Obsadanie v neskoršom veku

Anglický plnokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.7.2020 17:49
Romiii

XXX.XXX.121.82

Ahojte,
dostala sa mi do rúk 11 ročná chovná arabka, miminá už zo zdravotných dôvodov mať nebude, moja otázka je či je reálne ju aj v takomto veku obsadnúť a prijazdiť . Ďakujem :) ešte by som dodala, že je kludnejší typ araba

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.7.2020 18:30

Romiii napsal(a):
Ahojte,
dostala sa mi do rúk 11 ročná chovná arabka, miminá už zo zdravotných dôvodov mať nebude, moja otázka je či je reálne ju aj v takomto veku obsadnúť a prijazdiť . Ďakujem :) ešte by som dodala, že je kludnejší typ araba

Fotka není moc lichotivá a vypovídající, ale v zásadě ano. Co ty nozdry?

21.7.2020 18:45
Romiii

XXX.XXX.121.82

Velké nozdry sú pre arabské kone prirodzené:) tu je teda o niečo viac lichotivejšia fotka , a ďakujem za názor

21.7.2020 19:07

Romiii napsal(a):
Velké nozdry sú pre arabské kone prirodzené:) tu je teda o niečo viac lichotivejšia fotka , a ďakujem za názor

Není zač. Ale stejně by to chtělo klasický zootechnický postoj (a bez deky), takhle je prd vidět. A velké nozdry ano, ale mně se zdají moc rozšířené.

21.7.2020 21:12
Arbora

XXX.XXX.212.24

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Není zač. Ale stejně by to chtělo klasický zootechnický postoj (a bez deky), takhle je prd vidět. A velké nozdry ano, ale mně se zdají moc rozšířené.

U arabov to nie je nič výnimočné, fučia na bežné veci.

A čo je teda ten zdravotný dôvod, kvôli ktorému už nebude v chove? Či nebude limitujúci aj na prácu pod sedlom. Ináč si nemyslím, že by to bol problém, pokiaľ nemá zlé skúsenosti.

21.7.2020 21:38
kallisto

XXX.XXX.134.19

Obsedali jsme 12 leteho valacha, flegmatik, vozil nam deti.
Pracovali jsme jako s kazdou jinou remontou. Pomalu a klidně. Nebyl problém.

21.7.2020 22:10

Ono je potřeba vědět proč byla jen v chovu, úraz v mládí- nejezditelnost? takže jen na hříbata? nebo se na ní zapomělo nebo na obsednutí předchozí majitel neměl?

21.7.2020 22:31
Romiii

XXX.XXX.121.82

Verun nie nestal sa jej nikdy žiaden úraz, posledné žriebätko sa jej narodilo mŕtve a bývalý majiteľ už nechcel dalej riskovať tak ju predal. Mala byť čisto iba kobyla na chov . Teraz sa jej snažíme nájsť iné využitie :) preto sa pýtam, či je to reálne alebo nie. Je veľmi spoločenská a účenlivá. Len nepoznám nikoho, kto by obsadal kona v takomto veku, tak ma zaujímalo či mal niekto podobné skúsenosti

21.7.2020 22:53

kobyla na chov je většinou kobyla s výkonností nebo když má dobrý původ a výkonnost chybí třeba z důvodu nejezditelnosti.....chovat jen tak je trochu "divné" .....alespoň pro mne...

21.7.2020 22:57
Romiii

XXX.XXX.121.82

Nakolko ma super povod bola v chove práve kvoli tomu :) nemozem uz zato, ze nemala žiadnu vykonnost, chyba predosleho majitela

21.7.2020 23:39

Romiii napsal(a):
Nakolko ma super povod bola v chove práve kvoli tomu :) nemozem uz zato, ze nemala žiadnu vykonnost, chyba predosleho majitela

to není chyba nikoho, jen dohledat její minulost aby jste věděla, proč nebyla obsednutá jako mladá, jaký to mělo důvod a od toho se odrazit, jestli je to schow arab- takže jen na parádu je taky vysvětlení, to vám asi poradí znalejší, zda se tito arabi obsedají- ale už to tu někdy myslím bylo rozebíráno.(hlava, dýchací cesty, zuby...)
Edit: ještě tak zkoumavě jsem koukla na ty fotky, na dvou má kobyla pravou zadní vždy nějak odlehčenou, náhoda? to už je deformace

22.7.2020 07:45
jesie

XXX.XXX.224.171

Romiii napsal(a):
Ahojte,

Jasně že jde . Někteří "skažení" koně se reobsedají a učí vše od začátku,což je podle mě mnohem složitější než kůň,který vlastně nikdy jezdce nenosil.

V Americe je naprosto běžné,při počtu stád,které mají,že se někteří koně dostanou na řadu prostě později. Samozřejmě nemluvím o sporťácích,kteří se pro změnu obsedají příliš brzy.

