Problém při odchytu ve výběhu

Welsh part bred
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.7.2020 10:47
Dogas

XXX.XXX.114.211

Dobrý den,
moje kamarádka má 19 letou kobylu. Jezdím na ní už 2 roky a vypozorovala jsem u ní problém při odchytu ve výběhu. Kobyla se někdy nechá chytit bez problému. Spíše ale odchází pryč ode mne nebo odklusává. Vždy ji nějak ale chytím.
Pracuji s ní pravidelně ze země a ochotně mi reaguje a učí se nové věci. Negativní zkušenosti by se mnou mít neměla. Alespoň si na nic nevzpomínám. Jezdím na ní bez problémů. Je hodná pod sedlem.
Kamarádka ji má z chovné stanice kde měla hodně hříbat. Spíše jen pořád rodila. Taky jezdila drezurni závody. Vůbec nic o tom období ale nevím.
Přivezla si ji před dvěma lety s tím, že neměla už ráda: děti, muže- těm se nedá vůbec chytit.
Kobyla je zdravá na svůj věk až dost a výstroj ji sedí.
Neměli byste nějaké rady co udělat aby při chytání nezdrhala?
Děkuji předem za všechny rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.7.2020 10:56

po odchycení podat kyblíček s něčím chutným :-) oblbuju takhle plnokrevníka. Ten se teda chytit nechá, ale je "nerad". Když ho vedu ovšem ke kyblíčku, tak mě natěšeně vleče :-D Samozřejmě tím neřeším svůj "vztah" s ním. Ani ty ambice nemám. Pouze svůj dobrý pocit :-)

21.7.2020 11:04

Dogas napsal(a):
Dobrý den,
moje kamarádka má 19 letou kobylu. Jezdím na ní už 2 roky a vypozorovala jsem u ní problém při odchytu ve výběhu. Kobyla se někdy nechá chytit bez problému. Spíše ale odchází pryč ode mne nebo odklusává. Vždy ji nějak ale chytím.
Pracuji s ní pravidelně ze země a ochotně mi reaguje a učí se nové věci. Negativní zkušenosti by se mnou mít neměla. Alespoň si na nic nevzpomínám. Jezdím na ní bez problémů. Je hodná pod sedlem.
Kamarádka ji má z chovné stanice kde měla hodně hříbat. Spíše jen pořád rodila. Taky jezdila drezurni závody. Vůbec nic o tom období ale nevím.
Přivezla si ji před dvěma lety s tím, že neměla už ráda: děti, muže- těm se nedá vůbec chytit.
Kobyla je zdravá na svůj věk až dost a výstroj ji sedí.
Neměli byste nějaké rady co udělat aby při chytání nezdrhala?
Děkuji předem za všechny rady.

Pořád rodila a jezdila drezurní závody - to si trochu odporuje. Ale na tom nezáleží. Asi nemá odchytávání ve výběhu spojené s něčím příjemným. Co třeba chytit, pomazlit, dát (z ruky nebo ze země) mrkev a zase odejít? Jste si jistá, že problém není v ježdění? Třeba jí něco vadí a ani o tom nevíte. Já takhle přestala na 2 roky jezdit, protože po operaci zad jsem měla fyzický problém a kobyla pode mnou nechtěla chodit. Ani si brát udidlo. Sebekriticky jsem uznala, že jí ubližuju.

21.7.2020 11:12

Jeden čas, v rámci zdravotního managementu, jsem kobylu jezdila (nebo jinak pohybovala) denně. Byla z toho totálně otrávená a kyselá a nastalo přesně to, co popisuješ - jak viděla, že parkuju před maštalí, brala kramle... Teď v invalidním důchodu, kdy se párkrát za týden jdeme projít do lesa nebo na pivo a ještě dostane po procházce kyblíček, mě nadšeně vítá řehtáním, jakmile vylezu z auta a těší se, co podnikneme.
Řekla bych, že kobyla je prostě otrávená - přemíra práce nebo nějaké nepohodlí s ní spojené. Jak často s ní pracuješ a co konkrétně?

