Zdravím,
nadpis asi hovoří jasně
Jak udržet uzdečku na koňské palici, když ten sebou šije? 99 % času je pohoda, ale máme holt v okolí místa, kde se to
více rojí a kobyla tam háže hlavou (nic extrémního, prostě se ohání). "Problém" asi bude v tom, že máme jednoduchou anglickou uzdečku bez nánosníku, podhrdélník zapnutý volně (na větší pěst), stejně tak lícnice - kobyla dává jasně najevo co si myslí, pokud zapnu udidlo "na 2 vrásky", preferuje ho volně položené v koutku bez vytažení. Je nějaká šance uzdečku na hlavě stabilizovat bez většího omezování koňové svobody řemením a utahováním?
Jinak repelentem nastříkáno máme, mažu hlavu repelentním gelem, kobyla nosí do terénu ouška. Na jízdárně ani na pastvině na hmyz nijak bouřlivě nereaguje, opravdu se jedná jen o určitě úseky v terénu, kterým se bohužel nelze 100% vyhýbat.
Naši koně nosí tuto masku: https://www.aurashop.cz/anglie/pro-kone/cabraky-masky-trasne-proti-hmyzu/masky-proti-hmyzu/maska-proti-hmyzu-waldhausen-basic-s-usima-6544.html
Vyzkoušené, osvědčené. Jen musíte dát pozor,aby pod maskou, při nasazování, nezůstala nějaká moucha a aby si koník nedrbal hlavu o drsný povrch.
Už si neumím představit, že bych vyjela bez ní.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jak radí nade mnou - masku. Já dávám na ven i síťovou deku, jinak by to kobylu sežralo, obzvlášť letos. V dece si kráčí jak panenka a je na výsost spokojená. Místa, která deka nekryje (vemínko) mažu repelentním gelem.
Já jsem ještě nedospěla k masce na ježdění, zatím se nám osvědčily síťované uši s třásněmi. Jak se to kobyle šmrdlá kolem očí, odhání to hmyz a nelezou do uší.
Volnou uzdečku jsem kdysi jistila hřívou - už to někdo psal výše - dva pramínky před nátylníkem a pramínek za ním, upletla jsem copánek, zagumičkovala a drželo to.

bassrock
napsal(a):
Já jsem ještě nedospěla k masce na ježdění, zatím se nám osvědčily síťované uši s třásněmi. Jak se to kobyle šmrdlá kolem očí, odhání to hmyz a nelezou do uší.
Volnou uzdečku jsem kdysi jistila hřívou - už to někdo psal výše - dva pramínky před nátylníkem a pramínek za ním, upletla jsem copánek, zagumičkovala a drželo to.
Taky uši s třásněmi (čabraka s třásněmi) stačí. Mám s upínáním pod hrdlem. Na fotce je to vidět. Drží i uzdečka bez nánosníku a čelenky.
Bez toho kobylka sundávala uzdečku z uší, i když měla standardní čabraku. Teď je v klidu a hlavou netřese. Maximálně se zastaví a otře si čumák od komárů. Letos to lítá strašně.

U těch třásní záleží na koni - Madam je nesnáší.
Mě zase vždycky sundá ty uši, asi mu na nich něco vadí. Začne třepat hlavou tak dlouho, dokud nejsou dole. Takže aspoň ušetřím za různé barevné varianty, když mám náhodou nápad je ladit s podsedlovkou. S maskou sice vypadá jako strašidlo, ale funguje. Jezdím s maskou od března do konce října. :-(

