krát.

18.7.2020 11:49
Arbora

XXX.XXX.212.24

Tak si zmenšite celú dávku na polovicu, alebo na 3/4.

18.7.2020 12:12
nyny05

XXX.XXX.210.237

Namacim a míchám, zkoušela jsem jednotlivé složky dát samostatně a právě k vojtesce jen cuchla a nechtěla, když ma vše zamíchane tak to docela ji, ale jak říkám moc toho do ni nedostanu. Zkoušela jsem postupně zvyšovat malé dávky, ale prostě celou dávku do ní nedám.

18.7.2020 13:09
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Jak je na tom s chrupem?
Hodně dobré jsou kopřivy, opravdu hodně bílkovin. Nyní je jich všude. Ale chce to pěkné, ne už odkvetlé s dřevnatým stonkem. Já jich jen tak nažnu a pohozené na seně nechám zavadnout do rána. Případně se dají i prohnat řezačkou, ale je to operace na víc. Když si navyknou, hezky žerou i zavadlé. Jen to nedávám nonstop, dělám v tom přestávky. přeci jen je to léčivka, tak to nepřehnat - jako doplněk je to super. I sušené v zimě.

18.7.2020 13:29
nyny05

XXX.XXX.210.237

Zubaře máme objednaného, jinak nikdy se zuby problém neměla, děkuji za tip, kopřivy vyzkouším :)

18.7.2020 18:10
Pipilota

XXX.XXX.46.93

No já jsem s tím chrupem myslela na to, že když mívají koně problém dostatečně se nažrat sena, tak vděčněji přijímají kaše v kyblíku. Tedy i tu vojtěšku, protože hlad je nejlepší kuchař ;-)
Někdy jde i o to, pohrát si s výslednou konzistencí. Např. moje kobyla nemá ráda vyloženě mokré ze kterého kape voda (když se to při namáčení řízků přepískne s vodou, ty ji nevytáhnou všechnu, tak to ještě zahustím trochou odrolu ze sena), jednoznačně dá přednost takové sušší rašelině. Zase stará co měla už vetché zuby (dožila přes třicet let) měla ráda v kyblíku vyloženě jako nápoj. No chce to zkoušet. Navíc jsou i různé kvality vojtěškových granulí, jak je to od různých výrobců. Některé koně fakt nemusí a od jiného výrobce si vezmou i suché granule jako pamlsek (když něco cvičím a nechci cpát jenom oves či chleba, tak dám do pamlskovníku i voňavé vojtěškové granule). Navíc hraje roli i čerstvost granulí.
Takže si s tím trochu pohrát.

18.7.2020 18:46
keira

XXX.XXX.190.108

Jak ty vojtěškové granule vypadají - jsou tmavé, lesklé a tvrdé nebo světlé, matné a drobivé? Ty druhé nám koně taky nechtěli žrát, a ty první v pohodě.

Už se v krmení moc neorientuju, tak snad nenapíšu blbost - napadá mě část vojtěšky nahradit slaďákem. Ale ten má tuším víc fosforu, takže by to chtělo stahnout otruby.

Skoro bych doufala, že by to mohla výživářka přepočítat, když to, co sestavila, kůň nežere.

18.7.2020 18:53
nyny05

XXX.XXX.210.237

Právě že granule jsou pěkné, vcelku, lesklé a voňavé 😏 ale stejně to žrát nebude.. taky mě to překvapuje, proč nám nedá něco jiného, pořád jen, že mám dávat dávku po malých dávkách, což jsem dělala x krát a žádný výsledek.. Proto jsem se ptala tady, jestli někdo neví.. Napadlo mě třeba i nějaké musli, ale nevím jestli po tom pribere tolik kolik potřebuje.. :/

18.7.2020 20:32
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

A je nějaký důvod, proč tam nemá oves? Naše koně by to bez ovsa nesežrali taky. Manžel má v sdílené péči seniorku 31 let, zubatou a ta mívá období, kdyby raději zdechla, než dožrat kýbl. Přidáváme jí ovesné vločky.
Jinak vojtěškové granule i ty co jsou kvalitní a hezky voní, jsou chuťově blá, chutnám vše, co dám koním.

18.7.2020 21:25
koně

XXX.XXX.174.63

Já mám zkušenost,že vojtěškové granule u nás nežere nikdo
Ani mokré,ani suché,ani míchané
Byly tmavé,lesklé,voňavé .Koně se znechuceni odvraceli.Krávy úplně pohrdly a ani králíci se jich nedotkli
Mě osobně se zdály nahořklé,vlastní ochutnávkou
Jedině vojtěšku ,zelenou,do té by šli. A senáž vojtěškovou ,taky berou.
Dejte oves ,nebo ty vločky.
Nebo k těm všem složkám přisypte ještě nějaký šrot ,ať má Bábi radost.
Taky by šly nějaké granule,kde je vojtěška v podílu mezi slaďákem a slupkami od jablek ,výlisky z hroznů a bůhví čím ještě.Tam jí ani naši neodhalí

18.7.2020 21:34
Artemisia

XXX.XXX.97.126

Pokud vám kobyla nechce žrát vojtěšku ve formě granulí, zkuste vojtěškovou řezanku. Naší kobyle jede naprosto bez problémů. Je teda pravda, že ji má ve směsi s ovsem.