21.7.2020 11:23
evcusik

XXX.XXX.150.10

Kobyla asi bude z práce otrávená. Stane se situace, že ji jen navštívíte a podebere na pastvě. Či jen přivede ke kyblíčku, vycistite a zase pustíte? Že si nespojuje odchyt = práce?

21.7.2020 12:37
Dogas

XXX.XXX.114.211

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jeden čas, v rámci zdravotního managementu, jsem kobylu jezdila (nebo jinak pohybovala) denně. Byla z toho totálně otrávená a kyselá a nastalo přesně to, co popisuješ - jak viděla, že parkuju před maštalí, brala kramle... Teď v invalidním důchodu, kdy se párkrát za týden jdeme projít do lesa nebo na pivo a ještě dostane po procházce kyblíček, mě nadšeně vítá řehtáním, jakmile vylezu z auta a těší se, co podnikneme.
Řekla bych, že kobyla je prostě otrávená - přemíra práce nebo nějaké nepohodlí s ní spojené. Jak často s ní pracuješ a co konkrétně?

Já s ní pracuji 2-3x do týdne. Většinou vyjížďky do přírody, práce ze země a procházky že země do civilizace. Snažím se to měnit. 2-3x do měsíce taky s ní zajdu pracovat v sedle do kruhovky(jizdarnu nemáme). Kamarádka ji po zbytek týdne bere k dětem( kruhovka ze sedla a vyjížďky do přírody) ale děti jezdí jen teď přes prázdniny. Po zbytek roku ji mám na starosti já. 1 den minimálně v týdnu teď má volno. Přes zbytek roku je volna více z důvodu školní docházky.
Vždycky po práci dostává müsli a různé doplňky.
Tento problém se zdrháním ke ale dlouhodobý. Takhle to vypadá od času či přijela ke kamarádce. Cca 2 roky.

21.7.2020 12:40
bongani

XXX.XXX.8.40

Před léty jsem jezdila koně, kterého majitelka pronajímala mě, pak na něm učila začátečníky, jezdila sama... Kůň byl pod sedlem spolehlivý, v kruhovce pracoval, protože musel, ale myslím, že byl z toho všeho hodně otrávený. Tak to dával najevo tím, že se nechtěl nechat chytit. Když se to člověku po dvou hodinách lítání povedlo, tak už se mu zase nechtělo jít jezdit. Tím dával najevo svůj názor. Odešla jsem jezdit jinam, takže nevím, jak to vyřešili. Teď mám koně vlastního, pracuji si s ním jenom sama, máme hezký vztah a lovit ho nemusím, přijde vždycky sám. Ovšem často přijdu jenom popást, podrbat, dát mrkev nebo jablko, občas jsem v tom výběhu prostě jenom tak a pozoruju koně. Takže bych se asi opravdu zamyslela, jestli kobyla není otrávená a unavená a zkusila změnit přístup.

21.7.2020 12:42
Dogas

XXX.XXX.114.211

evcusik napsal(a):
Kobyla asi bude z práce otrávená. Stane se situace, že ji jen navštívíte a podebere na pastvě. Či jen přivede ke kyblíčku, vycistite a zase pustíte? Že si nespojuje odchyt = práce?

Nad tím jsem již taky přemýšlela že bych ji jen odchytila, vyčistila a nakrmila. Jenže si nemyslím že to něco pomůže. Ono to vypadá na naučený zlozvyk.

21.7.2020 13:25
kallisto

XXX.XXX.237.35

Výběh znamená co? Jak dlouho přes den tam je? Je tam s ostatními koňmi? Zbytek dne je kde? Kdy za ní chodíte a kdy se krmí? Krmí se v tom výběhu? Má na to žraní klid?

21.7.2020 13:46
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Dogas napsal(a):
Nad tím jsem již taky přemýšlela že bych ji jen odchytila, vyčistila a nakrmila. Jenže si nemyslím že to něco pomůže. Ono to vypadá na naučený zlozvyk.

No když do akce vstupuji s přesvědčením "že to nepůjde, že nic nepomůže", úspěch se nedostaví.