bongani
napsal(a):
Mě zase vždycky sundá ty uši, asi mu na nich něco vadí. Začne třepat hlavou tak dlouho, dokud nejsou dole. Takže aspoň ušetřím za různé barevné varianty, když mám náhodou nápad je ladit s podsedlovkou. S maskou sice vypadá jako strašidlo, ale funguje. Jezdím s maskou od března do konce října. :-(
Měla jsem to u prvního koně taky tak. "Uší" potřásáním vždycky sundal, tak jsem jezdila s maskou a pohoda.
Holky, díky moc za všechny reakce! Asi opravdu bude lepší zaměřit se na příčinu = hmyz a neštelovat jinak pasující uzdečku Vyzkouším tedy v terénu všechny varinaty - bez oušek/ ouška + třásně/ masku - maska i třásně se mi válí ve skříňce z loňskýho léta, kdy to žralo i na pastvě, no vůbec jsem si na ně nevzpomněla - a třeba bude s něčím paní koňová spokojená
Ještě se optám ohledně masky, mám tuto: https://bukefalos.cz/eshop/Maska-proti-hmyzu-Waldhausen-Premium-5214 , na zkoušku do známého terénu mimo les by neměl být problém, ne? Na pastvině ji kobyla nosila a do přístřešku nenarážela, tak snad na cestu v terénu uvidí
Nebojte, kobyla po cestě do ničeho nenarazí, snad ani Vy nenarazíte na hloupé kolemjdoucí, kteří budou mít potřebu Vám vysvětlovat, jak trápíte chudáka koně, co vůbec nic nevidí. My tu bohužel máme jednu paní, kterou potkávám často a vždycky mi nezapomene připomenout, jaký je ten kůň týraný chudák.
bongani
napsal(a):
Nebojte, kobyla po cestě do ničeho nenarazí, snad ani Vy nenarazíte na hloupé kolemjdoucí, kteří budou mít potřebu Vám vysvětlovat, jak trápíte chudáka koně, co vůbec nic nevidí. My tu bohužel máme jednu paní, kterou potkávám často a vždycky mi nezapomene připomenout, jaký je ten kůň týraný chudák.
Chi. Jste mi připomněla. V zimě, zrovna byl sníh. Jedem, paráda. Potkáme paní,dáme řeč. A mimo jiné se paní ptala, zda není koním zima na kopyta, že zrovna potkala lidi se psem, co měl botičky.
keisy
napsal(a):
Holky, díky moc za všechny reakce! Asi opravdu bude lepší zaměřit se na příčinu = hmyz a neštelovat jinak pasující uzdečku Vyzkouším tedy v terénu všechny varinaty - bez oušek/ ouška + třásně/ masku - maska i třásně se mi válí ve skříňce z loňskýho léta, kdy to žralo i na pastvě, no vůbec jsem si na ně nevzpomněla - a třeba bude s něčím paní koňová spokojená
Ještě se optám ohledně masky, mám tuto: https://bukefalos.cz/eshop/Maska-proti-hmyzu-Waldhausen-Premium-5214 , na zkoušku do známého terénu mimo les by neměl být problém, ne? Na pastvině ji kobyla nosila a do přístřešku nenarážela, tak snad na cestu v terénu uvidí
Jestli se nepletu, maska z odkazu není jezdecká. Jezdecké masky bývají průhlednější, oproti výběhovým zas jsou méně odolné, protože se předpokládá, že se v nich kůň neválí apod.
Máme jezdeckou Cashelku ze Spokojeného koně, náš model teď v nabídce už není, pokud dobře koukám. Vypadá asi takto
https://masky-proti-hmyzu-a-trasne.heureka.cz/cashel-crusader-jezdecka-maska-s-usima/#ng:6f6c64686173682d8a524739a5411ff0d2cea0d0dc6b13b4
přijde mi to o dost lepší než třásně.
Terven
napsal(a):
Jestli se nepletu, maska z odkazu není jezdecká. Jezdecké masky bývají průhlednější, oproti výběhovým zas jsou méně odolné, protože se předpokládá, že se v nich kůň neválí apod.
Máme jezdeckou Cashelku ze Spokojeného koně, náš model teď v nabídce už není, pokud dobře koukám. Vypadá asi takto
https://masky-proti-hmyzu-a-trasne.heureka.cz/cashel-crusader-jezdecka-maska-s-usima/#ng:6f6c64686173682d8a524739a5411ff0d2cea0d0dc6b13b4
přijde mi to o dost lepší než třásně.
Terven, díky za postřeh. Maska určitě jezdecká není, ale chci ji jen jednou v terénu testnout, jestli to bude to pravý ořechový, jestli to náhodou kobylu nebude štvát krz třeba zakryté uši, jak píší ostatní holky výše. Pokud to bude cajk, mileráda koupím masku jezdeckou, jen nerada kupuju zbytečnosti, co se ve finále nevyužijí

bongani
napsal(a):
To já si vyslechla přímo od koňáků, že dělám z koní barbíny, když je na ven oblíkám do síťovek - mají přeci ocas a hřívu...

napsal(a):
To já si vyslechla přímo od koňáků, že dělám z koní barbíny, když je na ven oblíkám do síťovek - mají přeci ocas a hřívu...
Pro mě je pohodlí koně (a ve finále i moje) přednější.

napsal(a):
Pro mě je pohodlí koně (a ve finále i moje) přednější.
To pro mě samozřejmě taky, nic si z toho nedělám, jen mě udivilo, čím se někteří lidé dokáží zabývat.

napsal(a):
To pro mě samozřejmě taky, nic si z toho nedělám, jen mě udivilo, čím se někteří lidé dokáží zabývat.
To já už se nedivím. A ignoruji.
Anonym33333

XXX.XXX.22.158
Podhrdelníkem. Zapnutý “na větší pěst” je docela na nic, snad jen na okrasu. Pokud ho zapnete správně neměl by nijak omezovat, ale zabrání sundání uzdečky. To je konec konců důvod proč tam je - aby bránil sundání. Že neškrtí zkontrolujete když má kůň hlavu dole. (Anglická uzdečka ho má zapnutý správně, westernová příliš volně) Jinak maska pokud řeší mouchy.

že neškrtí zkontrolujete, když má kůň hlavu nahoře, nikoli dole