18.7.2020 21:37
kallisto

XXX.XXX.135.19

A co polít to nějakou mňamkou, melasa nebo olej,
Mě zchutňovaly ještě sušené pivovarské kvasnice. Zlepšují chutnost a příjmání krmiva.
Jo teď čtu že je tam máte.

19.7.2020 07:22
nyny05

XXX.XXX.39.197

Olej má z ostropestřce a kvasnice dáváme.
Oves nemá z toho důvodu, že obsahuje pouze rychlou energii ve formě škrobu a jelikož má zátěž minimální, není schopna tu energii využít a pak dělá bordel.

19.7.2020 07:39
dsj

XXX.XXX.255.137

A nemáte možnost granulovanou vojtěšku nahradit obyčejnou? Moji koně se nad granulovanou také ofrňují, ale v zimě dostávají trochu vojtěšky k obyč. senu a tu baští rádi.

19.7.2020 17:14
deauville

XXX.XXX.46.69

Tak popravdě mě se ta krmná dávka zdá dost složitě sestavená, resp. ze zbytečně mnoha surovin - kdyby mi tohle někdo spočítal, raději bych krmila granule nebo muesli, ale to je samozřejmě otázka názoru a ochoty to tahat v pytlích a míchat...

Každopádně, pokud výživářka nedokáže sestavit krmnou dávku bez vojtěšky, viděla bych to teda jako problém. Mám taky sestavené krmné dávky speciálně pro své dva koně, špatně krmitelné, navíc co se chutí týče, velmi konzervativní, a s výživářkou jsme to ladily dva měsíce - když jim něco nejelo, nahradilo se to jinou surovinou...

Prostě krmná dávka sestavená ze surovin, které mi kůň nežere, to teda není moc profi poradenství... Asi bych zkusila někoho jiného.

19.7.2020 19:36
Horsana

XXX.XXX.40.140

Na tej KD by moja 24 ročná ST kobyla chcípla hlady a to ani nie je 24/7.

To aj hucule dostávali viac, kto vám to robil, pani z Anima?

19.7.2020 19:39
nyny05

XXX.XXX.210.237

A můžu kontakt na vaše vyzivarky?
Ano paní z anima.. Dostala jsem na ni samé kladné doporučení.. 😏

19.7.2020 19:51
Horsana

XXX.XXX.40.140

Nie je to moja výživárka, robím si KD sama, ale než šialená žena z Anima, tak skúste: http://krmeni-koni.cz/

19.7.2020 20:04
sisi58

XXX.XXX.191.1

nyny05 napsal(a):
A můžu kontakt na vaše vyzivarky?
Ano paní z anima.. Dostala jsem na ni samé kladné doporučení.. 😏

Možná dřív.
Zkuste tuto: http://krmeni-koni.cz/

K té KD:
Především je potřeba buď dostatek pastvy nebo sena.
Dál koně se krmí buď ovsem(to je zvykem v Evropě) nebo ječmenem(v Americe).Přidává se minvit + sůl. To bývá základ.
Další přídavky se dávají podle toho, čeho chcete dosáhnout, co s koněm děláte. Výhodou jsou nachystané směsi(mysli,granule). Jenže to byste se zase nedoplatila, dávat odpovídající množství.
Takže jsme zase u toho výživáře.
Proč vlastně nedáváte obiloviny? Pšenice je sice obilí, ovšem tak pro slípky.
Shodou okolností mám taky 24 letou kobylu. Z té vaší KD by mi zdechla, jak koza u plotu. Vždyť tam nemáte nic pořádného, z čeho by byla nažraná.
Koukám,že mě Horsana předběhla.

19.7.2020 20:29
nyny05

XXX.XXX.210.237

Děkuji za kontakt :)
Jinak kobyla z té dávky pribrala jde to vidět na fotkách (opravdu vypadala příšerně),ale hold ji to není k chuti.. Ovsem krmit moc nechci, protože mi po něm dělala bordel (jak jsem psala výše) s ječmenem zkušenost nemám tak nevím. Zkusím oslovit paní Mechovou, děkuji Vám 🙂

19.7.2020 20:39
Horsana

XXX.XXX.40.140

Čo sa týka starých koní, esenciálny je stav ich chrupu a čeľustného kĺbu.
Pokiaľ tam čosi hapruje, môžte koňovi predkladať sena koľko chcete, nepriberie a bude strádať hladom. Niektoré starce, najmä ak bol ich chrup zanedbávaný potom už nie sú schopné prijať ani tú pastvu.

To, čo nepracujúci kôň dostane na prilepšenie a nejaká tá bielkovina je fajn, ale až tak na tom nezáleží, ide o vlákninu, ktorá sa dá nahradiť zase iba vlákninou, hoci v inej forme, ja som veľký fanúšik rezkov a senných peliet, ale kupujem iba značky, ktoré viem, že kone dobre a s chuťou prijímajú.

