Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.7.2020 21:07
pajarubi

XXX.XXX.182.155

Dobrý den přeji.
Jak je to s tou bílou plísní na senáži? Je nějak zavadná nebo to úplně nevadí? Děkuji za všechny zkušenosti.

20.7.2020 21:41
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Plíseň je vada u každého krmiva. Zvlášť tak citlivému druhu zvířete jako je kůň opravdu nic s plísní nekrmit.

Nevěřit žádným plkům o ušlechtilé plísni jako je na Hermelínu atd. Koní plíseň prostě ne!

21.7.2020 06:57
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pipilota napsal(a):
Plíseň je vada u každého krmiva. Zvlášť tak citlivému druhu zvířete jako je kůň opravdu nic s plísní nekrmit.

Nevěřit žádným plkům o ušlechtilé plísni jako je na Hermelínu atd. Koní plíseň prostě ne!

Je to u senáže stejné, jako u sena? Plíseň na jednom místě znamená plíseň všude i když ji není vidět? Se senáží zkušenosti nemám.

21.7.2020 07:22
Slon Indický

XXX.XXX.255.94

U senáže je plíseň ještě horší než u sena - pokud je tam už po otevření, tak byl balík porušený a dostal se do senáže vzduch, tj. fermentační proces neproběhl tak, jak má - bez přístupu vzduchu. Pokud se plíseň objeví po otevření balíku, tak se senáž začíná kazit a už je všude, jen ne okem viditelná. Plesnivou senáž bych nekrmila.

21.7.2020 07:30
deauville

XXX.XXX.46.69

sisi58 napsal(a):
Je to u senáže stejné, jako u sena? Plíseň na jednom místě znamená plíseň všude i když ji není vidět? Se senáží zkušenosti nemám.

Rozhodně souhlasím s názorem, že jakákoliv plíseň na krmivu = nekrmit žádnému zvířeti.

Nejsem odborník - prošla jsem několik stájí, kde se krmí senáží, a obecně ji s koňmi máme moc rádi - jim chutná a já mám radost, jak se jim dělají boule za ušima Ale faktem je, že jsem nikdy v žádné stáji neviděla, že by se kvůli plesnivému místu, které v balíku senáže bohužel vznikne raz dva, vyhazoval celý balík. Vždycky se plesnivé místo vybralo a zbytek se normálně krmil.

Což asi není úplně ideální varianta, nicméně pokud by se kvůli plísni velikosti 20 x 20 cm v horní vrstvě vyhazoval celý balík senáže, většina stájí by přišla na mizinu, protože senáž je fakt hodně choulostivá a v každém druhém balíku lze zpravidla nějaké menší ložisko plísně najít. Takže praxe je v tomto směru hodně benevolentní.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.7.2020 09:36
Uživatel s deaktivovaným účtem

pokud je balík plesnivý již před otevřením, tak jak píše Slon, nekrmit. Celý balík zlikvidovat. Pokud balík začíná plesnivět po otevření, lze vrstvu, od které se plíseň rozšiřuje, odstranit (samozřejmě s rezervou i zdravého kusu balíku), a krmit dál - píce je hlouběji v balíku stále konzervovaná po fermentaci.

V balíku, kde rostla plíseň od jeho zabalení do jeho zkrmování (třeba půl roku), nemám iluze, že nebude plíseň se všemi svými toxiny pěkně zabydlená v celém objemu. I kdyby nebyla "vidět" nebo "cítit". !! nehledě na riziko dalších mikrobiálních zvrhlostí, jako je botulismus, který nepoznáte už vůbec, a u balíků, kde neproběhla fermentace žádoucím způsobem, je velmi pravděpodobný, jakkoli se s Clostridiem hádá plíseň o zdroje.

21.7.2020 10:09
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Senáží jsme krmili v bývalém ustájení, veliké balíky, udělané z trávy těsně u výběhu, balíky přímo po zafóliovaní naskládané na místo a bez pohybu až do krmení, pěčlivě oddělené od koní. Každý měl pod fólií bílé kolečko vzhledu rozpláclého mýdla, ostře ohraničené, lehce tužší, takové mléčné chuti, bez zápachu (chutnala jsem). Chlápek co tu senáž dělal (nepovažuju ho za důvěryhodný zdroj ), tvrdil, že je to startér, který se tam přidává na rozjetí procesu. Zbytek balíku byl luxusní a kdyby tam byla plíseň, valach by chrchlal.
Letos jsme koupili malé balíky a trága. Pod fólií bílé fleky, ale neostře ohraničené, jiná konzistence a i po snaze to obrat, valach chrchlal, senáž šla na kompost.

Přidejte reakci

Přidat smajlík