Alespoň máte jistotu,že je pěkně dorostlá,pevná a vyzrálá v hlavě...jen jí třeba učení půjde trochu pomaleji

22.7.2020 07:55
Arbora

XXX.XXX.212.24

kobyla na chov je většinou kobyla s výkonností nebo když má dobrý původ a výkonnost chybí třeba z důvodu nejezditelnosti.....chovat jen tak je trochu "divné" .....alespoň pro mne...

Arab do chovu nepotrebuje nič, žrebcovi stačia výkonnostné skúšky, čo je v podstate úplný základ práce pod sedlom. Pre mňa je to trochu smutné, ale je to tak.

Angel Garden je veľmi kvalitný chov, pár zvierat od nich stretávam aj vo vytrvalostnom športe. Niektoré kusy majú prijazdené na úrovni, s ktorou by mohli smelo konkurovať v drezúrnych súťažiach. Pravda, chovné kobyly majú na chov, nie na jazdenie.

22.7.2020 08:31
koně

XXX.XXX.174.63

Fotka není moc lichotivá a vypovídající, ale v zásadě ano. Co ty nozdry?

Tohle je typická ukázka,jak zvířeti přihoršit po všech stránkách,pouhou fotkou
Jinak ,možná se obsednout nechá,záleží jak na to půjdou.Jestli se jí bude chtít měnit klid pastvin za vožení lidí
Známá měla takhle chovnou welšku,zkoušela v 15ti obsednout,ale výsledek nic oslnivého .Možná byla chyba na straně známé,ale kobyla se příjemným rekre jezdeckým nikdy koněm nestala ,tak stále rodí.To jí jde

22.7.2020 08:50
deauville

XXX.XXX.30.49

Tak určitě pozdní obsednutí možné je, ale souhlasím s příspěvkem přede mnou - někdy tihle pozdně obsedlí koně už jsou natolik vyrovnaní a vyzrálí, že už se jim pracovat nechce a mají na to navíc dost jasný názor a nebojí se ho projevit

Ale to je kus od kusu. Určitě bych to zkusila. Jen prostě dodávám, že ta vyzrálost a srovnaná hlava nemusí být vždycky plus...

22.7.2020 08:56

koně napsal(a):
Tohle je typická ukázka,jak zvířeti přihoršit po všech stránkách,pouhou fotkou
Jinak ,možná se obsednout nechá,záleží jak na to půjdou.Jestli se jí bude chtít měnit klid pastvin za vožení lidí
Známá měla takhle chovnou welšku,zkoušela v 15ti obsednout,ale výsledek nic oslnivého .Možná byla chyba na straně známé,ale kobyla se příjemným rekre jezdeckým nikdy koněm nestala ,tak stále rodí.To jí jde

Zrovna welshove jsou kapitola sama o sobě, u nich se na jezditelnost taky moc nehraje.. Do chovu jde všechno hlavně když to meta nohama, to že to není moc stabilní v hlavě, to je vedlejší

22.7.2020 08:59

to není chyba nikoho, jen dohledat její minulost aby jste věděla, proč nebyla obsednutá jako mladá, jaký to mělo důvod a od toho se odrazit, jestli je to schow arab- takže jen na parádu je taky vysvětlení, to vám asi poradí znalejší, zda se tito arabi obsedají- ale už to tu někdy myslím bylo rozebíráno.(hlava, dýchací cesty, zuby...)
Edit: ještě tak zkoumavě jsem koukla na ty fotky, na dvou má kobyla pravou zadní vždy nějak odlehčenou, náhoda? to už je deformace

Taky jsem si všimla. Proto jsem navrhovala foto v zootechnickém postoji.

22.7.2020 09:08
koně

XXX.XXX.174.63

Zrovna welshove jsou kapitola sama o sobě, u nich se na jezditelnost taky moc nehraje.. Do chovu jde všechno hlavně když to meta nohama, to že to není moc stabilní v hlavě, to je vedlejší

Joo, welšové,to je kapitola sama pro sebe
Těm buď propadnete ,nebo to neklapne .
Proto píšu,že tam mohla být chybka na straně známé ,že nebyla dostatečně kompetentní,na welšská specifika

22.7.2020 10:36
deauville

XXX.XXX.30.49

To nejsou jen welšové... Já se setkala s pozdním neúspěšným obsedáním dvou haflingů, chlaďase a několika ČT s "německými" původy.

Ono hodně záleží na dosavadním managementu koně (zda po něm někdo někdy chtěl něco víc než jen zvedání kopyt nebo převod na jinou pastvinu...), na jeho dosavadních zážitcích s lidmi (pozitivní x negativní), na výši jeho sebevědomí (kůň s vysokým sebevědomím se hůře přemlouvá ke spolupráci, neb si myslí, že ví všechno líp

Přidejte reakci

Přidat smajlík