A rozhodne sa nebojím ovsa ani jačmeňa, kŕmim to na kilá.
Z komerčných krmív kŕmim iba Irish Mash a podávam extrudovaný ľan, pokiaľ je k dispozícii miagané obilie, tak to človeku značne ušetrí peňaženku.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.7.2020 22:45

No já jsem v poradenství Anima ztratila důvěru v okamžiku, kdy jednu dobu jeli zásadně ve stylu - obiloviny = odpad, který zkracuje koním život, maximálně pár hrstí ovsa a syntetické vitamíny a minerály = hnus, který zatěžuje organismus. No a teď prodávají normální komerční směsi granulí a müsli a kyblíčky vitamínů ... Inu poptávka zákazníků udělala své.

Když jsem si tam byla naposledy vyzvedávat mrkev, tak měli na zdi napsáno: "poradenství hodina 1490 Kč". Doufám, že jsem se překoukla? Nechci šířit fámy, ale za ty peníze bych si představovala, že si nechá ještě přihodit cesťák a dojede se mi na koně aspoň podívat ...

20.7.2020 04:30
nyny05

XXX.XXX.51.98

No platila jsem 1500 za sestavení KD + poradenství, když bude nějaký problém.. Což je, ale bez výsledku.. 😏

20.7.2020 06:12
Pipilota

XXX.XXX.46.93

nyny05 napsal(a):
No platila jsem 1500 za sestavení KD + poradenství, když bude nějaký problém.. Což je, ale bez výsledku.. 😏

No tak to reklamovat služby. Případně ČOI.

Jsem si tedy myslela, že kobyla má nonstop seno a pastvu - kyblík že je jen příkrm aby spravila svaly... (no to je tak, když se člověk nedoptá - původní dotaz zněl co dát místo vojtěšky, na závěr z toho bude předělání celé KD)

20.7.2020 07:11
nyny05

XXX.XXX.51.98

Seno ma 3x denně a pastvu nonstop. A kyblík potřebujeme na pribrani, jelikož když je jen na pastve + seno, tak vypadá bídně. Jojo místo vojtěšky si změníme celou KD, paráda 🙄😁

20.7.2020 07:14
deauville

XXX.XXX.30.49

Horsana napsal(a):
Na tej KD by moja 24 ročná ST kobyla chcípla hlady a to ani nie je 24/7.

To aj hucule dostávali viac, kto vám to robil, pani z Anima?

Jsem taky hned poznala, že krmnou dávku vytvářela p. Bergrová z Anima, protože u ní se žádná krmná dávka pro koně bez vojtěšky neobejde, zato oves a ječmen je fuj, ale nechtěla jsem to takhle natvrdo napsat:-)

Souhlas, paní Bergrovou nebrat. A naopak taky doporučuju www.krmeni-koni.cz - mám sestavenou krmnou dávku ze DVOU surovin, maximálně tří surovin na podzim a na jaře.

20.7.2020 11:51
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Cha, v Animu nakupujeme. Ale podle své krmní dávky. KD je hotová vtedy, když pytle vojtěškových a sladových granulí dorovnám ovsem a jen tak tak lze zavřít víko od kufru kombíku. Kdybych počítala na gramy, kolik toho koně sežerou, dostanu se na těch 1490 kč za baterky do kalkulačky😀
Na vlastní oči jsem viděla, co dovede způsobit důvěra majitele koně v KD vypočítanou bůhví kým. 20letý sporťák v důchodu, 180cm kvh, anatomický model-radiátor. Trpěl záhadnou nemocí, kdy výsledky krve, koprologie, zuby, vše bylo ok a ne a ne přibrat. Jako příkrm měl ušpiněný kýbl od nějakých bylinek na přibrání a bylo zakázáno překročit rysku na dávkovacím kelímku. Plus bylo sucho, nebyla tráva a na seně se škudlilo. Pořád mi majitel ukazoval papírek s vypsanými gr a ml, že to mu má stačit. A jak je možné, že nepřibírá a ty naše koně jsou tak hezké. Tak jsem mu postavila vedle sebe kýbl naší kobyly a kýbl jeho hubeňoura, prozřel, papírek zahodil, koně přestěhoval, kde se krmí a záhadná nemoc se vyléčila.

20.7.2020 12:09
koně

XXX.XXX.174.63

Rif Du Madon napsal(a):
Cha, v Animu nakupujeme. Ale podle své krmní dávky. KD je hotová vtedy, když pytle vojtěškových a sladových granulí dorovnám ovsem a jen tak tak lze zavřít víko od kufru kombíku. Kdybych počítala na gramy, kolik toho koně sežerou, dostanu se na těch 1490 kč za baterky do kalkulačky😀
Na vlastní oči jsem viděla, co dovede způsobit důvěra majitele koně v KD vypočítanou bůhví kým. 20letý sporťák v důchodu, 180cm kvh, anatomický model-radiátor. Trpěl záhadnou nemocí, kdy výsledky krve, koprologie, zuby, vše bylo ok a ne a ne přibrat. Jako příkrm měl ušpiněný kýbl od nějakých bylinek na přibrání a bylo zakázáno překročit rysku na dávkovacím kelímku. Plus bylo sucho, nebyla tráva a na seně se škudlilo. Pořád mi majitel ukazoval papírek s vypsanými gr a ml, že to mu má stačit. A jak je možné, že nepřibírá a ty naše koně jsou tak hezké. Tak jsem mu postavila vedle sebe kýbl naší kobyly a kýbl jeho hubeňoura, prozřel, papírek zahodil, koně přestěhoval, kde se krmí a záhadná nemoc se vyléčila.

