Máme ve stáji opět nově 'kroužek' výuky jízdy na koni, primárně pro děti, a mám dojem, že to instruktorka snad raději zabalí.
Ne snad kvůli náročnosti, jako kvůli rodičům. Je snad normální, že se bohužel při jízdě může i spadnout. Logicky, od čeho je povinná helma a bezpečnostní vesta. A stejně tak je normální, že si děcka přivedou koně z výběhu a připraví si ho. Nejsou to žádní koně magoři, a všechny se poučily jak se chovat mezi koňmi, jak je vést a zkrátka jak s nimi manipulovat.
Přesto rodiče, aniž by přišli přímo za instruktorkou nebo za kýmkoliv z nás, tak všude vyprávějí, jak jsou jejich děti pomalu v ohrožení života protože kůň jednou kopne a bude to. Tohle riziko tam bylo už od prvního dne kdy tam přišli na první hodinu.
Bojoval někdo s něčím podobným? Samozřejmě je sjednané nějaké základní pojištění, rodičům se taktéž doporučuje úrazové pojištění, všichni sou informováni o tom jak to může být nebezpečné... Jediné co nás napadá je prostě vrátit předplacené peníze a ať si děcko zapíšou do šachového kroužku nebo do klubu sběratelů známek.
Já jsem tedy vždycky vozila jen děti známých, pony školka my už přišla jako moc práce, nevozila jsem proto pidi-prcky, ale tak školáčky, píďátka jsem jen vodila. Když jsem vzala nějaké děcko na hodiny, t.ak jsem si prvních několik lekcí brala peníze za jednotlivou lekci, až po nějakém čase, když jsem si byla jistá že si sedneme jsem si nechávala zaplatit v paušálu. Když jsem měla pochybnosti tak jsem spolupráci ukončila. Nemám ráda typy, který mají v pondělí piáno, v úterý tenis a ve středu koně a tak nějak je nebaví ani jedno ale rodiče je do toho cpou. Také jsem párkrát skončila s děckem, protože nerespektovalo základní bezpečnost. Nikdy se mi nestalo, že by mi dítě spadlo, na to jsem háklivá, malé děti prostě padat nemají (puberťáci jsou něco jiného ). Nejvěším nepřítelem ježdění je vlastní strach a naučit dítě bát se je špatná vizitka, ale to je věcí cvičitele a vhodného koně. Když nemám vhodného koně a čas tak děti neberu.
V mnohých klubech už je standard mít koně připravené - vyčištěné, nasedlané a nauzděné, děti přijedou na hodinu, odjezdí a koně zase vrátí bez toho, aby s nimi jakkoli více manipulovaly. U začátečníků je to i praktické, protože většina dětí u koní stejně nevydrží, a alespoň si člověk ověří, že kůň je vyčištěný pod sedlem a správně osedlaný.
Pokud pak mají děti v budoucnu zájem, mohou se naučit i manipulaci, čištění a přípravu koně, pokud ne, nikdo je nenutí. Případně někde mívají slevu za to, že si koně připraví na jízdu sami.
Ona je holt už dnes jiná doba a standard se trochu posunul, a ve vašem městě evidentně také.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Slon Indický
napsal(a):
V mnohých klubech už je standard mít koně připravené - vyčištěné, nasedlané a nauzděné, děti přijedou na hodinu, odjezdí a koně zase vrátí bez toho, aby s nimi jakkoli více manipulovaly. U začátečníků je to i praktické, protože většina dětí u koní stejně nevydrží, a alespoň si člověk ověří, že kůň je vyčištěný pod sedlem a správně osedlaný.
Pokud pak mají děti v budoucnu zájem, mohou se naučit i manipulaci, čištění a přípravu koně, pokud ne, nikdo je nenutí. Případně někde mívají slevu za to, že si koně připraví na jízdu sami.
Ona je holt už dnes jiná doba a standard se trochu posunul, a ve vašem městě evidentně také.
Bohužel (posunutý standard). Osobně bych vytrvala. Jsem stará škola - koně si přivést, vyčistit, nastrojit a teprve pak jezdit. A po ježdění obstarat. Je to živý tvor a ne tělocvičné nářadí.

tak pokud s tim rodiče maji problém-proč je tam posilaji? Logicky dam dítě tam,kde se mi to líbí

Sophii
napsal(a):
Tak děcka naopak vždycky chtějí pro ty koně a chtějí si je připravit samy. Losují kdo tam půjde a kdo koho přivede... To jen rodiče s tím mají problém.
Áha. A byli rodiče seznámeni a srozuměni? Nic proti vám, jenom se ptám (a to se mi to hezky zrýmovalo).
neverend