Nějaké to zdrhání u koní zažil každý. Je to projev koně, něco sděluje. Takhle od počítače těžko říci co se přesně děje. Kůň může být kyselý z přepracování, bolavý, stejně jako jen prostě nechce jít pod sedlo když se ještě nenapásl.... To je potřeba rozlousknout na místě.

A každý naučený zlozvyk se dá překrýt novým chováním ;-)

21.7.2020 14:25
Dogas

XXX.XXX.114.211

kallisto napsal(a):
Výběh znamená co? Jak dlouho přes den tam je? Je tam s ostatními koňmi? Zbytek dne je kde? Kdy za ní chodíte a kdy se krmí? Krmí se v tom výběhu? Má na to žraní klid?

Výběh asi 2ha a nonstop sláma. Je tam 24/7 kromě ježdění a práce s ní. Je ve stádě 5 koní. Krmí se po jezdeni nebo po nějaké práci s ní. A krmí se ve stáji. Chodí se za ní kdy se domluvíme s kamarádkami. Na žraní má klid.

21.7.2020 14:42
kallisto

XXX.XXX.237.35

Dogas napsal(a):
Výběh asi 2ha a nonstop sláma. Je tam 24/7 kromě ježdění a práce s ní. Je ve stádě 5 koní. Krmí se po jezdeni nebo po nějaké práci s ní. A krmí se ve stáji. Chodí se za ní kdy se domluvíme s kamarádkami. Na žraní má klid.

Pracuje denně? Jde mi o to, jestli ji právě neberete pryč v době, kdy se normálně krmí.
S kamarádkami? Takže se u ní v týdnu střídá na "práci" více lidí?

21.7.2020 17:07
Dogas

XXX.XXX.114.211

kallisto napsal(a):
Pracuje denně? Jde mi o to, jestli ji právě neberete pryč v době, kdy se normálně krmí.
S kamarádkami? Takže se u ní v týdnu střídá na "práci" více lidí?

Psala jsem to již v úvodním článku. Ono se u nás krmí koně až po práci. Tzn individuálně.
Teď cituji svou výpověď:
Já s ní pracuji 2-3x do týdne. Většinou vyjížďky do přírody, práce ze země a procházky že země do civilizace. Snažím se to měnit. 2-3x do měsíce taky s ní zajdu pracovat v sedle do kruhovky(jizdarnu nemáme). Kamarádka ji po zbytek týdne bere k dětem( kruhovka ze sedla a vyjížďky do přírody) ale děti jezdí jen teď přes prázdniny. Po zbytek roku ji mám na starosti já. 1 den minimálně v týdnu teď má volno. Přes zbytek roku je volna více z důvodu školní docházky.

21.7.2020 17:08
Dogas

XXX.XXX.114.211

Myslím si že by možná měla mít méně práce ale není to můj koník. Vyjížďky
s dětmi nejsou nijak náročné.

21.7.2020 17:29

Dogas napsal(a):
Myslím si že by možná měla mít méně práce ale není to můj koník. Vyjížďky
s dětmi nejsou nijak náročné.

Fyzicky ne. Může být unavená psychicky. Pár takových koní jsem znala - kopali, kousali, protože měli dětí plné zuby. Ne každý to dá.

21.7.2020 20:17
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

Zažila jsem, že kůň nesnášel chytání ve výběhu. Pamlsky ani dobroty nepomáhaly. Naučil se je sežrat, aniž by ho člověk chytil nebo dal jednoduše přednost volnosti před zradlem. Po nějaké době jsem zjistila, že nemá rád, když se za ním lidé pomalu plíží, dělají že nic a pak se ho rychle snaží chytit. Je z toho zmatený a nervózní. Jakmile jsem šla přímo k jeho hlavě, ohlávku s vodítkem nijak neschovala za záda obvykle se chytit nechal. Poté dostal odměnu. Pamlsky jsem ale nevytahovala dřív, než jsem ho pevně držela.