Taky bych spíš zapojila oči a selský rozum
Když bábina nemá ráda nějakou složku,tak dám jinou.Když je jak ludra ,přidám na objemu ,plus větší kýbl .
Pokud se neorientuji ve statkových krmivech,dnes existuje X kompletních směsí
A pak zas kouknu a vidím.Jestli už žebra nevidím,je to dobře.
Jenže dneska se ve všem jede na vědecké bázi .
Každý detail musí být ověřen ,řádně placenými, odborníky .Odměrkami na deka ,ryskami max a min a k tomu vědecky rozebranými elaboráty.
A pokud možno co nejvíc exotickými ,složkami krmné dávky.
Asi tím mají majitelé dobrý pocit,že miláčkovi dopřejí a drahý výpočet od odborníka je pak směrodatný za každou cenu ať kůň vypadá ,jak chce

20.7.2020 12:26
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

V ustájení bývá ta masáž okolí fakt mozek požírající. A navíc ne vždy se do koně dostane to, co je nakoupíno a nachystáno. To si pak člověk opravdu připadá nesvéprávný, když kůň v pátek až úterý přibírá ( dny kdy jsme si je krmili my) a za středu a čtvrtek to zas shodí.

20.7.2020 12:27
nyny05

XXX.XXX.210.237

Jó hold když jsem jednala podle rad "laiků" po čem jim starší koníci pribiraji a podle svého uvážení, tak kobyla nevypadala zrovna k světu, prostě jí to nic nedalo, nepribirala.. Teď po té dávce i když fifra, vypadá mnohem lépe, takže ano radši si nechám spočítat KD na míru někým kdo se v tom vyzná, než do ní cpát vrchem spodem něco, co do ní vleze a stejně vyleze ven bez žádného účinku :)

20.7.2020 12:34
Horsana

XXX.XXX.51.17

Obilniny predsa prekysľujú organizmus, tssss.

Zato taký karob, alebo banánové chipsy, to musí byť úplné blaho. Prípadne musli s tými vyschnutými komponentami, čo je dobré akurát tak na upchatie pažeráka, zažila som u Nova Equi čosi a nikdy viac a to to bolo zvlhčené. Ale to neviem, či robí pani z Anima a táto značka je dosť populárna a isto má svojich spokojných zákazníkov.

Ja krmivá vážim, ak treba začať rozkrmovať mŕtvolu a postupne navyšovať, takže mám zhruba predstavu, koľko je 600 g lucerky aj 100 g otrúb, veď to ak by som si kýchla, tak je to preč, heh.

Ďalším obľúbeným mýtom je, že kôň s vredmi nesmie obilniny, to vzniklo tak, že keď k nám začali prúdiť prvé články o EGUS, tak sa tam spomínali väčšinou dostihové kone a ich "high grain, low fibre diet" a stres a záťaž.
Z tohto manažmentu si ľudia vytiahli to, že taký kôň nesmie jadro.

Potom sa myslelo, že ak sa podporí slinenie nejakým prídavkov rezanky, tak to pomôže pufrovať žalúdok.
A potom sa prišlo na to, že práve lucerková rezanka významne prispieva ku tvorbe pylorických vredov, ktoré sú ale občas poddiagnostikované, pretože na vyšetrenie pyloru žalúdka koňa už treba 3 m endoskop a grif, ako sa tam dostať.
A tak isto dráždi žalúdok hrubé vláknité krmivo, slama, rôzne dreviny, alebo drevnaté stvoly bylín v sene - potvrdené našimi gastroskopiami (pred a po zmene diéty)

No a potom sa prišlo na to, že vredy môžu postihovať bezžľaznatú sliznicu žalúdka, ich prechod - margo plicatus a žľaznatú sliznicu žalúdka a že to je úúúplne iná kapusta, ani ten omeprazol tam nemusí zafungovať a že je to celé tak trošku komplikovanejši celé...

Najlepšie bolo zistenie, že omeprazol sa má podávať na lačno, kým samozrejme predtým bolo nejaké "lačno" u koní s vredmi úplné tabu.
A tak ďalej a tak ďalej.

No a čo som tým chcela povedať- jadrové krmivo ak viete ako a prečo ho podávať má vo výžive koní svoje opodstatnenie.
Samozrejme sú aj výnimky, kone s PSSM, obezity, scháteniny, atď.

20.7.2020 12:39
Horsana

XXX.XXX.51.17

nyny05 napsal(a):
Jó hold když jsem jednala podle rad "laiků" po čem jim starší koníci pribiraji a podle svého uvážení, tak kobyla nevypadala zrovna k světu, prostě jí to nic nedalo, nepribirala.. Teď po té dávce i když fifra, vypadá mnohem lépe, takže ano radši si nechám spočítat KD na míru někým kdo se v tom vyzná, než do ní cpát vrchem spodem něco, co do ní vleze a stejně vyleze ven bez žádného účinku :)

Nedje o dávku na mieru, ide o to, v akom stave má chrup a čeľustný kĺb, aká bola starostlivosť o zuby a ako je schopná spracovať vláknité objemové krmivo.