XXX.XXX.213.247
Holt rodiče by potřebovali koně 100% bezpečného,s pěnovými kopyty,parkovacím asistentem a nejlépe ovládaným gamepadem z PS4.😀 Oni za to nemůžou,to je holt takový "produkt" dnešní doby.
napsal(a):
Áha. A byli rodiče seznámeni a srozuměni? Nic proti vám, jenom se ptám (a to se mi to hezky zrýmovalo).
samozřejmě. Byli. A všem bylo jasně řečeno, že ideálně pořídit helmu a bezpečnostní vestu, což vpodstatě všichni splnili... Děcka by chtěla lézt do výběhu pro koně všechna včetně těch nejmenších ty samozřejmě nepouštíme jen ty starší cca kolem těch 10 let. Se sedláním těm malým pomáháme starší už umí samy.
Ale prostě jde o to, že se tu tvrdí že jezdí venku úplně samy bez dozoru. Že je nikdo nehlídá, že se vůbec nestaráme o jejich bezpečí... přitom základy bezpečnosti pořád opakujeme jak kolovrátek, visí na dveřích sedlovny... Všechny holky ho dodržují. Opravdu jediný kdo nám leze krkem sou rodiče. Kdyby aspoň přišli a konfrontovali nás přímo, ne oni to musí drbat mezi sebou na tajňačku
Dotaz
napsal(a):
Tak co je konfrontovat přímo? A připomenout, že za svoje děti jsou zodpovědní oni, čili pokud dítě nechávají v nebezpečném prostředí, tak je to jejich problém a zodpovědnost?
já mám v plánu jim posílat články o tom jak vozej jezdce vrtulníky do nemocnic. Třeba teď jak měla otevřenou zlomeninu ženská...
Ale jsou to vyloženě spíš rodiče těch mladších (a rozmazlenějších)... ale jako ok, už máme v plánu, že jestli chtěj aby přišli a měli tam vypucovaného nasedlaného koně připraveného na ježdění, tak prosím, žádný problém, jen v tu chvíli je bude ta hodina stát o dvě stovky víc... a ať nepřemýšlení o žásném profi ježdění, budou jezdit v kruhovce a ještě na lonži... však aby se jim něco nestalo že ano.
Sophii
napsal(a):
já mám v plánu jim posílat články o tom jak vozej jezdce vrtulníky do nemocnic. Třeba teď jak měla otevřenou zlomeninu ženská...
Ale jsou to vyloženě spíš rodiče těch mladších (a rozmazlenějších)... ale jako ok, už máme v plánu, že jestli chtěj aby přišli a měli tam vypucovaného nasedlaného koně připraveného na ježdění, tak prosím, žádný problém, jen v tu chvíli je bude ta hodina stát o dvě stovky víc... a ať nepřemýšlení o žásném profi ježdění, budou jezdit v kruhovce a ještě na lonži... však aby se jim něco nestalo že ano.
Stejně jste dobří, že učíte děti jezdit. Já už bych to nedělala. Jednak jsou děcka rozmazlená. Většina chce všechno a hned. A druhak jsou rodiče schopni vás hnát k soudu i kdyby si jejich miláček zvrtl nohu na schodu před vstupem do areálu. Ani si nemusí ublížit na koni.
Limeta

XXX.XXX.32.86
Sophii
napsal(a):
samozřejmě. Byli. A všem bylo jasně řečeno, že ideálně pořídit helmu a bezpečnostní vestu, což vpodstatě všichni splnili... Děcka by chtěla lézt do výběhu pro koně všechna včetně těch nejmenších ty samozřejmě nepouštíme jen ty starší cca kolem těch 10 let. Se sedláním těm malým pomáháme starší už umí samy.
Ale prostě jde o to, že se tu tvrdí že jezdí venku úplně samy bez dozoru. Že je nikdo nehlídá, že se vůbec nestaráme o jejich bezpečí... přitom základy bezpečnosti pořád opakujeme jak kolovrátek, visí na dveřích sedlovny... Všechny holky ho dodržují. Opravdu jediný kdo nám leze krkem sou rodiče. Kdyby aspoň přišli a konfrontovali nás přímo, ne oni to musí drbat mezi sebou na tajňačku
Mám taky jezdeckou školu. Bude mi 50 let a u koní jsem celý zivot. Děti mají veškeré zabezpečení, školení, dozor apod. Rodiče to mohou i vidět s navštívit nás. Pravda je, že s nimi také máme problémy. Ale mohu vám říci, že pokud by někdo takto pomlouvat moji Stáj, že děti tam jsou v nebezpečí, protože se o ně nestarame apod, tak bych mu osobně zavolala, že ukoncuji okamžitě naší spolupráci. Tecka. Žádné vysvětlování. Oni to totiž vidět a pochopit nechtějí, prostě jsou to peoblémpví rodiče, kteří dělají takovéto zle všude. S žádným hloupym rodičem se dohadovat nebudu, nestojí mi to za to.
Limeta
napsal(a):
Mám taky jezdeckou školu. Bude mi 50 let a u koní jsem celý zivot. Děti mají veškeré zabezpečení, školení, dozor apod. Rodiče to mohou i vidět s navštívit nás. Pravda je, že s nimi také máme problémy. Ale mohu vám říci, že pokud by někdo takto pomlouvat moji Stáj, že děti tam jsou v nebezpečí, protože se o ně nestarame apod, tak bych mu osobně zavolala, že ukoncuji okamžitě naší spolupráci. Tecka. Žádné vysvětlování. Oni to totiž vidět a pochopit nechtějí, prostě jsou to peoblémpví rodiče, kteří dělají takovéto zle všude. S žádným hloupym rodičem se dohadovat nebudu, nestojí mi to za to.
jo asi sme útlocitní, ty děti za svoje rodiče nemůžou... Ono je vidět že prostě aspoň to ty děcka baví, a osobně si myslím, že jim ta práce s těmi koňmi může hodně dát. Jen to chce nervy ze železa, a hodně silný chlast doma večer jako pořádnou českou meditaci.