Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.7.2020 07:53
šimlík

XXX.XXX.205.232

Kdo šrotujete ječmen a máte kladívkový šroťák se spodním sítem, jakou velikost používáte? Nebo je vůbec možné docílit hrubého šrotu bez celých zrn? Na ručním mlýnku je šrot krásně hrubý, ale šroťák to nějak neumí.

Moc děkuju za rady.

21.7.2020 11:53
koně

XXX.XXX.174.63

Máme nějaké síto,a je z toho de fakto ,mouka .
Stejně se ta výsledná hmota před krmením vlhčí ,tak podle mě celkem nezáleží na hrubosti,ne?
Kousat to stejně nijak extra nebudou ,když už je to šrot ,tedy spíš kaše.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.7.2020 08:34

No právě hrubý šrot by koně ještě překousali a proslinili, zatímco u mouky není co kousat, to ten kůň jen polyká, nehledě na prašnost a eventuální lepivost. Také jsem pro hrubší šrotování. Ale vůbec nejraději bych ten ječmen asi namočila, aby změknul, a pak zamíchala s dalším krmením (vojtěškou např.), aby se zužitkovala i ta voda, v které byl namočený. V létě je ovšem namáčení nepraktické - nemůže to zůstat namočené půl dne, protože by to zkvasilo... Případně se dá prostě doma před podáním koním uvařit (a tím pádem tepelně upravit - a lze ho díky lepší využitelnosti krmit méně).

22.7.2020 08:38
koně

XXX.XXX.174.63

Prašný a lepivý je i hrubší šrot ,proto i ten se ,minimálně , vlhčí .Tak bych to s tím kousáním neviděla až tak
A je to skutečně sítem

22.7.2020 17:21
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nejlepší jsou ječmenné vločky. Kůň kouše, nic se nelepí, nic se nemusí chystat dopředu. Navíc vydrží,aniž žluknou. Jsou dražší, ale za mě TOP.

23.7.2020 06:44
KmelouneK

XXX.XXX.152.25

Můj kůň měl po šrotu zažívací problémy a jak hltal a nekousal ještě si 2x přicpal jicen. Od té doby zásadně používám mačkač a ne šroťák a je bez problémů.

23.7.2020 21:27

ječmen nešrotovat , ale mačkat....mačkaný ječmen. nejlepší je naklíčený.

Přidejte reakci

Přidat smajlík