A súdiac podľa toho, že jej prospel prídavok tej vojtešky, asi to s tým žutím žiadna sláva nebude.

20.7.2020 12:42

K té vojtěšce - granule mi kobyla taky odmítala žrát, mohla jsem to míchat se vším možným, ale ani ťuk. Když jsem ale koupila vojtěškovou řezanku od Hippolytu, může se užrat, klidně i samotné.

20.7.2020 12:43
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

nyny05 napsal(a):

Hlavně to do ní musí dovnitř. Když to žrát nechce, tak nebude. Trocha toho zrní by jí apetit zvedlo, ale když nechcete.
Navážila jsem si teď 700gr vojtěšky a jestli nesežere ani to, tak je to bída. To dostávají naše koně v zimě jako minimální dávku, když nepotřebuji honit hmotu nahoru (+slaďák, len, oves, deka, 120cm balík sena na týden mezi 2,5 koně).

20.7.2020 12:54
nyny05

XXX.XXX.210.237

Přijde mi, že ji spíš vadí, že je to v sypké formě, že se ji to lepí na patro, ale nevím jsou to pouze mé domněnky..

20.7.2020 16:51
Terven

XXX.XXX.110.191

Horsana napsal(a):
Obilniny predsa prekysľujú organizmus, tssss.

Zato taký karob, alebo banánové chipsy, to musí byť úplné blaho. Prípadne musli s tými vyschnutými komponentami, čo je dobré akurát tak na upchatie pažeráka, zažila som u Nova Equi čosi a nikdy viac a to to bolo zvlhčené. Ale to neviem, či robí pani z Anima a táto značka je dosť populárna a isto má svojich spokojných zákazníkov.

Ja krmivá vážim, ak treba začať rozkrmovať mŕtvolu a postupne navyšovať, takže mám zhruba predstavu, koľko je 600 g lucerky aj 100 g otrúb, veď to ak by som si kýchla, tak je to preč, heh.

Ďalším obľúbeným mýtom je, že kôň s vredmi nesmie obilniny, to vzniklo tak, že keď k nám začali prúdiť prvé články o EGUS, tak sa tam spomínali väčšinou dostihové kone a ich "high grain, low fibre diet" a stres a záťaž.
Z tohto manažmentu si ľudia vytiahli to, že taký kôň nesmie jadro.

Potom sa myslelo, že ak sa podporí slinenie nejakým prídavkov rezanky, tak to pomôže pufrovať žalúdok.
A potom sa prišlo na to, že práve lucerková rezanka významne prispieva ku tvorbe pylorických vredov, ktoré sú ale občas poddiagnostikované, pretože na vyšetrenie pyloru žalúdka koňa už treba 3 m endoskop a grif, ako sa tam dostať.
A tak isto dráždi žalúdok hrubé vláknité krmivo, slama, rôzne dreviny, alebo drevnaté stvoly bylín v sene - potvrdené našimi gastroskopiami (pred a po zmene diéty)

No a potom sa prišlo na to, že vredy môžu postihovať bezžľaznatú sliznicu žalúdka, ich prechod - margo plicatus a žľaznatú sliznicu žalúdka a že to je úúúplne iná kapusta, ani ten omeprazol tam nemusí zafungovať a že je to celé tak trošku komplikovanejši celé...

Najlepšie bolo zistenie, že omeprazol sa má podávať na lačno, kým samozrejme predtým bolo nejaké "lačno" u koní s vredmi úplné tabu.
A tak ďalej a tak ďalej.

No a čo som tým chcela povedať- jadrové krmivo ak viete ako a prečo ho podávať má vo výžive koní svoje opodstatnenie.
Samozrejme sú aj výnimky, kone s PSSM, obezity, scháteniny, atď.

Tak ono je to všechno o úhlu pohledu - pokud si kůň kolem půlnoci dožere seno v boxe a do rána nemá nic, tak to už je pro mě "lačno" na pováženou, před podáním omeprazolu bych se spokojila s mnohem kratším ...a na pastevku by zřejmě šel jenom injekčně
I lidským vředařům se doporučuje nehladovět, ty obtíže jsou s prázdným žaludkem fakt horší, věřím, že u koní to bude podobně.

20.7.2020 17:42

Zkusila bych kontaktovat ještě jednoho výživáře ... ona vůbec krmná dávka hrníček toho, dva hrníčky tady toho je taková ... diskutabilní. Pokud nemáte koně doma, tak kdo vám to bude míchat? Co se zkusit poradit i na nějakém vhodném komerčním krmivu, kde už to budete mít všechno namíchané? Ono to nakonec nevyjde finančně tak rozdílně.

20.7.2020 18:05
Horsana

XXX.XXX.51.17

Terven napsal(a):
Tak ono je to všechno o úhlu pohledu - pokud si kůň kolem půlnoci dožere seno v boxe a do rána nemá nic, tak to už je pro mě "lačno" na pováženou, před podáním omeprazolu bych se spokojila s mnohem kratším ...a na pastevku by zřejmě šel jenom injekčně
I lidským vředařům se doporučuje nehladovět, ty obtíže jsou s prázdným žaludkem fakt horší, věřím, že u koní to bude podobně.

No presne také lačno sa myslí pred tým podávaním omeprazolu, len ten čas sa posúva skôr k tým 22:00, kedy bude to seno dožraté. Čo zase samozrejme koliduje s dogmou, že kôň s vredmi musí futrovať nonstop.
A záleží od manažmentu ustajnenia, samozrejme.

S tými vredmi som začala iba preto, lebo som chcela poukázať na to, že si proste ľudia z nejakého množstva informácií radi vyselektujú jednu a tej sa držia zubami-nechtami stáročia a neustále ju opakujú a šíria ďalej.
No a k takejto divnej selekcii patrí aj teória, že z jadrového krmiva kôň okamžite skolabuje na prekyslenie len čo okolo neho prejde, alebo vyletí z kože z nadbytku energie.

A pochopiteľne som tomu verila aj ja, aj tak kobylu v najlepšej viere kŕmila, výsledok bol príšerný, ak budem mať čas, ja tú fotku nájdem, ako vyzerala Floriška na zdravej, bezobilninovej KD. Podotýkam, že so senom nonstop, bolo to v zime a pred 10 rokmi. A bez deky, lebo veď deka ničí termoreguláciu a imunitu a proste všetko :D

20.7.2020 18:09
nyny05

XXX.XXX.210.237

Zkusila jsem kontaktovat paní Mechovou, ale má dovolenou tak vydržíme:) jinak teď si to hold míchám sama a jezdím tam každý den, coz je docela časově náročné.. Právě jsem chtěla něco co bude uz namichano, ale tak uvidíme co nám řekne paní vyzivarka :)
Každopádně děkuji všem za rady a tipy 😊

20.7.2020 18:47
sisi58

XXX.XXX.191.1

nyny05 napsal(a):
Zkusila jsem kontaktovat paní Mechovou, ale má dovolenou tak vydržíme:) jinak teď si to hold míchám sama a jezdím tam každý den, coz je docela časově náročné.. Právě jsem chtěla něco co bude uz namichano, ale tak uvidíme co nám řekne paní vyzivarka :)
Každopádně děkuji všem za rady a tipy 😊

Já mám pro ošku nachystané kyblíčky. Je tedy pravda, že ona nic máčet dopředu nemusí, pouze obsah příslušného kyblíku zvlhčí.Mám dušnou kobylu, takže žádné sypké ingredience nesmí.

20.7.2020 19:31
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Také jsme nechávali hotové namíchané v kýblech s víkem. Pro dva koně, na ráno a večer. V krmírně byla pyramida😀. Stájnici byli spokojení, jen to vyklopili a zalili, tedy v stáji, kde fungovalo krmení.

20.7.2020 19:53
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Horsana, bez ovsa ani bažanti hovná nerozrhabávajú😀 Počas plnej pastvy nesypem a normálne sa odsťahovali na pšeničné pole k susedovi.

20.7.2020 20:19
bongani

XXX.XXX.8.40

Mohu se připojit k diskuzi? Chci koupit koni nějaké müsli, ale přijde mi, že skoro všechny druhy jsou bez ovsa. Já bych naopak ráda nějaké s ovsem. Poradíte, kde hledat?

20.7.2020 21:19

bongani napsal(a):
Mohu se připojit k diskuzi? Chci koupit koni nějaké müsli, ale přijde mi, že skoro všechny druhy jsou bez ovsa. Já bych naopak ráda nějaké s ovsem. Poradíte, kde hledat?

Když se podíváte do kolonky střední/sportovní zátěž, tak už se tam ten ovsík začne objevovat. Je otázka, zda pak nekrmit jen ovsem (zvlášť pokud ho máte v ceně ustájení) a vybrat jen nějaký balancer, pro dobrý pocit, že dáváte vše potřebné.

Nechci zde doporučovat jednu určitou značku, upřímně řečeno nedám ruku do ohně ani za jednu :D

20.7.2020 21:55
Terven

XXX.XXX.110.191

Horsana napsal(a):
No presne také lačno sa myslí pred tým podávaním omeprazolu, len ten čas sa posúva skôr k tým 22:00, kedy bude to seno dožraté. Čo zase samozrejme koliduje s dogmou, že kôň s vredmi musí futrovať nonstop.
A záleží od manažmentu ustajnenia, samozrejme.

S tými vredmi som začala iba preto, lebo som chcela poukázať na to, že si proste ľudia z nejakého množstva informácií radi vyselektujú jednu a tej sa držia zubami-nechtami stáročia a neustále ju opakujú a šíria ďalej.
No a k takejto divnej selekcii patrí aj teória, že z jadrového krmiva kôň okamžite skolabuje na prekyslenie len čo okolo neho prejde, alebo vyletí z kože z nadbytku energie.

A pochopiteľne som tomu verila aj ja, aj tak kobylu v najlepšej viere kŕmila, výsledok bol príšerný, ak budem mať čas, ja tú fotku nájdem, ako vyzerala Floriška na zdravej, bezobilninovej KD. Podotýkam, že so senom nonstop, bolo to v zime a pred 10 rokmi. A bez deky, lebo veď deka ničí termoreguláciu a imunitu a proste všetko :D

Určitě si nemyslím, že kůň musí futrovat nonstop. Ale pauza bez čehokoli do huby od 22.00 do rána by mi vadila i u zdravýho koně, natož u vředaře.
A nedejbože první žrádlo ráno kyblík jádra, jak se to ve stájích často praktikuje - tomu já říkám kolikovej management, zažila jsem - v té stáji bylo během pěti měsíců šest kolik. A za šest let na venkovním ustájení ani jedna.
To fakt ti koně nějak dlouhodoběji zvládají bez újmy? A bez psychické újmy? Já zavřít kobylu od večera do rána do boxu o hladu, tak ráno najdu hysterickou trosku, což by bylo na vředy určitě super, pokud by je měla.

20.7.2020 23:28
Horsana

XXX.XXX.51.17

Terven - majú slamu, u nás, ždibkajú, driemu, chrápu v leže, alebo sledujú, čo sa deje.
Nemáme až na pár výnimiek kone na pilinách. Trávim tu dosť veľa nocí, viem, čo kone bežne v noci robia, u nás teda.

No vidíš a to je práve tá dogma,ktorej ľudia tvrdošijne veria. To je tak hlboko zafixované v povedomí ľudí, že kôň s vredmi proste MUSÍ to seno mať celú noc, že přes to nejede vlak.

Pri liečbe omeprazolom sa samozrejme predpokladá aj správny manažment diéty a celý plán sa musí ušiť na mieru konkrétnemu koňovi., vrátane dávky a celého manažmentu stajne.

Pravda je však taká, že dostupnosť sena celý deň/noc redukuje v porovnaní s koňmi, ktorým bolo seno na noc odobraté absorpciu a pufračnú schopnosť omeprazolu až o 50-60 %.

Na to je veľa, preveľa klinických štúdií a je to úplne bežný protokol na všetkých európskych, aj amerických klinikách. Proste sa na to prišlo, keď sa robil výskum efektivity podávania omeprazolu, ktorý, kupodivu, veľmi nefungoval ak mali kone, v najlepšej viere, seno nonstop.

Takže skoro ráno sa podá pasta, u nás je to najneskôr o 05:00 a do hodiny sa podá seno a potom porcia rezkov s nejakým ľanom,olejom a mashom, na obed zase seno a vredárska pochúťka do žľabu a na večer sa dá dávka tak, aby proste ideálne pred polnocou mal vyžraté.

Zvládajú to myslím výborne, besné, hladné, hysterické trosky od nás neodchádzajú.
Efektivitu vieme skontrolovať priamo gastroskopom a tým, že proste záhadné koliky sú preč.
Kone s vredmi často pijú málo vody a k nám ich privedie práve zápchová kolika.

Samozrejme sú kone, ktorých majitelia si liečbu nemôžu dovoliť, ale vedia zmeniť aspoň tú KD, to nie je málo, no ak sa bavíme o účinnosti liečiva, proste protokol je taký.

No a samozrejme je veľký rozdiel o aké vredy sa jedná, kde sa nachádzajú, v ktorej časti žalúdka a indivindi odpovedi pacienta, viď náš Lysenko, ktorý omeprazol dostal iba pár krát, lebo toho sme si kvôli prežitiu cez noc hladovať nemohli dovoliť a iba na diéte sa mu pylorus vyhojil ako na foto v téme nižšie.
A môžem ťa ubezpečiť, že v tej diéte bolo toľko kíl jadra, že by to pani z Anima neprežila :D

21.7.2020 06:38
Terven

XXX.XXX.103.178

Horsana, ok, ale pokud bych nechala kobylu pres noc jenom na slame, bude futrovat tu slamu a lacno se konat nebude tak jako tak.
Uz jsem psala- nemyslim si, ze by kun musel futrovat celou noc, ale sedm hodin pauza uz mi prijde dost. Ale pokud je to jen par dnu v ramci lecby, tak ok, myslela jsem, ze jde o dlouhodobou zalezitost.

21.7.2020 09:51
Horsana

XXX.XXX.40.140

Strávila som posledných 24 hodín v stajni.

Zhodou okolností kone tak okolo 22:00 prestávali tlačiť seno a začali driemkať a postupne si ľahali, ležali v sterne, vstali, zase ľahli, alebo aj ostali vyvalení a chrápajúci na boku tak do cca 03:00, to už vrieskajú vtáky a ošetrovatelia čo musia dojiť sa pomaly tmolia po svojich stajniach. Proste už začína deň- u nás, v čase, kedy svet ešte väčšinou spí.

Seno v boxoch mali všetky kone okrem troch kolikových a jedného starca, čo je na kašiach.
Veľa koní si cielene líha do sena, určite tak spal Lysenko a jeden maďarský kôň, to sú najhorší bordelári a všetko si rozťahajú do kruhu a premiesia s hounami a ešte do stredu načúrajú. Sú u nás mesiace, majú svoje zvyky. Seno z noci nežerú, lebo je bakané.
Jeden valach a žrebec, ktorí vzorne líhavajú striktne v strede boxu si pomaličky žuvkali čo mali, lebo to nemali zbordelizované, to isté ročka, tá teda zožraté mala, lebo tá od sena dvihne hlavu málokedy, tak tá vyžierala tie plevy a také to drobné zo slamy, steblá nefutruje nikto, slama je dobre vymlátená, sú v nej plevy a nejaký zelený podrast, ale obilie nie. Je jačmenná.

Kolikáči, ktorí majú postihnutý žalúdok, ale každý inak, no vo výsledku obaja prestali piť (a ešte sú aj plní červov) dostali rezky presne o polnoci, Peptizol o 04:00 a o 05:00 močené seno a neskôr rezky. Počas doby bez krmiva driemali, jedna kobylka si ľahla, keď som chodila okolo, vyzerali dosť ochrápane, pysky ovisnuté, nohy odľahčené.
Pred 06:00 už mali seno všetci a aby mi zbehol čas, obslúžila som kone na špeciálnej diéte, to sú kyblíčkári= krmivo majú spešl nachystané mnou a nakyblíkované od večera, ošetrovateľovi stačí vysypať. Ale samozrejme sa ušlo každému, aby si nezávideli, jednu maličkú porciu dostal stajňový potkan Jerry a dve aj dva hendikepované holúbky. (Njn..... :D)
Zvyšok dostal svoje normálne raňajky do žľabu.

Kone čo nič spešl z kyblíčku nedostávajú to veľmi rýchlo pochopia, že farebné veľké vedro pre nich nič neznamená, takže človek tam môže s nimi behať (a aj behám) deň/noc a nikto sa ich nedožaduje, teda z tých, ktorí vedia, že to nie je pre nich. Už aj Lysenko prestal vrieskať ako o život :D

Až na kobylu, ktorá sa nás pokúšala zabiť len čo sme na ňu pozreli, panovalo celú noc hlboké ticho, nikto nebúchal, neerdžal a nežobral jedlo od ľudí čo kŕmia, nikto si nevyžral spod seba slamu, ale občas sa v nej poňúrali, to zas áno, kone driemali, alebo spali, nevšímali si nás.
Popravde si mnohí po raňajkách zase poľahali, presne podľa svojich zvykov, bordelári do sena, ročka do stredu, valachy žrali seno, kybličkári kyblíčky.
Deň začína o siedmej, to už leží máloktorý, je proste už príliš veľký ruch a kopec ľudí, všetci sú dávno nakŕmení tým i oným, takže ja poznám len tento posunutý režim, nikdy som v ňom nevybadala, že by sa nejaký kôň išiel v noci za tým senom zblázniť, alebo aby sa nebodaj prepchal slamou. Možno je to tým, že žerú celý deň + kyblíčky vždy obsahujú rezky/peletované seno/lucerku.
Ak sa pustia do slamy, tak vždy ich vidím ako si doslova ten odrol a plevy nalepujú na jazyk, že by niekto ale tlačil podstielku si nepamätám a snažím sa tomu zabrániť tým, že proste dostane cez deň prídavok sena. Každý kôň má iné ordre proste.

Ale nikdy nezabudnem na Gombu ktorá keď ju vyradili z jazdeckej školy a privliekli ku nám, tak behom 3 minút zožrala fúrik hoblín a ani nemihla okom, na rozdiel od nás...

21.7.2020 12:49
Arbora

XXX.XXX.212.24

Terven napsal(a):
Určitě si nemyslím, že kůň musí futrovat nonstop. Ale pauza bez čehokoli do huby od 22.00 do rána by mi vadila i u zdravýho koně, natož u vředaře.
A nedejbože první žrádlo ráno kyblík jádra, jak se to ve stájích často praktikuje - tomu já říkám kolikovej management, zažila jsem - v té stáji bylo během pěti měsíců šest kolik. A za šest let na venkovním ustájení ani jedna.
To fakt ti koně nějak dlouhodoběji zvládají bez újmy? A bez psychické újmy? Já zavřít kobylu od večera do rána do boxu o hladu, tak ráno najdu hysterickou trosku, což by bylo na vředy určitě super, pokud by je měla.

Dostiháov sme kŕmili presne takto, seno zozřaté mali niektoré kone možno skôr, než o polnoci a ráno dostávali na prázdne žakúdky asi tak 1-1,5kg suchého ovsa. Koliky si pamätám asi dve za nejakých 10 rokov. Väčšina koní to dávala úplne bez problémov. Spätne mi je jasné, že vredy mali určite všetci, ale bolo to obdobie, kedy sa o vredoch ani nechyrovalo.

Ale aby som tu nebola úplne od témy, podľa mňa je najdôležitejšia fyzická a psychická pohoda koní. Ak má kôň uspokojené všetky ostatné potreby, nič ho nebolí, má dostatok pohybu a vyrovnané stádo, bude mu jedno, či dostane kilo ovsa do kýblika, alebo kŕmnu dávku zloženú z 15 komponentov.

21.7.2020 22:26

Horsana napsal(a):
Príjemný článoček o tom: https://beva.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/eve.12894

full text nelze....chce to zaplatit....

22.7.2020 18:59
Horsana

XXX.XXX.40.140

verun - tak skús cez sci-hub, treba tam skopčiť toto: https://doi.org/10.1111/eve.12894

A získaš prístup k celému článku, mne to v práci automaticky asi umožnilo prístup.

Přidejte reakci

Přidat smajlík