Jsou místa, kde šly matky pod sedlo do týdne.A ještě den před porodem byly pod klientem také(tam se to ovšem tak přesně určit nedá).
Tím ovšem nechci říct, že je to správné. Já bych nechala maminu už dlouho před porodem na pokoji a i po porodu minimálně měsíc. Podle jejího stavu.To ovšem při pastevním ustájení a v případě, že je hříbek schopen vydržet zavřený, popřípadě jezdci nevadí, že se plete pod nohy. Já jsem ovšem spíše pečovatelka,než normální majitel a navíc nemám sporťáka.
Určitě jsou tu zkušenější s odchovem hříbat.
Nejspíš nepopulární názor, ale podle mě je buď klisna v chovu, nebo je jezdecká/ sportovní a trénuje. Pokud má pod sebou hříbě, má alespoň první 3 měsíce od práce klid - majitel sám se rozhodl, že ji využije v chovu.
První tři měsíce laktace jsou pro ni extrémně náročné na výdej energie a vy jí další energii odeberete na práci pod sedlem. Většina těch klisen, které "opadly ze svalů", když měly hříbě, nepotřebují práci, ale nakrmit - jednoduše začalo jejich tělo trávit samo sebe, když jejich energetické požadavky nebyly naplněny v krmné dávce.
Osobně bych alespoň ty 3 měsíce počkala, pokud během toho opadává, nepřidávejte práci, ale krmení. Pokud už na ní jezdit nutně musíte, kontrolujte výživný stav.
Samozřejmě se děje, že klisna chodí pod sedlo a rodí hříbata, většinou se to na ní a jejím zdraví ale negativně podepíše. To už se musíte rozhodnout sami, jestli vám to za to stojí.