21.7.2020 20:30
Sophii

XXX.XXX.211.203

S tím se čas od času asi setkal každý. Já, když to mého koně chytne, tak ho prostě pronásleduje po výběhu tak dlouho, než to "vzdá" a už neutíká. Propojím to třeba tím že ten den nebudeme dělat žádnou náročnou práci a spíš něco co ho bude bavit a vypustím ho dřív, plus dostane ňaminy, aby věděl že to chycení zase není taková hrůza a naopak mu z toho i něco může kápnout... Hlavně nikdy podle mě nelákat na pamlsky, to se akorát vymstí, pamlsek se vždy dává až ve chvíli kdy má ohlavku na hlavě

Coudas

22.7.2020 13:35
Coudas

XXX.XXX.87.254

My si s konem proste nesedli, ja jsem "drson", on je "jason" a muj pristup mu nevyhovuje. Ma vyhoda je, ze toho kone "nepotrebuju", takze to neresim. Ale jak psala slecna vyse, kun muze byt zmaten z pristupu a Vase citelnost muze byt pro nej problemova. Ale muze to byt i spoustu dalsich veci vcetne one unavy. Majitelka ho predpokladam chyti bez problemu.

22.7.2020 15:29
Dotaz

XXX.XXX.153.72

Já to řeším tak, že koni, co se nechce nechat chytit, nabídnu mrkev nebo jiný delší pamlsek. Často se musím otočit zády, on si ji vezme a já jdu pryč od něj, něco "dělat " ve výběhu, než to schroupe. Pak stejným přístupem druhou a zase jdu pryč. Třetí už si vezme normálně a stojí u mě sám v klidu, já zacvaknu vodítko, pohladím, odměním a jdeme.

Pro mě je důležité se vnitřně kvůli řeči těla přesvědčit, že opravdu ho z počátku nechci chytat, mám to hozené spíš tak "vem si mrkev, ať můžu jít pryč". Kůň není idiot, aby přímou fintu, kdy využiju mrkve, abych po něm mohla hrábnout, neprokoukl a do budoucna se nepoučil.

A když mrkev nechce a utíká, nabídnu ostatním ve výběhu, samozřejmě když je to pro majitele ok. Málokterý je tak zatvrzelý, že by odolal, když ostatní debužírují.

22.7.2020 16:15

Pokud je cesta do stáje zabezpečená a kobyla ve výběhu "sama"-lze oddělit i při otevřené výpusti , nemusíte jí chytat, ale z ohrady vyhnat ať jde do stáje sama......

Znám koně , co nelze lapnout ani na pamlsek ani na je uhnat ve výběhu, já bohudík to mám u kobyly dobré, na zavolání nebo zapískání zvedne hlavu, někdy udělá pár kroků ke mě, většinou počká, až k ní dojdu- a většinou přes celý výběh, potvora, když mi jde naproti , tak určitě ne z důvodu, že mě miluje, ale protože jdou i ostatní koně a přece si nemůže nechat užírat....jo potěšila mě nedávno , na zapískání zařehtala a vykoukla z přístřešku....
A dělám to tak, že ne vždy si jí odvedu do stáje na práci ( koupání, čištění nebo prostě jen kontrola, příjemně strávená půl až hodinka bez ježdění nebo jakékoliv jiné práce, kde se potí ) nebo jen dojdu na pastvinu, podrbu, odevzdám desátek a jdu...

Zadavatelky kobyla toho má plné zuby, je to důchodce, ale ne aktivní, ale už pěkně utahaný....neříkám, že se na devatenáctiletém koni nedá jezdit, ale chce to jiný management, co kdyby jste se s kámoškama domluvily a daly kobyle důchod nebo jen ty občasné vyjížďky a pořídily mlaďase, šlo by to?

26.7.2020 18:09
Dogas

XXX.XXX.114.211

Děkuji Vám všem za rady. Vyzkouším co se dá a dám Vám vědět v rámci možností.

19.8.2020 14:10
Dogas

XXX.XXX.114.211

Takže zajistila jsem kobyle od příštího roku důchod. Kamarádka Uznala že mám asi pravdu a dala ji důchod. Budu s ní pracovat jen já a ze země. Tak doufám že se to změní k lepšímu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík